DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 12. října 2020

Rozhovor - XPUS - Uvidíme sa v pekle!


Rozhovor s death blackovou skupinou z Itálie - XPUS.

Odpovídal basák a zpěvák Aren, děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - XPUS - In Umbra Mortis Sedent (2020):

Ave XPUS! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií XPUS. 

Kapelu XPUS som založil v januári 2015 celkom sám, koncom marca som nahral prvé demo ako „jednočlenná kapela“ a vďaka nemu som o mesiac neskôr podpísal zmluvu na vydanie debutového albumu s ukrajinským vydavateľstvom Metal Scrap Records. Samozrejme, potreboval som zmeniť celkovú typológiu kapely z jednočlennej na full zostavu, tak som oslovil svojho starého priateľa a bývalého člena vo všetkých svojich starých hudobných projektoch, ktorý sa volá Mornak (gitary) a ešte jedného muzikanta s menom L (bubeník). V júni toho roku sme začali nahrávať debutové album s názvom „Sanctus Dominus Deus Sabaoth“, ktoré nakoniec vyšlo v novembri. V roku 2016 sme s novým bubeníkom Ulvirøsom odohrali veľa koncertov v Taliansku i v zahraničí. Objavili sme sa na dvoch kompiláciách, prvú s názvom „Blasphemy by your name vol.3“ vydali Metal Music Austria a „Witchery Flames Of Underground Lust" bola vydaná prostredníctvom vydavateľstva Metal Scrap Records. V októbri sme spolu s kapelami Enthroned, Bolzer, Possession, Infernal War a mnohými ďalšími vystúpili na festivale Rites of the black mass v Bukurešti. V septembri roku 2017 sme opäť sadli do štúdia aby sme nahrali druhý album s názvom „In Umbra Mortis Sedent“. Dva mesiace potom sme podpísali zmluvu s vydavateľstvom Transcending Obscurity Records. V máji 2018 sme sa vybrali na turné po východnej Európe. Po dvoch rokoch, v apríli 2020, konečne vyšiel náš spomínaný album. Bohužiaľ, kvôli pandémií spojenej s Covid 19, všetky naše plány na podporu novej dosky šli do prdele.... Takže teraz, čakajúc na lepšie časy, sme zatvorení v našej skúšobni, aby sme dokončili budúcu, tretiu kapitolu čo sa týka albumov. 


8. 5. 2020 vám vyšlo u Transcending Obscurity Records vaše nové album "In Umbra Mortis Sedent". Jak už sám název napovídá, jedná se opět o smršť poctivého blacku a starého death metalu. Když jste šli ze studia, jaké jste měli pocity? Představ prosím fanouškům trošku nové album. 

No pravdupovediac, keď sme dokončili nahrávanie nového albumu, cítili sme sa ... „zvláštne“, pretože po mesiacoch príprav na prácu v štúdiu, celkové nahrávanie bolo hotové iba za 8 hodín, 4 hodiny venované hudobnej časti a ďalšie 4 hodiny textom, takže Vám je asi jasné, že takýto postup je trochu nezvyčajný. Cítili sme sa dobre, ale na druhej strane sme sa pýtali sami seba „toto je všetko?“ nemali sme možnosť vyskúšať si celý proces tvorby albumu, všetko bolo príliš rýchle. „Umbra Mortis Sedent“ je najhlbší, temný a rúhavý originálny extrémny metalový album, bez inovácií, čistých vokálov, bez super nahrávacích vymožeností a bez sterilného a umelého zvuku. Tento album je našou osobnou poctou hudbe, ktorú milujeme a s ktorou sme vyrastali. 

Na novince mě zaujal opravdu hodně syrový a „prašivý“ zvuk. Kde jste desku nahrávali, mixovali, kdo je podepsán pod produkcí? 

To veľmi radi počujeme, strávili sme veľa hodín hľadaním osobitého zvuku. Album sme nahrávali na veľmi špecifickom mieste, bol to priestor podobný niečomu medzi zámkom a statkom. Túto budovu často využívajú niektoré profesionálne divadelné skupiny na svoje skúšky. S cieľom povýšiť samotnú nahrávku a vložiť do nej surový zvuk, ktorý máme aj na pódiu, nechceli sme nahrávať v skutočnom profesionálnom štúdiu. Mužom v pozadí, ktorý je zodpovedný za nahrávanie a mixovanie je Manuel Marani z „Mara's Cave“ tu v Taliansku, za masteringom stojí namiesto neho Dan Lowndes z „Resonance Sound Studio“ v Anglicku.

  

Zaujal mě i obal desky. Jestli to dobře chápu, tak je na něm výjev z nějaké staré okultní knihy. Cover je pekelný, temný a tajemný jako vaše nová deska. Co má tento námět vyjadřovat? A kdo jej namaloval? 

Nie, nejde o obálku starej knihy. Keď Kunal (šéf Transcending Obscurity) počul celý album, napísal niečo v tomto zmysle: „Vaša hudba mi pripomína staré podzemné katakomby, smrť, temnotu a bezútešnosť, čo si myslíš o tomto koncepte?“. Samozrejme, že to bol super nápad! Kresbu vytvoril Misanthropic-Art, naozaj skvelá práca, milujem ju. 


Jako kapela se ve svých textech zaobíráte satanismem, okultismem, smrtí, násilím. O čem jsou na nové nahrávce? Jaké je hlavní téma a myšlenka "In Umbra Mortis Sedent"? 

Na albume nájdete vlastne iba 2 texty, prvý je rozdelený do prvých dvoch skladieb a hovorí o človeku, ktorý je s cieľom zbaviť sa mučiacich satanských hlasov v jeho hlave odhodlaný previesť satanský rituál a zabiť mladú pannu. Avšak na konci všetkého si uvedomí a pochopí, že nikdy neexistovali žiadne hlasy, všetko to bolo len v jeho hlave, je proste šialený, má radosť z plánovania únosov, mučenia, zabitia dievčaťa a má takisto potešenie zo znásilnenia jej mŕtveho zmrzačeného telo. V tej chvíli pochopil, že nemá šancu uniknúť pred týmto šialenstvom, jediným únikom môže byť samovražda. Ďalšia skladba „The Gates of Doom“ je starou a znovu obnovenou vecou z našej (mojej a Mornakovej) starej black metalovej kapely UNHOLY LAND, takže táto pieseň je akoby oddeľujúcim článkom medzi dvoma lyrickými konceptami na albume. Druhý text je rozdelený a je prerozprávaný vo všetkých ostatným skladbách. Hovorí o malom dieťati znásilnenom kňazom, v tomto prípade sa snažím rozprávať príbeh z iného uhla pohľadu. Z pohľadu kňaza, ktorý sa snaží odolávať, ale impulzy sú také silné a nekontrolovateľné, potešenie zo spojenia jeho mäsa s mäsom dieťaťa, posadnutosť jeho telom, plač v jeho izbe po pohlavnom styku, to všetko nenávidí, ale je to zasraný kretén a vie, že čoskoro sa stane jednou z jeho obetí ďalšie dieťa. Z pohľadu dieťaťa, ktoré je osamotené vo svojej veľkej izbe s kňazom, ktorý je príliš silný, nevie odtiaľ uniknúť, jeho ruky sú všade po jeho tele, jeho bozky a sliny, páchnuci dych v krku, znásilnenie a celý život zničený budúcimi nepretržitými nočnými morami. 


Hrajete totálně nihilistický death black metal. Jedná se přesně o ten druh inferna, který posluchačům pořádně pocuchá nervy i sluchovody. Jak jste se k tomuto stylu dostali? Prošli jste si jako muzikanti i jinými styly hudby? Hráli jste v jiných kapelách? Kdo vás vlastně ovlivnil v začátcích? 

Keď som mal 14 rokov, našiel som kazetu s nápisom „Slayer - Hell Awaits“: to bol pre mňa začiatok, dovtedy som už síce počúval metalovú hudbu ako Iron Maiden, Megadeth, Metallica, Manowar Venom atď., ale ten album všetko zmenil. Asi o rok neskôr som sa stretol s chalanmi staršími ako ja a tí mi priniesli do života kapely ako Grave, Deicide, Cannibal Corpse, Morbid Angel, Autopsy atď. Nedá sa hovoriť o žiadnom inom druhu hudby v mojom živote. Extrémnu hudbu hrám od roku 1995, pričom kapely BATHIM (Black Metal), UNHOLY LAND (Black Metal), SOULPHUREUS (Death Metal) sú už všetky mŕtve. Teraz hrám iba v XPUS. Zásadný vplyv na mňa/nás mali len veľké staré kapely minulosti. 

Album "In Umbra Mortis Sedent" vyšlo na CD, vinylu i kazetě u Transcending Obscurity Records. Label má v undergroundu velmi dobré jméno a odvádí skvělou práci, o kapelách z jejich je opravdu hodně slyšet. Jak jste s nimi spokojeni vy, jako kapela? 

Áno, Kunal je naozajstným metalovým fanúšikom a do svojej práce vkladá všetko svoje nadšenie a vášeň. Náš album bol doposiaľ vydaný na dvoch formátoch, digipack verzia a limitovaná edícia box setu. Obe vydania sú v skvelom prevedení, ktoré dokonca svieti v tme. Veľmi oceňujem Kunalovu kreativitu čo sa týka týchto inovatívnych nápadov. Sme s jeho prácou naozaj spokojní. 


Jak jsou na tom vlastně XPUS s koncerty? Co jsem si dohledal na internetu, tak hrajete převážně v undergroundových klubech. Chodí v Itálii lidé na starý death/black metal? Nechystáte k podpoře nového alba koncertní šňůru? Pokud ano, zavítáte i k nám do České republiky? 

Milujeme hrať naživo na pódiu, sme jednoznačne živá kapela, nezáleží na tom, či je to veľký priestor alebo undergroundový klub, pre nás je dôležitá iba hrať. Bohužiaľ, toto obdobie je skutočne zvláštne a premrhané, Covid 19 všetko zničil, takže v súčasnosti nemáme na najbližšie obdobie žiadny plán, musíme čakať a dúfať. Nezostáva nám nič iné, len sa neustále pripravovať na potenciálne budúce koncerty a takisto pokračujeme v práci na novom albume. Samozrejme, ak bude možnosť hrať vo vašej krajine, určite prídeme chlape! 

V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta. 

Internet nám prináša niekoľko skvelých možností, ale na druhej strane zničil už mnoho vecí. Všetko toto barbarské nelegálne sťahovanie zrazilo hudobný biznis na kolená, takže vydavateľstvá už toľko neinvestujú do nových kapiel. Pre mnohých ľudí naokolo sa tak zatvorili ďalšie dvere po celom svete. Niektoré vydavateľstvá pýtajú od kapiel veľa peňazí už len na vydanie albumu, to je nehanebné, hrať extrémnu muziku pre nás znamená niečo ako danosť, poslanie. Ako kapela nemôžete očakávať, že zarobíte hraním takéhoto štýlu muziky nejaké prachy, ale na druhej strane predsa nepredám obličku, aby som mohol svoju muziku vydať, do frasa! Nakoniec, dnes je príliš jednoduché získať nejakú novú nahrávku, takže sa stráca to čaro, ktoré kedysi odrážalo príchod nového albumu, to čakania, viera v predajcu, že vás neokradne, ten dotyk fyzickej kópie, ako ju otvoríte, pozriete si texty, fotografie, ako bežíte domov, aby ste si ju pustili... asi mi rozumieš, že? To všetko sa dnes stráca. Dnešok je celý sterilný/umelý. 


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Nie, ale iba preto, že v poslednom období som veľmi zaneprázdnený prácou a problémami, bohužiaľ nie je čas na hľadanie novej hudby. 

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Áno, samozrejme, ak by som mal spomenúť niektoré z nich: KRABATHOR, PATHOLOGIST, DISFIGURED CORPSE, MANIAC BUTCHER, ROOT. 

Co chystají XPUS v nejbližších měsících? 

Ako som už povedal predtým, v týchto zvláštnych časoch je ťažké niečo plánovať a organizovať, musíme len čakať… 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Veľká vďaka patrí aj tebe, hlavne za priestor, ktorý si nám poskytlo na svojom blogu a všetky tvoje pozitívne slová, veľmi si to vážime. 

Uvidíme sa v pekle!

Share this games :

TWITTER