DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 19. července 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - HELSLAVE - Největší část textů má navodit pocit blížící se zkázy, zobrazuje apokalyptické scenérie a nadpozemské postavy.

Rozhovor - HELSLAVE - Největší část textů má navodit pocit blížící se zkázy, zobrazuje apokalyptické scenérie a nadpozemské postavy.

Rozhovor s death metalovou skupinou z Itálie - HELSLAVE, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - HELSLAVE - From The Sulphur Depths (2021):

Ave HELSLAVE! Zdravím do Itálie. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Na vaši novinku „From The Sulphur Depths“ jsem se neskutečně těšil, předchozí desky mě vždycky hrozně bavily a rád jsem se k nim vracel. Jak novinka vznikala a proč to vlastně trvalo tak dlouho?

Ahoj Jakube a Deadly Storm! Všem se nám daří dobře a doufáme, že i vám. Na desce pracujeme od konce roku 2018 a občas jsme na koncertech zahráli nějaký nový materiál. Od té doby došlo k několika nepředvídatelným událostem, kdy kapelu opustil Lorenzo, kterého později nahradil Marco, a samozřejmě pandemie Covid, což byly dva hlavní důvody zpoždění.



Musím říct, že u novinky mě doslova rozsekal zvuk. Je hutný, masivní, temný a zároveň studený jako ruka mrtvoly. Přesně takhle to mám rád! Pod mixem je podepsán Dan Swano. Vy jste u něj přímo nahrávali nebo desku jen mixoval? S jakými pocity jste šli do studia a jak se vám povedlo docílit tak zabijácký materiál?

Provedli jsme všechny stopy a předprodukci, zatímco Dan se postaral o mix a mastering. Odvedl naprosto vynikající práci a spolupráce s ním pro nás byla potěšením a ctí. Když jsme přišli do studia, skladby byly rozsáhle zaranžované a zbývalo jen velmi málo k dalším změnám, jsme velmi pečliví, pokud jde o psaní písní, spoustu nápadů, které se nám nezdají stoprocentně přesvědčivé, zahazujeme, myslím, že právě proto jsou písně tak sevřené a konzistentní.


Vždy beru nahrávky jako celek a vy jste nepodcenili jenom zvuk, ale i obal. Juanjo Castellano patří dlouhodobě k mým oblíbeným malířům. Jak jste se dali dohromady a jak obal vznikal? Měli jste nějaké požadavky nebo jste vybírali z již připravených obrazů? A jak probíhala spolupráce.

S Juanjem jsme se spojili prostřednictvím našeho manažera Tita. Poskytli jsme mu určité podněty a doporučení ohledně druhu výtvarného díla, které jsme si přáli, protože jsme již měli určité představy o scenérii a barevné paletě, ale nechali jsme mu dostatek prostoru pro vlastní vyjádření. Obrázek byl tedy nakreslen speciálně pro toto album a myslíme si, že se k našemu zvuku opravdu hodí a přispívá k atmosféře, kterou se snažíme naší tvorbou navodit. Juanjo je skvělý profesionál a nesmírně pohodový chlapík a jsme rádi, že je s výsledkem stejně spokojený jako my.


Nedílnou součástí desky jsou i texty. U vás je uváděno, že se v nich zaobíráte okultismem, apokalypsou, smrtí. Tedy klasická death metalová témata. O čem jsou texty na „From The Sulphur Depths“, kdo je jejich autorem? Kde jste pro ně brali inspiraci?

Většinu textů jsme napsali společně, mnoho z nich iniciovali Luca a Marco, ale vždycky je nakonec posuzujeme jako celá kapela. Největší část textů má navodit pocit blížící se zkázy, zobrazuje apokalyptické scenérie a nadpozemské postavy. Vedle toho je několik písní postaveno na hororových a hrůzostrašných tématech, která se v death metalu běžně vyskytují, přičemž konkrétní případ Funereal Lust je inspirován skutečným příběhem Carla Tanzlera, lékaře, který exhumoval mrtvolu jednoho ze svých zesnulých pacientů a pokračoval v nekrofilii.

Hrozně rád vzpomínám na váš koncert ve Volyni u nás v Čechách v roce 2017. Znal jsem vás už z desek, ale naživo jste se mi hrozně líbili. Následná pitka samozřejmě taky. Opravdu rád na ten koncert vzpomínám. Nechcete si to zopakovat? Jak jste na tom momentálně s koncerty? Hrajete hodně?

Na tu noc také moc rádi vzpomínáme, i když některé momenty jsou dost rozmazané; D! Byl to skvělý koncert a bylo to naše první vystoupení po vydání EP Divination. V Česku jsme si to užili a jsme do téhle země, její scény a kultury šíleně zamilovaní. Jsme si jistí, že využijeme příležitosti a co nejdříve se tam vrátíme!


Zůstaňme ještě u koncertů. Jak je to s nimi momentálně v Itálii? Fungují kluby nebo je také všechno zavřené? Spousta kapel je nahrazuje živými streamy na sociálních sítích, ale mě tohle nikdo nebavilo. Já potřebuji klub, pivo, holky!

Situace v Itálii se pomalu, ale jistě vrací do starých kolejí, především díky masivní očkovací kampani, která právě probíhá. Na většině míst se nyní pořádají menší koncerty pod širým nebem s omezeným počtem lidí. Zatím se nám nepodařilo odehrát koncert v přímém přenosu, hlavně proto, že náš zpěvák pochází z jiného města a pohyb po regionech je stále dost komplikovaný, ale určitě to není stejné jako hrát před zpoceným, hlavou mlátícím a popíjejícím davem.

A co undergroundová scéna u vás všeobecně? Žije to v Itálii? Jste z Říma, to je velké město, scházíte se třeba někde na death metal? Kdybych město navštívil, kam bych měl zajít na koncert? A co fanoušci? Podporují kapely?

V Itálii je spousta platných kapel, které hrají nejrůznější styly death metalu i mimo něj a my doufáme, že se jim podaří získat uznání, které si zaslouží. Většinu koncertů v Římě pořádá Traffic Live Club, kde jsme několikrát hráli, vřele doporučujeme se tam podívat. Italská scéna není tak velká a známá jako v jiných evropských zemích, ale fanoušci jsou rozhodně oddaní a ochotní podporovat místní kapely.


Na novou desku HELSLAVE jsme čekali dlouhých šest let. Já vím, vydali jste i jedno EP, ale proč vám to vlastně trvalo tak dlouho? Také jste prošli poměrně velkými personálními změnami. Bylo to hlavním důvodem?

Nikdy jsme jako kapela nebyli příliš plodní nebo rychlí, co se týče skládání písní, obvykle si po vydání alba dáváme nějaký čas na zvládnutí únavy, abychom se mohli znovu naplno pustit do skládání nového materiálu. Jak jsi zmínil, v průběhu let jsme museli čelit několika změnám v sestavě, počínaje zpěvákem a v poslední době i kytaristou. Tyto události nepochybně zpomalily vydání druhého alba, ale nakonec se ukázaly jako docela pozitivní, protože nám umožnily získat stabilnější a motivovanější sestavu. Navíc výluka začala těsně poté, co jsme dokončili nahrávání bicích, což způsobilo další zpoždění. Můžeme potvrdit, že tohle album si prošlo velmi problematickou cestou, pevně doufáme, že pro příští vydání se věci vyřeší snadněji!

Máte s kapelou nějaké sny? V undergroundu máte dobré jméno, ale chcete se posunout někam výš? Myslím tím, láká vás třeba turné s nějakým velkým jménem, zahrát si na velkém festivalu, vydat další desku u známého labelu? Jaké sny a vizi mají HELSLAVE?

V posledním období se nám začalo dařit, úžasný ohlas na nové album a postupný růst naší fanouškovské základny nám dodávají velkou motivaci pracovat lépe a dosahovat vyšších cílů. Naší ambicí je samozřejmě dále růst, získávat si prostor na evropské metalové scéně a snažit se hrát všude, kde to bude možné, včetně největších festivalů. Zvláště po tomto období nucené nečinnosti máme opravdu chuť hrát živě a sklízet plody naší práce. Co se týče další desky, budeme o ní přemýšlet, až přijde čas, rozhodně jsme spokojeni s Pulverised Records, které považujeme za výborný label, a doufáme, že s nimi budeme spolupracovat i v budoucnu.


Co pro tebe znamená death metal? Proč sis zvolil zrovna tento styl? Jak ses k němu dostal a jací muzikanti byli tvým vzorem, když si začínal? Vnímáš death metal „jen“ jako hudbu nebo je pro tebe i životním stylem? Klidně se můžeš na tuto stránku podívat i filozoficky.

Rád bych si myslel, že si mě vybral death metal, protože můj hudební zájem spontánně směřoval k tomuto směru a k extrémnímu metalu obecně. K metalu jsem se poprvé přiblížil díky kapelám jako Metallica a Pantera a začal jsem hrát tak, že jsem se naučil jejich písně. Později začalo pátrání po extrémnějších a uspokojivějších zvucích. Myslím, že jiskra pro death metal přeskočila, když jsem poprvé slyšel At the Gates na začátku roku 2000, od té doby jsem začal poslouchat hodně death a black metal, většinou pocházejícího ze Skandinávie. Sestavení kapely hrající v tomto stylu bylo jen přirozeným důsledkem. Když pominu hudební požitek a vášeň pro jeho témata a estetiku, extrémní hudba pro mě vždycky byla úlevovým ventilem od negativity a frustrace, považuji ji za terapeutickou pro mysl i ducha pro všechny případy. Myslím, že vášeň pro tento styl je něco, co dalece přesahuje pouhý hudební aspekt, je to postoj, který si člověk nese ve všech fázích svého života.

Děkuji moc za rozhovor. Jdu si novinku „From The Sulphur Depths“ znovu pustit. Je totiž skvělá! Ať se vám daří a doufám, že se brzy zase potkáme někde na koncertě a dáme si spolu pivo!

Děkujeme za milá slova a prostor, který jsi nám poskytl, Jakube. Jsme rádi, že se ti album líbilo, a už se nemůžeme dočkat dalšího setkání!


Share this games :

TWITTER