DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 18. dubna 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - GRAND HARVEST - Consummatum Est (2022)

Recenze/review - GRAND HARVEST - Consummatum Est (2022)


GRAND HARVEST - Consummatum Est
CD 2022, vlastní vydání

for english please scroll down

Možná je kolem zima a chlad, ale já nic nevnímám. Plně se soustředím na staré, prašivé kosti. Zavolali mě, abych odkryl několik vrstev, očistil prach a zjistil, co byl mrtvý zač. Nandám si rukavice a když se poprvé dotknu rakve, projede celým mým tělem záchvěv strachu. Nerad ohledávám padlé, prokleté kněze. Bývá to náročné po všech stránkách. Jsem tu jen já, on a z reproduktorů zní debutové album švédských death doomařů GRAND HARVEST. Připadá mi, že vše zapadá do sebe. Hudba, atmosféra, vzpomínky.

Dokonce i u pitvaného mám pocit, že se mnou rozmlouvá. Na kapelu jsem narazil více méně náhodou, jako první mě zaujal obal (Misanthropic-Art). Potřeboval jsem kulisu k práci, něco klidnějšího. Nakonec nedělám nic, jen poslouchám a užívám si dlouhé, mrazivé stíny.


Kapela je složena ze samých zkušených muzikantů, kteří mají již něco za sebou. Nezapomněli na dobrý zvuk. Hlavní jsou pro mě ale nálady, které jsou vskutku pochmurné, záhadné, shnilé a mokvající. Desku jsem si ihned oblíbil a nebylo to jen prvotní oblouzení. Naopak, k albu se rád a často vracím. Pokaždé, když se ochladí a čeká mě další tělo. Vše musí zapadnout na svá místa. Síla, drive, smutek, i všechny další emoce. Pak nastane čas, kdy nechám proudit slova přes klávesnici a vy si můžete po nějakém čase moje pocity z desky přečíst. Tentokrát vše plynulo se samozřejmostí, nadhledem a lehkostí. Přesně taková je totiž i nahrávka "Consummatum Est". Svěží a v rámci stylu pestrá. GRAND HARVEST patří ke stejné odrůdě jako PARADISE LOST, 1914, BOLT THROWER, AMON AMARTH, ASPHYX. Zazní i odkazy na temný black metal. To ale není zase tak důležité. Pro mě je hlavní způsob, jakým ke mě skladby promlouvají. Svět je dnes ve zvláštní křeči, nenávist mezi lidmi dosahuje nebývalých hodnot. Možná právě proto mám rád dlouhé procházky lesem. Cíl je vždy jasný. Stará kobka na hřbitově, kam už nikdo nechodí. Je tu klid. Jen já a muzika. Došlo k přenosu a mohu vám za moji maličkost tyhle smutné Švédy jen doporučit. Možná je kolem zima a chlad, ale já nic nevnímám. Plně se soustředím na staré, prašivé kosti a poslouchám u toho "Consummatum Est". Death doom metal, u kterého vám zmrzne krev v žilách!


sumarizace:

"Consummatum Est" patří přesně mezi ten typ nahrávek, které mě doslova uhranuly. Poslouchám sice převážně rychlou, drsnější muziku, ale novinka je pro mě osobně neskutečně syrovým albem. Doom/death metal v sobě musí mít chvění, černou jiskru, musí vám být při poslechu zima. To se nedá naučit, to je stav duše, rozpoložení hudebníků, které se se otisklo do skladeb. GRAND HARVEST si hrají s melodiemi, dokáží být drsní, ale zároveň zvláštně tajemní. Jako bych byl na starém hřbitově a přemýšlel, která dívka stála modelem té pískovcové soše uprostřed holých stromů. Mám rád, když ve mě hudba probouzí emoce, když se mi hlavou začnou odvíjet filmy plné různých představ. U "Consummatum Est" se opravdu vznáším na malé loďce, uprostřed rozbouřené řeky Styx. Pokud máte rádi temný, záhadný metal, tak poplujte se mnou. Jen se připravte na pestrou paletu melancholických nálad. Death doom metal, u kterého vám zmrzne krev v žilách!

pro fanoušky: PARADISE LOST, 1914, BOLT THROWER, AMON AMARTH, ASPHYX


Asphyx says:

"Consummatum Est" is exactly such kind of record that I became literally obsessed. I listen to mostly fast, rougher music, but this album is for me personally incredibly raw. Doom/death metal must include vibrations, a black spark, and you must fell cold during the listening. It is impossible to learn, this is a reflection of the state of the soul, the musicians' mood which has been imprinted into the songs. GRAND HARVEST is playing with melodies, they can be rough but on the other side strangely mysterious. As if I was in an old graveyard, wondering which girl was the model of that sandstone statue in the middle of bare trees. I like it when music evokes emotions in me, when the movies full of different imaginations start to play in my head. During the listening of "Consummatum Est" I really hover on a small boat in the middle of the stormed Styx River. If you like dark, mysterious metal, sail with me. Just get ready for a varied palette of melancholic moods. Death doom metal that will freeze your veins!

for fans: PARADISE LOST, 1914, BOLT THROWER, AMON AMARTH, ASPHYX

Tracklist:
01. Sol Maledictor
02. The Harrow
03. No Paler A Horse
04. As The Vultures Descend
05. Crowns To Ashes - Thrones To Dust
06. My Desolate Sea
07. Fatehammer
08. In Memoriam - Magnus Invictus
09. Consummatum Est

band:
Dr. Häll - Vox
F.S. - Guitar
A.L. - Guitar
N.N. - Bass Guitar, Choir
R.M. - Drums


Share this games :

TWITTER