DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 26. srpna 2022

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Hrobník - Oliver Pötzsch (2022)

KNIŽNÍ TIPY - Hrobník - Oliver Pötzsch (2022)


Hrobník - Oliver Pötzsch
2022, Kalibr

Do Vídně se chystáme s rodinou už nějaký čas. Teď už ale vím, že se půjdu podívat na trošku jiná místa, než která uvádí turistický průvodce. Po přečtení Hrobníka se dívám na tohle město přece jen trošku jinak. Jedná se o příběh z roku 1893, po ulicích jezdí tramvaje tažené koňmi, František Josef je v dobré kondici a na čerstvě založenou kriminální policii přijíždí mladík z Německa, aby zavedl nové metody vyšetřování. Setkává se u podivně provedených sériových vražd s hrobníkem, který je pokračovatelem dlouhé generace tohoto řemesla. Příběh je opravdu temný, v momentech, kdy autor čerpá informace z almanachu sepsaného právě hrobníkem (a mimochodem praprapra dědečkem autora) opravdu morbidní. Nic pro slabé povahy, ale kniha je tím o nějaký řád uvěřitelnější.

Když si to vezmu kolem a kolem, tak detektivní příběh není zase tak překvapivý, ale vše vyváží autorova v podstatě dokonalá znalost reálií tehdejší Vídně. Muselo to stát roky příprav, ale podařilo se. Manželka měla Vídeň kdysi na nástavbě jako průvodkyně a ví o ní vlastně všechno, ale i ona byla překvapena, kolik nových informací se dozvěděla. Pro mě bylo hrozně příjemné se nechat přenést do doby, kdy s telefonem uměl jen málokdo, o některých postupech se ve zkostnatělé a nepružné policii ještě nevědělo. Měl jsem pocit, že se opravdu procházím ulicemi, jezdím koňkami do chudinských čtvrtí. Pracuje v nich mnoho přistěhovalců, které místní moc nemusí. Jsou totiž prý tupí a nejde jim o nic jiného, než o to vydělat si. Dělají nepořádek, pijí (ano, jsme jimi my Češi). Co jen mi to připomíná? 

Zajímavá je ještě jedna věc. Jednak mapka (miluju staré mapy!), která je vložena v úvodu knížky a pak takové ty drobnosti, které jsme převzali. Některá jídla, kávu, ale třeba i postupy a modely chování. Leopold, mladý vyšetřovatel a hlavní postava knížky (spolu s podivínským hrobníkem), se snaží být na tehdejší dobu moderní. Kouří třeba cigarety, obléká se jinak než ostatní. Stačilo pár kapitol a hned jsem si ho oblíbil. To je pro mě osobně u detektivek hrozně důležité. Nedokázal bych číst o někom, kdo by mě štval. Vraždy jsou samozřejmě šílené, brutální, vyšetřování se zpočátku motá v kruhu, Leopold naráží neustále na své tupé kolegy, kteří si myslí, že ví všechno a nejsou přístupní novým věcem. V tom jsme se také moc nezměnili, co říkáte?

Tehdejší Vídeň máme zafixovanou jako město plné kaváren, šviháků v kloboucích, honosných večírků, velké administrativy a samozřejmě valčíku. Pod povrchem se ale rozprostírá hnus a špína. Chudoba a násilí. Smrt chodí uličkami a nezná slitování. Pro mě byla knížka až magicky tajemná a hlavně nesmírně zajímavá a napínavá. Obsahuje vše, co mám na tomhle žánru rád. Je to takový ten poctivý příběh, které se kdysi psávaly. Hlavně je uvěřitelný, dokonce si myslím, že autor čerpal z nějakých starých spisů (někde jsem to četl, ale nemůžu to už dohledat, tak to berte s rezervou). Měl jsem zrovna týden, kdy mě v šílených vedrech postihla horečka. Chodil jsem sice do práce, ale odpoledne jsem nebyl schopný dělat skoro nic. Tahle knížka se stala mojí společnicí a chvílemi se přenesla i do mých snů. Přemýšlel jsem, jakým směrem se bude děj dále ubírat. Fantazie pracovala i v horečnatých stavech na plné obrátky. 

Moje první setkání s Oliverem Pötzschem dopadlo nadmíru dobře. Seženu si další knížky. O to se nebojte. Vlastně jsem si pro sebe objevil další svět. Tak snad jsem vás dostatečně navnadil. Pokud máte tenhle žánr rádi, neváhejte ani chvilku. Vídeň čeká. Snad se tam na podzim podívám. Opatrujte se a děkuji za pozornost.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

1893: Augustin Rothmayer pracuje jako hrobník na známém vídeňském ústředním hřbitově. Nevrlý podivín je současně velmi sečtělý a vzdělaný samouk. Ve volných chvílích sepisuje Almanach pro hrobníky. Inspektor Leopold von Herzfeldt ho však připraví o klid. Mladý policista totiž potřebuje odborníka na vše, co souvisí se smrtí. Vyšetřuje brutální vraždy vídeňských služek. Každá z nich byla nemilosrdně probodnuta kůlem. Hrobník ví, že tímto způsobem byli od dávných dob nebožtíci drženi ve svých hrobech, aby neškodili živým. Řádí snad ve Vídni vrah věřící v upíry?


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER