DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 11. ledna 2022

Recenze/review - DARKENED - Mourn the Dying Light (2022)


DARKENED - Mourn the Dying Light
EP 2022, Edged Circle Productions

for english please scroll down

Nejsem žádným velkým příznivcem různých dnes tolik častých ochutnávek, singlů, krátkých EP. Jsem stará škola, která potřebuje celá alba, abych si mohl muziku užít naplno. Jsou ale výjimky. Mezinárodní uskupení DARKENED totiž hraje přesně ten druh death metalu, který mám tolik rád. S chladným zvukem, temnými melodiemi, se zničujícím efektem. Navíc jsem si v roce 2020 oblíbil jejich skvělou desku "Kingdom of Decay" (odkaz na recenzi dole pod článkem).

I letos pokračují pánové v nastaveném směru. Dvě nové uvolněné skladby v podobě EP "Mourn the Dying Light" jsou takovou jednohubkou pro všechny milovníky syrového masa podávaném na dřevěném podnose (vyřezaném, jak jinak, z víka od rakve). 

 

Tvorbu DARKENED můžeme s klidem označit jako melodický death metal s přihlédnutím k odkazům třeba od takových BOLT THROWER, MEMORIAM, HAIL OF BULLETS,DISMEMBER, GRAVE, UNLEASHED, SLUGATHOR. Obě skladby se hrnou sveřepě dopředu a zanechávají po sobě jen spálenou zemi. Proti zvuku, jako vždy skvělému obalu od Juanjo Castellana i celkovému provedení nemám absolutně žádných námitek. Je cítit, slyšet (atmosféru vnímám všemi póry celého svého těla), že kapela hraje s nadšením pro věc, moc se s tím nemaže a dokázala talenty jednotlivých muzikantů přetavit v hudbu, která bourá zdi. Na nové dlouhohrající album, které by mělo přijít tento rok, se neskutečně těším. Jako bych létal nad hlubokou, černou propastí, vznášel se na riffech a byl neustále strháván dolů, do temnoty. EP vychází digitálně a jak je dnes zvykem, tak i na vinylu. Osobně si sice počkám až na celou desku, ale třeba vás tahle informace někoho zaujme. Jak říkám, nemám rád příliš krátké stopáže, ale u DARKENED jsem musel udělat výjimku. Protože i ty dva songy mě zase rozsekali na tisíc kousků. Death metalové ozvěny ze země nekonečných stínů!



sumarizace:

Death metal v podání DARKENED je lehký, vznešený. Útočí spíše pomalu, nahlodává vás jako krysa uzavřená v kleci na vašem těle. Jed proniká postupně, kroutí vás v křeči a vy jen bezbožně spínáte ruce k nebi. Vynikající jsou bicí a zajímavý je také vokál (obal od Juanjo Castellana je jako vždy skvělý). Kytaristé dodávají opravdu ostré riffy, které vás zmrazí a doslova zašlápnou do země. Osvědčil se mi poslech při ranních cestách do práce, kdy se den teprve probouzel a vítr byl studený a šílený. Takhle nějak si představuji, že přichází Armageddon. Svět je na "Mourn the Dying Light" velmi těžký, černý a mraky se dotýkají skoro země. V dálce zvoní zvony na poslední cestu. Průvod nese rakev s prokletým nebožtíkem. DARKENED dokážou vytvořit atmosféru absolutního zmaru a beznaděje. Songy mají mnohdy až doom metalovou náladu. Dejte si pozor, aby vám neztuhla krev v žilách! Death metalové ozvěny ze země nekonečných stínů!


Asphyx says:

The death metal played by the band DARKENED is light and majestic. It attacks up and it will bite you like a rat closed in a cage in your body. The poison will go step by step into your blood and it will make you twitch and you will be only able to take your hand up to the sky. The drums are amazing and the vocal is very interesting (cover of Juanjo Castellano is great as ever). Guitar players play very sharp riffs which will freeze you and trample you in the ground. I would suggest listen to this in the morning when you go to work when you are in the process of waking up and wind is cold and crazy. This is how Armageddon would be like. The world is very heavy on "Mourn the Dying Light" and it´s black with clouds touching the ground. In the distance you can actually hear the bells for the last journey. The retinue is holding a coffin with a cursed death man. DARKENED can make the atmosphere of absolute ruin and desperation. Sometimes, their songs have doom metal mood. Be careful, your blood could become ice! Death metal echoes from the land of endless shadows! 


Recenze/review - DARKENED - Kingdom of Decay (2020):


Tracklist:
01. Black Winter
02. The Slime Runs Down Your Throat

band:
Andrew Whale - Drums
Hempa Brynolfsson - Guitars
Linus Nirbrant - Guitars
Gord Olson - Vocals
Tobias Cristiansson - Bass



Share this games :

TWITTER