DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 1. července 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CONVICTORS - Monstrózní, maniakální death metal se zničujícím účinkem!

Rozhovor - CONVICTORS - Monstrózní, maniakální death metal se zničujícím účinkem!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Německa - CONVICTORS.

Odpovídal Lasse (kytara), děkujeme!

Recenze/review - CONVICTORS - Tartaros (2023):

Ave CONVICTORS! Zdravím do německého undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos třetí dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s předchozími alby? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Ahoj Jakube, děkuji ti za úvodní slova a pochvalu.

Myslím, že každé album je pro kapelu něčím výjimečné. Hudbu pro třetí album jsme napsali během výluky. V těch temných časech jsme do psaní písní vložili veškerou energii. V písních je hodně agrese a ano, je to slyšet...

Byli jsme plní energie při psaní písní a také jsme chtěli být rychlejší, tvrdší a přímočařejší. Myslím, že se nám to povedlo...


„Tartaros“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál CONVICTORS?

Na nových písních pracujeme s naším baskytaristou odděleně doma.

Během našich týdenních sezení, dokud to bylo možné, jsme nové písně prezentovali kolegům z kapely v naší zkušebně. Na základě jejich zpětné vazby jsme písně přepracovali nebo jsme pokračovali v bubenických seancích. Náš bubeník vnášel do skladeb své technické dovednosti spolu s rychlostí. Náš zpěvák přišel s texty a dodal písním svůj čistý a brutální hlas, díky němuž jsou dnes takové, jaké jsou...

Kdo je podepsán pod mixem a masteringem? Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Máte zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Již mnoho let nahráváme naše alba ve studiu Iguana nedaleko německého Freiburgu.
Zvukovým mistrem je Chrisoph Brandes, vynikající metalový bubeník a zvukař.

Přesně ví, jak má naše hudba znít. To je jedna z jeho silných stránek. Kvůli tomuto albu jsme šli do studia na tři různé session. Nejdřív jsme dělali předprodukci, o pár měsíců později jsme nahráli kytaru a bicí a poslední session s basou a vokály proběhla o půl roku později. Měli jsme tedy dostatek času na produkci nového alba.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD, vinyl. Vy jej vydáváte u Kernkraftritter Records a je opatřeno monumentálním obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Autorem výtvarného díla je DAEMORPH. Je to metalový hudebník a kreativní výtvarník.

Na základě textů našich písní jsme měli v hlavě vizi. Tyto představy, říkejme jim koncept, jsme s Daemorphem prodiskutovali a představili mu naše nápady. Díky své kreativitě vytvořil tento brilantní artwork. Toto výtvarné dílo je zrcadlem naší hudby.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Německa si chodím pro muziku vlastně na jistotu (miluju MORGOTH!). Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Páni, vy jste na scéně také dlouho. To je skvělé vědět. Morgoth byla stará a naprosto skvělá německá deathmetalová kapela. Taky miluju jejich zvuk, styl a hlas. Ano, v Německu je obecně obrovská undergroundová scéna. Naši přátelé Deaf Aid, death metal z Freiburgu, začali například také velmi brzy, v roce 1989.

Myslím, že mnoho Němců miluje drsný a tvrdý zvuk tohoto stylu metalu. Také je tam mnoho vynikajících undergroundových kapel a také festivalů. Líbí se mi variabilita scény a kapel. To je opravdu úžasné.


Jste kapelou z devadesátých let, ale v letech 1986 - 1987 jste fungovali jen krátce, abyste se vrátili až po dlouhé době. Můžeš nás prosím provést historií kapely?

Byli jsme pár přátel, kteří milovali raný zvuk kapel jako Napalm Death, Death, Kreator, Sodom, Destruction, Messiah, Slayer a mnoha dalších. Tak jsme se rozhodli, že začneme dělat vlastní hudbu. V té době, v roce 1986, bylo docela náročné sehnat vybavení, abyste mohli hrát zvuk, který milujete.

Jakmile jsme měli nástroje a zkušebnu, začali jsme psát naše písně. Trvalo docela dlouho, než jsme měli nějaké přijatelné písničky. Nahrávali jsme je ve zkušebně na magnetofon... Dovedete si představit, že zvuk byl příšerný. Přesto jsme se posunuli dál a kazetu "The Last Jugdement" jsme vydali a nabídli v několika metalových časopisech v Evropě.

Prodali jsme všechny kazety, které jsme vyrobili. Hráli jsme koncerty v místní scéně. Ale nějak jsme přestali hrát hudbu. V té době jsme byli všichni ve škole nebo na učňáku a neměli jsme žádné peníze.

Po celá ta léta jsme zůstali spolu jako přátelé a navštívili mnoho koncertů. V roce 2008 se nám vrátila energie pro tvorbu vlastní hudby a začali jsme opět hrát. Z původní kapely měl bubeník zkušebnu, takže bylo snadné začít znovu. Napsali jsme pět písní a šli je nahrát do studia Iguana. Koncertovali jsme, proběhlo pár změn v kapele a v roce 2014 jsme vydali "Abdication Of Humanity", v roce 2019 "Atrocious Perdition" a nyní v roce 2023 "Tartaros".


Hrajete death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit CONVICTORS, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Vzpomínám si na ten den, byla středa večer, poslouchal jsem jako každou středu Swiss Metal Radio Show. Bylo to v listopadu nebo prosinci 1985. Hráli intro, které jsem nikdy předtím neslyšel. Byl to "The Excorcist" od Possessed. Bylo to neuvěřitelně úžasné. Ještě teď se mi dělá kuřecí kůže, když si na to vzpomenu. A v té době vyšla první alba Kreator, Sodom, Desruction a Slayer. Tenhle druh hudby nás nesmírně ovlivnil. Dodnes mám alba z té doby rád.

Rádi bychom si zahráli na nějakých větších festivalech v Evropě. Ano, a také bychom rádi odehráli menší turné se slavnějšími kapelami. Myslím, že vystupování na pódiu je pořád obrovská radost.

Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Váš blog a další jsou pro undergroundovou scénu zásadní. Bez časopisů a blogů by undergroundová scéna pravděpodobně neexistovala v dnešní podobě. Rád čtu undergroundové blogy. Je tam spousta zajímavých reportáží a rozhovorů. Rád také objevuji nové kapely.

Jsem také velkým fanouškem undergroundové hudby, kupuji si spoustu triček a nášivek. Někdy také desky. Je důležité podporovat undergroundovou scénu. Dělat vlastní hudbu je drahý koníček.

Pro naši pormotion máme podporu od vydavatelství, ale také sami posíláme CD do časopisů nebo na blogy.

Já i moji kamarádi a spoluhráči z kapely rádi chodíme na koncerty.


Na jednou stranu má dnes kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako CONVICTORS ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Ano, platformy sociálních médií a internet jsou přínosem i zkázou. V porovnání s dřívějšími dobami je dobré mít tyto nástroje a platformy, na druhou stranu hudba sama o sobě ztratila hodnotu. Jak jsi zmínil, na scéně je nespočet kapel a každý se snaží prodat hudbu a shání koncerty. Pro scénu je elementární, že fanoušci navštěvují koncerty.

Osobně také často poslouchám hudbu online. Je to snadný způsob, jak poslouchat metal.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Z mého pohledu je metal obecně životní styl. Buď hudbu milujete, nebo nenávidíte. Často nosím metalová trička kapel, takže ano, pro mě je to životní styl.


Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají CONVICTORS v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě?

Hledáme koncerty, především v Evropě. Ano, na tom pracujeme. Doufáme, že se nám podaří získat nějaké na rok 2023 a později na rok 2024.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Tartaros“ zase narvat do hlavy!

Moc děkuji za otázky v rozhovoru a za váš blog. Je opravdu úžasné, že lidé jako vy pracují s kapelami a pro undergroundovou scénu.


Share this games :

TWITTER