DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 4. června 2020

Home » , , , , , , , , , , , » Rozhovor - DAVE INGRAM - Death metal je můj životní styl.

Rozhovor - DAVE INGRAM - Death metal je můj životní styl.


Rozhovor s legendárním death metalovým zpěvákem DAVEM INGRAMEM, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ahoj Dave, 

zdravím do Dánska a moc děkuji, že sis na nás našel čas. Zrovna nedávno jsme se s kamarády v hospodě bavili o nejlepších death metalových zpěvácích a tvoje jméno jsme skloňovali velmi často. Co pro tebe vlastně znamená death metal? Je to životní styl, náročný koníček, odpočinek? Nebo nutnost, radost ze samotné hudby jako takové? 

Děkuji za rozhovor a zdravím z Dánska. Death metal je součástí mého života už tak dlouho, že je skutečně obtížné ho nějakým způsobem kategorizovat. Když už bych to měl udělat, myslím, že by se dalo říct, že je to spíše životní styl než jen koníček. Pro mě je to určitě nutnost. Nechci ani pomyslet na to, že nebudu produkovat nějakou formu hudby nebo něco jiného. Vím, že ten den přijde, ale ten den tady zatím rozhodně ještě není. 


Jsi již ve věku, kdy bys mohl žít už jen z toho, co jsi za svůj život vytvořil. Ale ty pořád pracuješ, stále se objevuješ na nových deskách. Spoustě zpěváků za ty roky „křičení“ odejdou hlasivky nebo se stanou hořkou karikaturou, ale z tebe mám pocit, že máš pořád „tah na branku“ a navíc dobrou náladu? Fotky, na kterých se usmíváš, na festivalech chodíš mezi fanoušky, jsi pohodář. Kde prosím tě bereš tolik pozitivní energie? Neměl bys pro mě nějaký recept? Jsem o pár let mladší a někdy chodím v pátek domů utahaný a nevrlý jako starý pes. 

Kdybych teď měl přestat, byl bych spokojený s tím, co všechno jsem udělal. Ale přestat tvořit hudbu je pro mě nemožné. Budu se snažit pokračovat tak dlouho, jak jen budu moct. Je pravdou, že mnoho zpěváků si odrovnalo hlasivky a je rozdíl je slyšet v jejich individuálních stylech od minulosti do současnosti. Proč to moje neudělaly? No, musíte si uvědomit, že jsem se distancoval nějaký čas od hraní živě ...a to přesně na 10 let. Nahrával jsem alba a dělal další projekty - stejně jako moji on-line show pro Metal Breakfast Radio - ale nebyl jsem neustále na turné. Také jsem přestal kouřit, což mým hlasivkám a celkovému zdraví hodně prospělo. Občas jsem také nevrlý pes, ale snažím se nebýt. Hlavně s fanoušky, protože je radost se s nimi potkávat na koncertech, vypít si s nimi pivo a zjistit, jak je to se scénami v jejich zemích. Na fotografiích se usmívám, protože se prostě dobře bavím.

 

Kolem zrovna probíhá karanténa, u nás v Čechách se nepořádají žádné koncerty, spousta lidí je zavřených doma. Je to jak nějaká apokalypsa z hororových filmů. Ty pracuješ v Dánském institutu pro výzkum rakoviny, jak koronavirus vstoupil do tvého života? Pro nás fanoušky je to hrozně těžké, živá vystoupení jsou pro nás kořením života a dělají podle mého metal metalem. Protože naživo se odděluje zrno od plev, poznají se jak opravdoví fanoušci, tak i kapely, které to myslí vážně a srdcem. Jak současnou situaci zvládáš? 

Doposud virus nevstoupil do mého života, kromě karantény, kterou jsme tu v Dánsku měli. Právě teď se věci rozvolňují a pomalu se vracíme k normálu. Stále existují pravidla, která je třeba dodržovat a ty tu budou ještě dlouhou dobu, dokud nebude vytvořena vakcína, ale je to nutné zlo. Bohužel koncerty byly přesunuty až na příští rok a my musíme počkat. Uvidíme, jestli ke konci tohoto roku něco bude - ale já o tom velmi pochybuji. Obávám se, že nás zasáhne druhá vlna infekce a smete další koncerty ... a bohužel také mnohem více lidí.

 

Když jsem viděl na festivalu Symbolic Open Air poslední vystoupení BENEDICTION s Davem Huntem, bylo mi líto, že v kapele končí. Kamarádka dělala hrozné tajnosti s tím, kdo bude nástupce. Tvůj návrat myslím spousty lidí překvapil, i když, vlastně moc ne. Víš, co se říká? Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Každopádně moc gratuluji a těšíme se na novou hudbu od BENEDICTION. Už máte něco připraveno? Můžeš nám prozradit nějaké novinky? Jak vlastně tvůj návrat probíhal? 

Ano, byl jsem to já, kdo hlásal zvěst „nevstoupíš dvakrát do stejné řeky“, když jsem zveřejnil, že to nebudu já na svém facebookovém profilu i stránkách. Ale to už jsem pár měsíců naznačoval. Bylo to vzrušující, když mi volali, když mi Dan (Bate, basák) poslal zprávu a zeptal se, jestli bych se mohl spojit s Darrenem (Brookes, kytara) ohledně spolupráce. Původně to mělo být dočasné, protože v té době zpěvák Dave Hunt měl být mimo a věnovat se jeho studiím, ale brzy bylo jasné, že tomu chce věnovat více času než kapele, takže jsem byl požádán, abych se připojil trvale. Než jsem mluvil s Darrenem, moje žena a syn mi řekli, že kdyby mě požádali, abych se znovu připojil, měl bych určitě říct ano. Takže jsem to udělal. Bylo to dlouhou dobu přísně střežené tajemství, dokonce i když jsem jel do Birminghamu, abych s nimi zkoušel. 


Poslední roky se mi dostaly do rukou vynikající desky od kapel jako ECHELON, DOWN AMONG THE DEAD MEN, URSINNE, JUST BEFORE DAWN. Chodily mi na recenze promo nahrávky od indických Transcending Obscurity Records a jejich šéfa Kunala Choksiho a já si rovnou objednával i originální CD. Tohle je přesně death metal v podobě, v jaké jej mám rád. Jak vlastně k tvojí spolupráci s Roggou Johanssonem, Jonny Peterssonem a dalšími došlo? Nechystáte něco nového? Co a jak vás spojilo dohromady? 

Určitě jsou tady plány na nová alba a nové projekty. Právě teď to zřejmě vypadá na nové album BENEDICTION a další budou následovat: Hellfrost And Fire - “Fire, Frost And Hell” (debutové album), Troikadon - “Triumvirate Of Death”, Down Among The Dead Men – zatím bez názvu (čtvrté album) Echelon – zatím bez názvu (třetí album), Ursinne - “Rise With The Behemoth” (druhé album). Tyto projekty vznikly díky tomu, že jsme se všichni navzájem kontaktovali kvůli své lásce k hudbě tohoto žánru. Chtěli jsme experimentovat s tím, co jsme znali a vyjádřit své umění různými způsoby. 


Současná doba je skvělá v tom, že si poslechneš novou hudbu dopředu, v dobré kvalitě a pak až se rozhodneš, co si koupíš, koho podpoříš. Jenže to má i druhou stránku, kapel je šíleně moc a je těžké si udělat filtr. Slavná jména samozřejmě táhnou, ale pro mladé je to myslím pořád těžké. Podle jakého klíče si vybíráš kapely ty? A teď nemyslím jenom třeba pro tvé hostování, ale třeba i pro poslech. Máš ve své sbírce nějaký současný objev, nějakou novou smečku, u které sis řekl – super, tohle je přesně hudba, kterou mám rád? 

Vždycky mě zajímal a mám rád švédský D-beat styl, takže každá kapela, která takto zní, ode mě dostane palec nahoru, bez ohledu na to, odkud jsou. Ale po pravdě, pokud je metal napsán od srdce, a ne z nějaké pompézní arogance, pak jsem to určitě slyšel a neuniklo to mé sbírce. Také představuji novou hudbou v mé show na Metal Breakfast Radiu ... ale více o tom v další otázce, že? 


Máš rozhlasovou show v Metal Breakfast Radio. Jak se cítíš jako moderátor? Je jasné, že si zvyklý vystupovat před publikem, ale tohle je něco jiného. Musí to být zajímavá práce, ale jako každá má svá úskalí. Co pro tebe bylo v rádiu nejtěžší? 

Opravdu to nebylo těžké. Pouze první dny, když jsme začínali (před 12ti lety!), když jsme neměli vůbec žádné posluchače. Byl to začátek první vlny podcastů, to byla cesta, kterou jsme původně šli - a stále je jako takové vydáváme i v dnešní době. Show publikovalo několik on-line rozhlasových stanic, kterým se líbila naše originalita a humor, takže jsme se velmi rychle stali populárními. V současné době jsem velmi zaneprázdněn a už nemůžeme produkovat tolik show, kolik bychom chtěli ... plus navíc teď máme karanténu, takže nemáme šanci se potkat a show nahrát. Mám ale několik epizod připravených, takže tento víkend odvysíláme jednu, protože už je to nějaká doba, co byl vysílán nějaký nový obsah. Je to zábava a já se k tomu můžu vrátit na plný úvazek, jakmile skončí všechny kapely. Je to perfektní plán na důchod! 


Musíš být hodně zaměstnaný muž. Práce v institutu, rádio, BENEDICTION a spousta dalších aktivit. Jak vlastně odpočívá Dave Ingram? Zbývá ti čas třeba na filmy, seriály? Někde jsem četl, že máš jako já rád Douglase Adamse, Arthura C. Clarka a samozřejmě Dr. Who! 

Moje práce je taková, že sedím 3 hodiny denně v kanceláři s notebookem. V současné době doháním práci pro kapelu (jako je tento rozhovor!), když bylo třeba, psal jsem texty a hudbu. Čas také využívám k editaci své rozhlasové show a také ke sledování některých televizních pořadů. O víkendech ponocuji, abych se mohl podívat na filmy, takže jsem ve svém volném čase vytížen. Přál bych si, abych měl více času na dokončení svých vlastních úkolů. Den na to všechno nemá dost hodin! Ačkoli musím říct, že mě brzy čeká další operace na mé druhé kyčli. Také je potřeba ji vyměnit, takže nebudu moct chvíli chodit a tak budu mít více času na své projekty. 


Po tvém příchodu do Dánska si působil v kapele DOWNLORD. Vydali jste ale jen jedno album? Na Metal Archives je u statusu napsáno split-up. Jak si to mám vysvětlit? Bude ještě někdy nějaká nová hudba, nové CD? Mě váš death metal opravdu moc bavil. 

Momentálně není v plánu žádný nový DOWNLORD. Do budoucna možná uvažujeme o opětovném přehrání alba - nebo určitých skladeb z něj, protože současná technologie nám umožňuje pokročilejší zvuk. Vydali jsme naše dvě dema na EP „Grind Trials“ a krátce poté album „Random Dictionary of the Damned“. Je to zvláštní, procházel jsem některými starými CD a našel jsem naše dema na CD. Stále jich mám spoustu, obyčejný bílý obal s potiskem na CD. Ani nevím, jestli po té době ještě hrají. Myslím, že bych to měl zkontrolovat a pak zjistit, jestli by je někdo chtěl. 


Když jsem dělal rozhovor s Karlem Willettsem z vynikajících MEMORIAM, tak řekl: „Viděl jsem v průběhu let spoustu kapel experimentovat s novým zvukem a nakonec to má spíš tendenci odradit fanoušky. Memoriam bude mít vždy na sto procent kořeny v oldschool death metalu“. Tahle věta se mi zaryla hluboko do paměti. Uvědomil jsem si, že na starém death metalu ten prašivý, shnilý a chladný zvuk miluju. Každá stará kapela lze poznat během několika prvních tónů. Když slyším některé současné moderní brutal technické progresivní death metalové smečky, tak už tomu nějak nerozumím. Naživo vydržím vždycky jen pár skladeb a pak se nudím. Působí na mě často jen jako partička jazzmanů, která se přijela předvést, jak umí skvěle komplikovaně hrát…ale abych se dostal k otázce – jak vnímáš moderní trendy v death metalu? Líbí se ti nějaké kapely? 

Tohle bude krátká odpověď. Neposlouchám moc moderní death metal, pokud nemá OSDM zvuk. Kapely, které se snaží experimentovat, mě vůbec nezajímají. Dejte mi OSDM nebo vypadněte! 


Asi si už někde vysvětloval, proč si opustil Velkou Británii a odstěhoval se do Dánska. Mě by ale spíš zajímalo, co říkáš na tamní death metalovou scénu. Já znám z novější doby kapely jako PHRENELITH, SULPHUROUS, UNDERGANG, BAEST, DEIQUISITOR. No a pak mám hrozně moc rád thrashové ARTILLERY a HATESPHERE. S posledně jmenovanými jsem dělal i rozhovory a kapely se shodly v tom, že Dánsko nemá příliš míst, kde by se dal hrát underground, případně death metal. V tomhle má podle mě Británie výhodu, je tam spousty klubů, festivalů, hospod. Jak vnímáš dánskou scénu? 

V Dánsku je spousta vynikajících undergroundových death metalových kapel. Rozhodně bych dal UNDERGANG na jejich vrchol. Spousty kapel byly bohužel mnohými přehlíženy. Chtěl bych říct, že by lidé měli podporovat podceňovanou dánskou scénu. Kapely z minulosti, například DETEST, také makají na novém albu. (Něco jsem slyšel a můžu vám říci, že to bude vražedné!) Kdo ví ... možná, že nějaká kapela s názvem DOWNLORD do toho zase taky praští. V současné době existuje vice míst, kde je možné hrát dánský underground živě. Scéna zde opět nabývá na síle. 


Jsi v death metalu legenda, máš za sebou spoustu skvěle odvedené práce. Máš ale ještě nějaký sen? Třeba turné s oblíbenou kapelou nebo sdílet se svým vzorem pódium? Zazpívat si třeba já nevím s AUTOPSY? Má David Ingram nějaké nesplněné sny? 

Plním si spoustu svých snů tak, jak jsem to činil i dříve. Jeden z mých snů? Vyskytnout se v epizodě Dr. Who. Téměř jsem tam byl v roce 2015…tehdy jsem se kamarádil s hudebním skladatelem show (Murray Gold). Řekl jsem mu, že jestli někdy bude potřebovat nějaký growl, tak se mi stačí ozvat. Řekl mi, že to bude potřebovat velmi brzy, ale nakonec to udělal Corey Taylor ze SLIPKNOT. Chápu proč, protože je známější než já, ale bylo to velké zklamání. 

Jako zpěvák zpíváš texty, se kterými se musíš ztotožnit. Nebo alespoň tak já slyším tvůj hlas. Že věříš tomu, co zpíváš. Jsou pro tebe texty hodně důležité? Odmítl jsi třeba nějaký? A píšeš i svoje? Co já jsem dohledal, tak myslím, že jsi napsal něco jen k albu od URSINNE, nebo se pletu? 

Texty jsou pro mě velmi důležité a musím věřit tomu, co zpívám. Obvykle je to v pohodě, protože si je sám píšu. Ale byly chvíle, kdy jsem zpíval texty někoho jiného a nemohl jsem do nich vložit svůj hlas. Byly to obvykle kapely, které mě požádaly, abych nahrál hostující vokály, nikoli kapely, ke kterým jsem se v minulosti připojil. (Jsem stále k dispozici pro hostující vokály, ale budete teď muset nejprve mluvit s mým agentem.) 


Děkuji moc za rozhovor. Budu se těšit na další nové nahrávky s tvým hlasem. Na nové BENEDICTION i na to, co upečeš s dalšími muzikanty. Moc si vážím tvých odpovědí a přeji ti vše dobré i v osobním životě. A bych nezapomněl, děkuji moc za všechny skvělé desky, na kterých ses kdy podílel. Ať tvé kroky provází síla! 

Děkuji! Chci, aby všichni, kteří si tohle čtou byli silní, byli v bezpečí, a aby podporovali vaši scénu a umělce, kteří se na ní podílejí. I kdyby jen tím, že navštíví jejich stránky a olajkují je. Každá maličkost pomáhá. 

Ještě jednou děkuji... „ Keep it metal“! 

Odkazy: 


Twitter/Instagram: 
https://www.instagram.com/metalbreakfast/

------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

instagram:
https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook:
https://cs-cz.facebook.com/deadlstormzine
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.PROMOTION/

twitter:

https://twitter.com/deadlystormzine
Share this games :

TWITTER