DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 28. ledna 2022

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Vrahova žena - Victor Methos (2021)

KNIŽNÍ TIPY - Vrahova žena - Victor Methos (2021)


Vrahova žena - Victor Methos
2021 (2020), Kalibr

Byl jsem trošku na pochybách, že by se mi mohl líbit příběh z právnického prostředí. Kniha byla dárkem od mé skvělé dcery a neskutečně jsem si jej užil. Od začátku do konce. Někde v půlce se vše láme a od sériových vražd se přesouváme k soudu. Nečekal jsem, fakt že ne, ale druhá půlka je snad ještě lepší než první. O autorovi jsem vůbec nic nevěděl, jsem spíše konzervativní a málokoho si pustím do svého království. Čtení je přeci jen intimní záležitost a nerad si zvykám na nový styl vyprávění. Victor Methos mě ale opravdu mile překvapil.

Psát o knihách je jako popisovat obrazy nebo muziku. Ono to vlastně ani moc dobře nejde. Nejsem příznivcem krátkých vět, ve kterých diskutér (to je takový nechutný fenomén dnešní doby) vše odsoudí několika slovy. Všimli jste si, že dnes se spíš plive, než chválí? Zařekl jsem se, že budu jiný. Naschvál, jako nějaký rebel. Budu psát jen o muzice i knihách, které se mi líbí. Myslím si totiž, že život je příliš krátký na to, zaobírat se něčím, co mě nebaví. Mám rodinu, chodím do práce a času je málo. 

Stárnu a vypadá to, že s tím nic neudělám. Kolem mě to žije. Jsme hlasití, někdo by řekl i ukřičení. Proto musím číst jen knihy, které jsou napínavé, dokáží do mě zaseknout dráp. Autorem musí být dobří vypravěči, jinak se nechytám. Victor umí a opět zmíním jednu věc. Musí být neskutečně těžké popisovat ženské postavy. Jessika je hodně silná osobnost, sebevědomá a má toho za sebou opravdu spoustu. Žít se sériovým vrahem, vychovávat společnou dceru. Zajímavý nápad, který i když působí zdánlivě neuvěřitelně, tak je popsán tak, že jsem spolkl udičku a pan spisovatel si mě získal zcela na svoji stranu. 

Z rozhovorů a výslechů mrazí, násilné činy jsou popisovány realisticky, ale není to žádné přehnané rochnění se v krvi. Od začátku do konce jsem cítil napětí, řetěz nespadl ani jednou. A jako vždy jsem přemýšlel cestou do práce i na nudných poradách, jakým směrem se bude pokračovat? Zápletka, nečekané zvraty, několik momentů překvapení. Vše odsýpá rychle a hlavně se nikdo zbytečně nepitvá v právnických kličkách. Vysvětleny jsou tak, že je pochopí každý. Osobně se mi nejvíc líbí právě netypické prostředí, užívám si jednotlivé postavy. Třeba dcera je vykreslena opravdu ukázkově. Je to jako se dívat do tmy a zkoumat děsivé stránky lidské mysli. 

Asi se budu muset trošku polepšit, protože jsem možná až příliš konzervativní. Měl bych vyzkoušet nějaké nové autory, dát si novinky, o které bych před lety ani nezavadil. Pokusím se, ale zase nebojte, starého psa novým kouskům moc nenaučíte. Znám se. Ale Victor Methos si touto knihou získal mojí plnou pozornost. Schválně, zkuste jej. Pokud chcete něco neotřelého, zajímavého a poutavého, neváhejte. Jedná se opravdu o kvalitní thriller. To vám podepisuji vlastní krví. Vrahova žena je hodně silným, zajímavým, čtivým příběhem!
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Strhující příběh o prokurátorce, která se musí vyrovnat s nejtemnější částí své minulosti a nejčernějšími obavami o budoucnost. Před čtrnácti lety byl manžel Jessiky Yardleyové odsouzen za několik brutálních vražd. Stálo ji spoustu úsilí si po tom všem se svou dcerou dát život zase dohromady a teď je uznávanou právničkou. Jenže když kdosi začne znovu zabíjet a provedením vražd kopíruje styl jejího bývalého muže, její děsivá noční můra se znovu probudí. FBI požádá Jessiku, aby se zapojila do pátrání po tomto napodobiteli. Jakmile jsou jeho motivy zřejmější, nový život, který si Jessica vybudovala, se začne hroutit. Jessica si musí položit otázku, komu může věřit a jestli je schopná vraha zastavit.
----------------------------------------------------------------------------------------------------


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER