DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 3. února 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - HELL-BORN - Byli jsme svědky vzestupu death metalu a fenoménu známého jako druhá vlna black metalu.

Rozhovor - HELL-BORN - Byli jsme svědky vzestupu death metalu a fenoménu známého jako druhá vlna black metalu.


Rozhovor s legendární black/thrash death metalovou skupinou z Polska - HELL-BORN.

Odpovídal Baal (Bass/Vocals), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - HELL-BORN - Natas Liah (2021):

Ave HELL-BORN! Zdravím do katakomb. Doufám, že se vám v téhle divné době daří dobře. Poslouchám pořád dokola vaši novinku „Natas Liah“ a mám pocit, že je každým dalším poslechem lepší a lepší. S jakými pocity jste šli do studia a jak probíhalo nahrávání?

Bylo to surové, organické. Nějak jsme se vrátili do doby, kdy jsme to celé začínali. Cítili jsme se svěží, silní a neměli žádná očekávání. Pokud jde o studio - vybrali jsme si na spolupráci velmi mladé a talentované začátečníky. Zatímco ty teď čteš, jejich studio se rozrůstá a zlepšuje. Mají cit pro věc. Proces nahrávání byl díky našim zkušenostem velmi přirozený a snadný. Opravdu jsme cítili tu teenagerovskou vášeň a nadšení.


Od roku 2019 máte nového bubeníka Diabolizera. Proč právě on? Hraje skvěle. Vaše kapela již několik bubeníků za svoji existenci vystřídala. Ten současný je tuším šestý. Máte nějak velkou spotřebu:). Jak jste se dali s Diabolizerem dohromady?

Viděl jsem ho bubnovat živě s THRONEUM a také jsem jej slyšel z nahrávky, okamžitě jsem se spojil s Lesem, abych mu řekl, že mám bubeníka pro HELL-BORN. Konec příběhu. Pokud jde o změny - dělo se to tak nějak samo o sobě. Neplánovali jsme měnit bubeníky s každou deskou jen tak pro zábavu, haha!

Mám rád přesně ten surový, temný black death thrash metal, který hrajete vy. Miluju zvuk vašeho nového alba! Ostrý, plesnivý, chladný, jako staré hroby. Kde jste nahrávali a jaké to bylo jít po 13 letech do studia? Sound je opravdu jak vystřižený z konce osmdesátých let!

Již jsem zmínil příběh s výběrem studia, že? Je to „Creme De La Creme Studio“ v polském Tczewu (aktuální domovské město Inferna z BEHEMOTH). Zhotovili nahrávky a smíchali skladby. O mastering se nepostaral nikdo jiný, než Haldor Grundberg, známý svou prací pro BEHEMOTH. Upřímně mohu říci, že jsem nečekal, že dostaneme tak úžasný zvuk. Je to přesně ten death metalový zvuk, který mám rád. „Stará škola“.


Přiznám se, že váš návrat na scénu je pro mě nejen skvělou zprávou, ale i potvrzením, že staří bardi pořád umí všem nakopat zadky! Zajímalo by mě, jak vznikal materiál na nové album? Skládali jste do šuplíku nebo jste vše připravovali až na poslední chvíli? Měli jste třeba už nějaké staré riffy?

Nemyslím si, že Les použil více než dva nebo tři starší riffy, které napsal pro jiný účel. Veškerý materiál byl napsán a zpracován na zkouškách v průběhu několika měsíců. Konečné basové linky, texty a vokální aranžmá jsem napsal za pár týdnů. Bylo to rychlé, intenzivní a velmi příjemné.


Proč nebylo o HELL-BORN tak dlouho slyšet? Bylo to tím, že se Baal přestěhoval do Prahy? Na Metal Encyklopedii se ale píše, že už je zase zpátky v Polsku? Nebo jak to vlastně s vámi je jako s kapelou? Co jste od posledního alba „Darkness“ (2008) dělali? Hráli jste v jiných smečkách?

Ježíši Kriste, cože??? Nikam jsem se nestěhoval, jen jsem se tam narodil a vyrůstal tam ani ne rok jako dítě ... ty vole! Každopádně ne, nehráli jsme v žádných kapelách. Hráli jsme nějakou hudbu, ale spíš jen tak jamovali, abychom si zahráli, žádné metalové věci. A opravdu nikdy jsme neočekávali, že se vrátíme s takovým popraskem...


Kdo vlastně dělal k novému albu obal? Motiv mi připomíná staré norské, ale i polské black metalové kapely z devadesátých let. Co má motiv znázorňovat?

Znázorňuje jen to, co vidíš - naše logo v elegantním rámu, haha. Příběh za názvem alba a způsob, jakým je napsán na obalu, je docela vtipný. Už jsem kdysi plánoval použít frázi „NATAS LIAH“. A později zjistil, že už existuje album s tímto názvem. Sakra, ale nemohl jsem ten nápad nechat jít. Takže jsem se rozhodl použít toto zrcadlení, které nyní vidíme. A ano, mělo to vypadat jak staře, tak elegantně. Postaral se o to lord K. z NEKKROFUKK.

Pojďme k textům. Ty vaše jsou o antikřesťanství, satanismu, peklu. Kdo je autorem na novém albu „Natas Liah“? Kde pro ně berete inspiraci?

Píšu texty pro HELL-BORN. Vždycky to tak bylo a vždy to tak bude. Neumím si představit, že jsem hlasem kapely, prezentující slova někoho jiného. Koneckonců je to tak nějak osobní. Veškerá inspirace pro mé texty pochází zevnitř. Tak to funguje. Je to externalizace mých myšlenek, přesvědčení, emocí ... a takových těch věcí.


Všichni víme o vaší působnosti v DAMNATION a BEHEMOTH. Co vás ale ovlivnilo ve vašich začátcích jako muzikanty? Co bylo hlavním spouštěčem, že si vzal do rukou poprvé kytaru? A co se tenkrát v Polsku poslouchalo? Zavzpomínej pro nás prosím.

S kapelami jako KAT, DRAGON, KREON, TURBO (jedna z oblíbených kapel Fenrize) jsme měli docela působivé příklady, které bychom mohli následovat. Vyrostli jsme na poslechu VENOM, METALLICY, SLAYER, BLACK SABBATH ... Byli jsme svědky vzestupu death metalu a fenoménu známého jako „druhá vlna black metalu“, který vytvořil neslavnou „pravou norskou scénu“. Byli jsme součástí tohoto gigantického trendu, který si každý z nás přál vidět jako kult ... Chtěli jsme být jako naše idoly. Chtěli jsme být jako zasraný Cronos!


Já vím, že momentálně situace koncertům nepřeje, ale až tahle šílenost s chřipkou pomine, chystáte s HELL-BORN nějaké akce nebo turné? Rád bych na vás zašel do klubu někde v Praze, pořádně se opít a zapařit. Můžeme se těšit?

To ukáže čas. Jsme docela zaneprázdněni svými pracemi a rodinami, na to, abychom vyrazili na turné, ale ve skutečnosti chceme hrát v klubech a na festivalech. Nikdo neví, co bude...


Co pro tebe znamená death thrash black metal? Myslím tím teď, jak jej vnímáš jako člověk i muzikant. Klidně se můžeš pustit i do filozofických úvah.

Je to hudba, do které jsem se jako dítě zamiloval. Tak to prostě je. Když jsme se všichni seznámili s protináboženskými myšlenkami prostřednictvím metalové hudby, naše zaměření z hlediska filozofie a osobní víry směřovalo na druhou stranu, stranu ďábla. A ochutnali jsme jablko z Edenu, stejně jako to udělali „První“. Byli jsme strašidelné, satanské metalové děti.

Jak vidíš vývoj HELL-BORN do budoucna? Doufám, že nebudeme na další album čekat zase tak dlouhou dobu! Máte už nějaké nápady, vizi, jak budete pokračovat?

Nevím, člověče. Čas ukáže. Už jsme začali pracovat na nových skladbách. Plány jsou koncipovány. Nemyslím si, že nám bude trvat dalších 10 let, než něco vydáme, haha.


Děkuji moc za rozhovor. Musím jít za chvilku ven. Je tam mráz, sníh a led. Myslím, že si dám zase do sluchátek vaši novou desku „Natas Liah“, je totiž vynikající! Ať se vám daří i v soukromých životech. HELL-BORN RULES!

Díky, opravdu si toho vážím. Doufali jsme, že oslovíme co nejvíce lidí s naší muzikou a Odium Records se to povedlo. Děkujeme za propagaci naší práce. 666



 ------------------------------------------------------------------------------------------

sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 

twitter:
Share this games :

TWITTER