DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 27. února 2024

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - HYPOXIA - Agresivní, energický death thrash metalový útok!

Rozhovor - HYPOXIA - Agresivní, energický death thrash metalový útok!

Rozhovor s death metalovou skupinou z USA - HYPOXIA.

Odpovídala Carolina Pérez Arango (bicí), děkujeme!

Recenze/review - HYPOXIA - Defiance (2024):

Ave HYPOXIA! Zdravím do New Yorku. Doufám, že se máte dobře. Měli byste, protože právě vydáváte novou desku „Defiance“, se kterou přicházíte po pěti letech. Musím rovnou napsat, že řeže tou správnou stranou nože. Je to masakr, přesně jak má být. Jak album vznikalo a kam jste se chtěli posunout od minulé desky „Abhorrent Disease“?

Děkujeme!

Tentokrát byl přístup k práci a psaní alba velmi odlišný, protože Carolina, bubeník, už nežije v New Yorku, takže se to posílalo sem a tam, dokud jsme nebyli spokojeni s výsledkem.

Vzhledem k tomu, že je to naše třetí plnohodnotné album, už víme víc, jak chceme znít, a rozhodně je to krok vpřed oproti Abhorrent Disease, protože jsme měli víc času a zkušeností na všem zapracovat.


HYPOXIA je kapelou, která je složena ze samých zkušených muzikantů. Každý máte závazky ve svých domovských skupinách. Jak vznikl vlastně nápad, založit HYPOXIA? Proveď nás prosím historií vaší smečky.

Hypoxii založili Carlos a Carolina v roce 2009 s myšlenkou psát old school death metal a thrash. Prošli jsme mnoha změnami v sestavě, protože je nesmírně těžké najít lidi, kteří to myslí vážně a věnují se svému umění.

Když jsme hledali zpěváka pro naše první album Despondent Death, zkřížili jsme cestu s Mikem Hrubobcakem, který je mistrem svého řemesla a nám se moc líbí, jakým způsobem dělá svou práci v kapele.

Stylově se pohybujete někde mezi tradičním death metalem (SUFFOCATION, SINISTER, VADER, DEATH) a thrashem. Ve skladbách kombinujete rychlé pasáže s ještě rychlejšími. Chtěl bych vás vidět na koncertě, musí to být šílené. Kdo je hlavním autorem hudby? Zajímá mě, samotný proces tvorby nového songu.

Autory hudby jsou rovným dílem Carlos a Carolina a autorem všech textů je Mike Hrubobcak.


U extrémní muziky vždy hodně záleží na zvuku. Je pod ním podepsán Noah Buchanan. Nové album „Defiance“ je opravdový nářez. Jak jste se dali dohromady a proč právě on? Jestli se nepletu, minule album mixoval Joe Cincotta. Proč ta změna?

Noah je skvělý a velmi zkušený, jakmile jsme slyšeli jeho práci s jinými kapelami, opravdu jsme s ním chtěli spolupracovat, Joe je také skvělý, ale pro Defiance jsme chtěli zkusit organičtější přístup.

Musím se přiznat, že mám moc rád obaly, které vytvořil Андрій Ткаленко (Andriy Tkalenko) – DAEMORPFH. Letos se mu opravdu moc povedl. Přesto, proč vám covery nemaluje zpěvák Mike Hrubovcak, zrovna třeba poslední práce, kterou udělal pro švédské DERANGED, by se klidně k novince hodila. Jak jste se dali s DAEMORPHEM dohromady? A proč tedy právě on?

Je tak úžasný! Moc se nám líbí jeho umělecká vize a rádi ho podporujeme.

Co se týče Mikea, je to také úžasný umělec a také rád pracuje s Andriyem, podporujeme se navzájem, víte?

S DAEMORPHEM jsme se seznámili díky našemu prvnímu labelu.


Mike Hrubovcak zpívá v MONSTROSITY, bubenice hraje v CASTRATOR, o kytaristech ani nemluvím, každý jste členy tolika skupin a projektů, že snad ani nejdou spočítat. Jak si vůbec najdete čas na HYPOXIA? Je pro vás těžké domluvit třeba termíny koncertů?

Je to náročné, musíte být velmi disciplinovaní, abyste si našli čas na práci na všech svých projektech, všichni jsme také velmi ohleduplní a určujeme si termíny, abychom mohli pracovat co nejlépe ve svém vlastním čase.

Je tu spousta e-mailů, které chodí sem a tam, to je jisté.

Obal alba i promo klipy odkazují na středověk. Nebo tak jej alespoň jej chápu já. O čem jsou ale texty? Kdo je jejich autorem a kde pro ně bral inspiraci? Vaše muzika je hodně dynamická, vzteklá, divoká. Jak se texty promítají do muziky?

Nápad na obal alba je dílem Mika Hrubobcaka, který píše všechny texty, a protože je výtvarník, má skvělou vizi. Obal odpovídá textu písně Krvácej za rouhání.

Ještě ke koncertům. Bude šance vás někdy vidět v Evropě? Plánujete nějaké turné, festivaly? Jak si užíváš hudbu naživo? Od fanoušků, co navštívili nějaké akce, kde jste hráli, tak mi říkali, že to byl totální masakr!

Rádi bychom hráli na festivalech v Evropě, jen jsme zatím nedostali žádnou nabídku, pro undergroundovou deathmetalovou kapelu je bohužel velmi těžké získat takové nabídky, pokud nemáte ty správné konexe.


Kdo tě inspiroval, když si začínal s hudbou? Měl si nějaký vzor? Co první koncert? A první vystoupení na pódiu?

Každý z nás má jiné hudební inspirace a hrdiny, ale rozhodně se všichni shodneme na velikánech! Třeba Dismember, Morbid Angel, Gorguts, Coroner atd.

Taky pocházíme z velmi odlišného prostředí a naše první koncerty byly jako u všech ostatních, lokální vystoupení, chtěli jsme se bavit!

Jste zkušení muzikanti, kteří mají za sebou velkou porci skvělé práce. Přesto, death a thrash metal a vlastně veškeré extrémní styly jsou pořád underground. Alespoň u nás v České republice tomu tak je. Uživí vás muzika? Nebo musíte mít i jiná zaměstnání (jaká?)? Jako otce dvou puberťáků mě ještě napadá? Jak se to dá všechno stíhat?

Všichni máme denní zaměstnání a hudbu děláme jako koníček, ale zároveň je to náš životní styl, je nesmírně těžké, téměř nemožné udělat z deathmetalové kapely byznys.


Co pro tebe znamená hudba? Je to koníček, životní styl, odpočinek? Jak bys definoval někomu, kdo se v death a thrash metalu nepohybuje, co tyto styly znamenají, představují? A co znamenají pro tebe?

Můžu mluvit za nás všechny a říct vám, že hudba je náš životní styl a milujeme hraní metalu, hudba pro nás rozhodně znamená všechno, death thrash je jednoduše řečeno extrémní forma hudby, která uvolňuje jiné emoce než ostatní druhy hudby, rozhodně musíte být nebo mít rádi extrémní hudbu.

Co chystají HYPOXIA v nejbližších měsících? Pokud chceš, klidně můžeš něco vzkázat fanouškům.

Chceme se soustředit na vydání alba Defiance, doufáme, že bude úspěšné, a doufáme, že dostaneme nějaké dobré nabídky na koncerty, abychom mohli hrát živě.

Chceme požádat naše fanoušky, aby nás sledovali na sociálních sítích a podpořili nás, pokud můžete!

Děkuji moc za rozhovor. Moc si jej vážím. Musím vám poděkovat i za vaši muziku. Je skvělá! Přesně takový masakr koluje i v mých žilách. Mějte se co nejlépe a ať se nové album „Defiance“ dobře prodává. Jdu si ho znovu pustit! Ať se vám daří i v soukromí. HYPOXIA RULES!

MOC VÁM DĚKUJI! 🤘🏻🤘🏻🤘🏻

Carolina Pérez Arango

Share this games :

TWITTER