DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 19. července 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - INTO DARKNESS - Mystický doom death metalový útok z nekonečných hlubin věčnosti!

Rozhovor - INTO DARKNESS - Mystický doom death metalový útok z nekonečných hlubin věčnosti!


Rozhovor s doom death metalovou skupinou z Itálie - INTO DARKNESS.

Odpovídala Giulia Warrior (kytara, zpěv), děkujeme!

Recenze/review - INTO DARKNESS - Cassini - Huygens (2023):

Ave INTO DARKNESS! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos druhé EP své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší předchozí tvorbou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Ahoj Jakube!!! Zdravím tě, z hlubin galaxie! Jsme rádi za Vaše milá slova o EP "Cassini - Huygens", díky tomu jsme hrdí na to, co jsme udělali. No, oproti demu "First Encounters", které je podle mě jednou z nejlepších věcí, co jsem kdy v životě napsala, jsou tu dva hlavní rozdíly. Zaprvé, "First Encounters" jsem napsala a nahrála sama, zatímco nyní se Into Darkness mohou pyšnit kompletní, stabilní sestavou, která dala život "Cassini - Huygens". Zadruhé, dvě skladby, které můžete slyšet na "First Encounters", jsou mnohem komplexnější než na minulém EP. Což koneckonců není špatně, ale třeba "Cassini - Huygens" dokáže navázat na to, čím se tahle kapela za ta léta stala. Trochu jednodušší riffy a bicí party - ale stále úderné, zároveň s jistou atmosférou. Tohle je nakonec kvintesence hudby, kterou mám ráda, k čemuž mi pomohly i moudré rady kamarádů z kapely, kteří mi dali ne jednu, ale hned dvě velké ruce při psaní písní.


„Cassini - Huygens“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál INTO DARKNESS?

A máte pravdu! Jsou tam vlivy death metalu i doom metalu, ale musím říct, že doom metalové kapely mě tolik neinspirují. Jsme malá undergroundová kapela, ale když se zeptáš někoho, kdo zná mě nebo tuhle kapelu, které kapely Into Darkness nejvíc ovlivnily, určitě ti odpoví, že na prvním místě Asphyx. Upřímně řečeno, nemám až tak dobré znalosti o doom metalu, i když ho mám ráda. Jen ty hlavní kapely, víš. Ale je to druh hudby, kterému se raději vyhýbám, rozhodně je někdy hodně introspektivní a hluboce emotivní. V doom metalu je spousta subžánrů a já jsem v tom takový neznalec, že ti můžu jen říct, že někdy, když poslouchám některé kapely, musím prostě hudbu zastavit a vybrat si k poslechu něco jiného z poličky, protože je toho na mě moc, až to skoro bolí. Naposledy se mi to stalo, když jsem poslouchala "To Below and Beyond" od Black Oath. Vraťme se však k tématu! A ... Vliv doomu pochází určitě od kapel, které jsem poslouchala, jako death metal, směs desek, které mám ráda. Když jsem začala psát nový materiál na poslední EP, měla jsem připravené čtyři skladby, ale nezkoušela jsem se současnou sestavou. Byl v ní jen Eros (také kytarista v Extirpation), ale po několika měsících jsem donutila bubeníka, aby odešel. S novou sestavou jsem si nechal tři skladby, zatímco další dvě jsem napsala já, pomohly mi aranže, které mi kluci navrhli, a pak jsme za necelý rok nahráli pět nových skladeb. Do studií jsme vstoupili za necelých osm měsíců!




Kdo je podepsán pod zvukem a mixem? Musím potvrdit, že doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Máte zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak jste jej docílili? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Nahrávání, mixáž a mastering má na starosti Carlo Meroni ze studia ADSR. Byl to tak krásný zážitek, že se nemohu dočkat, až do studií vstoupím znovu! Jsem ráda, že se ti zvuk líbil, chtěli jsme, aby to EP bylo přesně takové, jaké je. Nemám ráda špinavější produkce, ale chtěla jsem dosáhnout dobré rovnováhy mezi silným, úderným oldschoolovým zvukem a čistotou toho, co poslouchám. Což je v podstatě něco, co jsem se naučila při poslechu kapel, které mám ráda. Carlo dokázal vyhovět našim požadavkům, počínaje použitým backline. Fáze mixu a masteringu jsou vždycky nejdelší a nejtěžší částí nahrávání, ale musím říct, že jsme opravdu zapracovali na detailech, protože jsme měli to štěstí, že jsme vycházeli z výborného backline a přirozeného, silného zvuku.


Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u Unholy Domain Records a je opatřeno „kosmickým“ obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

O obal se postaral náš baskytarista a doprovodný vokalista Darak. Je také baskytaristou a zpěvákem v Extirpation. Darak je talentovaný kreslíř a také tatér, byla by škoda nenechat ho kreslit na "Cassini - Huygens". Často říkal, že kdo jiný než my by kdy dokázal interpretovat přesně to, co hledáme, a já s ním naprosto souhlasím. Je také zodpovědný za všechna díla Extirpace. Nejvíc oceňuji naprosto odlišný styl od běžných extrémně metalových artworků, a to je bod v náš prospěch. Layout a veškerá vizuální stránka - merchandise, reklama... - pochází od Santa, našeho bubeníka. On je na tyhle věci opravdu zkušený - je to jeho práce, abych byla upřímná! - a musím říct, že jsem s konečným výsledkem vizuální části víc než spokojená, naprosto reprezentuje hudbu.




Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Itálie si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Jménem italské undergroundové deathmetalové scény vám děkuji za tak milá slova o naší hudbě! Ale musím přiznat, že to vidím jinak. Jsem si jistá, že deathmetalová hudba je v současné době na italské scéně nejposlouchanější, ale nemyslím si, že je tu tolik deathmetalových kapel. Extrémní kapely určitě, ale ne čistě death metalové, což není špatně, je to jen úvaha. Když je koncert na severu Itálie úspěšný, napočítáš 120, 130 lidí, kteří na něj přijdou. Po období covidu jsem viděla, že lidi jsou víc povzbuzeni k tomu, aby navštěvovali undergroundové koncerty, aby si kupovali desky, aby byli součástí scény. A to je dobré pro místní kapely, malé promotéry a labely.


Hrajete doom death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit INTO DARKNESS, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Myšlenka založit deathmetalovou kapelu se objevila ještě v době, kdy jsem hrála se svou první kapelou Sign of Evil. Byli jsme tři mladí lidé, kteří se věnovali heavy metalové hudbě a nadšeně sdíleli svou vášeň pro ni. Hráli jsme takový syrový heavy metal a là Venom, raný Bulldozer. Každý jsme pocházeli z jiného posluchačského prostředí, takže jsme našli dobrý kompromis, abychom dělali něco, co se nám všem líbí. Death metal mě bavil už tehdy, ale sen se mi splnil, když jsem se přestěhovala z rodného města do Milána, které bylo neuralickým centrem metalové hudby obecně, a to jak kvůli mnoha místním kapelám, které v těch letech hrály, tak kvůli živým vystoupením. Kapelu jsem založila se svým starým kamarádem Norem a poté, co jsme do ní zapojili AnguiciouS, bývalého bubeníka Mefitic, jsme vstoupili do studií, abychom nahráli první demo. V hudbě obdivuji různé kapely a autory, nejvíc mě ovlivnili Asphyx, Pentacle a raní Soulburn. Inspirace samozřejmě pochází z mnoha různých poslechů, ale mnoho nahrávek - nebo všechny, v případě Pentacle - těchto kapel jsou právě tím, co mě přivedlo ke skládání písní, úplně prvním záměrem v hudbě, kterou dělám. Kam se chceme posunout? Asi všude tam, kam si zasloužíme jít! Na velké festivaly nebo na pohodové undergroundové koncerty mimo republiku... Nevidím v tom rozdíl, každopádně by bylo skvělé, kdybychom mohli udělat maximum pro toho, kdo nás poslouchá. Hrajeme pro lidi, jako jsme my, kteří mají rádi stejnou hudbu jako my, kteří cítí ducha undergroundu jako my.


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Svou kapelu jsem propagovala sama. Psala jsem do mnoha webzinů a fanzinů a posílala jsem jim audionahrávky - zřídkakdy fyzické CD, jinak tomu bylo, když jsem založila kapelu, posílala jsem mnoho propagačních materiálů - abych získala recenzi nebo rozhovor. Někdy to přišlo právě od webzinů, někdy souhlasily s tím, že Into Darkness věnují nějaký čas. Jsem si jistá, že víš lépe než já, že undergroundový svět v metalu se za ta léta hodně změnil. Teď je nás tolik... kapel, labelů, spisovatelů, promotérů, webzinů, fanzinů... Nejsem si jistá, jestli ten nárůst pochází ze sociálních médií, která nás všechny spojují tak snadno a rychleji než dřív, nebo z čeho jiného. Ale teď je těžší se jako kapela přiblížit undergroundovému publiku, pokud nemáte zkušenosti s takovými věcmi. Já jsem si pro kapelu založila účet na Instagramu, a to jsem ještě opravdu začátečník, zveřejnit něco mi zabere víceméně hodinu pokaždé, když to dělám! Ale uvědomuju si, že se musím trochu přizpůsobit světu, který se neustále mění. Bohužel vidím, že hudba se dostává na druhé místo ve srovnání s ... obrázky. A obrázky, obrázky a další obrázky. Zdá se, že ukázat se dnes znamená všechno. Proto jsem přesvědčená, že práce, kterou děláte jako autor webzinů, je pro menší undergroundové kapely tak důležitá. Tvá slova v této otázce se mě dotkla: " ... nebo se v undergroundu ztratí". To, co děláš, je pro kapely, jako jsme my, cenná pomoc, a já ti při této příležitosti ještě jednou děkuji za tuto příležitost.

Chodívala jsem na místní koncerty, ale kromě těch undergroundových, když se koná docela velký koncert s důležitými kapelami - a kolikrát ani ne tak velkými nebo důležitými kapelami - nikdy nenajdeš jediný support, který by opravdu pocházel z undergroundu. Spousta kapel, které jsou mimo naši scénu a jsou opravdu na hony vzdálené hudebnímu vkusu a přístupu většiny z nás, si prostě zaplatí koncert v přesvědčení, že se jim to dobře vrátí. To, co ve skutečnosti získají, je, že zaplatí spoustu peněz za to, že otevřou koncert a hrají pro deset lidí, aniž by si jejich vystoupení někdo opravdu zapamatoval.

Ráda si kupuji desky, kupuji pouze CD, to je můj oblíbený hudební formát. Když potkám nějakou novou kapelu, která se mi líbí, koupím si její věci. Mám ráda spíš starší věci, to je 95 % mých obvyklých nákupů, ale kdybych měla dost času, koupila bych si a poslechla všechny desky tohoto světa!


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako INTO DARKNESS ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

To je zajímavé téma, kterému bychom mohli věnovat pár slov. Na metalové scéně jsem strávila dost času, abych vám mohla říct, že se věci mění tak rychle a tak moc, že je dost těžké necítit se dezorientovaný. Vyrostla jsem na tom, že jsem si kupovala desky v místních obchodech s deskami a ptala se majitelů, aby mi sehnali nějaké raritní výlisky, o kterých jsem si teď docela jistá, že je pro mě kupovali přes Ebay nebo něco podobného. Hudbu jsem samozřejmě taky stahovala, než jsem měla dost peněz na to, abych si koupila skutečné desky. Bylo mi asi dvanáct nebo třináct a vzpomínám si, že existovaly takové ty webové stránky zvané "Blogspot", na kterých se daly najít tuny hudby ke stažení zdarma. Abych byla upřímná, nemám co říct na ty, kteří si hudbu raději stahují, než aby si ji kupovali. Je mi to jedno, je to asi jejich volba. Co ale opravdu ničí undergroundového ducha heavy metalové hudby, nebo zkrátka to, co můžeme nazvat "přístupem", je trend ukazování se místo poslouchání. Ukázat se místo podpory. Ukázat se místo toho, abyste drželi hubu!!! Parádní fotky, spousta lajků, tuny sledujících nebo ... poslech hudby? Víte, mezi těmito věcmi je oceán. Nejsem vám schopna říct, jak by tento trend mohl souviset s heavy metalovou hudbou ... Ale pokud chcete zůstat naživu jako kapela nebo jako label ... protože tohle téma se netýká jen heavy metalových kapel, musíte volit kompromisy a být tak trochu zvyklí na současný způsob, jak být známí na metalové scéně. No, musíte udělat všechno pro to, abyste si byli jisti, že oslovujete přesně ty lidi, kteří milují hudbu jako vy a hudbu, kterou děláte. Stačí tohle...?


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Deathmetalová hudba je můj život. Hudba je součástí mého života, řekla bych, že největší součástí mého života. Co pro mě znamená? No, v konkrétním pojetí je to kupovat desky, chodit na koncerty, které se mi líbí, hrát s kapelou, dobře si popovídat s kamarády o deskách, kapelách a tak, řekla bych. Jak se cítím, když žiju tenhle život s hudbou po svém boku? Pořád mě dokáže překvapit a ohromit to, co poslouchám, pocity, které z toho mám, a protože hraju v kapele, tak vám prostě můžu říct, že psaní hudby vás drží při životě! Sníš o dobrém riffu, inspiruje tě něco, co jsi nedávno poslouchala, celý den si to v duchu prozpěvuješ, když pracuješ ... a pak, konečně, když se vrátíš domů a jdeš na zkoušku, nebo prostě jen tak být doma, s dobrým pivem a pár (stovkami ???) cigaret, zapnout zesilovač ... cítíš, co říkám? Všem, kdo tohle čtou: hudba vás drží při životě !!! Neopouštějte ji, nikdy!!!




Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají INTO DARKNESS v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a co nějaké turné po Evropě?

Klasické, ale důležité, máte pravdu!!! Naplánovali jsme velmi skvělý koncert poblíž Milána, kde jsme hostili naše partnery ve zločinu Apparition ze Španělska a ... mocné PENTACLE z Holandska!!! Další skvělé koncerty v zemi i mimo ni budou brzy oznámeny a ... v plánu je i něco dalšího na příští rok, takže rozhodně můžu být spokojený. Taky pracujeme na nových věcech, takže očekávejte mnoho dalších věcí!

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Cassini - Huygens“ zase narvat do hlavy!

Děkujeme Jakube tobě a tvé skvělé práci, kterou odvádíš s Deadly Storm, děkujeme za zájem a za podporu!!! Udržujte underground naživu!!! UUUUUGGGHHHHH!!!

Recenze/review - INTO DARKNESS - Cassini - Huygens (2023):


Share this games :

TWITTER