DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 16. září 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - STURMTIGER - Bestiální, ďábelský black death metalový útok nemrtvých vojáků!

Rozhovor - STURMTIGER - Bestiální, ďábelský black death metalový útok nemrtvých vojáků!


Rozhovor s black death metalovou skupinou z Velké Británie - STURMTIGER.

Odpovídal zpěvák PB, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - STURMTIGER - Transcendent Warfare (2023):

Ave STURMTIGER! Přiznám se, že když mi přišla vaše nová deska „Transcendent Warfare“ na recenzi, jako první mě zaujal název vaší kapely. Říkal jsem si, jestli vaše muzika bude mít stejnou sílu jako německý raketomet, podle kterého se jmenujete. Většina kapel, které hrají warmetal, volí totiž jeho mírnější, melodičtější formu. Vy jste mě doslova smetli. Opravdu jsem se ihned ocitl na bojišti. Proveď nás prosím historií kapely.

PB: Kapelu založili VJ a JS před 20ti lety v Dánsku. Nahráli a vydali první desku, která byla thrash black metalová a zněla úplně jinak než to, co děláme teď. Já jsem se přidal v roce 2007, kdy jsme nahráli velmi primitivní sedmipalec "Tank Attack", o pár let později jsme se sešli v kompletní koncertní sestavě, abychom nahráli EP "Atomic Hammer". Naším prvním plnohodnotným albem bylo "World at War 1914-1918" v roce 2014 a mezitím jsme měli i několik splitek. Dřív jsme hráli jako silné trio s basou, kytarou a bicími, ale rozhodli jsme se, že to bude lepší na všech úrovních, když budeme mít samostatného basáka, a tak jsme angažovali našeho starého kamaráda SB. Živá show se stala ještě intenzivnější v posledních letech, kdy jsme se rozhodli zahalit svou identitu, abychom působili nelidštěji a bez tváře. Pro nás má být War Metal ošklivý, stejně jako Conqueror, Blasphemophagher nebo Death Worship, i když definice lidí se mohou lišit. Bolt Thrower jsou samozřejmě "War Metal" v nejčistším slova smyslu, jako kapela s tématikou skutečné války, i když jejich pozdější materiál je čistší a epičtější. Hodně nás také ovlivňuje starý zlý thrash jako Sodom.


Ve svých textech se zajímáte o první a druhou světovou válku. To je poměrně široké téma. Mohl bys nám prosím přiblížit, kde berete inspiraci, které období nebo část vás nejvíc zajímá? Kdo je autorem textů?

PB: Kromě dánských textů na první desce píšu pro kapelu všechny texty. Je zajímavé, že se lidé vždycky domnívají, že se soustředíme na obě světové války, přestože mnoho našich skladeb je o konceptu válčení a dobývání, o hrůzách této zkušenosti a bestiálních instinktech lidského zvířete, které ji pohánějí. Vždycky mě víc zajímal skutečný psychologický prožitek války, než jen vyprávění příběhů některých válek a bitev, války, jak ji popisuje Ernst Junger v Ocelové bouři a Wilfred Owen v ponuré básni Dulce et Decorum Est. Opravdu zajímavá je ruská občanská válka, kde mnozí účastníci byli stejně obdivuhodní i děsiví, jako baron Ungern von Sternberg a Nestor Machno. Velmi inspirativní jsou také vyprávění, vzpomínky a deníky těch, kteří bojovali na východní frontě za 2. světové války a jejich příběhy o nevýslovné bezohlednosti a sebeobětování. Některým textům nahrávají i současné události a různé filmy a díla o následcích jaderné války - "Nitky" jsou asi nejlepším filmem, který to opravdu přibližuje.

Novinka „Transcendent Warfare“ má surový, drsný zvuk. Říkal jsem si, že už jsem neslyšel hodně dlouho nahrávku, která by byla tak bestiální a blasfemická. Kde jste nahrávali a kdo album mixoval a produkoval?

PB: Podle našich měřítek je to nejvypilovanější a nejčistší album, jaké jsme kdy vydali! Album míchal a masteroval skvělý maďarský metalový zvukař Tamas Rosznyai ve studiu Volume Unlimited v Londýně, je to opravdový metalista a naprosto pochopil, co chceme udělat. Jako undergroundová kapela jsme neměli "producenta" jako takového - byli jsme to my sami a zvukař, který na tom pracoval. Nahráli jsme také velmi syrovou demo verzi alba ve zkušebně, abychom se ujistili, že aranže jsou co nejvražednější, zejména vokály.


Zajímavý je i obal. Je na něm voják a na něm pravděpodobně krkavec. Motiv na mě působí velmi depresivně a perfektně doplňuje hudbu, kterou hrajete. Kdo je autorem? Není obraz namalovaný podle nějaké staré předlohy? Mám pocit, že jsem jej už někde viděl. Nebo se mýlím?

PB: Obal vytvořila ruská umělkyně Anastasia, která má několik online portfolií, stránku na FB a dalších platformách s názvem "Afuneral Morbidart". Tady je její vyjádření k obalu: "Při tvorbě obalu jsem se inspirovala texty a hudbou skupiny Sturmtiger. Už samotným názvem alba. Transcendentní, nadpozemský zážitek destrukce a smrti. Vyobrazila jsem tvář vojáka znetvořeného smrtí a dílo vlastně vzniklo podle skutečné fotografie z těch let. Havran je mrchožravý pták, posel ze světa mrtvých, který byl v Evropě dlouho spojován s válkou, opuštěností, zlem a smrtí. Dílo je symbolické a já jsem chtěla zobrazit symboly Chaosu a Smrti jednoduchou a přístupnou formou. Myslím, že se mi to podařilo."

Jestli jsem to dobře pochopil, tak jste původně pocházeli z Dánska a potom jste se přesunuli do Británie? Vnímáš nějak změnu, co se týká undergroundu v těchto zemích? U nás se říká „pije jako Dán“ a je „suchý a nudný jako Brit“. Já vím, jsou to klišé, ale co třeba na koncertech? Co fanoušci?

VJ: Když jsem žil v Dánsku a hlavně tam, odkud pocházím, nic se nedělo. Bylo tam naprosto mrtvo. Snažit se najít členy pro založení kapely bylo téměř nemožné. Samozřejmě po pár letech se začaly dít věci. Objevil se Metal Magic a Kill town Fest a scéna se rozrůstá. Metalisté jsou v podstatě stejní, když jsou střízliví, jsou nudní jako prase a se zvyšující se hladinou alkoholu v krvi se stávají zajímavějšími.


Vraťme se ještě k tématu vašich textů. Ona je dnešní doba taková zvláštní. Lidé jednají ve zkratce, ihned dokáží odsoudit. Dát nálepku. Navíc, hrajete extrémní metal, to některé stále šokuje. Měli jste někdy, v nějaké zemi problém s tím, že zpíváte o druhé světové válce? Navíc black metal? Napadají mě třeba křesťané v Polsku…no, mohl bych pokračovat, ale nechci nikoho naštvat…

PB: Různí retardi si myslí, že jsme politická kapela jen kvůli názvu, zejména ve Velké Británii. Pár koncertů nám zrušili, ale to jen vyjímečně a akce, na kterých hrajeme, jsou příliš undergroundové na to, aby to někoho z úřadů nebo církve zajímalo. V metalu jako takovém je všeobecný trend k čím dál větší cenzuře, což je úplně na hovno, pravý undergroundový metal by měl mít svobodu zkoumat jakoukoliv stranu smrti, temnoty a násilí.

Předpokládám, že hrajete převážně v undergroundových klubech. Baví vás prezentovat vaši muziku naživo? Co nějaké turné, napadá mě třeba s projekcí filmů, dokumentů, které se k vaší hudbě vztahují. Neláká vás to? Možná jsem měl rovnou napsat, že bych vás chtěl vidět někde naživo:).

PB: Letos nebo příští rok chceme jet evropské turné, pravděpodobně se zaměříme na východní Evropu, kde je metal ryzejší. Taky máme šílený plán, že bychom možná jeli na turné do Indie, protože tam máme dobré kontakty a jejich scéna opravdu roste, nebo do Jižní Ameriky, protože tamní máničky našemu metalu opravdu rozumí. Bylo by skvělé zapojit i další média, jako je film a umění, ale to bychom museli mít velmi speciálního promotéra, který by něco takového zorganizoval. Ve Skotsku se konala skvělá show, kterou pořádal náš kamarád Dave z Nyctopie a která měla i výstavu a přednášku Christopha Szpajdla, skutečná undergroundová akce, ne jen metalový koncert.


Máte na svém kontě zatím dvě dlouhohrající alba, několik EP, splitek, demonahrávek. Jaký je váš další cíl? Je to velký label? Nějaký festival? Kam chcete kapelu posunout?

PB: Samozřejmě jsme přemýšleli o tom, že bychom si zahráli na nějakých festivalech, abychom jednak získali více fanoušků a jednak abychom měli jídlo, chlast a volný vstup. Rozhodně doufáme, že nám nebude trvat dalších devět let, než vydáme další album, a že mezitím vydáme alespoň nějaké splitka s kapelami z celého světa. Naším cílem je dál dělat death metal, který uspokojí především nás samotné a jestli ho uslyší stovka undergroundových maniaků nebo bude mít nějaký masový ohlas, je čistě druhotné.

Co pro tebe znamená black a death metal? Jak bys jej definoval, kdybys měl svoji hudbu vysvětlit někomu mimo scénu? Vnímáš hudbu jako životní styl? Nebo je to hlavně relax a koníček?

PB: Souběžné použití trepanační vrtačky a motorové pily na lebku spojené s intenzivním a perverzním potěšením. A ano, rozhodně je to pro mě už téměř 27 let životní styl, a to jak duchovní, tak ideologický. Kromě hraní v kapelách jsem byl promotérem, psal pro metalové weby, provozoval distribuci a učil se zvukařině.

Co chystají STURMTIGER v nejbližší době? Dočkáme se „Transcendent Warfare“ na vinylu?

PB: Album určitě vydáme na kazetách a vinylech, jakmile pro něj najdeme vhodné vydavatelství. Není to otázka "jestli", ale "kdy". Teď, když je snadné najít jakoukoli nahrávku okamžitě a zdarma na internetu, chtějí fanoušci skutečné artefakty, jako jsou kazety a vinyly a rituální pocit, že musí vynaložit nějaké úsilí, aby mohli poslouchat hudbu. Děkuji za podporu - když jsem si přečetl recenzi na album, opravdu jste myšlenku alba pochopili na 100 %!

Děkuji moc za rozhovor. Přeji vám, ať se novému albu dobře prodává! Za mě je opravdu vynikající! A doufám, že vás uvidím někdy naživo! Ať se vám daří i v osobních životech! STURMTIGER do boje!

Share this games :

TWITTER