DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 21. března 2024

Recenze/review - HIDEOUS DIVINITY - Unextinct (2024)


HIDEOUS DIVINITY - Unextinct
CD 2024, Century Media Records

for english please scroll down

Sedíš ve svém pokoji a drásáš si obličej do krve. Připadá ti, že se celý svět točí stále rychleji dokola. Čím dál tím víc informací, čím dál tím víc nenávisti. Už dávno nemáš strach z Boha, ani z temných stínů. Děsí tě vlastní já. Připadáš si, jakoby ti někdo zatloukl do mozku obrovský trychtýř. Temná hmota z vesmíru tě zcela ovládá. Jsi blázen ty, nebo ti za zdí? Otázek je mnoho a odpovědi nepřicházejí. Falešných proroků je už příliš. Řežeš se nožem do rukou a pouštíš si jenom hudbu, která tě dokáže rozsekat. Potřebuješ víc bolesti, rychlosti, víc riffů a úderů bicích.

Italští HIDEOUS DIVINITY ještě nikdy nebyli tak majestátní, vznešení. Mocné nástupy, strach z kosmu, surový brutální death metal, pochybnosti o vlastní existenci. Tohle vše zde naleznete a ještě mnoho navíc. Když jsem se s novinkou seznamoval, seděl jsem opravdu sám ve svém pokoji. Postupně jsem přidával hlasitost a skladby se mi postupně dostávaly do mozku. Když mi propláchli lebku kyselinou, cítil jsem se očištěný. Nové album chce více času, je v určitých momentech nepřístupné. Musíte mít fantazii a trpělivost. Touhu objevovat. Potom pochopíte. 


U podobných nahrávek více než kde jinde platí, že je vždy lepší si vše v klidu poslechnout a potom si udělat vlastní názor. Slova nejsou dostatečným výrazovým prostředkem. Přesto se pokusím vám nové album připodobnit. Za prvé, promo materiály hovoří o lehké podobnosti a inspiraci třeba takovými NILE, CATTLE DECAPITATION, SUFFOCATION, ULCERATE, HATE ETERNAL a BEHEMOTH. S tím lze souhlasit, ale také je rovnou nutno dodat, že HIDEOUS DIVINITY jsou natolik originálním tělesem, že jsou jakákoliv přirovnání spíše zbytečná. Pánové mají svůj vlastní rukopis, dokáží vytvořit celkově velmi pochmurnou a temnou atmosféru. Umí být techničtí a progresivní, v určitých momentech i neuchopitelní, ale stále si zachovávají potřebný drive a sílu. "Unextinct" má samozřejmě skvělý současný a čitelný zvuk, zajímavý obal, ale hlavně vás chytí, zasekne do vás dráp a nepustí vás. Alespoň mě se to stalo. Chvilku to trvalo, musel jsem rozkrýt jednotlivé vrstvy, což samozřejmě chtělo určitou dávku trpělivosti a empatie. Je to soundtrack ke ztroskotání lodi, která není z našeho světa. Na její palubě jsou nemrtví i bytosti z jiných dimenzí. Disonance, spoustu do krve a vzteku zabalených motivů. Tahle deska je velmi pestrá a nenudím se ani chvilku. Je vystavěna na pevných základech, ke kterým jsou potom přidávány různé odbočky, záseky. Jako bych se díval na rozbouřené moře, na jeho sílu a energii. Sedím ve svém pokoji a drásám si obličej do krve. Připadá mi, že se celý svět točí stále rychleji dokola. Čím dál tím víc informací, čím dál tím víc nenávisti. Už dávno nemám strach z Boha, ani z temných stínů. Děsí mě vlastní já. Topím se v hlubinách vlastních myšlenek. Umírám, abych nakonec vždy povstal z popela. Technický, brutální death metal, který vás roztrhá na kusy! Absolutní a zničující záležitost, hudba jdoucí k podstatě vlastní existence!


Asphyx says:

You're sitting in your room, scratching your face bloody. It feels like the whole world is spinning around faster and faster. More and more information, more and more hate. You're no longer afraid of God or the dark shadows. You're scared of yourself. You feel like someone's hammered a giant funnel into your brain. The dark matter from outer space is completely controlling you. Are you crazy, or are those behind the wall crazy? The questions are many and the answers are not coming. There are already too many false prophets. You cut yourself with a knife in your hand and play only music that can cut you. You need more pain, more speed, more riffs and drum beats.

Italy's HIDEOUS DIVINITY have never been more majestic, more sublime. Powerful build-ups, fear of the cosmos, raw brutal death metal, self-doubt. You will find all this here and much more. I was really sitting alone in my room when I was introduced to this new album. Gradually I turned up the volume and the songs gradually made their way into my brain. When they flushed my skull with acid, I felt cleansed. The new album takes more time, it's inaccessible at certain points. You have to have imagination and patience. The desire to explore. Then you'll understand.


With recordings like this, more than anywhere else, it is always better to listen to everything in peace and then make up your own mind. Words are not a sufficient means of expression. Nevertheless, I will try to give you a taste of the new album. First of all, the promo materials talk about a slight similarity and inspiration from such bands as NILE, CATTLE DECAPITATION, SUFFOCATION, ULCERATE, HATE ETERNAL and BEHEMOTH. One can agree with that, but it should also be added that HIDEOUS DIVINITY is such an original ensemble that any comparisons are rather unnecessary. The gentlemen have their own signature, they can create a very gloomy and dark atmosphere overall. They can be technical and progressive, even ungraspable at certain moments, but still retain the necessary drive and power. "Unextinct" of course has a great contemporary and legible sound, an interesting cover, but most importantly it grabs you, sticks its claw in you and doesn't let go. At least it happened to me. It took a while, I had to peel back the layers, which of course took a certain amount of patience and empathy. It is the soundtrack to a shipwreck that is not of our world. There are undead and beings from other dimensions on board. Dissonance, lots of blood and rage wrapped in themes. This record is very colourful and I'm not bored for a moment. It's built on a solid foundation, to which are then added various digressions, interludes. It's like looking at a stormy sea, its power and energy. I sit in my room and scratch my face until it bleeds. It seems to me that the whole world is going round and round faster. More and more information, more and more hate. I'm not afraid of God anymore, or the dark shadows. I'm scared of myself. I'm drowning in the depths of my own thoughts. I'm dying to rise from the ashes. Technical, brutal death metal that will tear you apart! An absolute and devastating affair, music that goes to the essence of one's own existence!




about HIDEOUS DIVINITY  on DEADLY STORM ZINE: 







tracklist:
1. Dust Settles on Humanity
2. The Numinous One
3. Against the Sovereignty of Mankind
4. Atto Quarto: The Horror Paradox
5. Quasi-Sentient
6. Hair, Dirt, Mud
7. More Than Many, Never One
8. Der Verlorene Sohn
9. Mysterium Tremendum
10. Leben Ohne Feuer

Line-Up:
Enrico Di Lorenzo - Vocals
Stefano Franceschini - Bass
Enrico Schettino - Guitars
Davide Itri - Session Drums

Online Presence:

Share this games :

TWITTER