DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 6. července 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - PORTAL - Avow (2021) - PORTAL - Hagbulbia (2021)

Recenze/review - PORTAL - Avow (2021) - PORTAL - Hagbulbia (2021)



PORTAL - Avow, Hagbulbia
CD 2021, Profound Lore Records

for english please scroll down

Experimentální death metal je disciplína, která rozhodně není pro každého. Moc lidí, kteří by opravdu chápali a vnímali tvorbu australských PORTAL neznám. Pokud si totiž odmyslíme rádoby intelektuálské řečičky a ohlodáme vše na kost, můžeme mít dva absolutně protichůdné názory. Jedni budou tvrdit, že podobný hlomoz a šum zažívají každý den při příchodu do továrny (sám jsem si na kapelu často ráno vzpomněl) a druzí se budou rozplývat nad kompozicí, neotřelostí, avantgardou.

Jak jsem již zmiňoval, PORTAL se čím dál tím víc posouvají do absolutně nesrozumitelných vod. Dvě desky v jeden rok, není to na běžného strávníka příliš? Proto příliš nechápu, jak někdo může sepsat svůj názor několik dní po uvedení na trh. Začal jsem albem "Hagbulbia" a poslouchal jej několik dní. Často se odvracel a dodnes musím říci, že některým pasážím stále příliš nerozumím. Možná na to mé uši už nemají. Australané jdou za hranu, jako vždy, ale tentokrát si nejsem jistý, jestli to myslí smrtelně vážně. Měl jsem a mám vlastně jen dvě polohy. Buď mi přišlo, že někdo v pozadí zrovna svařuje a nebo jsem nadšeně hltal každý pazvuk. Hodně záleželo, jestli mám odpočatý mozek. 


"Hagbulbia" je vlastně takovým hnusným, šílený, mokvajícím pitváním shnilého těla. Pokud jsem nechal svojí fantazii volnost, tak jsem si opravdu docela často představoval opravdové peklo. Vždyť přesně nějak takhle musí určitě znít. Našeptávání, úchylnost, slizkost, choré myšlenky, které bublají někde v pozadí a občas, když je mysl zjitřena, vyplavou na povrch. Každý máme svoji temnou stránku. PORTAL ji vzali a vypálili na hudební nosič. Je to vlastně nekonečné trápení, takový ten pocit, že si musíte obličej rozdrásat do krve. Desku nelze rozhodně poslouchat jako kulisu, musíte být přímo v ní, uvnitř, stát se její součástí. Zemřít a znovu se narodit. A nebo možná jen kecám a je to fakt obyčejná hluková stěna, lež a přetvářka, považovaná za umění? Kdo ví, posluchač si to musí nakonec rozhodnout sám. Přes třicet osm minut ruchů, šumů, chrapotu, šílenství. Někdy jsem už na to neměl a musel vypínat, pouštět si něco úplně jiného. Ale občas jsem viděl tmu na konci tunelu. A proč pořád cítím na jazyku krev? 


A potom mě někdo zavřel do studené kobky. Znásilnil moji duši i tělo, ponížil mě. A nutil mě stále dokola poslouchat druhé album "Avow". Tady se už tolik neztrácím, songy jsou přeci jen trošku více skladbami a vnímám je přehledněji. Tedy v rámci PORTAL. Disharmonie, trepanace lebky, nevím co mě čeká dalšího. Samostatnou kapitolou je zvuk, s tím si pánové opravdu pohráli. Stačí několik pasáží a hned víte, o koho se jedná. Obaly jsou takové, no, nebudeme si nic nalhávat, tady forma převládla nad obsahem, ale přesto tak nějak s tím vším rouháním souzní. Vždycky, když poslouchám nějakou hudbu, snažím se slovy vyjádřit, co ve mě evokuje. A u "Avow" mi naskakovalo v hlavě nejčastěji - hnus. Ošklivý, táhnoucí se hnis ze zanícené rány. Choroby, které nejdou vyléčit. PORTAL jsou mistři v tom posluchače doslova zahltit špínou. Nebožák, který na to přistoupí, se dusí, zalyká, neví, co si myslet, ale protože všude psali, že je to vynikající, tak přikyvuje souhlasně hlavou. Ne, tohle není hudba z naší dimenze, to je ošklivý stín, ze kterého vystoupí bestie a prokousne vám hrdlo. Nejlepší stejně bude, když si poslechnete hudbu prokletých sami a po několika týdnech vyjádříte svůj názor. Nechci vám ale kazit radost, některé momenty nechápu dodnes. A tak to asi má být. Pro jednoho je to pořádná nálož, to vám povím. Experimentální death metalová stoka, ve které se utopíte!



sumarizace:

Na "Avow" a "Hagbulbia" se australští PORTAL pokusili zhudebnit tmu. Svým způsobem se jim to povedlo, i když se podle mě jedná o desku, která není rozhodně pro každého. Pro poslech je nutné se naladit na vlnu zla, špíny a mít hlavu otevřenou lehkým experimentům. Australanéi nám přinášejí smršť různých zvuků, šílených riffů a nálady plné beznaděje. Album je opravdu hodně šílené. I přesto ho doporučuji poslouchat v kuse. Jinak kouzlo vyprchá. Dveře do pekla jsou sice pootevřeny, ale příště bych poprosil ještě víc nihilismu. Líbí se mi zvuk alba, i celkové provedení, ale některé nápady mě přeci jen trošku ruší. Jako celek jsou "Avow" a "Hagbulbia" ale dobrými deskami, které určitě dokáží zaujmout všechny příznivce stínů. Experimentální temný death metal, který je plný zkažené krve.


Asphyx says:

The albums "Avow" and "Hagbulbia" by Australian PORTAL is a musicalization of darkness. In its own way they did it, however personally I think that this is not album for everyone. If you want to listen to it you have to make yourself be in a state of mind where you can feel the evil, dirt and have to have your head open to light experiments. This Australian band brings us a cyclone of various sounds, crazy riffs and mood of hopelessness. This albums are on the brink of madness but I would suggest you to listen it in at one bite. Otherwise you would not be able to feel the magic. Doors in Hell are little bit open, however next time I would like to have more nihilism. I like the sound of this album and its accomplishment but some ideas disturb me. As a whole is this "Avow" and "Hagbulbia" are very good albums which can catch your attention if you are a fan of shadows. Experimental dark death metal which is full of bad blood.


about PORTAL on DEADLY STORM ZINE:
Recenze/review - PORTAL - ION (2018)


Tracklist Avow:
01. Catafalque
02. Eye
03. Offune
04. Manor Of Speaking
05. Bode
06. Drain

Tracklist Hagbulbia:
01. Stow
02. Of Straw & Cloth
03. Grail
04. Weptune
05. Hexodeus




Share this games :

TWITTER