DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 21. února 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SARCASM - Hudba pro mě znamená všechno.

Rozhovor - SARCASM - Hudba pro mě znamená všechno.

Rozhovor se švédskou death metalovou skupinou SARCASM.

Odpovídal zpěvák Heval Bozarslan, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

SARCASM - Stellar Stream Obscured (2022):

Ave SARCASM! Než začneme rozhovor, dovol mi, abych vám poděkoval. Víš, jsem starý metalový pes a poslouchám hudbu nejen ušima, ale i srdcem a vaše novinka „Stellar Stream Obscured“ mě doslova uhranula. Jako bych se díval do tmy někde daleko na severu. Je to hodně mrazivé a zvláštní album. Jak vznikalo? Jaký mají SARCASM recept na tolik emocí, nálad?

Děkuji mnohokrát. Ano, je to zvláštní album, má kolem sebe apokalyptickou atmosféru, myslím, že je to nejepičtější a nejucelenější album, jaké jsme zatím udělali. Jeho tvorba byla ve skutečnosti mnohem jednodušší, než si někteří lidé myslí. Než jsem slyšel všechny skladby, ani nás nenapadlo, že bychom mohli udělat koncepční album. Když jsem od Petera dostal všechny skladby, poslechl jsem si je milionkrát, jako to dělám vždycky, než mě vůbec napadne nějaký text, ale tentokrát byly skladby pro koncepční album jako stvořené, prostě to dávalo smysl, ta nálada, rozmanitost, sbory, klávesy atd. Prostě jsem všech osm skladeb rozdělil do dvou "kapitol" po čtyřech skladbách a vymyslel příběh. Vlastně část příběhu jsem měl v hlavě už před lety, ale navázal jsem na něj a přidal k němu sci-fi prvky a zvraty. Možná je to těžko uvěřitelné, ale tohle album je nejjednodušší, jaké jsme kdy udělali, složení i texty nám zabraly snad rok. Nahrávali a mixovali jsme ho na jaře 2021 a ve srovnání s našimi minulými alby to šlo velmi rychle. Recept je velmi jednoduchý, tvořit hudbu od srdce, bez pravidel a hranic, jsme fanoušci extrémního metalu, ať už pomalého nebo rychlého a je to jasně slyšet, říct si "uděláme osm skladeb, které budou hodně rychlé", na to by tahle kapela nepřistoupila. Před natáčením alba se říká jediné: "Pojďme udělat další album, které bude stejně dynamické jako to předchozí". Dál už se o tom nebavíme.


Abych pravdu řekl, tak i když jsem velký fanoušek klasické švédské death metalové scény, tak na vás se mi právě líbí, že se zcela odlišujete. Základem vaší hudby je sice také smrtící kov, ale lze zaslechnout i pořádnou porci blacku a letos i doom metalu. Alespoň tak to slyším já. Připadá mi, že jste na „Stellar Stream Obscured“ nechali ještě víc vyniknout chlad a temnotu. Miluju zvuk nové desky! Dohledal jsem si, že je pod albem podepsán Christian Wallgren. Vyřiď mu, že skládám poklonu. Kde a jak jste nahrávali?

Dobře, pošlu tvou chválu Christianovi, ačkoli to nenahrával ani nemixoval, album jen masteroval. Alvaro dělal veškerou mixáž společně s kapelou. Nahrávali jsme ho ve stejném studiu jako naše dvě předchozí alba, v HSH v Uppsale, studio vede náš bubeník Alvaro a náš kamarád Philip, oba dělají všechny nahrávky a mix. Ano, album je zdravě pestré, jsme fanoušci extrémního metalu obecně, takže se snažíme mixovat tak, abychom vytvořili dynamická alba, pestrost byla pro SARCASM vždycky nejdůležitější. Když chceme na album přidat doomovou skladbu, prostě to uděláme, aniž bychom se starali o to, co si myslí ostatní. Dokud je to heavy jak sviňa, zajímavé a zapamatovatelné, tak je to pro nás dobré. Všiml jsem si některých reakcí na naši novou doomovou skladbu "Ancient Visitors", někteří lidé se zdají být překvapeni, že jsme na album zařadili doomovou skladbu. Ale my máme doomové skladby na každém albu, které jsme nahráli, takže nechápu, proč je to překvapení, není to pro nás nic nového. I když "Ancient Visitors" je o něco pomalejší než ty předchozí.

Věrní jste i, co se týká obalu a grafiky. Práci Ráula Gonzáleze mám moc rád. Jaké bylo zadání pro nové album? Minule to byla zamrzlá brána a letos hromada mrtvých s jednou postavou, která pravděpodobně zvítězila. Jak motiv souvisí s hudbou a texty? Co má doopravdy znázorňovat?

Konceptem alba je v podstatě zkáza naší planety, i když v průběhu alba se toho děje víc. Chtěl jsem, aby na obalu bylo něco, co tu atmosféru vystihne, víte, spousta smrti a rozkladu. Ukázal jsem Raulovi původní obal jedné z našich starých demodesek, ten s hromadou mrtvol, a řekl jsem mu, ať udělá jeho novou verzi, s ještě větším množstvím mrtvol a rozkladu, a taky ať přidá našeho maskota "Sarcor" na vrchol té hromady, tak to udělal a moc se nám to líbilo. Vypadá to také velmi staromódně. Póza "Sarcora" symbolizuje vítězné dobývání, které se odhalí na konci alba, proto má plynovou masku z obličeje.


Mně se na vás vždy líbilo, že nezanedbáváte i texty. Nemám sice u sebe originální nosič, ale už teď se těším, až si „počtu“. Většina death metalových kapel má texty takové obyčejné, klasické. O čem jsou ty na „Stellar Stream Obscured“?

Díky, to rád slyším. Texty jsou pro kapelu nesmírně důležité. Na každém našem albu je vždy nějaké téma. Tohle nové album je na rozdíl od těch předchozích první s censuálním vyprávěním příběhu. A na rozdíl od předchozích alb nemá tohle nové nic společného s mými osobními myšlenkami a názory. Obě předchozí alba měla velmi metafyzický a filozofický charakter, vyjadřovala se kanály nefyzické části mého já. Tentokrát jsem chtěl udělat něco jiného a vyprávět jednoduchý sci-fi/postapokalyptický příběh, protože jsem velkým fanouškem tohoto žánru. Album má vlastně dva příběhy, ale oba se na konci alba prolínají a vy můžete vidět celý obraz a vědět, proč první kapitola končí tak náhle. Je to temný tragický příběh o nás jako druhu a o tom, kam až jsme schopni zajít, abychom přežili. Pokud chcete šťastný konec, nečtěte text a běžte se podívat na hollywoodský film nebo něco podobného. Ano, když píšu texty pro tuhle kapelu, snažím se vyhnout všem deathmetalovým klišé, snažíme se držet dál od všech těch gore a hororových věcí, které už byly stejně milionkrát zpracované. I když je ten příběh hodně temný, snažím se ho udělat zajímavý a s nějakým zvratem, aniž bych dával dohromady tuny cool slov ze slovníku death metalu.


Jak už jsem psal, jste originální kapelou. Kytarový rukopis je nezaměnitelný a skladby jsou složeny s lehkostí a elegancí. Mám pravdu? Skládá se vám nový materiál dobře? Prozradíš nám prosím samotný proces vzniku nové skladby? Jak tvoří SARCASM?

Jak jsem již řekl, bylo to snadné. Hudbu píše pouze Peter, všechno pochází od něj, je nesmírně talentovaný, vlastně jeden z nejlepších a ano, má svůj vlastní rukopis. Jeho sóla jsou nejen vynikající, ale také zapamatovatelná. Proces je velmi jednoduchý, skládá skladby, riffy ho prostě napadají, když pracuje nebo dělá jiné věci, všechno si pamatuje, dokud nepřijde domů a nenahraje to. Je to neuvěřitelné. Já si musím zapsat svoje věci okamžitě, jinak je zapomenu tak po pár minutách. Peter je posledních asi sedm let velmi inspirativní, nechává brány kreativity stále otevřené. Takže tahle kapela nezkouší, nejamuje, nesbírá riffy od ostatních, ani se ke skladbám nevracíme a nepředěláváme je nebo o nich nediskutujeme, když jsou napsané, tak jsou napsané, je to prostě takhle jednoduché. Pak je Peter nahraje a pošle mi je. Pak už je na mně, kam a jak mám dát vokály, poslouchám je mnohokrát, jak už jsem řekl, dokud v hlavě neslyším všechno i s vokálními vzorci. Pak už jen píšu texty. Když jsou texty napsané, poslouchám skladby mnohokrát s vokály v hlavě, abych se ujistil, že všechna slova a výkřiky jsou tam, kde mají být. Během tohoto procesu nezkoušíme a já nevymýšlím nové věci ani je ve studiu neměním. Všechno je připravené a hotové, než začnu nahrávat vokály, i ten nejmenší výkřik je pečlivě propracovaný a naplánovaný, stejně jako naše kytarová sóla. Kapela vlastně před nahráváním alba ani jednou nezkoušela. Ostatní kluci, stejně jako já, cvičí skladby doma, dokud nenastane čas jít je nahrát. Mám velké štěstí, že mám kolem sebe všechny tyhle talentované lidi. A takhle pracujeme už potřetí. Zkoušení je zbytečné.

Jste kapelou, která svůj vznik datuje do devadesátých let minulého století. To už je hodně dlouhá doba a spousta věcí se změnila. SARCASM také přerušili na dlouhou dobu svoji činnost (1994 – 2015). Nebyl čas nebo peníze? Nebo muzikanti? Co bylo příčinou?

Úplně jsme se rozpadli, nemělo to nic společného s časem ani s penězi. Prostě nás kapela přestala bavit a šli jsme každý svou cestou. Taky jsme byli jako kapela hodně nesoustředění, většinou jsme byli hodně mladí, opilí a hloupí a nemysleli jsme dopředu jako spousta jiných kapel. Spoustu věcí jsme zanedbávali. A já byl unavený z celé tehdejší undergroundové scény. Mnoho let jsem v kapelách nehrál. Ale těsně předtím, než jsme se rozpadli, jsme nahráli album "Burial Dimensions", ani jsme se nestarali o to, abychom ho vážně poslali vydavatelstvím, bylo nahrané a pak se nic nedělo, zůstalo neslyšené, neviděné a neznámé sedmnáct let a prášilo se na něj v mém šuplíku. V roce 2011 konečně vyšlo a od té doby bylo vydáno několikrát. Ale ničeho nelituji, během těch let jsem udělal spoustu jiných věcí, které jsem potřeboval dokončit. Vlastně bylo dobře, že se kapela tehdy rozpadla, reformace v roce 2015 by jinak nebyla tak silná. Vzpomínám si, že v roce 2007 jsme se bavili o tom, že bychom se zase dali dohromady, ale já jsem řekl, že v žádném případě. Nebyl na to ten správný čas.


Když jste se v roce 2015 vrátili, měl jsem hroznou radost. Znáš to, ihned jsem šel do sklepa a strávil tam skoro celý víkend, abych našel starou kazetu s „A Touch of the Burning Red Sunset“. Žádný originál, jen obyčejná kopie, ale tenkrát pro mě měla obrovskou hodnotu. Jak na staré časy vzpomínáš ty? Byli jste mladí, člověk měl více času, někdy si říkám, jestli nebylo bez internetu a různých nových technologií lépe. I když, život je možná teď lehčí, pohodlnější? Jak to vidíš ty a co se pro tebe změnilo jako pro muzikanta?

Staré časy byly většinou zábavné, hodně se pařilo a zkoušelo, zejména v letech 92-93, kdy byla kapela extrémně kreativní, byly to divoké a bláznivé časy, hodně mladického hladu a vzteku. Ale mám radši tuhle novou dobu a její "nové" technologie, všechno jde rychleji a k lidem se dostanete mnohem rychleji. Nemusím čekat měsíc, než mi přijde zásilka a tisíckrát snadněji se propagují kapely. Nejsem nostalgik, který pořád vychvaluje staré časy, to je hloupé a zbytečné a ztráta času, ale hlavně asi proto, že jsem ty staré časy zažil. Je to pryč a už to nejde vrátit! Bez ohledu na to, jak moc se snažíte být nostalgičtí ve svých slovech a pocitech. Přítomnost teď bude v budoucnu také minulostí, takže se soustřeďte jen tady a teď a vnímejte pohodu přítomnosti místo minulosti, která je jen vzpomínkou. Ale jistě, metalová hudba byla podle mého názoru v minulosti lepší, byla nová a vzrušující, bylo méně kapel a všechny se rychle vyvíjely a většina kapel měla svůj vlastní zvuk a identitu. Ale i dnes existuje spousta dobrých kapel, jen je musíte v té obrovské metalové džungli dneška najít. Internet všechno změnil, některé změny byly velmi dobré a některé opravdu špatné. Ale dobré věci vždycky zvítězí.


Když jsem dělal s Hevalem rozhovor s kapelou DEATHSWARM, napsal tenkrát krásnou větu „Extrémní metal pro mě obecně znamená svobodu a sebevědomí, a to jak po hudební stránce, tak ve způsobu života.“ Hodně jsem o tom přemýšlel a zjistil jsem, že jsem na tom úplně stejně. Já třeba beru vždy kapelu jako celek. Jak působí na koncertech, v rozhovorech, musím jí hudbu věřit. SARCASM opravdu působí dojmem, že jde vaše hudba přímo ze srdce. Žádné pózy, jen „čisté umění“. Myslíš, že se tohle dá naučit? Co pro tebe vlastně hudba znamená?

Myslím, že jsem napsal: "Extrémní metal pro mě obecně znamená svobodu a sebeprosazení".  Ale jo, je to čisté umění a žádná póza není povolena, haha. Prostě musíš být věrný sám sobě a neřídit se žádnými pravidly ani neposlouchat nikoho jiného. Stačí následovat své srdce a vše se projeví v té nejpravdivější podobě. Hudba pro mě znamená všechno. Nemůžu bez ní žít, jsem na ní závislý. První věc, kterou udělám, když každé ráno vstanu, je, že si pustím desku, než si dám první kávu. Ticho u mě doma není dovoleno, hudbu poslouchám asi dvanáct hodin denně. Když neposlouchám hudbu, dívám se na filmy nebo spím. Ale spím velmi málo, je to jen ztráta času, proč spát, když můžete poslouchat víc hudby nebo se dívat na víc filmů nebo žít. Spánek je smrt každou noc a já ho nenávidím!

Teď je díky pandemii covid divná situace, ale až se vše uklidní, hrozně rád bych vás viděl na koncertě. Jak jsou na tom SARCASM? Nechystáte třeba nějaké turné po starém kontinentě? Hrajete hodně a rádi? A jak vnímáš živou prezentaci vaší hudby?

Ne, žádné turné neplánujeme. Nikdo neví, jak tento rok dopadne, ale plán je nahrát další album koncem tohoto roku. Vlastně jsme po reformaci moc koncertů neměli, ale jasně, když ty skladby hrajeme před lidmi, je to skvělý pocit, pokud všechno funguje správně se zvukem a tak. Hrajeme skladby z každého alba, skladby, které na živo fungují opravdu dobře, jako “Through Tears Of Gold”, “From The Crimson Fog” atd. Myslím, že z nového alba bychom zahráli možná tři nebo čtyři skladby. “Apocalyptic Serenity” bude podle mě naživo fungovat opravdu dobře.


Zase se vrátím k rozhovoru s DEATHSWARM, Heval psal, že máte ve Švédsku chladné počasí a drahé pivo. Měli byste přijet k nám do Plzně, máme tu Pilsner Urquell, bydlím kousek od pivovaru:). Zajímalo by mě, jestli chodíte se SARCASM taky na pivo? Jste partou přátel, kteří po zkoušce zajdou na pár půllitrů? Já si nemůžu pomoct, ale působíte na mě jako skupina, ve které musí fungovat vzájemná chemie. Nebo se pletu?

Pivo tu pijeme každý víkend, to je rituál, který prostě nejde porušit, to nás spojuje. Myslím, že Chemikálie tvoří chemii, lol. Jo, občas chodíme do hospody nebo se poflakujeme u kamarádů a členů kapely. Metal z repráků a lahváče, to dělám už 35 let skoro každý víkend. “Live fast die old”! Jo, vím, že u vás máte skvělé pivo, byl jsem tam a je taky levné. Ve Švédsku je drahé, ale v našich obchodech s alkoholem máme spoustu piv z celého světa. Až tam budu příště, zavolám ti, aby jsme se zašli podívat do pivovaru.


Klasická otázka na závěr. Co chystají SARCASM v nejbližších měsících? Chceš něco vzkázat fanouškům?

V následujících měsících budeme připravovat další album. Všechna hudba už je napsaná, ale budu psát texty a ujišťovat se, že všechny skladby fungují v mé hlavě. Napsali jsme třináct nových skladeb, osm z nich bude na příští desce. Bude to naše nejsilnější album se spoustou rozmanitosti, rychlosti a těžkotonážnosti. Našim fanouškům: Doufám, že se vám nové album bude líbit stejně jako nám. A pokud ano, určitě si ho kupte.

Příští rok také očekávejte další album.

Ani nevíš, co pro mě tenhle rozhovor znamená. Moc si jej vážím. Obě smečky - SARCASM i DEATHSWARM jsou velmi častými hosty v mém přehrávači. Děkuji jak za odpovědi, tak hlavně za vaši hudbu. Ať se vám daří jako muzikantům i ve vašich osobních životech! SARCASM rules!

Děkuji moc, člověče! Je hezké vědět, že máme fanoušky jako jsi ty, i pro nás to hodně znamená. Všichni spoluvytváříme, my i naši fanoušci, tento proud energie vždy proudí oběma směry.

Share this games :

TWITTER