DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 1. srpna 2020

Home » , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - ASHTAR - Kaikuja (2020)

Recenze/review - ASHTAR - Kaikuja (2020)


ASHTAR - Kaikuja
CD 2020, Eisenwald


for english please scroll down


Určitě znáte takové ty dny, které vám připadají zvláštní již od probuzení. Ve vzduchu je cítit tlak, nevíte, jestli bude pršet nebo ne. Potkáváte jen samé divné, naštvané lidi. Nebe je nízko a smrt blízko. Uchylujete se do stínu, zasaženi nekonečnou samotou. Rozjímáte a svět je celý pokřivený, jiný, odlišný, než normálně. Psát o hudbě je jako se dívat na obraz. Pokaždé, když jdete okolo, tak si všímáte jiných věcí, stínů, nálad. Švýcarští ASHTAR se mi přesně trefili do několika podivných deštivých a pochmurných dní. 

Jedná se již o druhé doom black metalové album, pod kterým jsou podepsáni manželé Nadine a Marko Lehtinenovi. Vezmou vás na dlouhý výlet bez konce. Nechají vás nasát z vodopádu hudby, která asi nebude pro každého. Je totiž opravdu velmi zvláštní. 




Těžko se tvorba ASHTAR k někomu přirovnává, tak to ani dělat nebudu. Bývá to návodné. Lepší je poslouchat a udělat si názor sám. Osobně se mi všechny ty do temnoty nasměřované nálady líbí, i když někdy jsou možná až příliš dlouhé a monotónní. Možná to tak má být, umělcům člověk do hlavy nevidí, ale občas je toho "preludování" až příliš. Mám pak problém udržet pozornost. Jindy mi ale sedne deska perfektně do kroku a mám co dělat, abych se ji "zbavil". Musí být ale šero, chladno, smutně. Nejlépe také mlha a déšť někde na horách. Opuštěná stezka, jen vy, čerstvý vzduch a hudba. "Kaikuja" je hodně éterickým, náladotvorným albem, které se nikam zbytečně nežene, příliš nepálí ani nebolí. To ale nic nemění na tom, že rozhodně stojí za pozornost. Pokud jste fanoušci stylů jako doom a black a často ráno vstáváte smutní a pohroužení do sebe, tak by vám určitě mohlo tohle dílo vyhovovat. Vždyť nakonec, každá hudba je o pocitech, o úhlu pohledu a způsobu vnímání. Mlha je temná a hustá, račte vstoupit!




sumarizace:

"Kaikuja" je velmi zvláštním, zajímavým albem. Kombinace black metalu, doomu a smutku dělá z novinky hodně návykovou nahrávku. Připomíná mi setkání se stíny, případně chvilky, které musí zažívat sebevrah před svým činem. Svým způsobem hodně těžká, pomalá, přesto drsná, syrová. Taková je hudba ASHTAR. Varuji všechny, kdo mají labilnější povahu, aby si na tuhle desku dávali velký pozor. Není to nic pro slabé jedince! Na CD by měla být nálepka, že může způsobit deprese. Skladby mají až odlidštěný náboj. Jsou mocné, rozvláčné a obsahují v sobě velké množství hnisu. Švýcaři jednoduše umí navodit absolutní atmosféru zmaru a beznaděje. Black doom metalová deska, u které si budete muset dávat pozor, abyste si neprořízli tepny na rukou.


Asphyx says:

"Kaikuja" is a very interesting and unusual album. The combination of black metal, doom and sadness makes this album a very addicting record. It feels like a meet with shadows or the moments which suicidal person feels right before he do what he wants to do. In some way this is a very heavy, slow and yet cruel and raw – that is the music by ASHTAR. I must warn you – if you have an instable character, be careful with this record. This is not something for the weaks! There should be a sticker on the cover – “This might cause depressions”. The songs are unhuman. They are powerful, expatiative and contain a big amount of putridity. These Swiss just know how to set the absolute ruin and hopelessness atmosphere. Black doom metal album which might cut your hand veins.


TRACKLIST
1. Aeolus (5:40)
2. Between Furious Clouds (13:47)
3. Bloodstones (7:07)
4. The Closing (5:30)
5. (She is) Awakening (6:53)

LINE-UP

Nadine Lehtinen: Bass, Vocals, Guitar, Violine
Marko Lehtinen: Drums, Vocals, Guitar, Bass

https://www.facebook.com/ashtarband
https://ashtarofficial.bandcamp.com/album/kaikuja
https://www.eisenton.de
https://www.facebook.com/Eisenwaldofficial
Share this games :

TWITTER