DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 6. listopadu 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - TIDELESS - Doom death metalový otisk mrazivých myšlenek!

Rozhovor - TIDELESS - Doom death metalový otisk mrazivých myšlenek!


Rozhovor s death doom metalovou kapelou z Kalifornie - TIDELESS.

Odpovídal Carlos (kytara), děkujeme!

Přeložila Petra, děkujeme!

Recenze/review - TIDELESS - Eye of Water (2023):

Ave TIDELESS! Zdravím do kalifornského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos druhé dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší prvotinou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Ahoj, ďakujem za milé slová. No, na začiatku musím povedať, že mal album profesionálnu produkciu. „Adrift in Grief“ sa nahrával na najlacnejšie mikrofóny, aké sa dali kúpiť, a v miestnosti 10x10 s nulovou úpravou. Chcel som tiež suchší zvuk gitár v porovnaní s prvým albumom. Takže som vôbec nepoužil Delay pedál. Aj keď v niektorých častiach som mohol, ale s výsledkom sme naozaj spokojní.

„Eye of Water“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death a doom metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál TIDELESS?

Na tomto albume som chcel naozaj vyrozprávať nejaký príbeh. Na rozdiel od prvého albumu, ktorý je prevažne depresívny, som chcel na tomto albume vyjadriť viac než len smútok. Takže bolo ťažké sa k tomu dopracovať, ale ako vždy hovorievam, piesne sa niekedy naozaj píšu samé. Musím len stráviť čas hľadaním najlepšieho spôsobu, ako ich vyjadriť.


Dohledal jsem si, že pod nahráváním a mixem je podepsán Charlie Koryn. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Charlie Koryn vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Charlie je neuveriteľne talentovaný nielen za bicou súpravou, ale aj za mixážnym pultom. Vybrali sme si ho po tom, čo sme videli, že sa dosť aktívne podieľa na nahrávaní kapiel v Portlande. Tak som ho oslovil a Kyle a ja sme za ním odleteli. Bicie sme nahrávali v Portlande a zvyšok v San Diegu. Nahrávanie bolo vlastne celkom rýchle vzhľadom na to, aké sú piesne dlhé. Ale s Charlieho pomocou sme to zvládli bez problémov.

Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u Chaos Records a je opatřeno zajímavým obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Obal albumu vytvoril Wang Yang. Základná myšlienka, ktorú som mal bola, aby mi poskytol svoj pohľad na scénu z filmu s názvom „Zvláštna farba sĺz tvojho tela“. Spojenie danej scény s albumom je tak trochu osobné.


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Kalifornie si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká hudby. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár dobrých metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se muzice tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Haha, ja som asi ten posledný, koho by si sa mal pýtať túto otázku. Naozaj nestíham sledovať všetky kapely a dôvodom je, že ich je jednoducho príliš veľa. Ak kapelu poznám osobne, tak si ju pozriem, inak sa tým zaoberám len zriedka. "Scéna" je neuveriteľne presýtená a ja na to jednoducho nemám čas. Ale stále máme skvelé koncerty, takže to je plus.

Hrajete doom death metal ovlivněný starou školou, ale jdete i cestou progrese. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit TIDELESS, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Myšlienkou TIDELESS bolo napísať hudbu, ktorá by ma bavila. Vždy som mal pocit, že kapely ako Disembowelment a The Chasm dosiahli bod veľkoleposti. Potom sa buď rozpadli, alebo sa od svojej pôvodnej vízie úplne vzdialili k niečomu inému. Ja sa len snažím rozvinúť tieto myšlienky a dúfam, že vytvorím niečo hodnotné. Ak by niekto chcel, aby sme si zahrali, sme vždy otvorení. Upozornenie: hráme dlhé skladby.


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Myslím, že v prípade tohto albumu sa o marketing postaralo vydavateľstvo. V minulosti som sa snažil propagovať sám, ale snaha presvedčiť ľudí, aby si vypočuli metal s prívlastkom shoegaze, bola lákavá asi ako vytrhnutie zubu. Som si istý, že každý z kapely si dodnes kupuje kazety alebo CD a celkovo vždy podporujeme skvelé kapely. Nedávno sme tu v San Diegu mali kapelu ARIZMENDA, takže ak sa nám podarí zorganizovať ďalšie skvelé koncerty, urobíme to.


Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako TIDELESS ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Som za to, aby ste si našli hudbu, ktorú chcete. Sťahujem, streamujem a kupujem hudbu takmer denne. Ktorýkoľvek spôsob si nájdete a vyhovuje vám, tým lepšie pre vás. Ak si chcete stiahnuť nový album z nejakej ruskej stránky, nech sa páči. Ak si chcete kúpiť CD, sme tu pre vás. Vydávam hudbu, aby ju ľudia našli a ak sa im páči, zdieľali ju. Kým je TIDELESS mojím umeleckým vyjadrením, neočakávam žiadnu kompenzáciu.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death/doom metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Death/Dooom ist Krieg.

 

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají TIDELESS v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě?

V súčasnosti máme naplánovaných niekoľko koncertov a potom sa pravdepodobne sústredíme na písanie nového albumu. Doposiaľ máme pripravené asi tri piesne, ale budeme písať dovtedy, kým toho nebude viac. Pokiaľ sa nikto nezraní na lyžiach alebo snowboarde, mali by sme začať nahrávať do budúceho leta.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Eye of Water“ zase narvat do hlavy!

Ďakujem ti za tvoj čas a som rád, že sa ti album páčil. Prajem ti požehnaný deň.

Carlos



---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER