DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 11. září 2020

Home » , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - GÖTTERRDÄMMERUNG - Thrash metalová válka!

Rozhovor - GÖTTERRDÄMMERUNG - Thrash metalová válka!


Rozhovor s thrash metalovou skupinou GÖTTERRDÄMMERUNG.

Odpovídal Brummbär, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.


Ave GÖTTERDÄMMERUNG! Tak se vám musím rovnou na úvod k něčemu přiznat. Novinka "Neuschwabenland" je po dlouhých letech prvním albem, které jsem si objednal, aniž bych z něj slyšel jedinou notu. Předchozí album „Projekt Riese“ (2017) mě totiž natolik zaujalo, že jej poslouchám dodnes. Zkrátka a jednoduše, když dostanu chuť na dobrý thrash metal, tak si jej pustím. Někde jste zmiňovali, že novinka bude techničtější. Co si pod tím mám představit? Kam a jak se Meruňky na novince posunuli? Představ nám ji prosím. 

Děkujeme Jakube za tvoji důvěru, kterou do nás vkládáš. Moc si toho vážíme! V zásadě pracujeme na novém materiálu obdobně jako na první desce. Samozřejmě, že se do novinky snažíme vklínit i nové prvky, tím nemyslím ty moderní, ale v rámci našeho stylu. Využíváme ve větším množství zkracované doby, stopky, rychlost až 300bpm a k tomu nemalou měrou přispěli i naši nováčci v kapele: Wunderpepi a Grinsen. Otvírák evokuje začátek bitevní vřavy, vydáme se vzhůru ke hvězdám, až na Alfa Tauri, vzdáme hold mohyle Viktoria Höhe, pokračujeme výstupem na Elbrus, vracíme se ke klipovce Trojný bod, nejrychlejší Talvisota, záhadná Poslední bitva, majestátní Neu Schwabenland a bonus Klíče němce Strauba/ ano, záměrně s malým „n“/, na kterém hostuje na zpěv Blackosh. 


Novou desku jste opět nahrávali v Davosu. Plně to chápu, dlouhodobě tam odtud vycházejí nejlepší české extrémní nahrávky. Zajímalo by mě, jak nahrávání probíhalo, vlastní proces. Mluvili jste do toho mistrovi hodně? Měli jste připomínky? A jak znělo zadání? Bylo to něco v tom smyslu – ať to zní jako starý SODOM? Nebo jste ke všemu přistupovali hodně zodpovědně? Já totiž z vaší hudby pořád cítím takové to staré nadšení, které měly kapely v devadesátých letech. 

Na zkušebně připravíme kompletně celý materiál jako demo, poctivě nazkoušíme a hurá do Davosu. Víš, proces našeho nahrávání u mistra Otyna je a bude v podstatě totožný. On nás už zná a na zvuku se vždy shodneme, dokáže se do kapely vcítit a tím myslím do jakékoli. Je to prostě profík každým coulem a to staromilské nadšení s námi sdílí, všichni jsme dokonale připraveni, takže žádný problém nenastává.


Novinku zdobí zajímavý obal. K muzice i textům určitě perfektně sedne, v tomhle je na vás také spolehnutí. Jen si říkám, v dnešní době, kdy se hledají různé symboly a často se vysvětlují absolutně nelogicky, zkratkovitě a zmatečně…aby vás nezakázali. Znáš to, někdo vidí motiv jak vystřižený ze starých válečných novin a problém je i tam, kde není. Facebookoví bojovníci pak dílo dokonají. Co má vlastně přesně obrázek na obalu představovat a kdo je pod ním podepsán? 

Sice chápu, na co narážíš, ale já nedělám texty, ve kterých by měl někdo něco hledat. Navíc fb není mojí silnou zbraní. Kdybych psal třeba o první světové válce, nikdo by se nad tím nepozastavoval, no ta druhá spoustě lidem prostě nedá spát. Obal jako vždy na výtečnou zvládl Teufel, mé druhé já v kytarové sekci. Představuje pohled pilota na břeh Nového Švábska a slečna Maria Orsic mu propagandisticky dělá společnost do země Královny Maud. 


Textově se opět pohybujete v tématech Druhé světové války? Někde jsem četl, že už máš texty připraveny i na třetí album. Z čeho čerpáš inspiraci? Jsou to knížky, filmy, kroniky? A na kolik se držíš reálných dat? O čem jsou texty na "Neuschwabenland"? 

Ano, vše o čem píšeš a k tomu navštěvuji reálná místa u nás, v Polsku, Maďarsku, Rakousku a na Slovensku. Snažím se historická data zachovat, ale píšu i o různých konspiracích, smyšlené příběhy, které mě napadají při toulkách po těchto objektech. Jdeme na to: Jarní probuzení je poslední operace ve druhé světové válce, které se odehrává na území Maďarska. Alfa Tauri, hvězda, na kterou smyšleně, časoprostorově cestujeme. Viktoria Höhe, toť mohyla ve Vyškovském vojenském prostoru. Elbrus 42, pravdivý příběh z roku 1942. Trojný bod, místo, kde se střetnou pevné, kapalné a plynné skupenství. Talvisota, finská zimní válka. Die Letzte Schlacht, se odehrává na Benešovsku za záhadných událostí, již po kapitulaci Německa. Neu Schwabenland, průzkumná polární výprava do Země královny Maud. Klíče němce Strauba, příběh jedné jeskyně v Moravském krasu, která za války sloužila k výrobě součástek německého zbrojního průmyslu a Strauba, posledního, který továrnu uzamkl. Třetí deska, na kterou mám všechny texty hotové, bude mít nekompromisní název Totenburg a uzavře válečnou trilogii.


„Projekt Riese“ jsem si tenkrát objednával vlastně díky tomu, že jsem na něj narazil na youtube. Vím, že tenkrát jste měli i klip, ale ten záhy zmizel. Co proboha youtube vadilo? Jestli si dobře pamatuju, tak jste tam byli oblečeni jako vojáci, byla zima, nic závadného, včetně děje. Nechápu. K nové desce už je taky venku klip ke skladbě Klíče němce Strauba. S tím zatím problémy nejsou? Kdo a jak klip natáčel? 

Někdy se takové věci přihodí. Nikdo z youtube se s nějakou bezvýznamnou kapelou nebude vůbec zaobírat. Prostě jim něco nesedí a stáhnou tě, hotovo. Na Vimeo to nikomu nevadí, a tak máme Trojný bod tam. Klíče němce Strauba nejsou klasické video, jen obraz s textem. Tyhle věci má na starost opět Teufel, který se grafikou živil. Nový klip pravděpodobně budeme točit někdy v zimě, ať je autentičnost k tématu co možná nejvěrnější.


Viděl jsem vás několikrát naživo. Pro mě, jako fanouška, je to další střípek do skládanky, kdy se moje oblíbená kapela stává srdcovkou. Hele, já si připadal fakt jak v devadesátkách. Pro mě byl zatím nejpovedenější ten v Modré Vopici spolu s PROTECTOR. To byla vůbec skvělá akce. Jel jsem vlakem domů až ráno a vzpomínek a zážitků jak s vámi, tak i s PROTECTOR mám spoustu. Co pro vás vůbec znamenají koncerty? Jak je vnímáš jako muzikant? Užíváš si je? A máš raději velké festivaly nebo klubovky? 

To je právě ta sklizeň ovoce, po dlouhé cestě pěstitelské a šlechtící :)). Jakmile vyjde deska, doladíme aranžérské detaily, sesumírujeme pořadí skladeb na koncerty, vyrobíme merch, naplánujeme dopravu a vyrážíme se o svoji radost podělit. Já osobně dávám přednost klubům před festivaly z toho důvodu, že příprava není na rozdíl od větších akcí tak hektická. Rád si vše nachystám s předstihem a vím, že se nemusím obávat, jestli stihnu doladit nebo nenastane kdovíjaký nečekaný problém. 

Zrovna nedávno jsem přemýšlel, kolik je dnes mladých thrasherů, kteří se snaží hrát/kopírovat staré kapely. Často jsou hodně špatné, někdy se stylizují opravdu dobře, ale pořád mi připadá, že když jdu potom na koncert nějakých veteránů, tak jim natrhnou zadek. Ne vždycky, ale většinou. Jak vnímáš novou vlnu thrash metalu, všechny ty kapely kolem, mladíky v knírkama, džískách, stylizaci do osmdesátek? Jak mi tenkrát řekl Martin Missy, je to super, jen jsou takoví upravenější a mají mobily v rukou, jinak jsou stejní jako kdysi my:)). 

I my jsme kopírovali svoje vzory, dělo a děje se to běžně. Od dob DEEP PURPLE a URIAH HEEP, už se hudba jen různě s menšími či většími obměnami pouze kopíruje. Záleží na jedinci či kapele, jak s tím naloží. V každém období mezi sebou zápasí mladí vs. staří. Když je ti 15, nadáváš na blbce, kterým je 40 a jak ti táhne na 50, idioti jsou pro tebe ti mladí :)) Ne, já mám některé mladé kapely rád a ty spíš většinou mrzí, že osmdesátky/devadesátky nezažily. Je pravda, že někteří si zaměňují thrashovou hudbu s politickým hnutím, ale ti jdou mimo mě. Když jsme začínali, hráli spolu thrasheři i pankáči a bylo vše v pohodě. Vzpomínám třeba na turné SAX/ SPS, náramně jsme si rozuměli a muzika nás spojovala. Teď mě přijde, že se z muziky stalo politikaření a řeší se, kdo je doleva a kdo doprava. Mě politika absolutně nezajímá. A když jsme u toho, GÖTTERDÄMMERUNG si třeba rozumí s BLOODY MARY, kteří pankáči jsou:)).


Když už jsme u té hudby jako celku. Co vlastně posloucháš? Jsi ortodoxní thrasher nebo máš širší záběr? Často jsem vás viděl třeba v trikách MARDUK. Jaké desky sis naposledy koupil a která kapela tě dokáže vždy přesvědčit, aby sis od nich objednal? A co české a slovenské smečky, které se ti líbí? 

No tak konečně bude moje odpověď delší, než tvá otázka:)). Začínal jsem s THE BEATLES, STRAY CATS, TRIO. Následovali DEEP PURPLE, URIAH HEEP, YES. A potom už to bylo ráz naráz… SANTANA, ACCEPT, SAXON, OVERKILL, NUCLEAR ASSAULT, SLAYER, SEPULTURA, KREATOR, SODOM, HOLY MOSSES, ASSASSIN, A-HA, RUSH, VADER, THE CULT, CLAWFINGER, STYX, PUHDYS, OBITUARY, CANNIBAL CORPSE s Fisherem… To jen co mě namátkou napadá, je toho samozřejmě víc. Kolem čtyřicítky jsem konečně dozrál k black metalu a nedám dopustit na MARDUK a MAYHEM, ke kterým mám nejblíž, ale poslouchám i jiné. Nově vlastním ve své sbírce poslední desky DEEP PURPLE, PUHDYS, BLUE ÖYSTER CULT, PRIMUS, LAIBACH. U nás je to celkem jednoduché: FERAT a první deska CRIONIC z thrash metalu, ostatní třeba VLTAVA, KAVIAR KAVALIER, HYPNOS, ANIME a BRATŘI EBENI.


Píšu většinou o death metalu a tam mám takový zvyk se kapel ptát, co pro ně znamená death metal… Nemyslím tím techniku hraní, ale spíš filozofii, co pro ně znamená jej hrát, jak jen vnímají a jak by jej vysvětlili třeba člověku, který tuhle muziku nezná a neposlouchá. Tak tedy…co pro tebe znamená thrash metal? 

Tak takovému bych to vysvětlit nedokázal:)) 

Uvidíme se teď na několik koncertech a festivalech. Pivo bude, to určitě, ale prozraď nám, budete už mít s sebou novou desku a kolik skladeb z ní pro nás máte připraveno? Pokud tedy všechno kvůli netopýří čínské chřipce nezakážou. 

Cd vyšlo 1. září a tak bude na první štaci, která nás čeká, což je KAFEST. Hrajeme komplet nový materiál, kromě protestsongu Neu Schwabenlad. K tomu jako koření na promíchání ještě: Haudegen, Polarnacht, V_2 z prvního počinu. 

Děkuji moc za rozhovor. Na "Neuschwabenland" se hrozně moc těším. Už aby bylo CD doma v přehrávači. Thrash metalová válka může zase začít! Přeji vám, aby se desce dařilo, aby vám fanoušci utrhali ruce a ať se vám daří i v osobních životech. Thrash! 

My děkujeme za příjemné povídání a podporu… THRASH TILL DEATH!!!

GÖTTERRDÄMMERUNG /CZE/Neuschwabenland /Full Album 2020/ 
ORDERS: SK/CZ : 

GÖTTERRDÄMMERUNG SOCIAL LINKS 
Email: gotterdammerung.thrash@gmail.com 

SLOVAK METAL ARMY 
Email: info@slovakmetalarmy.sk



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 
twitter: 
https://twitter.com/deadlystormzine
https://twitter.com/jakubasphyx

instagram 
https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook: 
https://cs-cz.facebook.com/deadlystorzine
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.ZINE/

tumlbr: 
https://www.tumblr.com/blog/deadlystormzine
Share this games :

TWITTER