DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 1. března 2024

Home » , , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Jestli to řekneš... - Gregg Olsen (2022)

KNIŽNÍ TIPY - Jestli to řekneš... - Gregg Olsen (2022)


Jestli to řekneš... - Gregg Olsen
2022, Vendeta

Každý den nastupuje do tramvaje chlápek, který vždy dělá svůj vlastní rituál. Stoupne si bokem, protože brzy ráno je plno a sundá si batoh. Potom vyndá knížku a začne si ve stoje číst. Je to až divné, protože všichni okolo zuřivě leští obrazovky svých mobilních telefonů. Dávají lajky lidem, které v životě neviděli. Pán má dobrý vkus. Samá detektivka, kterou jsem většinou již četl. Nikdy jsem nepochopil, jak si může číst, zavěšený na mastné tyči, mezi dělníky v montérkách, ale umí to. To já musím mít klid. Většinou nosím i sluchátka, když je kolem doma moc živo. Pouštím si hudbu, která mi dotváří celkový obraz. Někdy si říkám, že bych mohl napsat diplomovou práci o tom, která muzika se hodí k jakému žánru. Když čtu sci-fi, tak samozřejmě VOIVOD, když vyšetřuji spolu s detektivy, tak dost často death doom. Neruší mě a krásně doplňuje mrazivou atmosféru. Bývám na to hodně citlivý. Na obsah, na hlavní hrdiny, na způsob, jakým přistupuje autor ke čtenáři. Před týdnem měl v ruce knížku Jestli to řekneš... Ihned jsem si ji vyhledal a koupil. Tenhle chlápek má fakt dobrý vkus.

Bylo to ale velmi těžké čtení. Ani ne tak tím, že by byla složitě napsána, ale spíše svým tématem. Mámy jsou vždycky ty, ke kterým se jako děti chodíme schovat. Když máme odřená kolena, když nám někdo ublíží, když je nám jen tak smutno. Zlé matky jsou společností právem odsuzovány. Když jsem tuhle knížku četl, dost často jsem se potom díval z okna a děkoval svému usudu, že ta moje je skvělá. Musí to být šílené. Jenže se to bohužel děje. On je totiž tenhle příběh inspirován skutečnými událostmi. Lidé jsou zvláštní druh. Na jedné straně dokážeme vybrat šílené částky na nemocné, na druhou umíme hnusně ubližovat. Obsah téhle knihy je pro mě absolutní, čiré zlo. Některé pasáže jsem znechuceně odkládal, dýchal hluboce, přesto pak dočítal. Muselo to být šílené. Malé holky, které byly mučeny, týrány. Vždycky když něco podobného slyším a potom dostane násilník podmínku, vaří se mi krev v žilách. Děti se mají chránit. Jsou křehké a mají zažívat jenom radost. Pokud jste na podobné věci hodně citliví, nečtěte to. Opravdu, jinak budete mít noční můry. 

Obdivuji psychology a psychiatry, jak umí naslouchat a vnímat některé bestie. Kniha je psychotrillerem, který ve vás zanechá krvavou stopu. Myslím to vážně. Sestry v tomhle příběhu jsou ukázkou toho, jak někdo dokáže být silný. Spoléhaly se samy na sebe, poomáhaly si a nakonec spatřily světlo na konci tunelu. Trvalo to, navěky zůstanou poznamenané. Mají obrazně i reálně vypáleny na svých tělech rány, které jim budou navždy připomínat, že žily v pekle. Jejich vlastní matka je zrůda. Něco nepředstavitelného. Vždycky, když se něco podobného stane, nechápu, jak se může vyrojit tolik kritiků a blbců, kteří se opovažují hodnotit. Ona je totiž tahle knížka nejen o zvrácenosti a duševní poruše, ale také o nestkutečné síle. Musel jsem si vždy po několika kapitolách vyčistit hlavu. Teď už vím, proč byl ten chlápek z tramvaje tolik smutný. Lidskost, to je to, oč tu běží. Važme si každého dobrého člověka a nenechme si zkazit své životy sviněmi. Dívejte se kolem sebe. Někdy stačí málo a hodně tím pomůžete. 

Je vlastně hrozně těžké o téhle knížce psát. Je příliš osobní. Píše se v ní o věcech, které se velmi složitě vysvětlují. Asi ji dokáží nejvíc pochopit všichni týraní, slabí, všichni ti, kteří něco podobného zažili. Dovolil bych si zde trošku apelovat na to, abychom se konečně pokusili změnit zákony. Třeba si mé řádky přečte i někdo, kdo to dokáže. Jakékoliv násilí na slabých je něco tak hnusného, že by to mělo být vždy velmi důrazně potrestáno. To se bohužel zatím neděje. Dělá to z naší země zaostalou krajinu. Jakmile se totiž stanete rodiči, vnímáte všechny tyhle věci úplně jinak. Dotýkají se vás, protože už do smrti budete mít někde v zadu v hlavě usídlený strach o své ratolesti. Budete je chránit, pomáhat jim. Odklánět od nich zlo. Pochopíte, že jsou to jediné, na čem záleží. Když potom potkáte zrůdy, jako je matka z téhle knihy, nebudete to chápat. Budete chtít zhřešit a vzít spravedlnost do svých rukou. Nikdy to ale neuděláte, protože máte své děti a nechcete, aby vás zavřeli. 

Jestli to řekneš... ve mě doslova rozdrásala spoustu myšlenek. Opravdu hodně jsem přemýšlel. Mám doma dva puberťáky, se kterými je sranda, někdy jsou na zabití, ale pořád se usmívají, sem tam jsou naštvaní, protože jsme "hrozní". Občas mě štvou. Nebývali jsme jiní. Jsme hrozně rád, že vyrůstají v pohodě a klidu. Byl jsem z knížky znechucený. Fascinovaný lidským zlem. Jak píšu výše, rozhodně to není dílo pro slabé povahy. Přesto si myslím, že stojí za přečtení. Možná už jenom kvůli tomu, že si potom budete vážit toho, že se na vás váš potomek bude zlobit kvůli tomu, že jste mu nekoupili jeho oblíbené jídlo. Opatrujte se a dávejte pozor nejen na sebe. A děkuji moc, jste skvělí! Jo, a zavolejte svý mámě. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I po více než deseti letech jako by se sestrám Nikki, Sami a Tori Knotekovým při zaslechnutí slova „maminka“ zaryly do srdce dravčí pařáty. Pokaždé spustí lavinu vzpomínek, které byly od dětství jejich tajemstvím. Až dosud. Za zavřenými dveřmi venkovského domu v Raymondu ve státě Washington byla děvčata po celá léta vystavena nepředstavitelně hrubému zacházení, ponižování, týrání a psychickému teroru ze strany jejich matky Shelly. Výheň tohoto pekla ukovala mezi Nikki, Sami a Tori nesmírně pevné pouto, díky němuž byly zranitelné daleko méně, než se Shelly domnívala. Ačkoliv jiní v její zvrácené pavučině uvízli, dcery v sobě našly sílu a odvahu uniknout stupňující se noční můře, jež vyvrcholila sérií vražd.
Kniha Jestli to řekneš… je mučivou a srdcervoucí výpovědí obětí čirého zla – a příběhem jak o něm, tak o svobodě a spravedlnosti, které si Nikki, Sami a Tori vybojovaly s nasazením života. Navždy sestry, oběti už nikdy víc – objevily světlo v temnotě, díky němuž se staly tím, čím jsou dnes – houževnatými ženami, milujícími, milovanými a kráčejícími dál vlastní cestou.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER