DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 28. října 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - DECAPITATED CHRIST - Exhumace prokletých, ďábelský rituál, krvavý otisk bestie!

Rozhovor - DECAPITATED CHRIST - Exhumace prokletých, ďábelský rituál, krvavý otisk bestie!


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Španělska - DECAPITATED CHRIST.

Odpovídali Ghorth (kytara) a Cold (basa), děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx. 

Recenze/review - DECAPITATED CHRIST - Glorious Tyrannizing of Human Rats (2023):

Ave DECAPITATED CHRIST! Zdravím do španělského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos páté dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s předchozími nahrávkami? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

GHORTH: Ave, Jakub... ďakujeme za rozhovor a sme radi, že ti náš nový opus rozprúdil krv, hnis a špinu v ušiach!

Toto je asi to najväčšie metalové klišé, ako vždy... avšak posledné nahrávky sú vždy tie najlepšie. Tie dlhé roky, ktoré sme strávili v metalovom svete prispeli k tomu, že sme sa dopracovali k tomuto piatemu opusu. Je to súhrn všetkých skúseností, ktoré sme v histórii našej kapely získali, súhrn všetkého, čo sme prežili, takže, je to skutočný dokument o tom ako sa veci majú a kde sme teraz.

Nechceli sme sa nikam posúvať, naozaj... len vytvoriť kopu nových hymien reprezentujúcich kapelu a súčasnú situáciu, v ktorej sa nachádzame... doba je teraz agresívnejšia ako kedykoľvek predtým... veď vieš, pandémia, vojna na Ukrajine, všetky tie politicky korektné sračky, ktoré sa teraz dejú... nemôžete teraz ani vyjadriť vlastný názor, pretože inak vás nový svetový poriadok „slabých snehových vločiek“ prehliada, odsudzuje a ignoruje (z angl. „Snowflake generation“ označuje ľahko uraziteľné osoby, ktoré sa domnievajú, že majú nárok na osobitné zaobchádzanie na základe svojich údajne jedinečných vlastností. Príslušníci takzvanej "generácie snehových vločiek" sú typizovaní ako emocionálne slabí a málo odolní, pozn. aut.). Úprimne, je mi úplne jedno, či niekoho urážame kvôli jeho náboženskému, ekonomickému, politickému, sexuálnemu alebo akémukoľvek inému presvedčeniu... ako vždy hovorieva môj starý priateľ Bastard z kapely GRAVEYARD: "kedy metal prestal byť nebezpečný"? Kašlite na to a kašlite na všetko, vy všetci ste malí ufňukanci... namiesto počúvania metalu radšej choďte za svojou mamičkou a poproste ju, aby vám pripravila kakavko a sušienky, než sa oblečiete do svojich všivavých pyžamiek s Medvedíkom Pú a vydáte sa do svojich malých blikajúcich hviezdičiek v bezpečí otcovho domu!!!!. Nechcem zraniť tvoje zasrané zhubné city!!!!

COLD: Ahoj Jakube, v prvom rade ďakujem za rozhovor. Myslím, že toto je naša najlepšia nahrávka, aj keď sa mi stále páči veľa našich predchádzajúcich, ale toto je obrovský krok vpred. Môže to byť spôsobené tým, že album vznikol po dlhšej prestávke a zrodil sa tak trochu spontánne, nenahrávali sme nič v strese ani sme nepociťovali veľké nutkanie zložiť nový album v určitom termíne. Jednoducho sa to stalo, keď bol ten správny čas a znie to trochu nahnevanejšie a agresívnejšie. Nie že by nám na ostatných nahrávkach chýbala agresivita alebo hnev, ale keď počúvam "Glorious...", predstavujem si veľký "vzpriamený prostredník" dnešnej skrotenej extrémnej metalovej scéne.


„Glorious Tyrannizing of Human Rats“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál DECAPITATED CHRIST?

GHORTH: No, písanie sa vlastne odohralo počas celej pandémie Covid-19. Mali sme už dosť všetkého toho pokrytectva a politickej korektnosti. Tak sme začali dávať dokopy demo skladby a nahrávať ich s Bastardom u neho doma (Moontower2). Naozaj sme mali pocit, že v dnešnom hnilobnom svete máme stále čo povedať.

Úprimne povedané, prvá vec, nad ktorou sme sa zamysleli, bola, či je DECAPITATED CHRIST stále relevantný vo svete, v ktorom sa metal dostal do úzadia, s presladenými posolstvami a nežne vtipnými melódiami na pobavenie širokého stáda. A rozhodli sme sa, že možno áno, že tu stále máme čo povedať.

COLD: Práve počas lockdownu mi Ghorth začal posielať nejaké nápady a demo nahrávky. Boli sme znudení ako sviňa a skúšali sme zväčša u seba doma. Vtipné je, že sme nikdy neskúšali spolu, do Moontower štúdia sme sa dostali až keď sa obmedzenia trochu zmiernili, a prekvapivo sme ten materiál nahrali celkom rýchlo. V porovnaní s inými nahrávkami to nezabralo veľa času. Išli sme rovno na vec!

Takisto bolo skvelé prvýkrát nahrávať s Markusom (NalghaLord), ktorý sa ku kapele pridal pred 9 rokmi ako živý vokalista a konečne máme nahrávku s jeho pekelným vokálom.


Dohledal jsem si, že pod nahráváním jsou podepsáni Javi Bastard a pod masteringem Dan Swanö. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Oba pánové vám vytvořili zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s nimi spolupracovalo a proč právě oni? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Javi Bastard je jedným z našich najstarších priateľov na tejto scéne. Poznáme sa od nášho prvého albumu, ktorý sme nahrali v jeho Moontower štúdiu v roku 2005. S GRAVEYARD sme odohrali niekoľko zabijáckych koncertov a pred niekoľkými rokmi sme absolvovali aj úžasné turné, takže voľba bola viac než jasná. Okrem toho, že je to náš dobrý kamarát, je to aj skvelý producent a zvukový inžinier. Za tie roky sme všetci pribrali, stratili vlasy, rozviedli sa, žerieme ako prasatá, chlastáme, fajčíme, grgáme, prdíme a počúvame heavy metal z 80. rokov, ako aj takmer všetku hudbu... teda okrem tých mysoginistických sloních sračiek ako "trap" alebo "reaggeton" a všetkých tých oslích grcajúcich vreskotov, ktoré chrlia retardovaní nevzdelaní kvázi metalisti, ktorí ani nevedia rozprávať ako normálni ľudia, len chrlia nezmyselné slová bez toho, aby ich vedeli vysloviť. Zasraná banda mentálne retardovaných idiotov, ktorí nosia ružové gaťky po babičkách. Takže ešte raz: voľba bola viac než jasná.

Všetko sa odohralo v jeho štúdiu Moontower a je cítiť, že všetka tá nenávisť a agresia je tam stále prítomná. Ba čo viac, narástla o 2000% !!!!!

Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u F.D.A. Records a je opatřeno mrtvolným obalem. Autorem je César Valladares Fernández. Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

GHORTH: Cesar je náš basgitarista a je to asi najretardovanejší a najviac chorý jedinec z nás všetkých... ten chlap je skurvený blázon... rád masturbuje a strká si do zadku pero, pričom sedí v člne a loví ryby v nejakých stratených jazerách plných jadrového odpadu a retardovanej ľudskej spodiny po celej krajine. Tam asi raz skončí kvôli tým jeho chorým nápadom na obaly!!!

COLD: Hah, áno, je to zhruba tak, haha. S ilustrovaním pre kapely som skončil už pred nejakým časom, momentálne som príliš zaneprázdnený, ale cítil by som sa divne, keby som požiadal niekoho iného, aby urobil obálku pre náš album. Chcel som vytvoriť niečo iné ako moje obvyklé čiernobiele návrhy. V čase, keď som navrhoval obal prvého albumu som nemal ani poňatia o maľovaní, výsledok (podľa mňa) bola amatérska sračka. Prepracoval som logo kapely, aby zodpovedalo hudbe, a uvažoval som o plnofarebnom dizajne, ktorý by vykresľoval naše hlavné motívy: Satanské veci, vojna, hnev na to, v čo sa ľudstvo zmenilo. Myslím, že sa to celkom dobre podarilo a hodí sa to k našej hudbe a k tomu, čo kapela v súčasnosti predstavuje.


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Španělska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

GHORTH: Pravdepodobne to tak je, pretože bežný Španiel je človek plný nenávisti a závisti. Španiel viac nenávidí, ako miluje, to je isté... a tento chorý stav mysle sa, samozrejme, odráža aj v hudbe. A je to dobré!!! Veľa skvelých kapiel je stále veľmi aktívnych a pumpujú mor a hnis na ľudstvo: Körgull the Exterminator, Graveyard, Ered, Barbarian Swords, Redimoni, Balmog, Omission, Devotion a podobne. A radšej nech je to tak, kamarát. Takže hádam je naša krajina hudobne stále zdravá, pokiaľ sa tu stále nájdu hŕby nenávistných indivíduí. Navyše sme vždy boli hrdí a násilní a nemáme radi, keď nás niekto poučuje.

COLD: Aj keď už nie som na scéne toľko zainteresovaný ako pred niekoľkými rokmi, myslím si, že v posledných rokoch sa objavili naozaj zaujímavé kapely. V posledných šiestich rokoch sa deathmetalové koncerty konajú takmer každý týždeň pre miestne undergroundové kapely. Najväčší boom zažíva mainstreamový "black metal", na ktorom sa snažia kapely zarobiť. Deväťdesiat percent ľudí sa o underground nezaujíma a viac ich zaujíma pózovanie a cool vzhľad na Instagrame. Nové veci veľmi nepočúvam, ale rád by som čitateľom odporučil niekoľko najzaujímavejších kapiel zo Španielska v súčasnosti: Trollcave, Cruz, Necroracle, Horripilant, Avern, Leprophiliac, Sanctuarium, Jade, Apparition a Orthodoxy.


Hrajete death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit DECAPITATED CHRIST, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

GHORT: Začali sme v roku 2005... v tom čase to na scéne vrelo. V priebehu rokov veľa kapiel zjemnilo svoj zvuk, ale stále sú tu tí starí páprdovia hroziaci päsťami vo vzduchu, ktorí dokážu otvoriť peklo, ako napríklad kapely spomenuté v mojej predchádzajúcej odpovedi.

Idoly? No taaaaak!!! Na výber sú ich stovky: King Diamond, Judas Priest, Iron Maiden, Motörhead, Saxon, Agent Steel, Black Sabbath, Whitesnake, Camilo Sesto, Rick Astley, Nino Bravo, David Hasselhoff, Rush, Pink Floyd, Genesis, The Police, Def Leppard, Mötley Crüe, Mercyful Fate, Diamond Head, Tygers of Pan Tang, Mekong Delta, Europe, Fates Warning, Queensrÿche, Omen, Frank Sinatra, Hans Zimmer, Helloween, Accept, Iced Earth, Iron Angel, Manowar, Megadeth, Michael Schenker, Scorpions, Ozzy Osbourne, Pretty Maids, Queen, Psychotic Waltz, Riot, Modern Talking, Samantha Fox. ... je ich príliš veľa na to, aby sme ich tu vymenúvali, kamarát!!!

Festivaly, turné, atď... úprimne, nemám predstavu... ak nás pozvú na nejaký super koncert, festival alebo čokoľvek iné, samozrejme, že to zvážime a bolo by to veľmi fajn. Ale úprimne, nebudem si kvôli tomu robiť starosti. Ak sa to ľuďom bude páčiť natoľko, že nás prídu pozrieť naživo, tým lepšie, samozrejme. Ak nie, netrápi ma to viac ako farba hovna mojich psov. Teraz fakt hovorím úprimne: všetci máme svoje životy, svoje každodenné zamestnania, svoje rodiny a všetci máme po štyridsiatke... radi by sme hrali naživo, samozrejme, ale ak sa to z nejakého dôvodu nestane, je to úplne v poriadku. Scéna sa za posledné 3 roky veľmi vyvinula a vyvinula sa k oveľa horšiemu, ako to bolo pred 10 rokmi, takže...

COLD: Haha, OK, nie som na sračky typu Camilo Sesto alebo „cheesy“ veci ako Ghorth, sorry. Vyhnem sa vymenovaniu stoviek kapiel, čím som starší, tým viac sa vraciam ku klasike, ale ak by som mal spomenúť len 5 kapiel, boli by to Motörhead, Mercyful Fate, Carnivore, Autopsy a Bathory, hádam.

Nemám žiadnu potrebu hrať naživo, rozhodli sme sa, že nebudeme hrať v barcelonských krčmách pre 20 ľudí ako predtým, ani na turné, pretože nám zaberajú príliš veľa voľného času a my sme na to príliš zaneprázdnení v našich zamestnaniach. Festivaly by boli super, a samozrejme divoké koncerty ako ten, ktorý sme hrali v Prahe v roku 2015!!!


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

GHORTH: Všetci sledujeme tvoj blog a radi čítame tvoje recenzie, sledujeme tvoje fotky, keď chodíš na koncerty, a vidíme, že stále cítiš tú vášeň, ktorá presahuje pózerský postoj mnohých dnešných kvázi metalistov.

Určite áno!!! Stále radi chodíme na koncerty a stále si všetci kupujeme hudbu, tričká, fanziny atď... Všetci sa stále obliekame ako v dvadsiatke a stále nás to baví. Radi objavujeme nové hodnotné kapely, stále radi počúvame nové albumy a podporujeme všetkých našich priateľov... stále sme v kontakte s mnohými ľuďmi z metalového sveta... to je to, čo nás poháňa, však?

COLD: FDA a Defying Danger sa starajú o všetko, čo sa týka propagácie, sú super profesionáli a to je skvelé, pretože my sme leniví ako sviňa. Dokonca ani netrávime čas na našich profiloch na sociálnych sieťach, haha, samozrejme, udržiavame kontakt s dlhoročnými priateľmi zo zinov a blogov.

Čo sa týka koncertov, ako som povedal, bol som chvíľu mimo miestnej scény, pred pár rokmi sa tam infiltrovalo veľa hlúposti, metaloví "turisti", mladí "študenti metalových archívov", ktorí nemali o ničom ani potuchy a teraz si myslia, že sú guru toho či onoho žánru. Percento debilov na scéne sa zvyšovalo až do takej miery, že som potreboval čas na "detox" od toho všetkého. Na druhej strane, mám teraz veľa povinností a keďže sa nemôžem zúčastniť živého koncertu bez toho, aby som pil ako zver, radšej ich vynechávam, kocovina na mňa v dnešnej dobe dopadá tvrdšie, haha. Ale momentálne chodím čoraz častejšie na koncerty, na tie undergroundové, nezaujímajú ma žiadne veľké mená, aj keď stále počúvam staré kapely, keď hrajú na obrovských preplnených miestach, tak tie koncerty vynechávam.


Na jednu stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako DECAPITATED CHRIST ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

GHORTH: Áno, v tomto máš pravdu a úplne s tebou súhlasím. Dokonca sa nájdu aj takí idioti, ktorí píšu priamo kapelám, že práve nahrali ich najnovší album a zavesili ho na web, a dokonca kapelám pošlú odkaz na stiahnutie. Vieš si to predstaviť? Aký zasraný kus ľudského hovna môžete byť, aby ste sa takto správali? Je úplne jasné, že takmer nikto z nás to nerobí preto, aby sa živil death/black metalom, a že každá malá pomoc od priaznivcov/zinov/propagátorov/labelov je pre každú undergroundovú kapelu niečo obrovské. Prečo sa, do prdele, nazývaš podporovateľom a potom kašleš na kapely, ktoré to robia?

Ale na druhej strane, opäť... nikto z nás sa tým nechce živiť a pravdepodobne pár stoviek stiahnutí nás nijako ekonomicky neovplyvní. Ľudia, ktorí majú radi hudbu a majú radi kapely, budú pravdepodobne naďalej kupovať albumy a minú slušnú sumu svojich peňazí na vylepšenie svojej hudobnej zbierky, nie? Aspoň to robí väčšina z nás, ak sa o hudbu naozaj zaujíma a scénu naozaj podporuje.

COLD: Už som to spomínal v poslednej odpovedi, väčšina takzvanej scény je teraz na nič. Všade sú pózeri a internetoví bojovníci. Dopekla, dokonca poznám ľudí, ktorí si kupujú platne len preto, aby zverejnili fotku na Instagrame alebo na akejkoľvek sociálnej sieti a nikdy si ich nevypočujú, len aby vyzerali cool. "Rasa metalových pozérov" je absolútne šialená, míňajú kopu peňazí na bootlegové tričká a disky, aby vyzerali "true", ale kapely sotva podporujú. Z toho všetkého sa mi chce zvracať, človeče. Nemyslím si, že by nás to ovplyvnilo, keďže nemáme veľkú fanúšikovskú základňu, väčšina našich poslucháčov sú starí páprdovia, ktorí pravdepodobne nevedia, čo je Bandcamp, haha.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

GHORTH: Po 35 rokoch počúvania hudby, zbierania CD, LP, EP, tričiek, časopisov atď. nemôžeme rozmýšľať inak ako o metale všeobecne. Nezašiel by som tak ďaleko, aby som ho rozdelil na subžánre, pretože všetci počúvame heavy metal, speed, thrash, death, black atď... však?

Ja osobne som stále hardrockový a heavy metalový maniak a milujem takmer všetky subžánre, ale je pravda, že určité prístupy v živote sú nejakým spôsobom ovplyvnené hudbou a životným štýlom, ktorý nás už tak dlho baví. Za tých 35 rokov sa udialo veľa vecí, ale metal tu bol vždy, nech sa dialo čokoľvek. A naša láska k hraniu death metalu je aj po toľkých rokoch stále nedotknutá. Pre nás je to tá najagresívnejšia, najbrutálnejšia, najtemnejšia a najpekelnejšia hudba, aká existuje, a je to dokonalý prostriedok na šírenie nášho posolstva, nášho presvedčenia a našej vízie.

COLD: Death, doom a black metal sú pre mňa základom života už od tínedžerského veku, mám veľa záujmov, ale bez extrémneho metalu a undergroundového cítenia by som nedokázal žiť.

Neviem si spomenúť na žiadnu inú hudbu, ktorá by pre mňa toľko znamenala alebo ma napĺňala. Počúvam aj iné žánre, ale aj keď sa ich snažím mať rád tak, ako mám rád metal, nikdy na mňa jednoducho nezapôsobia rovnako. Samozrejme, nepatrím k tým, ktorí chodia do práce, akoby bol každý deň Halloween, a pri pozdrave suseda v supermarkete dvíhajú rohy. Svoju "metalovú oddanosť" si rád nechávam pre seba. Nech už ma život zavedie kamkoľvek, som si istý, že sa budem v undergrounde hrabať ďalej, či už to bude kupovanie a počúvanie hudby, čítanie zinov alebo samotné hranie metalu až do konca mojich dní.


Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají DECAPITATED CHRIST v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě?

GHORTH: To bude samozrejme závisieť od prijatia tohto nového albumu a od promotérov. Album vyšiel len pred týždňom (6.10.2023, pozn. aut.) a je ešte trochu skoro hovoriť o koncertoch alebo dokonca o turné. Samozrejme, sme otvorení hraniu, pretože to je to, čo prichádza po každom novom vydaní, takže, budeme mať uši otvorené a uvidíme, či sa nám čoskoro podarí urobiť nejaké super koncerty. Zostaňte naladení!

COLD: Dúfajme, že sa podarí zorganizovať nejaké koncerty alebo festivaly mimo Španielska! Rád by som si opäť zahral v Nemecku, Francúzsku, Taliansku alebo Českej republike.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Glorious Tyrannizing of Human Rats“ zase narvat do hlavy!

GHORTH: Ďakujeme ti, že si nás opäť oslovil. Vždy je veľkým potešením hovoriť so zarytým metalistom!!! Natlač to do hrdla každej živej bytosti, Jakub!!!!

COLD: Ďakujeme za otázky, kamarát, a dúfame, že sa čoskoro opäť stretneme a vypijeme nejaké pivo na nejakom mieste!

Recenze/review - DECAPITATED CHRIST - Glorious Tyrannizing of Human Rats (2023):


Report, foto, video – GRAVEYARD, DECAPITATED CHRIST, BRUTALLY DECEASED – club Modrá Vopice – Prague – 29.6.2015:

Share this games :

TWITTER