DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 29. září 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - SIX FEET UNDER - Nightmares of the Decomposed (2020)

Recenze/review - SIX FEET UNDER - Nightmares of the Decomposed (2020)


SIX FEET UNDER - Nightmares of the Decomposed
CD 2020, Metal Blade Records

for english please scroll down

Zajímavé je, že se mi to pořád nepíše lehko. Kapelu SIX FEET UNDER jsem již dávno odepsal. Přitom jsem je kdysi dávno míval poměrně rád. Tedy naživo, desky mi nikdy moc nevoněly. Ale to, co pánové předvádí poslední roky, je hodně smutný příběh. Spousta jejich souputníků stále bojuje alespoň se ctí, ale tady opravdu ani smrt nebere. Přiznávám se, že jsem se letos, po předchozích zkušenostech, poslechu vyloženě bál. Videa, která byla publikována před vydáním nové desky, mě znovu příliš nenavnadila. 

Už jenom ten obal je divnej. Je pod ním podepsán Luke Hunter, o kterém jsem předtím nikdy neslyšel. Asi se šetřilo na všem. Další podivností je zvuk. Kytary a bicí ještě jakž takž, ale co ten vokál? Na Chrisův murmur a chrapot se dříve hodně sázelo, myslím, že nebudu sám, kdo tohohle maníka dříve obdivoval, ale posledních několik nahrávek je vyloženě slabý, vyšeptalý. Vůbec z něj neleze hniloba a nemáte strach. 


Hledání ztraceného času jde opět do ztracena. Některé riffy jsou sice vcelku dobré, ale jako celek album opravdu neobstojí. Skladby má na svědomí Jack Owen, kterého si samozřejmě moc vážím, ale tentokrát bohužel. Mě nevadí, že je vše jednoduché a na první dobrou, ale songy v sobě nemají vůbec žádný tlak a energii. Když si vzpomenu na pradávné koncerty, při kterých jsem měl pocit, že mě šelma s názvem SIX FEET UNDER každou chvíli roztrhá na kusy, tak mi je teď vcelku smutno. Ono totiž, i stárnout se musí umět se ctí. Já vím, skupiny s podobnou historií to mívají těžké. Jsou uzavřené ve své vlastní skořápce výjimečnosti, ale pořád by měly mít alespoň nějaký pud sebezáchovy. Fanoušci jsou jako věrní psi, které nesmíte zklamat. A to se mi s "Nightmares of the Decomposed" opět stalo. Novinka jde jedním uchem tam, druhým ven, není v ní nic, co by mě alespoň trošku zaujalo. Většinou se snažím být pozitivní, spíše vyzdvihnout to dobré, ale zde není co pochválit. Je jednoduché si kopnout (jako všichni ostatní) do mrtvoly, ale tentokrát je opravdu lepší vše vypnout a jít dělat něco jiného. Další zklamání v řadě absolutně nudných desek. Bohužel.


sumarizace:

Časté změny sestavy, postupně klesající kvalita nápadů a skladatelské tápání. Tohle všechno jsou SIX FEET UNDER posledních let. Dokonce i kdysi monumentální hlas Chrise Barnese je čím dál tím víc opotřebovaný. U podobných smeček jde vlastně již jen o to, aby si neutrhly ostudu. Letos si ale nejsem vůbec jistý. Přiznám se, že každý další poslech mi nedělá vůbec dobře. Jsou kapely, které do toho mlátí stejně dlouhou dobu jako SIX FEET UNDER a i když už neotáčejí kola dějin, pořád dokáží zaujmout svým nadšením, případně alespoň nostalgií. U "Nightmares of the Decomposed" nic z toho nefunguje. Mě nevadí, že je novinka jednoduchá, mě štve (ano opravdu štve), že je nevýrazná, kompozičně totálně slabá a postrádá alespoň nějaké zajímavé nápady. Nerad bych kazil fanouškům dojem, ale tentokrát jsem si pro sebe (opět) nic moc nenašel. Málokdy to píšu, bývám na podobná silná slova ze své podstaty opatrný, ale "Nightmares of the Decomposed" je opravdu tupým albem. Bohužel.


Asphyx says:

A frequent changes in the band´s line-up, gradually declining quality of ideas and composer groping. All of this is SIX FEET UNDER in the last few years. Even the once monumental voice of Chris Barnes is more and more worn now. Bands similar to this one just want to be OK and not be ashamed. But this year? Well, I don´t know. I admit that every listening is worse. There are bands who play as long as SIX FEET UNDER and although they don´t turn the wheels of history, they still catch your attention with their enthusiasm or at least nostalgia. This is not happening with "Nightmares of the Decomposed". I don´t mind that the new album is simple but it bugs me (yes, really bugs me) that the album is bland, compositionally is totally weak and lacks at least some interesting ideas. I hate to spoil their fans´ impression but this album has nothing for me. I rarely write such hard words but "Nightmares of the Decomposed" is really dull album. Unfortunately.



tracklist:
1. Amputator
2. Zodiac
3. The Rotting
4. Death Will Follow
5. Migraine
6. The Noose
7. Blood of the Zombie
8. Self Imposed Death Sentence
9. Dead Girls Don´t Scream
10. Drink Blood Get High
11. Labyrinth of Insanity
12. Without Your Life

band:
Chris Barnes - vocals
jeff hughell-bass
marco pitruzzella- drums
ray suhy-guitar

Share this games :

TWITTER