DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 16. října 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - INCREMATE - Old school death metal z Drážďan.

Rozhovor - INCREMATE - Old school death metal z Drážďan.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Německa - INCREMATE.

Odpovídal Ronald, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - INCREMATE - Mortal Domain (2020):

Ave INCREMATE! Zdravím do Německa. Doufám, že se máte v téhle šílené době dobře. Nedávno jsem si musel objednat jako fanoušek old school death metalu všechna vaše CD. Jsou skvělá a letošní zásek „Mortal Domian“ doslova zabíjí. Jak a kdy se dali INCREMATE dohromady a proč zrovna starý plesnivý death metal? Proveď nás prosím trošku historií kapely. 

Ahoj Jakube! Začali jsme v roce 2007. Zpočátku jsme hráli melodičtější death metal, ale opět jsme to zavrhli a směřovali k old school deathu, především k americké škole. Styl nám jednoduše lépe vyhovoval a odpovídal tomu, co jsme rádi poslouchali v soukromí. Bohužel jsme často měli problémy se sestavou, bubeník Teo se v roce 2012 zranil, takže nám znovu uběhl drahocenný čas. V roce 2015 jsme konečně vstoupili do studia, abychom nahráli náš debut. Všechno ostatní je již známo. 


„Mortal Domian“ je vaším třetím albem. Jak vznikalo? Pokud bych jej porovnal s předchozí deskou „Violence and Insanity“ (2018), tak mi připadá rychlejší, ostřejší, temnější. Jak to vidíš ty? Kam a jak jste se chtěli posunout? 

Nebyli jsme úplně spokojeni se zvukem prvních dvou alb. S „Mortal Domain“ se nám konečně podařilo vytvořit zvuk, který nám sedí, je to oldschool 90. let. Všechno teď zní víc koherentně. Jsme velmi spokojeni, co se týče samotných skladeb. Myslíme si, že jsme se stali trochu pomalejšími a hutnějšími. S každým albem se skladby staly chytlavějšími a poslouchatelnějšímí. Nyní je tady také víc času se nadechnout. Už nezníme tak hekticky, ale víc se zaměřujeme na posluchače. Takže se to stalo více old school. 


Když desku poslouchám, tak si připadám jako v devadesátých letech minulého století. Objevoval jsem tenkrát muziku a poslouchám ji vlastně dodnes. Jak se vám povedlo docílit tak prašivého zvuku? Kde jste nahrávali a kdo vám album mixoval? 

Je to dáno tím, že jsme na “Mortal Domain” pracovali se dvěma lidmi, které jsme dříve do nahrávek nezahrnuli. Jedním z nich je Moritz z EPIC CLOUD, kterému se podařilo nahrát kytary a basy tak, jak jsme to chtěli po mnoho let. Jelikož nejsme fanoušci přeprodukovaných a uměle znějících alb, bylo jasné, že máme tendenci nahrávat vše cestou, která zní přirozeně, lidsky a přesto energicky, aniž by to otravovalo posluchače. Druhou osobou, kterou bych chtěl zmínit, je Jörg z SOUNDLODGE STUDIO, který je některým z vás znám. Dodal skladbám ten správný mix a poznal, jakou hudbu děláme. Pokračoval v nahrávání stylem staré školy a nakonec to celé zdokonalil. 


Starým časům je podřízen i obal. Ten letošní ve mně evokuje vzpomínku na „Slowly we Rot“ od Obituary. Možná za to může způsob malby nebo jen krev, která teče po zemi, nevím. Co má vlastně přesně znázorňovat ve vztahu k vaší hudbě? A kdo je jeho autorem? 

Design obalu je pro nás stejně důležitý jako samotné skladby a zvuk - měl by být přímočarý, old schoolový a přirozený. Všechny naše obaly jsou ručně kresleny Shannon Leslie ze Shetlandu. Je to velmi mladá a velmi talentovaná umělkyně, která nepoužívá Photoshop. Od začátku jsme měli myšlenku, aby se na obalech desek neobjevily žádné živé bytosti, protože to dělá téměř každý. Vždy jsme chtěli vytvořit temný obraz, který byl zachycen poté, co byl proveden hrůzný čin. To stimuluje představivost pozorovatele a dává to prostor pro divoké spekulace a příběhy. Naše heslo je „Vražda, Násilí, Šílenství“, což se odráží i v textech. A máme obaly alb nakreslené tak, aby tomu odpovídaly. 

Texty na nové desce jsou tradiční, klasické, death metalové. Připadají mi dobré. Jak vznikaly? Kde pro ně bereš inspiraci? 

Vybírám příběhy z filmů, dokumentů a knih. Není to jedna ku jedné, ale transformuji je a popisuji jednotlivé skutky, osoby, nálady a emoce. Často se jedná o psychiku pachatele. Vrhám světlo na pozadí, motivy a samozřejmě také na obtížné akce, které z toho vyplývají. Nesleduji koncept, ale spíše používám všechny příběhy, které se hodí ke skladbám INCREMATE. 


Opět jste vydávali u labelu German Democratic Recordings. Mám rád i vaše stájové kolegy M.A.D. Ti také letos vydali skvělý počin. Proč jste zvolili právě tento label? Rozesílali jste promo nahrávky třeba i do velkých vydavatelství? Jaké jste s tím měli zkušenosti? 

Hendrika z GERMAN DEMOCRATIC RECORDINGS jsem poznal, když jsem psal několika labelům. Hendrik byl velmi nadšený, protože je metalový tradicionalista jako my. Velmi dobře jsme si sedli jako lidé. Svou práci dělá z čistého přesvědčení a hluboké vášně. Oslovil jsem také velké labely, ale reakce byly prosté. Nikdo neměl zájem. 

Pocházíte z krásného města Drážďan z bývalého východního Německa. Jaká je vaše metalová scéna? Funguje u vás underground? 

S místním klubem SKULLCRUSHER máme skutečné zázemí. Jsou tu velmi dobré koncerty , od malých po velmi velké kapely a vše za super férové ceny. V roce 2018 jsme si zde mohli zahrát spolu s BENEDICTION, což pro nás bylo velkou poctou. Kromě toho tu scéna pravděpodobně není o moc větší než jinde, ale rozhodně je živá a inovativní. A ano, Drážďany jsou opravdu skvělé město, souhlasím s tebou, Jakube. 


Osobně si pamatuji jednu návštěvu Drážďan ještě za socialismu. Připadal jsem si u vás tenkrát jako v ráji. Měli jste, jestli si dobře vzpomínám, v jednom obchodě dokonce i metalové kazety! Byl to pro mě něco jako ráj. U nás v Čechách se nedalo sehnat vůbec nic, museli jsme na černé trhy do Polska. Byly ale tenkrát vůbec nějaké východoněmecké death metalové kapely? Vzpomeneš si ještě? Jak ses dostal k metalu ty? 

Bohužel jsem příliš mladý na to, abych vám poskytl informace o dobách NDR (Německé demokratické republiky), museli byste se zeptat našeho šéfa labelu Hendrika, který je v této oblasti absolutním specialistou. Se svým labelem si dal za úkol znovu vydávat alba a dema kapel z té doby. Odtud tedy název jeho labelu GERMAN DEMOCRATIC RECORDINGS. Stále si pamatuji kazety z Polska, které byly v letech 1990 až 1994, a nebylo neobvyklé najít na nich METALICU, MACHONE HEAD a další pravopisné chyby. Stále nevím, jestli to udělali, aby se vyhnuli právním postihům, nebo jen kvůli dyslexii, haha. Druhá část tvé otázky: K metalu jsem se dostal po mých punk / rockových teenagerských letech v roce 1999. Můj kamarád přinesl jednoho dne do školy dvě alba BLIND GUARDIAN a ICED EARTH a půjčil mi je. Když jsem dorazil domů, tato hudba mě srazila na kolena. Můj život se změnil ze dne na den. Následoval extrémnější metal a já jsem chodil na koncerty, např. v Nordclubu ve Görlitz (můj původní domov), kde jsem měl své první zkušenosti s death metalem, haha. Tam jsem viděl kapely jako PROFANATION, DISSENTER, SPAWN, HARMONY DIES, SOUL DEMISE, PROFANITY, MUCUPURULENT atd.

 

Vím, že jsme si asi před rokem psali, že byste si rádi zahráli u nás na DEADLY STORM FESTIVALU. Bohužel jsme museli s festivalem skončit, ale přijeli byste k nám do Čech, když dostanete nabídku? Jak to mají INCREMATE s koncerty celkově? Hrajete rádi a často? Máte za sebou již nějaké turné? 

V každém případě bychom rádi přijeli do České republiky. Často nehrajeme živě, protože je těžké domluvit si koncerty. Je tu příliš mnoho kapel a málo klubů a vzhledem k současné krizové situaci se to určitě nezlepší. Zatím jsme turné neměli, ale možná to změníme, bylo by to super. 

Máte ve svém okolí nějakou kapelu, kterou bys nám doporučil. Na co se chodí v klubech v Drážďanech? 

Existuje několik skvělých kapel jako DEHUMAN REIGN, PROFANATION, PROGERIA, DIVINE X, MOUTH OF MADNESS nebo MUSICAL MASSACRE. Přímo v Drážďanech lidé poslouchají především Old School Death, Thrash, Heavy a Black Metal. Novější metalové styly tady nejsou tak populární, jak je vidět na kapelách, které jsou tady do klubů bookovány. 


Na co se můžeme od INCREMATE těšit v nejbližších měsících? Nechystáte „Mortal Domain“ i na vinylu? 

Ano, „Mortal Domain“ vyjde v listopadu na vinylu, v limitované edici 300 kusů. Jinak doufáme, že se situace ohledně koncertu znovu zlepší a budeme moci hrát živě. To si přejeme nejen pro nás, ale samozřejmě pro všechny ostatní kapely, kluby, fanoušky, celou scénu. 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji vám co nejlepší prodeje vašich nahrávek, ať máte na koncertě vždycky plno a ať se vám daří i v soukromí. Pure death metal forever! 

Díky Jakube. Děkujeme za skvělý rozhovor, a zdravíme do Česká republiky. Doufáme, že se poznáme osobně, nejlépe na koncertě.

About INCREMATE on DEADLY STORM ZINE:
Recenze/review - INCREMATE - Mortal Domain (2020):




------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

twitter:
https://twitter.com/deadlystormzine
https://twitter.com/jakubasphyx

instagram
https://www.instagram.com/deadlystormzine/

facebook:
https://cs-cz.facebook.com/deadlystorzine
https://cs-cz.facebook.com/JakubAsphyx
https://www.facebook.com/groups/DEADLY.STORM.ZINE/

tumlbr:
https://www.tumblr.com/blog/deadlystormzine
Share this games :

TWITTER