DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 8. června 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - DIABOLIC - Líbí se mi měnit strukturu, ale udržuji démonické vzorce v riffech.

Rozhovor - DIABOLIC - Líbí se mi měnit strukturu, ale udržuji démonické vzorce v riffech.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou z USA - DIABOLIC.

Odpovídal Aantar, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - DIABOLIC - Mausoleum of the Unholy Ghost (2020):


Ave DIABOLIC! 

Zdravím na Floridu. Doufám, že se máte dobře. Na úvod se nabízí otázka, která bude zajímat asi každého. Poslední album „Excisions of Exorcisms“ jste vydali v roce 2010. Splitko s COMATOSE je sice super, ale k dlouhohrající desce jste se dostali až letos. Proč vlastně? Přiznám se, že pro nás fanoušky bylo čekání nekonečné a už jsem moc nevěřil, že ještě něco vydáte. 

Aantar - Děkuji Jakubovi a Deadly Storm Zinu za dlouholetou podporu DIABOLIC. Demo a splitko s COMATOSE je pro undergroundové fanoušky DIABOLIC. Je to špinavý surový brutální předprodukční zvuk. Nahráli jsme stejné skladby s novou svěží produkcí. S novou produkcí jsem velmi spokojený. Během posledních 10 let jsme byli zaneprázdněni hraním živě. 


Mám asi trošku zmatek v tom, kdo hraje v současných DIABOLIC. Aaantar a Paul jsou starým základem kapely, ale jestli se nemýlím, tak skupina byla doplněna o Matta Barnese z MONSTROSITY a CHAOS INCEPTION a Matta Robertse. Jsou nováčci řádnými členy kapely a podíleli se na nahrávání novinky „Mausoleum of the Unholy Ghost“? 

Aantar - Spojili jsme se s Mattem Barnesem a Mattem Robretsem, abychom dokončili album „Mausoleum of the Unholy Ghost“. Velký respekt k nim, neb předčili naše očekávání. Matt Barnes je vítanou posilou k hraní živě, je členem kapely MONSTROSITY na plný úvazek. Matt Robert's je našim novým kytaristou na plný úvazek, který do DIABOLIC přináší novou energii 

Pojďme k novému albu „Mausoleum of the Unholy Ghost“… Jak deska vznikala? Některé skladby už byly i na splitku s COMATOSE. Byly songy znovu nahrány? 

Aantar – V červenci 2019 jsme s Juanem Punchym Gonzalezem (DOW Studio) nahráli bicí a kytary v jeho legendárním DOW studiu tady v Tampě na Floridě. Paul nahrál vokály a potřebovali jsme sehnat ty správné lidi, abychom album dokončili. Zavolal jsem Lee Harrisovi (MONSTROSITY) a zeptal se ho, jestli by nevěděl o kytaristovi, který by to zahrál. Lee nám doporučil svého kytaristu Matta Barnese. Matt a já jsme přepsali všechny skladby! Je neskutečně motivovaný a profesionální, však si poslechněte to album. Poslal jsem mu skladby a dal mu velmi krátký termín – jen 1 týden. Poslal všechny skladby o jeden den dříve, než byl konečný termín. 

Rozhodl jsem se založit label, protože jsme po demu nedostali žádné nabídky. Založil jsem tedy Witchhunter Records, abych mohl monitorovat naši digitální prodejní aktivitu. Poté, co bylo “Mausoleum of Unholy Ghost " vydáno na všech digitálních platformách mě kontaktoval Virgil Palazzolo z Tentacles Industries a byl stoprocentně odhodlán vydat "Mausoleum of Unholy Ghost" 6.6.2020. 


Určitě znáš ten pocit, když slyšíš nějakou novou hudbu a říkáš si, hergot, to je přesně ono! První, co mě napadlo při poslechu „Mausoleum of the Unholy Ghost“ bylo slovo PEKLO. Pravé temné, šílené floridské peklo. Máte svůj divoký rukopis a mě by zajímalo, kde a kde jste nahrávali? Kdo je podepsán pod zvukem? 

Aantar - Na tomto albu jsme se trefili do černého jiným způsobem. Nahrávali jsme v DOW Studiu s Juanem Punchym Gonzalezem tady v Tampě (světové hlavní město death metalu). Snažili jsme se nahrávat album sami a v jiných studiích, ale prostě to nefungovalo. Potkal jsem Punchyho na koncertu MORBID ANGEL v centru tady v Tampě a požádal jsem ho, aby nám nové album nahrál. 

Ještě mi domů nepřišlo originální CD a tričko, ale metalová encyklopedie uvádí, že obal vám na novinku dělal Zbigniew Bielak, mám práci tohoto polského umělce moc rád. Třeba jeho obal k poslednímu albu DEICIDE je vynikající. Jak jste vlastně motiv vybírali a jak jste se dali se Zbigniewem dohromady? 

Aantar – DIABOLIC jsou se Zbigniewem přátelé od nepaměti. Zbigniew poslal v roce 2014 náčrt. Jakmile bylo nové album nahráno, dokončil toto neuvěřitelné dílo „Mausoleum of the Unholy Ghost“. Nové CD a nový merch bude k dispozici 6.června 2020 a 7.července bude také vinyl. Vše naleznete zde: https://tentaclesindustries.bigcartel.com/ 


Přehrál jsem si před rozhovorem všechny vaše alba z let 1998 – 2003 a říkám si, že se mi na vás vždycky hrozně líbila určitá temnota. Spousta kapel je rychlých, šílených, často hodně technických, ale chybí jim ve skladbách atmosféra. DIABOLIC jsou pro mě synonymem tmy. Kde pro skladby čerpáte inspiraci a jak probíhá samotný proces skládání? 

Aantar - Díky moc. Hrajeme, co cítíme. Co se týče procesu skládání... spolupracujeme, abychom vše dokončili. Pekelné vokály smíchané s démonickým dvojkopákem a žhnoucími kytarovými riffy a je z toho… „Mauzoleum Unholy Ghost“ 

Texty na „Mausoleum of the Unholy Ghost“ nevybočují nijak zvlášť z vaší tradice. Peklo a smrt, to jsou hlavní témata nové desky. Kdo a jak vlastně píše texty? Je to Paul jako zpěvák? A jak vznikaly na nové album? Četl jsi třeba nějako knihy, sledoval filmy? Prozraď nám prosím jaké. 

Aantar - Paul píše naše texty od roku 1996. Je inspirován jeho prostředím. Byl bezdomovec a viděl svět velmi temně. Už v roce 1996 psal šílené démonické texty. Paul sleduje filmy, čte noviny, chodí po ulici. Práce na tomto albu s Paulem byla zábavná a cílevědomá. 


DIABOLIC byli vždy ortodoxní death metalovou kapelou, na novince vlastně pokračujete tam, kde jste minule přestali. Dělá to tak spousta skupin, ale většinou se pak ocitnou v určitém kruhu, kdy už neumí přinést do své hudby něco nového. Je pro vás hodně těžké se neopakovat? Napsat v dnešní době, kdy už bylo vlastně všechno zahráno, dobrý riff musí být hodně náročné. Myslíte na to při skládání? A neláká vás třeba v budoucnu hudbu nějak obohatit o nové prvky? 

Aantar - Pokud jde o psaní skladeb, používáme několik různých vzorců a struktur. Líbí se mi měnit strukturu, ale udržuji démonické vzorce v riffech…. Pro psaní pekelně znějících riffů se dostávám do jistého nastavení mysli. Když vymýšlím pekelné riffy, “The Exorcist” od POSSESSED jsou vždy skladbou, která mě inspiruje. Obvykle začnu hrát rychle a začnu vnímat noty a dělám si poznámky. A ano, máme pro vás překvapení, brzy přidáme další efekty do tohoto oldschoolového stylu. 


Jak vlastně vzpomínáš na staré časy? Myslím, že jste měli kapelu pěkně rozjetou. Někdy v roce 2000 o vás věděl každý, kdo se o death metal zajímal trošku podrobněji. Já si třeba z té doby pamatuji, že jsem vás chtěl hodně vidět naživo. Nikdy se mi to nesplnilo. Pak přišla rodina, děti, práce a měl jsem úplně jiné starosti. Ale pořád jsem čekal, že přijedete na turné do Evropy třeba s DEICIDE a PERDITION TEMPLE (které jsem také ještě naživo neviděl). A ono nic. Jak to mají DIABOLIC s koncerty a nechystáte turné na podporu nové desky? 

Aantar - První show DIABOLIC byla v Tampě FL, otevírali jsme koncert VADER a MONSTROSITY, pak jsme předskalovali EXODUS po reunionu Bonded By Blood s Paulem Baloffem v Saint Pete Theatre FL. V letech 1996 - 2003 jsme byli na tour s Cannibal Corpse / Morbid Angel / Behemoth / Deicide (v Evropě) Amon Amarth / Dimmu Borgir / Krisiun. Se všemi to v prvních 6ti letech byl opravdu neuvěřitelný úspěch. Každých 6 až 9 měsíců jsme chtěli turné. Nikdy to nebylo konzistentní. Překvapuje mě, že jsi nás v roce 2002 na turné s Behemoth a Deicide neviděl. 


Underground (a u death metalového to platí zvlášť) byl vždycky o podpoře, o fanoušcích. Jak vnímáš současnou situaci? Jaké je to u vás na Floridě? A ovlivnily fungování DIABOLIC věci jako sociální sítě, stahování hudby, internet? U nás třeba existuje poměrně velká skupina lidí, co neustále něco komentují, sdílejí, kritizují, ale na koncertě je nevidíš, CD si nekoupí. Znáš to, plná huba keců a skutek utek. Jak to funguje u vás? 

Aantar - Jsem si jistý, že stahování hudby a uzavření prodejen s nahrávkami po celém světě nepomohlo našim prodejům. A ano, jak vidíte kritici/hejtři zveřejňují názory, píší sračky. Je tak snadné napsat a zveřejnit špatnou recenzi. Přitom je to jednoduché... pokud se vám album nelíbí, nerecenzujte ho. My jsme ten, kdo musí tyto skladby hrát živě a to je to, co je skutečné ... hraní živě. Kdokoli může napsat negativní recenzi... to je SNADNÉ!!!! Ale hrát a jezdit turné, strávit život na cestách, potýkat se s přívalovými dešti, sněhovými bouřemi, tornády, abychom si zahráli další show, to je realita. 

Někdy nepřemýšlím o death metalu jako o hudbě, ale jako o životním směru, možná filozofii. Jak smrtící kov vnímáš ty? Co pro tebe znamená a jak bys jej měl definovat třeba člověku, který je mimo scénu? 

Aantar - Jak jsem již řekl ... je to jízda skrze přívalové deště, ledové bouře a jízda na černé kře, abychom hráli další show, tohle je náš death metalový způsob života. Samozřejmě jsme teď starší a máme rodiny a děti. S jejich podporou se posouváme vpřed. 


Co chystají DIABOLIC v nejbližších měsících? Bude turné k novému albu? Je něco, co bys chtěl vzkázat fanouškům? 

Aantar: Díky za rozhovor a podporu DIABOLIC!!! Nemůžeme se dočkat, až zase budeme hrát živě a potkávat se s fanoušky. V současné době děláme spoustu rozhovorů. Brzy uděláme i video. Sledujte aktuální dění okolo DIABOLIC na https://www.facebook.com/diabolic.deathmetal/. Nové CD a merch je možné koupit na https://tentaclesindustries.bigcartel.com/ 

“Keep Headbanging at Blasphemous Speeds forever!!!” 

Děkuji moc za rozhovor. Jdu si „Mausoleum of the Unholy Ghost“ znovu narvat do hlavy. Je to skvělá pekelná deska! Přeji vám, aby se co nejlépe prodávala a ať jsou vaše koncerty vyprodané. Ať se vám daří i v soukromých životech. DIABOLIC FOREVER!


Recenze/review - DIABOLIC - Mausoleum of the Unholy Ghost (2020):


https://www.facebook.com/diabolic.deathmetal/

order here:
https://tentaclesindustries.bigcartel.com/



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

instagram:
https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook:
https://cs-cz.facebook.com/deadlstormzine
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.PROMOTION/

twitter:
https://twitter.com/deadlystormzine

https://twitter.com/jakubasphyx
Share this games :

TWITTER