DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 9. března 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - BASTARD GRAVE - Rozkládající se death metalová mršina!

Rozhovor - BASTARD GRAVE - Rozkládající se death metalová mršina!


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švédska - BASTARD GRAVE.

Odpovídal Andreas (kytara), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave BASTARD GRAVE! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií BASTARD GRAVE.

Ahoj Jakube, tady Andreas. No, oficiální rok založení kapely je 2012, tehdy jsme získali první stálou sestavu. Ale já a bubeník Peter jsme spolu začali jamovat death metal už o pár let dřív. Hrál jsem v crustových kapelách už několik let a psal jsem čím dál víc death metalových riffů, takže mi přišlo správné založit death metalovou kapelu. V začátcích jsme se hodně inspirovali starými švédskými kapelami a AUTOPSY. Každá deathmetalová kapela je tak či onak inspirována AUTOPSY. Odtud to šlo dál, jak to u kapel bývá, odehráli jsme pár koncertů, natočili demo, podepsali smlouvu s Pulverised records, vydali pár alb, jeli turné, odešli členové, přišli členové.

Právě poslouchám vaši novinku „Vortex Of Disgust“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s DISMEMBER, NIHILIST, ENTRAILS a INTERMENT, BOLT THROWER, ASPHYX, AUTOPSY. Deska má skvělý švédský sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku?

Především jsme velmi spokojeni s tím, jak deska dopadla. Bicí nahrál Ulf, který nahrával naše dvě předchozí alba, ale zbytek jsme si nahráli sami. Pak jsme to předali Gregovi z Earhammeru a ten nám dal opravdu mohutný zvuk. Greg je borec a Earhammer je tak trochu Morrisound současného death metalu. Co se týče švédského zvuku, nevím. Ta deska mi nezní moc "švédsky".


Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Vortex Of Disgust“? Jak vlastně tvoří/skládají BASTARD GRAVE?

Za riffy jsem zodpovědný já. Vždycky to začíná v mé hlavě, jednoduchým riffem nebo nápadem. Z devadesáti procent se změní v odpad a je zlikvidován. Zbytek je pečlivě stlučen a vytlučen do požadované podoby. Často píšu skladby ve dvojicích, pracuji na dvou skladbách současně a riffy mezi nimi prohazuji. Takže na většině alb jsou dvojskladby, které se navzájem připomínají. Zkuste zjistit, které to jsou.

„Vortex Of Disgust“ má temný morbidní obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat?

Za obalem stojí morbidní mysl Necromaniaca, který odvedl skvělou práci v časovém presu. Jeden kamarád nám udělal jiný obal, ale ten se k hudbě moc nehodil, a tak jsme museli rychle udělat něco jiného. Oslovil jsem Necra, který předtím dělal obal pro náš split s Graveyard Ghoul, a ten ho mohl mít hotový za 2-3 týdny. Vzal název alba a pár řádků z textů a namaloval k němu svou vizi. Jsme moc rádi, jak to dopadlo. Je to vír hnusu.


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Většinu textů jsem napsal během skládání a pak jsme získali nového zpěváka Tiaga, který je začal přepisovat a do některých skladeb přidal nové texty. Dopadlo to skvěle, je to úžasný zpěvák a umí texty přizpůsobit hudbě. Co se týče toho, o čem ty texty vlastně jsou, to opravdu nevím. Jeho texty jsou trochu jiné než moje. Budete si je muset vyhledat a udělat si vlastní názor.

Novinka vyšla na CD u Pulverised Records. Label má v undergroundu velmi dobré jméno a odvádí skvělou práci, ale nelákalo vás vydat album u nějaké větší firmy? Oslovili jste nějaké? Jak jste vlastně spokojeni s Pulverised Records?

S Pulverised spolupracujeme už od našeho prvního alba a vždy se nám s nimi spolupracovalo velmi dobře. Vždycky nás podpořili, žádné potíže nebo obchodní kecy. Kontaktujeme je, když cítíme, že se chystáme nahrát nové album a oni pak jen řeknou, ať do toho jdeme, a je to. Co se týče větších vydavatelství, nejsme na takové úrovni a upřímně řečeno ani netoužíme po tom být větší, jen lepší. Jiné labely jsme zatím neoslovili, i když některé nás oslovily, ale nevidíme důvod, proč Pulverised opouštět.


Hrajete typický, klasický starý švédský death metal, s dalšími záhrobními vlivy. Nikdy jste z téhle cesty neuhnuli, jste „ortodoxní“. Osobně je to jeden z důvodů, proč se mi vaše tvorba tolik líbí, ale nelákalo vás někdy zkusit hrát něco trošku jiného, nějak tvorbu BASTARD GRAVE ozvláštnit?

Já s tebou opravdu nesouhlasím. Naše první album byl dost "ortodoxní" švédský death metal, ale od té doby se dost změnilo. Možná ne extrémně neobvykle, ale nezníme „švédsky“, alespoň ne v mých uších. Mám pocit, že lidé slyšeli první album a od té doby tvrdí, že je to styl, který hrajeme. Nechápej mě špatně, na naše debutové album jsem opravdu hrdý, ale měl jsem pocit, že mám v sobě jen jedno album švédského death metalu, které musím vydat. Potom už jsem nedokázal psát další skladby v tomhle duchu, necítil jsem se při tom upřímně. Dneska si myslím, že už v sobě nemáme moc toho old schoolového švédského zvuku.

Když si projíždím vaši tvorbu, ušli jste opravdu dlouhou cestu. Je hodně znát, že na sobě jako kapela pracujete. Jak často vlastně BASTARD GRAVE zkouší? Jste poctivou skupinou, která se pravidelně schází nebo jste spíš pankáči, kteří tomu nechávají volný průběh?

Celý život jsem hrál v punkových kapelách a ty dokážou být také velmi pracovité. Ale co se týče BASTARD GRAVE, jde to nahoru a dolů. Můžeme procházet intenzivními obdobími, kdy neustále cvičíme, no a pak to můžou být týdny, kdy se nic neděje. Během covidu jsme byli opravdu kreativní a napsali a nahráli nové album, pak už to šlo trochu pomaleji. Teď se soustředíme na to, abychom všechno vyřešili a dostali album ven, zabookovali koncerty a další věci. Doufejme, že rok 2023 pro nás bude docela aktivní.


Na vaší kapele je opravdu vidět, jak se každé album postupně zlepšujete, vyvíjíte, jste stále lepší. Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout? Pro někoho to je slavné vydavatelství, jiný si chce třeba zahrát se slavnou kapelu.

Mým cílem je vždy psát lepší riffy, lepší skladby. Pokud nejsem schopen složit drsnější riff, pracuji na lepších kompozicích. Cílem je vždycky hudba, ostatní je druhotné. Byl bych naprosto spokojený, kdybych jen psal novou hudbu a nikdy neopustil zkušebnu. Samozřejmě je zábava vyjíždět a koncertovat, ale psaní a zkoušení je primární. Hraní se slavnými kapelami většinou není nic zvláštního. Hrát s kapelami přátel je mnohem větší zábava!

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Co se týče poslechu nové hudby, nejsem zrovna nejpilnější. Ale opravdu jsem si oblíbil nová alba od Cerebral Rot, Mortiferum, Faceless Burial a dalších. Co se týče letošního roku, doufám, že konečně uslyšíme něco nového od Vastum, Fetid nebo Spectral Voice.


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Sneť samozřejmě, to jsou naši přátelé. Vždycky se s nimi dobře hraje. Mordloch je nová kapela, která zní slibně. A Root je vždy kapela, ke které se čas od času vracím, mají takový ten prazvláštní, velmi unikátní český zvuk.

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný švédský death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Když jsme začínali, bylo to prostě něco, co jsem musel udělat. Vyrostl jsem na tom, že jsem ty kapely poslouchal a viděl naživo. Nikdy jsem neměl pocit, že bych takovou hudbu dokázal sám hrát. Takže když jsme před 13-14 lety začali jamovat death metal, bylo to prostě něco, co jsem musel napsat a dostat ze sebe. Co se týče stylu, není tak homogenní, jak se o něm říká, a podle mě je vlastně dost rozmanitý. Dismember například nezní vůbec jako Grave. Ale obojí je považováno za klasický švédský death metal.

Co chystají BASTARD GRAVE v nejbližších měsících?

Na to, aby konečně vyšlo naše nové album! Vypustit na svět vír hnusu a pokrýt ho zvratky a krví. Možná nějaké turné, uvidíme. Mějte oči na stopkách. Brzy nám taky vyjde splitko 7". Takže věci se pomalu dávají do pohybu. Probouzíme se z hibernace.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Díky za rozhovor a podporu, Jakube! Pokračuj ve skvělé práci a doufejme, že se brzy potkáme v Praze. Na zdraví!





------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER