DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 18. července 2020

Recenze/review - ANAXAGOR - Anaxagor (2020)



ANAXAGOR - Anaxagor
CD 2020, Great Dane Records


for english please scroll down

Běžím proti ledovému větru. Nemůžu se nadechnout a ostré kousky ledu se mi zadírají do tváře. Přemýšlím, jak jsem se do téhle vichřice dostal. Stačí pár dalších poslechů a je to zcela jasné. Poslouchám totiž prvotinu francouzských thrash death metalistů ANAXAGOR. A je to přesně ten druh natlakované smršti, do které je hrozně příjemné skočit rovnou po hlavě. Jsou zkrátka kapely na světě, o kterých jsem ještě před několika dny nevěděl vůbec nic a dnes se mi protáčejí v přehrávači, jako by tam byly odnepaměti.

Mám rád, když smečky u skládání přemýšlejí, když nezapomínají na tolik důležité věci jako zvuk (podepsán Sylvain Octor-Perez z EXOCRINE), parádní obal (Fédric Vinciguerra a Jeff Grimal). To by ale nebylo tolik vzácné, produkovat umí spousta lidí, ale tady mám pocit, že padám od začátku do obrovského mlýnu na maso, jsem drcen, ničen a nechce se mi vůbec ven.


"Anaxagor" je inteligentně složeným albem, které má v sobě pověstnou černou jiskru. Mám potřebu pořád podupávat novou, zvyšovat hlasitost, sem tam mě napadne, že bych měl vzít do ruky bourací kladivo a jít se podívat na nějakou nepotřebnou zeď. O tom, že před sebou vidím pár nesympatických ksichtů, nemluvě. Album se poslouchá dobře už od začátku a na rozdíl od jiných, má u mě i dlouhou trvanlivost. ANAXAGOR se povedlo všem pořádně nakopat zadky. Mají takový ten starosvětský feeling, ale zároveň jsou svým způsobem moderní. Muzika tepe, hněte, přetváří si mě k obrazu svému. Nevidím a neslyším nic okolo. Není to vlastně ani potřeba, natolik jsem pohlcen. Nebudu vám tady zbytečně opisovat promo materiály, myslím, že si svůj názor stejně uděláte sami a koneckonců, stačí jen pár kliknutí a víte všechno. Pro mě je tahle nahrávka stejně víc o pocitech, o radosti z toho, jak jim to hezky odsýpá. Skáču do vichřice po hlavě, nechce se mi odejít. Občas se nemůžu nadechnout. Baví mě to moc!



sumarizace:

Thrash metal se dá hrát mnoha způsoby a ten který zvolili ANAXAGOR, je mi asi nejbližší. Jedná se o pravý, ryzí, poctivý nářez, ale nezapomíná se ani na melodie. Skladby mají potřebný tlak, dokáží rozhýbat i mé pomalu stárnoucí tělo. Francouzi vzali to nejlepší, co mám na tomto stylu rád, okořenili vše temnotou, ošetřili skvělým zvukem a obalem a podávají podchlazené. Tohle je thrash/death metalová válka par excellence! 

Nahrávka nepostrádá určitou syrovost a surovost, kterou u kapel tolik obdivuji. Zákon o zachování energie opět funguje a já si musím dát další pivo, tahle deska totiž řeže jako zuby pořádně naštvané bestie. Raz, dva, tři, zápalná šňůra již byla zapálena, stačí si chvilku počkat a hudba vás rozmetá na krvavé kusy zcela zbytečného masa. Ano, novinka má pro mě opravdu takovou sílu. Album je obrovským překvapením, poslouchám jej s velkou chutí, narval jsem si jej do přehrávače, drtím jej i v autě, v práci. Zkrátka, pokaždé, když si potřebuji vyčistit hlavu od zbytečností a srovnat si myšlenky. ANAXAGOR sice nijak nepřepisují dějiny hudebního násilí, ale k perfektně odvedenému řemeslu přidávají ještě něco navíc. Pořádnou porci odhodlání, šílenství, rychlosti a smrti. Thrash/death metal, po kterém zůstane jen spálená země! Vynikající zásek!



Asphyx says:

Thrash metal can be played in many ways, and the one that ANAXAGOR chose is the closest to me. It is a true, genuine, honest cut, but the melodies are not forgotten either. The songs have the necessary pressure, they can also move my slowly aging body. The French maniacs took the best what I like about this style, spiced everything by darkness, treated with great sound and cover, and served it undercooling. This is thrash metal war par excellence!

The record doesn't miss rawness and brutality which I admire so much at bands. Energy conservation act is working again, and I have to drink another beer, as this album cuts like angry beast's teeth. Once, two, three, the ignition cord has already been set on fire, just wait a moment and the music will scatter you into bloody pieces of completely useless meat. Yes, the novelty really has that power for me. The album is a huge surprise, I listen to it with great taste, I put it into the player, I’m listening to it in the car, at work. In short, every time I need to clear my head of uselessness and compare my thoughts. ANAXAGOR does not rewrite the history of musical violence but adds something extra to a perfect craft. A good portion of determination, madness, speed, and death. Thrash/death metal, after which only burnt earth remains! Excellent record!


tracklist:
1. The Plague
2. Shepard
3. Stomping on a Face
4. Rise from Your Grave
5. Fame of Thrash
6. Panopticon
7. Blood Lord
8. Louder than All
9. Born to Frag
10. Toxic Troll

band:
Alex : Chant
Jérémie : Batterie
Mathieu : Basse
Antonin : Guitare
Rémi : Guitare

https://anaxagor.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/AnaxagorBX/
https://www.youtube.com/channel/UCsLMzfuqIjjIZuFDJO51Ezg
https://www.greatdanerecs.com/eshop/web/
Share this games :

TWITTER