DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 30. října 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - OFFENCE - Hlavním hororem naší polské společnosti je katolická církev.

Rozhovor - OFFENCE - Hlavním hororem naší polské společnosti je katolická církev.

Rozhovor s death metalovou skupinou z Polska - OFFENCE.

Odpovídal Maross, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - OFFENCE - You'll Never Rest In Peace (2021):

Ave OFFENCE! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií OFFENCE.

Ahoj! Začali jsme kolem roku 2011, kdy jsem hrál s Exhalation a naším kytaristou Chaosem v Dimidium Mei. Naše kapely tehdy sdílely pódium a rozhodli jsme se zahájit nový projekt zaměřený na starý švédský death metal. Nejprve jsme nazvali naši novou kapelu Selfdestruction, ale rychle se sestava změnila a zůstali jsme sami s Chaosem a změnili název na Offence. Zatím jsme nahráli 3 alba a 3 split EP s Throneum, Trauma a Hell-Born. Hráli jsme na několika festivalech v České republice, ale tohle je první rozhovor pro český zine.

Právě poslouchám vaši novinku “You'll Never Rest In Peace” a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s ASPHYX, BOLT THROWER, OBITUARY. Deska má skvělý švédský sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku?

Myslím, že se nám konečně podařilo dosáhnout zvuku, který jsme vždy chtěli. V minulosti jsme během našeho nahrávání dělali více či méně úspěšné pokusy. Tentokrát jsme měli správného muže na mix a mastering, konkrétně Haldora Grunberga ze Satanic Audio. Se zvukem, kterého jsme dosáhli, jsme opravdu spokojeni. Když jde o inspiraci, máš ve své otázce správná jména!


Jakým způsobem vznikal nový materiál pro “You'll Never Rest In Peace”? Jak vlastně tvoří/skládají OFFENCE?

V podstatě byly všechny věci připraveny asi před třemi lety, ale tehdy jsme hráli spoustu koncertů a prostě nebyl čas se dostat do studia. Poté jsme museli najít nového basáka a nastal čas pandemie, což nám umožnilo najít si dostatek času na nahrávání.

“You'll Never Rest In Peace” má barevný hororový obal. Je pod ním podepsán Robert A. von Ritter Illustrations. Jeho práce se mi líbí, ale proč jste zvolili barevný motiv? Mělo to nějaký zvláštní důvod? Jak jste vůbec nápad na obal vybírali?

Všechny naše předchozí obaly jsou barevné, kromě split EP s Throneum. Celou myšlenku, která za tím stojí vytvořil Chaos, ale já jsem našel muže, který to nakreslil. Myslím, že se obrázek dobře hodí k textům a konceptu tohoto alba.

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? Zdá se, že máte rádi horory. Prozradíš nám, které?

Mám rád horory, ale nemají nic společného s texty našeho alba. Hlavním hororem naší polské společnosti je katolická církev a odtud čerpáme spoustu inspirace. Každý den získáváme spoustu „zajímavých“ informací o této instituci a někdy se tyto skutečnosti týkají našeho každodenního života, jako je například cenzura metalového koncertu v Polsku. Většinu těchto textů jsem napsal já, ale tři z nich vytvořil můj dobrý kamarád M. D., se kterým hraji v kapele Witchfuck. Hraje také v kapele Poisoned, Putrid Evil a Goat Tyrant. Jeden z textů (Inferno) je báseň Tadeusze Micińského.


Na novou desku jste si pozvali skvělé hosty - Roman Kostrzewski (KAT) Les (Damnation & Hell-Born) Don of The Dead (Nunslaughter) Mike Perun (Cianide) - jak jste se dali dohromady a proč právě oni? Všichni podali skvělé výkony!

Romana Kostrzewského znám několik let. Bydlíme ve stejném městě - Bytomu. Také jsme mnohokrát hráli jako předkapela Kat. Pozvali jsme Romana, aby se objevil na našem předchozím albu v roce 2016, ale měl spoustu dalších věcí na práci. Během pandemie jsem se ho zeptal znovu a tentokrát souhlasil. Měli jsme splitko s Hell-Born a já jsem velký fanoušek Damnation, takže jsem se rozhodl požádat Lese, aby nám nazpíval pár řádků. Bylo to poprvé od mini alba „Coronation“, že nahrál nějaké vokály. Pro nás je to opravdu důležitá věc. Udělal také sólo ke skladbě „Inferno“. Znám Mikea Peruna a Don of Death, protože si už nějakou dobu měníme CD a každý den si píšeme. Zeptal jsem se jich a oni okamžitě souhlasili. Hráli jsme také s NunSlaughter v roce 2014. Je pro nás velkou ctí mít na našem albu tak skvělé muzikanty!

Hrajete typický, klasický švédský death metal. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo tě někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu OFFENCE ozvláštnit?

Děkuji za tvá laskavá slova. Nemyslím si, že někdy změníme svůj styl. Máme jiné kapely, které hrají jiné druhy hudby a posloucháme spoustu různých věcí. Hraji například v black metalové kapele Witchfuck a doom-goth Bauthen. Ostatní mají své black metalové kapely Dimidium Mei a Besatt. Offense má za úkol hrát tento oldschoolový švédský death metal a tak to zůstane až do zániku této kapely nebo nás.


Mám doma vaše splitko s legendárními TRAUMA (2015). Obě kapely jste předvedly opravdu perfektní práci! Nahrávka byla vydána na vinylu. Vinyl jako médium se poslední dobou vrací. Vyjde novinka “You'll Never Rest In Peace” také na gramodesce? Jaký máš vůbec vztah k vinylům? Sbíráš je? Máš rozsáhlou sbírku?

Ještě jednou děkuji za tento skvělý názor. Jasně, mám rád vinyly. Nedávno jsem si dokonce koupil nový gramofon a nový zabijácký zesilovač! Sbíral jsem vinyly, ale nejsem tím opravdu posedlý. Přinejmenším ne tolik, jako jsou mnozí lidé. Doma mám větší sbírku kazet a CD, vinylové desky zažívají teď svůj boom a je to skutečně módní záležitost. Před 15 lety jsem je sbíral více. Naše album bude také na vinylu a vydavatelství odpovědné za tuto verzi bude Witching Hour, ale v tuto chvíli si na něj musíme chvíli počkat kvůli delším frontám v lisovně.

V roce 2015 jste hráli u nás na CZECH DEATH FESTU. Jak se vám u nás líbilo a jak koncert dopadl? Vzpomeneš si ještě, kde to bylo a jaké jste měli z vystoupení pocity? Co si myslíš o českých fanoušcích?

Hrajeme v České republice velmi rádi, dokonce radši, než v Polsku. Hráli jsme zatím na několika festivalech a stále sníme o tom, že si zahrajeme na festivalu Brutal Assault nebo Obscene Extreme. Doufám, že jednoho dne se nám to splní. Čeští fanoušci jsou skvělí a přátelští, je snadné s nimi najít společnou řeč. V určitou dobu jsem dokonce přemýšlel o přestěhování se do České republiky, protože nemáte tuto zasranou církev, která se snaží dostat do všech aspektů lidských životů. Bohužel jsem neodehrál show na Czech Death Festu, protože jsem týden před tím musel do nemocnice. Byla to jediná show, kterou jsem s Offence nehrál a opravdu mě to mrzí. Místo mě tam hrál můj kamarád Ulcer z Nuclear Vomit.


U nás v Čechách vnímáme polskou scénu jako něco obrovského, pro naši malou zemi nedosažitelného. Máte spousty klubů, velké množství skvělých kapel, labelů, tisíce nadšených fanoušků. Je to tak doopravdy? Opravdu chodí lidé hodně na koncerty? Cítíte jako kapela podporu? Kupují se vaše CD, vinyly, merchandise? Když třeba máte koncert v nějakém menším klubu, kolik tak přijde lidí?

Je pravda, že naše scéna je silná a jsem na to opravdu hrdý. Offence dostává určitou podporu a lidé rádi chodí na koncerty, i ty menší. Jsem také organizátorem akce s názvem „Night of Terror“ a festivalu „Metal Doctrinbe“ a nikdy jsem si nestěžoval na počet lidí, kteří tyto akce navštěvují.

Hrajete pro polskou scénu poměrně netypický druh death metalu. Většina vašich kapel kombinuje smrt s black metalem. „Švédský death metal“ znám z Polska jen od THE DEAD GOATS, ETERITUS, od vás a moc dalších kapel mě nenapadá? Můžeš nám některé doporučit?

Byla tu také kapela s názvem Vexatus a udělali dvě skvělé desky. Spolu s Ulcer jsou mými oblíbenými. Nechybí ani legendární Hazael z počátku 90. let. Je tu spousta skvělé muziky!


Jak vás vůbec vnímají ve vaší zemi fanoušci? Jste pro ně jen „ti, co hrají jako Švédi“ nebo se o vaší muziku zajímají pečlivěji a hlouběji? V dnešní době jsou přeci jen v death metalu více „ceněné“ a vyzdvihované technicky a brutálně hrající kapely.

Je to pravda, technický death metal se zdá být populárnější, ale tento oldschoolový styl má také mnoho následovníků. Myslím, že takový styl je mnohem upřímnější a pravdivější. Nedokážu si sám sám sebe představit, jak dělám něco ve stylu death metalu Decapitated.

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Určitě. Nedávno jsem hodně poslouchal následující kapely a alba - Erupted Evil - Ghoul and Teufel, Putrid Evil – Worm Infestation, Ulcer – Dead Souls Cathedral, Goat Tyrant materialy Into the Greater Chasm and Towards the Threshold of Death, Damage Case – Fuck‘n‘Roll Damnation.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Ano, mám opravdu rád Root, Krabathor a Hypnos. Jsem také fanoušek Inferna a Disfigured Corpse (zdravím Hadgiho!). No, a taky jsem velkým fanouškem Master, ale nevím, jestli je považuješ za českou kapelu? To by byla otázka na tebe!

Co chystají OFFENCE v nejbližších měsících? Navštívíte také Českou republiku?

Právě teď čekáme na kazety a vinylovou verzi našeho nejnovějšího alba a těšíme se také na nějaká trička. Snažíme se zabookovat i nějaké koncerty, ale uvidíme, co bude. K poctě Carnivore jsme také nahráli coververzi „Race War“.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Díky za rozhovor a podporu! A pamatujte: “The Only Good Priest is a Dead One“.

Recenze/review - OFFENCE - You'll Never Rest In Peace (2021):

Recenze/review - OFFENCE - Adoration of Black Kingdom (2016):




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER