DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 26. října 2020

Recenze/review - TORMENT - Occult (2020)


TORMENT - Occult
CD 2020, Great Dane Records

for english please scroll down

Zavřeli mě do chladné a temné kobky. Dokud se nepřiznám, dokud neřeknu, že bůh doopravdy existuje. Jenže jak nemám pochybovat, když se rozhlédnu kolem sebe. Tolik zla, nenávisti, tolik jedovatých slin. Občas si říkám, jak někteří jinak navenek inteligentní a schopní lidé, najednou zaútočí. Chtějí ubližovat, zloba a temntota z nich doslova čiší a často jsou horší než tupé stádo, u kterého člověk něco takového předpokládá. Sedím si na kamenné lavici a přemýšlím. Ne, já neodvolám, já budu dál podporovat muziku, která ze své podstaty neguje světlo. Čekám na jistou smrt a je mi moc dobře.

Poslouchám totiž prvotinu a pro mě osobně velmi překvapivou desku od francouzských TORMENT. Parta mladíků, kteří staví na old school metalových základech a přidávají i moderněji znějící postupy. Smečka byla založena v roce 2017 a po dvou letošních singlech tu máme dílo s jednoduchým názvem "Occult". Jedná se o opravdu propracovanou záležitost pro všechny posluchače s velkou fantazií. 

 

Nalezneme zde ryzí, rustikální death metal (IMMOLATION, CANNIBAL CORPSE, DERANGED, VADER, SINISTER, INCANTATION), ale i odkazy na black metalové šílence jako NECROPHOBIC, NAGLFAR. Skřehotavý hlas, klidně nasázený do thrashových riffů. "Occult" je tím pádem velmi pestrou, neotřelou deskou, jejíchž hlavní charakteristikou je určitý neklid. Takové to zvláštní pnutí, které vás nutí se neustále k nahrávce vracet, nenechá vás ani na chvilku odpoutat. Občas jsou některé momenty vyloženě nepříjemné, štvou mě, ale když je slyším podruhé, potřetí, tak jsem zcela spokojený. Dobrá hudba by měla vyvolávat emoce, mít v sobě kus něčeho zajímavého, neotřelého, touhu a vášeň. Gurmáni asi moc dobře ví, o čem píšu. K dobrým kuchařům se také nechodíte nadlábnout, ale ochutnat kousky toho nejlepšího. Podráždit smysly. TORMENT na to jdou hodně podobně, dokáží navnadit, připoutat, naštvat i uklidnit. Navíc ještě hrají s jakousi samozřejmostí, mladistvým nadšením, nadhledem, který sluší většinou o hodně větším a zkušenějším kapelám. Je mi najednou jedno, že jsem prokletý a navždy zavřený ve staré studené kobce. Moje mysl lítá po oblacích a nakláním spokojeně hlavu, "Occult" je totiž opravdu povedeným albem po všech stránkách. Dost ale bylo slov. Nechme raději mluvit hudbu. Skvělá záležitost!


sumarizace:

Snem asi každé kapely je vytvořit si svůj nezaměnitelný rukopis, vlastní výraz, který odliší jejich tvorbu od jiných. TORMENT jsou jasně rozpoznatelní a to hlavně díky originálně vystavěným skladbám a podmanivé atmosféře. Nálada novinky je i letos velmi pochmurná a ze stínu nevyjdete ani u jedné skladby. 

"Occult" je deskou, která opravdu vychází ze samé podstaty neuchopitelnosti vesmíru. Je svým způsobem vznešená, lehká a těžká zároveň. Pokud jste se někdy dívali na špinavou řeku, na jejichž vlnách se vznáší nafouklé tělo mrtvoly, tak asi víte, o čem píšu. Do novinky je třeba se dostávat postupně, pomalu, nechat ji na sebe působit jako zákeřný jed. Pokud máte rádi mix deathu a black metalu zabalených v temných náladách, tak neváhejte. Album asi nebude pro každého, rozhodně se nejedná o lehký poslech, ale garantuji vám, že pokud vydržíte a otevřete svoji mysl, budete nakaženi a prokleti jako já. Představte si šedivé ráno, déšť a smutnou ulici. Za každým rohem čeká přízrak, hororová scenérie rozbřesku. Smrt toulající se městem, smrt utíkající lesem, smrt toulající se vesmírem. Dopřejte si i vy svoji pravidelnou dávku jedu! Vynikající nahrávka!


Asphyx says:

The dream of every band is to create an unmistakeable handwriting, a self-expression that distinguishes their work from others. TORMENT are clearly recognizable, especially thanks to the original compositions and captivating atmosphere. The mood of novelty is also very gloomy and you will not go out of the shadows even with one song.

"Occult" is a record that really comes out of the very essence of the universe's impenetrability. Record is in some noble way light and heavy at the same time. If you've ever been looking at a dirty river where the bloated bloody corpses float, you probably know what I'm writing about. The news needs to be taking gradually, slowly, letting it act like a malicious poison. If you like the mix of death and black metal packed in dark moods, do not hesitate. The album probably will not be for everyone, certainly not a light listening, but I guarantee that if you hold out and open your mind you will be infected and cursed like me. Imagine a gray morning, a rain and a sad street. Behind every corner is a spectre, a horror scenery of dawn. Death flowing through the city, death running through the forest, death roaming the universe. Treat yo urself to your regular dose of poison! Outstanding record!


Tracklist:

01. Intro
02. Deathwish
03. Human Parasite
04. Last Winter
05. Rituals
06. Rebirth
07. Psychotic
08. Silent Scream
09. Swarm
10. Locked Away
11. Occult

band:
Guerard Simon
Poncelin Felix
Frain Thomas
Corvini Emile

https://www.facebook.com/TormentOfficial/
https://greatdanerecords.bandcamp.com/album/occult
https://www.youtube.com/channel/UC26n8GBVGSeAwGXzBQYKLRg
https://www.greatdanerecs.com/eshop/web/
Share this games :

TWITTER