DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 20. září 2023

Recenze/review - MONASTERY - From Blood (2023)


MONASTERY - From Blood
CD 2023, Art Gates Records

for english please scroll down

Sedíš svázaný v plesnivé kobce. Několik metrů v podzemí, v chladu a absolutní tmě. Lekáš se každého zvuku. Už ti vyřízli pruh kůže, už na tobě zkusili různé druhy mučení. Zatím si neodvolal, zatím bojuješ za pravdu. Existují kolem nás lidé, kteří mají zkaženou krev. Poznáte je podle zlých slov, které vytékají z jejich úst jako jedovaté sliny. Naděje umírá poslední. Alespoň se to říká. Nikdy se o tobě nikdo nedozví. Jsi dávno mrtvý, beze jména. Bez náhrobku. Než zemřeš, tak ti zbývá jediné - poslouchat ryzí a opravdový death metal.  

S maďarskými veterány MONASTERY jsem se poprvé setkal naživo na jednom festivalu v Čechách. Naživo mě rozsekali. Sepsal jsem jim ihned recenzi na předchozí album "Divine Damnation" (2022) a máme spolu i skvělý rozhovor (odkazy jsou dole pod článkem). Když jim letos vyšla novinka "From Blood", bylo pro mě samozřejmostí se zavřít do staré plesnivé kobky a album podpořit. Je to totiž opět skvělé! Řeže a pálí!


Mám vždycky rád, když si dá kapela záležet na zvuku (Zoltán 'Töfi' Cserfalvi - producer, engineer, mixing), na obalu (Bogi Waldmann), na produkci. Formální věci musí být v pořádku a na MONASTERY je znát, že je to smečka starých zkušených psů, u kterých jsou tyto věci samozřejmostí. To by ale bylo málo. Pro mě je nakonec stejně nejdůležitější předaná energie. A té mají Maďaři na rozdávání. Skvěle napsané skladby, které se mi ihned zadřely pod kůži. Neustále jsem se k nahrávce vracel a používal ji jako čistící prostředek pro můj mozek. V dnešní šílené době na člověka neustále padá lavina děsivých informací. Náš mozek na to není připravený. Proto jsou zde alba, jako je "From Blood". Pokaždé mě přenesou na stará pohřebiště, do piteven, na patologii. Líbí se mi melodie, oceňuji rytmus, vše se odehrává přesně tak, jak to mám nejraději. MONASTERY odvedli skvělou práci. Ale nejen to. Zavřeli mě do staré kobky, pohřbili zaživa, donutili mě tančit na mém vlastním hrobě. Songy řežou jako ostrý, čerstvě nabroušený skalpel. Kapela vás vyvrhne zaživa, rozdrtí všechny vaše kosti. Temnota, chlad, pochmurná atmosféra, ale také tlak, který vám rozsekne hlavu na několik částí. Je to smršť, vichřice, je to živelná pohroma. "From Blood" je nejen skvěle odvedeným řemeslem. Deska má v sobě něco navíc, co ocení hlavně staří fanoušci kovu smrti. Existují kolem nás lidé, kteří mají zkaženou krev. Poznáte je podle zlých slov, které vytékají z jejich úst jako jedovaté sliny. Naděje umírá poslední. Alespoň se to říká. Nikdy se o tobě nikdo nedozví. Jsi dávno mrtvý, beze jména. Bez náhrobku. Přesto budeš tohle album poslouchat stále dál. Temný, démonický death metal, který zabije i nemrtvé! Mokvající mršina!


Asphyx says:

You're sitting tied up in a moldy dungeon. Several meters underground, in the cold and absolute darkness. You're terrified of every sound. They've already cut a strip of your skin, they've tried all kinds of torture on you. You have not yet recanted, you are still fighting for the truth. There are people around us who have corrupted blood. You know them by the evil words that come out of their mouths like poisonous saliva. Hope dies last. Or so they say. No one will ever know about you. You're long dead, without a name. No tombstone. Before you die, there's only one thing to do - listen to pure and true death metal.

I first met Hungarian veterans MONASTERY live at a festival in the Czech Republic. Live they blew me away. I immediately wrote a review of their previous album "Divine Damnation" (2022) and we had a great conversation (links are below the article). When their new album "From Blood" came out this year, it was a given for me to lock myself in the moldy old dungeon and support the album. It's great again! It cuts and burns!


I always like it when a band takes care of the sound (Zoltán 'Töfi' Cserfalvi - producer, engineer, mixing), the cover (Bogi Waldmann), the production. Formal things have to be in order and you can tell that MONASTERY is a pack of old experienced dogs, where these things are a matter of course. But that wouldn't be enough. For me, in the end, the most important thing is the energy transmitted. And the Hungarians have plenty of it. Well-written songs that immediately got under my skin. I kept coming back to the record and using it as a cleanser for my brain. In today's crazy times, there is a constant avalanche of scary information raining down on people. Our brains are not prepared for it. That's why there are albums like "From Blood". Each time I'm transported to old burial grounds, autopsy rooms, pathology. I like the melodies, I appreciate the rhythm, everything is played exactly the way I like it. MONASTERY did a great job. But not only that. They locked me in an old dungeon, buried me alive, made me dance on my own grave. The songs cut like a sharp, freshly sharpened scalpel. The band will eviscerate you alive, crush all your bones. Darkness, coldness, gloomy atmosphere, but also pressure that will split your head into several pieces. It's a whirlwind, it's a whirlwind, it's a natural disaster. "From Blood" is not only a great piece of work. The record has something extra to it that old fans of death metal will especially appreciate. There are people around us who have tainted blood. You can recognize them by the evil words that ooze out of their mouths like poisonous saliva. Hope dies last. Or so they say. No one will ever know about you. You're long dead, without a name. No tombstone. Yet you'll keep listening to this album. Dark, demonic death metal that kills the undead! Wetting carcass!


about MONASTERY on DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - MONASTERY - Divine Damnation (2022)

Interview - MONASTERY - A massive, powerful and dark, apocalyptic death metal tsunami!

Rozhovor - MONASTERY - Masivní, mocné a temné, apokalyptické death metalové tsunami!

Tracklist:
1. Intro 01:46
2. River Of The Fallen Souls 
3. Dreadful Thing 
4. Faceless Nothing 
5. Pulled Into Stake 
6. Solitude In Delirium 
7. Dire Warnings 
8. Aeternum Vale 
9. Continue To Suffer
10. Brutal Persecution Of Reason

band:
Roland Kovács - vocals, lyrics
Krisztián Tóth - guitar
Ferenc Tóth - guitar
Szabolcs Szanati - bass
Róbert 'Billy' Kovács - drums
Lajos 'Dixi' Diószegi - lyrics

Zoltán 'Töfi' Cserfalvi - producer, engineer, mixing
Bogi Waldmann - cover art


Share this games :

TWITTER