DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 24. února 2024

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - CULTUM INTERITUM - Blasfemický black death metal, který smrdí zkaženým masem a sírou!

Rozhovor - CULTUM INTERITUM - Blasfemický black death metal, který smrdí zkaženým masem a sírou!




Rozhovor s black death metalovou skupinou z Polska - CULTUM INTERITUM.

CULTUM INTERITUM - Sacrum Funeral (2023):

Ave CULTUM INTERITUM! Zdravím do polského undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě třetí skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s přechozími nahrávkami? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Děkuji vám za vaše slova. Především jsem chtěl, aby "Sacrum Funeral" bylo mnohem minimalističtější, kratší, ale zároveň špinavější, hudebně a zvukově jeskynní. Druhou věcí bylo celkové lyrické a výtvarné pojetí prezentované na desce. Koncept tohoto materiálu je mnohem komplexnější než předchozí alba, a to kvůli více tématům, která byla pro tento opus implementována, a díky tomu, že jsem za texty nebyl zodpovědný jen já. Nějakou dobu po vydání 'Poison of Being' jsem se dal do řeči s R.P., z něhož se vyklubal hudební fanoušek CI. Po měsících častých rozhovorů jsme si oba k sobě získali důvěru a já mu ukázal instrumentální nápady pro toto vydání plus celkový koncept a některé své texty, které měly být pro tento materiál použity. Jak se ukázalo, koncept se mu velmi líbil a řekl mi, že i on byl v transu a ve snech měl určité vize o samotném pojetí tohoto alba. Po nějaké době mi poslal pár svých textů a to byl ten okamžik, kdy moje mysl začala křičet: "Do prdele, tohle je kurva chybějící prvek skládačky". Okamžitě jsem se rozhodl, že se ho zeptám, jestli mu nevadí, když jeho texty použiju pro to album. Souhlasil a oba jsme upravili moje i jeho texty do 2. a 3. skladeb. Existuje i několik dalších věcí, kterými se toto album liší od svých předchůdců, ale více vysvětlím v následujících odpovědích.

„Sacrum Funeral“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého black death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál CULTUM INTERITUM?

Většina riffů a základních nápadů na strukturu vznikla již v roce 2018, nicméně v průběhu času prošly procesem přearanžování. Většina hudebních nápadů CI musí vznikat za určitých okolností, ať už při naplnění negativními emocemi, po transu, meditacích, snech atd. Všechny riffy, které se na 'Sacrum Funeral' vyskytují, jsem napsal já, stejně jako většinu textů (jak už bylo řečeno, texty ke dvěma skladbám vznikly ve vzájemné spolupráci s R.P.), konceptů a základních nápadů na strukturu skladeb. K.M. převzal zodpovědnost za proces nahrávání instrumentálek pro 1-4 skladby, stejně jako vložil některé své vlastní nápady do konečných struktur kompozice.

Většinu hudby jsme vytvořili já a K.M., kromě rytmické sekce pro 5. a 6. skladbu, kterou provedl Grief (ten také vytvořil intro pro toto album).

Dohledal jsem si, že pod mixem a masteringem je podepsán Grief. Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Grief vám vytvořil zvuk, který je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Jak se vám s ním spolupracovalo a proč právě on? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Další věcí, kterou se "Sacrum Funeral" liší od předchozích alb, je fakt, že K.M. si na této desce nedal záležet na zvuku. V té době měl K.M. jiné priority a já ho nechtěl ještě víc pohlcovat, takže bylo rozhodnuto, že se o mix a mastering postará někdo jiný. Nakonec se ukázalo, že to udělá Grief. Proč jsem si vybral právě jeho a ne někoho jiného? Jednoduše proto, že jsem znal jeho práci pro Nyctophilii a věděl jsem, kolik práce a úsilí věnuje zvukové stránce. To, že znal CI a moje zvukové preference, mi také pomohlo při rozhodování, zda se ho zeptat, zda by byl pro tuto spolupráci, protože jsem už věděl, že bychom určitě mohli dosáhnout něčeho, co by uspokojilo nás oba.

Toto album se vlastně nenahrávalo ve studiu, ale u nás doma a na dalších místech. Jak už bylo řečeno, instrumentální party pro skladby 1-4 byly nahrány u K.M. doma, pro skladby 5-6 nahrál kytary Nimerius u sebe doma, já a Grief jsme se postarali o nahrání rytmických sekcí pro tytéž skladby, pro které nahrál kytary Nimerius. Co se týče vokálů, nahrával jsem je v domě své rodiny a také během jedné noci v opuštěném bytě v jednom z činžáků, který se nachází v mém rodném městě. Musím říct, že během té noci jsem zažil nejzvláštnější vokální session vůbec, jednoduše kvůli atmosféře a celkové auře, která tam panovala. Z toho, co jsem věděl, tam mezi první a druhou světovou válkou spáchalo sebevraždu několik lidí, včetně jedné jeptišky, která vyskočila z okna, a dalšího muže, který se oběsil.

Někteří se možná budou divit, proč jsme skladby 5 a 6 neprovedli kompletně já a K.M. Abych řekl pravdu, na samém začátku měl být "Sacrum Funeral" čtyřskladbovým Ep a ostatní zbývající skladby měly být použity pro jiný materiál. Nakonec jsem se rozhodl, že bude lepší uzavřít kapitolu nevydaných skladeb, které měly vzniknout s K.M, a udělat z tohoto vydání závěrečný prvek trilogie CI. Jak už bylo zmíněno výše, v té době měl K.M. jiné priority a já se rozhodl požádat Nimeria a Griefa, aby mi pomohli ve věci dokončení procesu nahrávání skladeb 5 a 6, za což jsem jim vděčný.

Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes CD. Vy jste jej vydali u Godz ov War Productions a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Vysvětluji si to dobře, že se jedná o mrtvolný oltář? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

BMS Illustration je autorem obálek, které reprezentují "Sacrum Funeral", a také dalších uměleckých děl, která označují toto vydání. Již v roce 2020/21 dokázal, že je tou správnou osobou pro spolupráci při tvorbě loga pro CI, protože pochopil mou vizi na 200 % a vložil do ní i své vlastní znaky a návrhy, aby ji ještě lépe zdůraznil. Od té doby jsme s Bryanem v neustálém kontaktu, vzájemně se poznáváme a sdílíme své názory na různá témata. Byl také jedním z prvních lidí, kteří si poslechli úplně první verze tohoto alba v roce 2021, a znal také mou vizi lyrického konceptu. Po několika rozhovorech týkajících se 'Sacrum Funeral' přišel se svou interpretací některých textů i s tím, co by mohl pro takové vydání nakreslit. Cítil jsem, že s jeho další interpretací a návrhy bychom mohli toto album posunout na vyšší úroveň. Strávili jsme mnoho nocí diskusemi o nápadech na tato umělecká díla a během procesu tvorby jsme provedli mnoho změn. Nakonec se to vyplatilo a z výsledného efektu jsme spokojení jako sviňa.

Pokud jde o význam obalu CD, pokusím se co nejstručněji vysvětlit obecnou symboliku. Obal CD představuje oltář/panteon, který nese procesí mrtvých lidí. Mezi těmito lidmi můžeme vidět tři maskované entity, které lze považovat za strážce procesí. Nad nimi můžeme vidět 3 lebky, které jsou položeny na oltář. Tyto 3 lebky symbolizují smrt a zánik nebe (křesťanská Trojice). Svíce a kouř, který z nich vychází, symbolizují osvětlení celé této scény a jsou také odkazem na příchod Krista/oslavu majestátu "Boha". Pokud jde o barvy použité v albu: fialová je směsí červené a modré. První barva znamená krev a tělo Krista, stejně jako oběť a smrt. Modrá barva symbolizuje nebeské království a Boží slovo. Kromě toho se fialová barva v křesťanství objevuje během adventu při očekávání Kristova narození. Bílá barva představuje čistotu a duchovní očistu a Kristovo umučení. Jak vidíte, koncepce výtvarného díla je založena na kontrastech. Všechny tyto prvky dohromady symbolizují Sacrum. Pohřeb Sacrum.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Polska si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se blacku a death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Možná to vychází z toho, že Polsko je velmi utlačováno katolickou církví, a lidé, kteří se věnují black a death metalu, tak mohou do své hudby transformovat jak svou frustraci, tak i osobní přesvědčení. Možná jsou ale důvody úplně jiné. Nemohu mluvit za ostatní, protože každá kapela má jiné zdroje inspirace.

Pokud jde o druhou část tvé otázky, polskou scénu už několik let tak pečlivě nesleduji. Obecně mám respekt k polským black/death metalovým labelům (samozřejmě kromě Witching Hour Productions), protože dávají šanci novým nebo méně známým kapelám a investují svůj čas spolu s penězi do propagace a výroby fyzických podob těchto materiálů. Poklona za takové chování, obzvlášť v době, kdy stále více lidí dává přednost poslechu hudby ze Spotify. Nehledě na to, že současná ekonomická situace neumožňuje mnoha lidem žít na vyšší než průměrné úrovni a ve svém důsledku jim blokuje nákup takových věcí, jako jsou CD, merch atd.

Hrajete devastující death metal ovlivněný mimo jiné i americkou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit CULTUM INTERITUM, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Z mého pohledu CI nepovažuji za death metal, ani za americkou inspiraci. Je to syntéza black a death metalu.

CI vznikli v roce 2017 na popelu předchozího názvu. Předchozí název se mi nelíbil, ani jsem k němu necítil žádnou vazbu nebo význam. Po mnoha týdnech přemýšlení o správném názvu, se kterým bych se mohl ztotožnit, jsem přišel s názvem "Cultum Interitum", což znamená kult anihilace/destrukce/smrti a je to odkaz na to, co pro mě symbolizuje křesťanská Bible a jejich systém víry. Když se do té knihy ponoříme hlouběji, najdeme v ní spoustu scén souvisejících s kultem smrti a masovými vraždami. Mohl bych pokračovat v poukazování na další důvody, proč jsem si vybral toto jméno a co pro mě osobně znamená, ale myslím, že to není rozhovor typu "příběh mého života".

Nemám žádné takzvané 'idoly'. Je pár lidí ze scény, kterých si opravdu vážím za hudbu, kterou udělali, a za to, co obecně pro scénu dělají, ale nenazval bych je svými 'idoly'.

Velké zahraniční festivaly nebo turné se slavnější kapelou nejsou úplně to, o co bych "usiloval".

Když jsem před sedmi lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Na propagaci materiálu by se měly podílet obě strany (vydavatelství i kapela), zejména v dnešní realitě, kdy se do oběhu dostávají tuny materiálu. Label má samozřejmě větší dosah, kontakty a možnosti, které při propagaci využije, takže je obvykle na něm, aby oslovil ziny, webziny pro různé recenze, ale někdy to nestačí. Vzájemné kroky obou stran by měly být projednány a podniknuty bez ohledu na to, zda je label známý nebo méně známý, aby věci fungovaly lépe. Nakonec obě strany hrají v jednom týmu a měly by spolupracovat. Pokud partnerství neexistuje, pak se taková spolupráce dříve či později zhroutí. Samozřejmě existují výjimky, kdy se kapely na propagaci nepodílejí (nemají žádné kanály na sociálních sítích atd.) a vydavatelství nějakým způsobem dokáže odvést opravdu dobrou práci, pokud jde o propagaci atd.

Co se týče tvé druhé části otázky, snažím se co nejvíce podporovat práci některých svých kolegů tím, že si kupuji jejich věci nebo prostě posílám jejich hudbu některým kamarádům a také sdílením jejich hudby prostřednictvím sociálních sítí. Pokud mohu pro ty, kterých si vážím, něco udělat, tak do toho jdu. Co se týče koncertů, snažím se navštěvovat koncerty, když mám příležitost nebo prostě chuť na nějaký jít.

Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako CULTUM INTERITUM ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Jak bylo uvedeno výše, za posledních několik let bylo vydáno velké množství materiálů. Sám jsem mnohokrát přehlédl informaci o datu vydání alba kapely X nebo Y jen proto, že internet je přehlcen množstvím vydávaných materiálů.

Tyto moderní technologie, sociální média dávají novým kapelám perspektivu lepšího oslovení širšího publika, nicméně každý případ je jiný. Existují kapely, které podle mého názoru vytvořily opravdu kvalitní materiál a zaslouží si mnohem lepší ocenění a uznání mezi určitým typem posluchačů, přesto se k němu mnohdy nikdy nedostanou. Dá se říct, že v dnešní době je štěstí oslovit lidi svou hudbou tak trochu loterie. Někdy se stane, že vydání, které považuji za opravdu medikamentní, je lidmi přeceňováno, a zároveň kapela X vydá něco vynikajícího, ale nedostane se jí patřičné pozornosti, jak by podle mého názoru měla. Co je pro mě úžasné, nemusí být pro vás ani průměrné.

Pokud jde o Cultum Interitum, myslím, že zmíněné moderní technologie, sociální média nebo streamovací platformy jsou na jednu stranu dobrou možností, jak takovou hudbu prezentovat určité skupině lidí. Nicméně steamingové služby jako Spotify, Deezer apod. se v případě CI příliš nezměnily a v důsledku toho jsem dospěl k rozhodnutí hudbu CI z těchto platforem vymazat. Jediná dvě místa, kde můžete najít digitální verzi hudby CI, jsou Bandcamp a Youtube. Není třeba následovat trend a dávat své věci na streamovací služby, kde si vaši hudbu za poslední dva roky pustilo 40-50 lidí. Pokud někdo chce dát svou hudbu na tyto digitální platformy, jistě, proč ne, ale já osobně nevidím důvod, proč se toho účastnit. Ti, kteří se o CI dozvědí, se to dozvědí. To samé, pokud jde o podporu.

S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Nejsem si jistý, jestli jsem ten správný člověk, který by měl na tuto otázku odpovědět, protože se nepovažuji za "hudebníka" a navíc nejsem velký fanoušek death metalu.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají CULTUM INTERITUM v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Českou a Slovenskou republiku?

Je těžké říci cokoli v této oblasti. Pro mě nejsou živá vystoupení v CI prioritou. Raději se soustředím na psaní a vydávání hudby. Kdo ví, možná za nějaký čas pár koncertů bude, možná ne. Není potřeba na to vyvíjet další spěch a tlak.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit zase někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Sacrum Funeral“ zase narvat do hlavy!

Děkuji za vaše slova, přístup a rozhovor.

Share this games :

TWITTER