DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 8. října 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - SYMBTOMY - Chceme být hrdou součástí scény se vším, co k tomu patří.

Rozhovor - SYMBTOMY - Chceme být hrdou součástí scény se vším, co k tomu patří.

Rozhovor s old school death metalovou skupinou z České republiky - SYMBTOMY.

Odpovídali Dejvy a Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - SYMBTOMY - DEMO#1 (2020):

Ave SYMBTOMY! Zdravím do záhrobí. Ve vašem případě se první otázka vyloženě sama nabízí. Jak se dají dohromady dva kluci od Kolína a děvče, které žije v Londýně? Dejvy bude asi principál souboru, ale co ostatní? Jak vznikli SYMBTOMY? 

Dejvy: Ave mistře ... mohl bych začít obligátním "...cesty páně ...", ale v tomto případě bych raději volil "..alkohol může /nejenom/ v životě muzikanta za mnohé ..." :-). Po pravdě, nápad vdechnout život kapele v čistě švédském old school stylu nosím v hlavě již dlouho, ale nebyl čas, spoluhráči, nebyla tedy tendence lámat cokoli přes koleno. Když do našeho SYMBOLICkého teamu přibyla Duzl coby booking manager starající se o zahraniční kapely, začaly se u piva po poradách propírat různá témata. Při jedné z probdělých nocí z Duzl vypadlo, že by ráda byla součástí kapely, která jí bude hudebně blízká s tím, že by si ráda vyzkoušela i vystupování. Bohužel neuměla na nic hrát, takže logicky padla volba na basu (tím nechci říci, že považuji basu za podřadný nástroj). Její vrozená píle činit kroky ke zlepšení mě utvrdila v tom, že si na ní "počkám". Basu na demo tedy ještě nahrál Adis z ELYSIUM, ale počítám, že debutové CD již bude nahrávat Dáša. Jinak Martina jsem oslovil ke spolupráci, protože ho velice dobře znám ze SECTESY - společně jsme se dostali do fáze, že vím přesně, co od něj mohu očekávat. Jeho pozice (v rámci sestavy) je zatím na bázi hostování. Uvidíme co přinese budoucnost. 


SYMBTOMY jsou nové jméno na scéně a začali jste pěkně od podlahy. Nejdříve demo. Jen tři skladby, připomíná mi to devadesátá léta. Znamená to, že si nejdřív osaháváte terén? Nebo už máte napsané i další songy? 

Dejvy: Už v době nahrávání dema jsem měl složené fragmenty dalších songů, ale plán byl "nahrát třískladbovou kazetu" a "zrekognoskovat terén". Prostě začít stejně jako kdysi v "devadesátých" začínala většina kapel. Nikam se nehrnout a dát tomu volný průběh. Nezastírám, že by nebyly ambice, ale razím tezi, že "vše má svůj čas". Teď je pro mě nejdůležitější dát dohromady sestavu a začít fungovat jako regulérní kapela. 

Demo#1 vyšlo pouze na kazetě a digitálně. Kazeta bude bezesporu v budoucnu krásným sběratelským kouskem, ale pro mě je pořád hlavním nosičem CD. Když je venku Demo #1, znamená to, že bude i Demo #2? Hodně kapel to takhle dělá. Pak vyjde kompilace, kde jsou všechna dema hezky pohromadě. Jaký máte vlastně plán? Bude následovat dlouhohrající album? 

Dejvy: Původně po "demáči" mělo následovat 7´EP, ale nakonec jsem se rozhodl pro CD. Materiál mám kompletně složen, takže je načase debutovat s plnohodnotnou nahrávkou. 

Dejvy a Martin jsou spolu i v SECTESY. To je také kapela, která hraje starý melodický death metal. Hlavním skladatelem je také Dejvy. Když obě kapely porovnám, tak je rukopis podobný. Jak si to mám vysvětlit? Kam budou SYMBTOMY směřovat? Budou temnější, surovější? A budou obě kapely fungovat souběžně? 

Dejvy: Máš pravdu, že rukopis nezapřeš. Setkal jsem se s reakcí, že je to na škodu a měl bych se vymanit ze svého zaběhlého myšlení. Já zastávám opačný názor. Dle mého je skvělé, že můj rukopis je rozeznatelný od ostatních - upřímně, pokud děláš hudbu srdcem, tak ani nejde kalkulovat a skládat něco co by ti nešlo "přes pysky". Upřímně však cítím, že v SYMBTOMY hraji odlišně od SECTESY. Tempa, stavba riffů, melodií - já tam cítím dost značný rozdíl, ale chápu, že posluchač to může vnímat jinak. Ať tak či onak již před nějakým časem padlo rozhodnutí zastavit tvorbu nových songů v SECTESY. Už nějak vyprchala touha "honit se za přeludy" v podobě nových desek. Vše co jsme chtěli jsme si splnili (kazetu, CD, LP, LP BOX), teď si chceme už jenom hrát pro radost - oprášit do koncertního setu třeba staré věci (je z čeho vybírat), "sezkoušet" nějaký další cover a odjet si vybrané koncerty, které zapadnou do našeho dost nabitého diáře. Tím je vlastně vyřešen problém s tím, že by se v budoucnu o sebe songy obou kapel nějak "třely". 


Máte kytaristu, zpěváka, basistku. Ale co bicí? Ve studiu to asi není problém, studiových hráčů je spousta, ale kdo složil a nahrál bubny na Demo#1? 

Dejvy: Jak již zaznělo na začátku, SYMBTOMY vznikli jako projekt - vlastně, když jsem téhle kapele vdechl život ani mě nenapadlo shánět sestavu. Miluji spolupráci s lidmi, kterých si vážím a čas od času mě přepadne chuť oslovit muzikanty, které mám rád a nabídnout jim "hostovačku". Demo jsem chtěl nahrávat v klidu. Celé jsme ho "sezkoušeli" se Štěpánem (POPPY SEED GRINDER), kterého velice dobře znám z dlouholetého působení v DESPISE. Kytary jsem si nahrál sám, sóla jsem opět přenechal Frankovi (ex-GARBAGE DISPOSAL), s kterým mě spolupráce nesmírně baví a pro basové linky jsem oslovil Adise (ELYSIUM). Plán byl dát dohromady nahrávku a tou pak oslovovat potencionální zájemce na volné posty v kapele. Je nesmysl někomu vysvětlovat "že tvá nová kapela bude znít takhle a takhle a že je potřeba, aby muzikant byl takhle a takhle technicky vyspělý". Prostě, tady je nahrávka a líbí/nelíbí, zahraješ/nezahraješ, tím odpadá spousta problémů a licitací. 

SYMBTOMY si odbyli první skladbu naživo. Na SYMBOLIC festivalu jste zahráli cover od KRABATHOR. Pro Duzl to bylo i vůbec první vystoupení před lidmi vůbec? Jak ses cítila? Odezva fanoušků byla super, mě se také vystoupení líbilo, ale co dál? Budou další koncerty? 

Duzl: Díky Jakube! Je pravdou, že jsme se na pódiu sice setkali v aktuální sestavě SYMBTOMY, ale přesto jsem tam byla jen jako host v rámci vystoupení kapely SECTESY. Pamatuji si, když jsme s Dejvym u piva diskutovali, jak bude probíhat moje premiéra, ….komorní koncert, malý klub, pár lidí a nakonec do dopadlo trochu jinak, když se v Dejvyho hlavě zrodila myšlenka hodit mě rovnou do vody s tím, že si s nimi v rámci Symbolicu střihnu cover, abych si „osahala pódium“, za což jsem zpětně určitě ráda. Nervozita na mě před koncertem samozřejmě dolehla, vzhledem k tomu, že mě nikdo nikdy předtím neviděl hrát a navíc jsme neměli žádnou zkoušku, …. takže možná z toho byli trochu nervózní i sami kluci ze SECTESY haha, ...nicméně nervozitu na pódiu vystřídalo soustředění na to zahrát vše správně, takže na pódiu jsem paradoxně nervózní už moc nebyla. Každopádně podpora jak před, během i po od fanoušků byla neuvěřitelná, takže výsledný dojem a pocit je určitě skvělý a těším se na příště, snad už v plné sestavě a s materiálem SYMBTOMY. S koncerty do budoucna určitě počítáme a nabídky máme, nicméně vše je podmíněno sestavou, pak budeme moci cokoliv plánovat. 


Pro SYMBTOMY i SECTESY je typickým poznávacím rysem i grafika od Jakuba N. Ruska. Já ty jeho černobílé zombie prostě miluju. Vynikající obaly! Jak vznikal ten pro Demo#1? Dělal jej na zakázku nebo jste vybírali už z připravených děl? Hele a s dovolením…bude i černé triko? Pro nás oplácanější prostě nejsou bílá příliš vhodná:). Dělal Jakub i logo SYMBTOMY? 

Dejvy: Dovolil bych si začít odzadu, BUDE :-). 

Jinak spolupráce s Kubou to už je ... jak bych to řekl, snad ... prostě Kuba je pro mou tvorbu něco jako byl kdysi Derek Riggs pro IRON MAIDEN nebo Vincent Locke pro CANNIBAL CORPSE. Jeho přístup je mi neskutečně blízký a dnes již mohu říci, že jsme se za ta léta stali opravdu více než přáteli. Nedovedu si ani představit, že by grafiku k čemukoli, co vyprodukuji dělal někdo jiný než právě on. Stejné je to se SYMBOLICem - celý festival (a to jak velký tak malý) hovoří k lidem jeho grafikou a já si nedovedu představit, že by to mělo být jinak. Co se pak týče prvotních skic, to jsou vůbec neskutečné historky. Vždy na to jdeme stejně - já mám vizi, posedíme, popijeme, já onu vizi Kubovi představím a přecházíme pomalu k realizaci. Bylo to stejné u ZOMBIE-MANa který se u SECTESY graficky objevil 2x, u JEŽÍŠE, který požírán zombies konečně doznal nesmrtelnosti, u zombie MNICHÚ jež v krvi pod zombie oltářem křtí nevinné batole, u obalu k IN THE SECRETION kde jsme si dovolili fórek vyobrazit na obal sami sebe ... u veškeré SYMBOLICké grafiky včetně vizualizace celého SYMBOLICkého teamu vylézajícího z Třídvorského rybníka a vlastně i teď u SYMBTOMY. Miluji "béčkové" horrory, jsem fanatickým sběratelem 70tkových filmů a je jedno zda jde o žánry ZOMBIES, GIALLO, SLASHER či CANNIBAL. Miluji to ... miluji to tak moc, že chci mít vše zabalené do tohoto tématu. Takže i námětu na "Demo#1" předcházel telefonát a věta "Kubajs, už vím kam zase ty zombies posuneme, abychom se neopakovali". Tím hlavním hercem na obalu je totiž ZOMBIE BŘEČŤAN :-) ... ano ... břečťan lačnící po mozku mladé dívky zmítající se v křečích u jednoho ze hřbitovních náhrobků. Každý normální a soudný člověk by mě s mými fantaziemi poslal "do patřičných mezí", o Kubovi se však dá říci, že se mnou jede na stejné vlně s tím, že občas dokáže i (co se týče celkového výsledku) slušně kreativně "zapádlovat". 

Jinak logo SYMBTOMY, stejně jako logo SECTESY a kdysi logo DESPISE je má práce. Vizuály chci mít vždy plně pod kontrolou a jelikož je logo poznávacím znamením kapely, dělal jsem si je vždy sám. 


Většinu demonahrávek, které se mi dostanou do rukou, musím hodit do koše kvůli zvuku. Demo#1 ale zní profesionálně. Žádná špína, šum a bolest v uších, ale krásný čistý zvuk. Na demu je napsáno – zvuk - Dejvy's Hell / HollySound Studio. Jak si to mám vysvětlit? Znamená to, že vše nahrál Dejvy doma a pak se mixovalo jinde? Uveď nás prosím trošku do situace. 

Dejvy: Rád vysvětlím jak jsem zvyklý již dlouhé roky pracovat. Ohledně realizace nahrávek je to stejné jako s Kubou a obaly. Miluji spolupráci s Hollym, tedy s člověkem ze studia HOLLYSOUND. U něj vždy nabereme bicí, které si posléze odvezu domů ... u sebe naberu všechny kytary, sóla + basu, v rádiu pak zpěvy a na mix a mastering se znovu vrátím do HOLLYSOUNDu. Přesně takto pracuje spousta muzikantů ... ano, šetří se tím finance, ale mě jde spíš o jiné aspekty. Kupř. nahrávám, jen když mám chuť (což nezřídka bývá díky množství práce uprostřed noci) a když se na nahrávání cítím. Hosty pak mohu u sebe přivítat kdykoli kdy oni mají čas a nemusíme se stresovat nahráváním v přesně vyměřený čas ve studiu u Hollyho. Rádio nám pak poskytuje profesionální prostředí pro nahrání vokálních partů. Prostě mi to celé přijde právě takto logické když tu ony možnosti jsou. 

Demo#1 jste rozeslali všude po světě a už jsem zaznamenal i nějaké recenze. Myslím, že máte velmi dobře našlápnuto. Teď by to chtělo nějaký dobrý label, nemýlím se? Hledáte? Logicky by se to nabízelo. Jaké máte zatím zkušenosti a jakým směrem se chcete vydat? 

Dejvy: Ano, snažíme se. Naším cílem je vynaložený čas věnovaný kapele zúročit alespoň tím, že se nahrávka rozšíří všude po planetě. Možnosti jsou, takže se jich snažíme plně využít. Recenze právě teď vychází každý den a my jsme rádi, že se naše jméno pomalu ale jistě dostává do podvědomí fanoušků. Samozřejmě už řešíme i výběr vydávající firmy na debutové CD. Mám zhruba představu kudy se ubírat, ale na nějaké konkrétní jména je zatím ještě brzy. Zatím je pro mě podstatné dostat k fanouškům "demo#1". Proto kazeta vychází pro Evropu u slovenských IMMORTAL SOULS, pro Ameriku máme zajištěnou licenci u FROZEN SCREAMS IMPRINT a dnes jsem psal Duzl ať se podívá ještě po nějakém asijském vydavatelství. Jde mi především o to aby bylo demo k dostání na všech kontinentech v přijatelné ceně za dopravu. 

Jak už jsem zmínil. Duzl je v Londýně, zbytek kapely v Čechách. Jak zkoušíte? Já vím, že spousta velkých kapel se sejde jenom na koncertě, jinak jedou před internet, ale jak fungují SYMBTOMY? 

Zkoušky zatím ještě nebyly na programu dne neb ještě nemáme stálou sestavu, ale už se začíná něco rýsovat. U nás (stejně jako v minulosti) u SECTESY vše probíhá tak, že doma ve studiu nahraji vždy kompletní skladby s klikem a ostatní se jen zamyslí nad svými party. 

Pak se vše sezkouší (dopředu víme které skladby se budou hrát na koncertech a které nikoli, takže není nutné, aby se Láďa /druhý kytarista SECTESY nebo teď druhý kytarista SYMBTOMY/ ony skladby učil, protože kytary na desky vždy nahrávám všechny já) a doladí se detaily. Stejné to bylo tedy doteď i u SYMBTOMY a předpokládám, že podle stejného modelu bude i nadále. 


Na Demo#1 máte i tři hosty - Jonnyho Petterssona (WOMBBATH), Johana Janssona (INTERMENT) a Ralfa Haubera (REVEL IN FLESH). Všechno jsou to respektovaní a zkušení muzikanti, kteří odvedli skvělou práci. V prvním promo materiálech jste ale zmiňovali i Johna Stuarta Walkera z CANCER. Proč to nakonec nedopadlo? Až budou hrát jednou SYMBTOMY naživo, tak si jejich party z dema převezme Martin? 

Dejvy: Mou podmínkou při zrodu SYMBTOMY bylo, že v každé skladbě, kterou kdy nahrajeme bude host, kterého si pro jeho přínos v historii DEATH metalu vážím. Duzl s tímto souhlasila a proto se na "DEMO#1" objevují právě tato jména. John měl být součástí skladby, kterou nakonec nazpíval Jonny. Důvod je prostý. John žije v Madridu, tedy v místě extrémně zasaženým Covid-19. Nebylo bohužel v jeho silách během prázdnin navštívit studio a své party nahrát. Dohodli jsme se tedy na jeho pozdějším hostování. S určitostí tedy mohu prohlásit, že John se v některé z našich budoucích skladeb určených pro debut CD objeví. Ke koncertní prezentaci pak mohu jen říci: ano, buď Martin nebo jiný zpěvák převezme kompletní vokální party své i hostů. 

Situace s koronavirem momentálně všechno pěkně zamotala, ale až se vše uklidní, jak budou SYMBTOMY pokračovat? Budou koncerty? Dlouhohrající CD? Turné? Kam až to chcete s kapelou dotáhnout? Jaký je nastaven směr a cíl? 

Dejvy: Pevně v to věříme. Jak jsem již naznačil chystáme debutové CD, sháníme stabilní sestavu pro koncerty a plánujeme i tour. Chceme být hrdou součástí scény se vším, co k tomu patří. 

Děkuji za rozhovor. Musím na závěr napsat ještě jednou věc. Už dlouho jsem nebyl u žádné kapely tak napnutý, co bude dál. Pokud má být Demo#1 návnadou, tak jsem vám ji sežral i s navijákem. Už teď se těším na další hudbu od vás. Ať se vám daří po všech stránkách a ať to hraje! 

Dejvy: To my děkujeme za možnost prezentovat se díky tobě u mnoha fanoušků, kteří by si k nám jinak museli hledat zdlouhavě cestu. Tvá podpora je pro nás hnacím motorem a upřímně zrcadlem toho, že dělat v dnešní době tak přehlíženou věc, jako je hudba, je smysluplným počínáním. Opravdu ti za zájem a tvůj čas děkuji. 



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

twitter:

instagram

facebook:

tumlbr:
Share this games :

TWITTER