DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 9. prosince 2022

Home » , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Tisíc ďáblů - Frank Goldammer (2022)

KNIŽNÍ TIPY - Tisíc ďáblů - Frank Goldammer (2022)


Tisíc ďáblů - Frank Goldammer
2022, Vendeta

Zase jednou se mi stalo, že jsem byl knihou tak pohlcen, že jsem neviděl, neslyšel. Toulal jsem se ulicemi poválečných Drážďan. Město je již nějaký čas obsazeno Rusy. Místo NSDAP vládne všemu Komunistická strana a znáte to - někteří říkají, že za Hitlera bylo lépe. Hlad, zima, neskutečná bída. Okradené děti. Za chleba se platí zlatem. A ve všem tomhle marastu začne někdo zabíjet ruské oficíry. K případu je povolán komisař Heller, který je známý i čtenáři našich stránek. Ano, již jsme o něm psali v minulém roce, když vyšel Strašák. To bylo město zrovna bombardováno a nacisté mleli z posledního. Teror na obyvatelstvu ale ještě neměl skončit.

Dobová, neskutečně přesně a realisticky vykreslená atmosféra velmi temně a uvěřitelně podkresluje celý příběh. Ten je sám o sobě silný a šílený. Čekal jsem u alzaboxu, až mi kniha přijde a ihned jsem ji rozbalil. Sedl jsem si do křesla a přečetl prvních sto stránek. Nejedl jsem. Víte, někdy si říkám, jak si pořád stěžujeme, nadáváme a přitom to není tak dávno, kdy se naši předci měli o hodně hůře než my. Kdy se ženský prodávaly za kus žvance, kdy děti i staří umírali na nedostatek péče. Nebyly léky, ani čím topit. Okradli vás během několika okamžiků. Někdy si říkám, jestli bych dokázal být v té době čestný a rovný. Ono, když máte rodinu. Vstupte do strany a budete se mít lépe. Stačí podepsat. 

Ruská správa samozřejmě hází vyšetřovateli klacky pod nohy, ale nejsou to jenom oni. Nacisté stále škodí, spousta Němců pořád věří starým pořádkům. Jiní zase novým, neméně špatným. Ale je to vlastně jako vždycky. Najdou se i dobří lidé, kteří pomohou. Některé scény nevyženu asi nikdy z hlavy. Když veze Heller uříznutou hlavu, kterou našli v křoví u Labe batohem tramvají, když ošetřuje svoji bytnou, která má pravděpodobně tyfus. Nebo rozhovor s patologem z Gruzie. Ale nebudu vám prozrazovat detaily. Lepší bude, když si vše přečtete sami. Mě se knihy od Franka Goldammera líbí, protože jsou jiné, propracované. Napsal jich více, tak doufám, že se někdo pochlapí a vydá i další. Už teď, při druhém setkání mohu napsat, že jsem si tohoto autora velmi oblíbil.

Má totiž dar vypravěče. Dokáže vykreslit nálady doby, ale i vytvořit zajímavou a neotřelou zápletku. A to umí málokdo. Jako kulisu jsem si k četbě pouštěl válečný death metal a mohu vám říci, že iluze byla dokonalá. Z každého slova, z každé věty jsem cítil chlad. Tehdejší doba musela být v Drážďanech děsivá. Nechtěl bych tam tenkrát být. Mám rád sílu ducha, sympatické postavy a to Max Heller samozřejmě je. Mám rád i jeho manželku, která má také rozumné a normální názory. Takových lidí, kteří mají pevný charakter, nebývá v těžkých dobách mnoho. Vlastně by se dalo také napsat, že jsem zase hodně přemýšlel. O historii, o současnosti, o tom, jak nám stačí málo a jsme v šoku. Přitom naši dědové by takové věci považovali za drobnou nepohodlnost.

Říkám si stále a znovu, jak jsou pro mě chvíle s knihou a dobrou muzikou čím dál tím lepší. Jsou pro mě relaxem, odpočinkem, ale také poučením. Tisíc ďáblů je zajímavou, neotřelou knihou. S velmi silným příběhem a popisem doby, o které doufám, že už se nikdy nevrátí. Bohužel, poslední roky nám ukazují, jak dokážeme být slabí. Možná, že zapomínáme, nechceme nic řešit, jsme pohodlní. Nevím, to je otázka pro jiné, ne pro obyčejného čtenáře a milovníka hudby i slova. Děkuji vám za přízeň. Knihu si určitě přečtěte. Je sice svým způsobem depresivní, ale také velmi zajímavá a napínavá. A buďte dobří!


KNIŽNÍ TIPY - Strašák - Frank Goldammer (2021):

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ani dva roky po válce není v Drážďanech klid. Město, stále ještě plné trosek z velkého bombardování v únoru 1945, patří do sovětské okupační zóny a život v něm je jako zlý sen. V mrazivé zimě roku 1947 je život obyčejných lidí doslova bojem o přežití. Trápí je nedostatek bytů, hlad a nemoci. Utrpení nejsou bohužel ušetřeny ani nejmenší děti.
Policejní komisař Max Heller je nově založenou lidovou policií povolán na místo činu ve čtvrti Neustadt. Než však může vůbec začít vyšetřovat, je zavražděný důstojník Rudé armády odvezen ruskými vojenskými silami. Zůstává po něm jen obrovská kaluž zmrzlé krve a opuštěný batoh, ve kterém se skrývá děsivé tajemství: useknutá mužská hlava.
Max se však nevzdává a během náročného vyšetřování, které navíc někdo neustále sabotuje, rozplétá nitky složitého případu, jenž sahá až k nejvyšším ruským vojenským kruhům…


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER