DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 10. března 2022

Recenze/review - CRYPTUM - Vile Emergence (2022)


CRYPTUM - Vile Emergence
EP 2022, Caligari Records

for english please scroll down

Pokaždé byl první na místě, na kterém se stalo nějaké neštěstí. Nasával atmosféru, dokonce několikrát získal ocenění za hrdinství. Jenže to bylo celé úplně jinak. Fascinovala ho čerstvá krev, krmil se bolestí jiných. Natáčel si zohavená těla, usmíval se ve stínu, když hořel dům. Vypadal hezky, rád se převáděl. Úspěšný, bohatý, s jedovatým jazykem. Připadalo mi, že se neustále pohybuje na tenké hranici mezi naším a oním světem. Posel zla. Stejně jako američtí death metalisté CRYPTUM a jejich nové EP. 

Surový smrtící kov s prvky thrash metalu. Prašivý zvuk, další rozkládající se tělo, další exhumovaný hrob. Podobných smeček je dnes velké množství, ale jen některé projdou mým sítem. Na CRYPTUM se mi líbí opět hlavně odhodlání, smradlavý odér, známý snad jen pitvání starých těl. Vítejte v záhrobí!


Kapela ctí bezezbytku podobné pořádky jako kapely typu PESTILENCE, MORBID ANGEL, IMMOLATION. Mají po celou dobu přehrávání ruce ponořené do zahnívajících vnitřností. Netřeba hned tuhle smečku odsuzovat z nepůvodnosti, to bychom dnes nemohli poslouchat vůbec nic. Naopak, EP si opravdu užívám. Splnilo všechny mé požadavky na krásný morbidní zážitek. Přidávám hlasitost, pařím ve svém soukromí. "Vile Emergence" jsou jako choroba z dávných časů, která se znovu dostala mezi nás. Rozervané tváře, postavy s otevřenou dutinou břišní. Ulice připomínají válečný stav. Je těžké poznat rozdíl mezi živými a nemrtvými. Náš hrdina z úvodu dnešního článku je na vrcholu. On předvídal, on věděl, že jsme v podstatě všichni zlá zvířata. Jinak by nestály u každé bouračky davy čumilů, jinak bychom nečetli každý den s takovou chutí články o utrpení jiných. CRYPTUM jsou jako přízrak, který se krmí tmou. Songy jsou velmi dobře napsány, skvěle se poslouchají. Pokud vyznáváte spíše staré provedení smrtícího kovu, neváhejte ani chvilku. Píšu to pořád. Smrt má mnoho podob. Většinou bývá hnusná, zlá a ošklivá. Je dobré být připraven. Myslím, že "Vile Emergence" nám může v podobných věcech hodně pomoci. Starý, čerstvě otevřený death metalový hrob! 


sumarizace:

CRYPTUM mě již prvním poslechem doslova smetli z povrchu zemského. Jejich death metal je sice klasický a tradiční, ale má v sobě doslova devastující účinek. Morbidní, chorobami nasáklý vokál, riffy, řezající do těch nejcitlivějších míst a všeobjímající pochmurná nálada. Američané stvořili hodně prašivé dílo.

"Vile Emergence" lze vystopovat vlivy PESTILENCE, MORBID ANGEL, IMMOLATION. Všechny skladby řežou tou správnou stranou nože, jsou temné, zákeřné a opravu připomínají čerstvé exhumování rakví. CRYPTUM jsou nejen velmi zručnými řemeslníky, ale (a to je velmi důležité) hlavně dokáží songy doslova vymáchat ve zkažené krvi. Všude kolem se vznáší mrtvolný puch, smíchaný se sírou. Tahle parta ví moc dobře, o čem je peklo. Má rakev znovu hoří a já už se těším, až se stanu prokletým popelem. Kolem duní novinka amerických maniaků a celková atmosféra je podtržena setkáním se samotnou smrtí. Starý, prašivý smrtící kov, zdá se, neřekl ještě poslední slovo. Z katakomb se ozývá neurvalý řev. To se hlásí o slovo CRYPTUM. Death metalová kapela, která jako bájní jezdci apokalypsy, přišla svojí hudbou spálit na popel i vás. Starý, čerstvě otevřený death metalový hrob! 


Asphyx says:

POSTMORTEM INC smashed me from the world within the first listening. Their death metal is classical and traditional however, it has devastating effect. Morbid, vocals filled with diseases, riffs cutting right into the most venerable places and the omnipresent gloomy mood. Those Americans made a really dusty work.

In "Vile Emergence" you can hear the influence by PESTILENCE, MORBID ANGEL, IMMOLATION. All those songs cut with the right side of a knife, they are dark, insidious and they really remind me fresh exhumations of coffins. CRYPTUM are not only very skilled craftsmen, but (and this is very important) they also know how to rinse their songs in spoiled blood. All around us is a dead-body smell mixed with sulphur. This band know very well what the hell is about. My coffin is burning again and I am looking forward to be cursed with ash. Around sounds the new album by those American maniacs and the overall atmosphere is underlined by the encounter with the death itself. Old, ashy death metal, as it seems, has not yet said its last word. There is the savage scream coming from the catacombs. That is CRYPTUM. Death metal band which came with its music to burn you to ash just like the riders of apocalypse. An old, freshly opened death metal grave!



Tracklist:
01. Torrent Of Infinite
02. Volitional Sacrilege
03. Dead Celestial Bodies
04. Vile Emergence

band:
Kyle Pooley (Drums)
Carlos Santini (Lead Guitar)
Mike Brilmyer (Vocals)
Trevor Cook (Rhythm Guitar)
Matthew Aguilar (Bass Guitar)



Share this games :

TWITTER