DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 12. listopadu 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - GÖDEN - GÖDEN je z mého pohledu pokračováním WINTER.

Rozhovor - GÖDEN - GÖDEN je z mého pohledu pokračováním WINTER.


Rozhovor s doom metalovou kapelou z USA - GÖDEN.

Odpovídali Stephen Flam, Tony Pinnisi and Vas Kallas, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - GÖDEN - Beyond Darkness (2020):

Ave GÖDEN, zdravím do New Yorku. Právě jsem cestou do práce znovu poslouchal vaši desku „Beyond Darkness“ a přišel jsem zase pozdě. Musím ji pokaždé vnímat jako celek. Venku je tma a chladno. Občas, když jdu kolem staré tovární haly, tak mi připadá, že vidím přízraky. Jak vlastně vznikl nápad, založit GÖDEN? Poprosím tě, abys nám na začátek provedl historií kapely. 

Stephen: GÖDEN je z mého pohledu pokračováním WINTER. Píšu, nahrávám a produkuji hudbu. Složil jsem novou hudbu pro WINTER, která byla nahrána a dokončena v roce 2003. Práce na těchto skladbách jsme započali během zkoušek na koncerty WINTER s úmyslem použít je pro pokračování „Into Darkness“, načež koncerty byly zrušeny, kvůli mým problémům se ztrátou sluchu. Tuto zprávu jsem oznámil kapele a všichni byli nesmírně nervózní. Dostali jsme druhou šanci hrát a to po pětadvaceti letech, zvláště když se WINTER rozpadli hned po vydání „Into Darkness“. Všichni věděli, že trpím ochromujícím tinnitem. To byl zásadní problém a depresivní doba pro nás všechny. Kapela se rozhodla, že nebude hrát koncerty beze mě. Všichni si odnesli od Tonyho své nástroje a to byl konec... Poté, co si všichni odnesli nástroje ze zkušebny WINTER u Tonyho. Balil jsem pár posledních věcí, které jsem měl u Tonyho a on se zeptal: „Takhle to končí“? Odpověděl jsem, že jediný způsob, jak mohu pokračovat, bude postavit “izolaci”, ve které budu stát, aby ke mě zvuk nemohl a viděl bych všechny jen přes sklo. Tony řekl: „Tak to postavte, pokračujme a uvidíme, jak to půjde“. Vysvětlil jsem členům WINTER, co máme v plánu s Tonym udělat. Znělo to jako obrovský závazek a bylo to tak. Někteří členové se připojili a někteří se rozhodli k tomuto projektu nepřipojit. 


Stephene a Tony, nejde se nezeptat. Co jste vlastně dělali mezi WINTER a GÖDEN? Zaznamenal jsem Stephena v SERPENTINE PATH, ale jinak netuším, jestli jste někde hráli? Víš, pro mě je třeba „Into Darkness“ doslova srdcová záležitost. Kdysi jste mě přivedli k doom metalu. Čemu jste se věnovali? 

Stephen: Děkujeme, za podporu ... Založil jsem kapelu THORN s Royem Mayorgou a Johnem Jessem z NAUSEA. THORN vydal “Bitter Potion” u Roadrunner v roce 1993. WINTER a NAUSEA hráli společně koncerty. Thorn a HANZEL UND GRETYL společně koncertovali, a tak jsem potkal Vas. Vas byla zpěvačkou a basistkou kapely HANZEL UND GRETYL. 

Tony: Byl jsem v kapelách se členy kapel 60. a 70. let Vanilla Fudge, The Illusion, The Vagrants, Soul Survivor (a Sir Lord Baltimore v 70. letech, mimo jiné), a také jsem to zkoušel u Ritchieho Blackmora u Rainbow, 1981. 

Pojďme k vaší nové desce „Beyond Darkness“. Já když ji slyšel někdy na jaře poprvé, doslova mě pohltila. Jsem v doom metalu hodně vybíravý, ale atmosféra alba je opravdu hodně podmanivá. Fascinuje mě zvuk nahrávky. Jak a kde jste ji nahrávali? Někde jsem četl, že u Chrise Flama? Je to pravda? 

Zkoušeli jsme skladbu, dokud nebyla zdrcující, pak jsme ji nahráli a odložili na polici. Když bylo dokončeno deset skladeb, oslovil jsem Vas Kallas dávnou kamarádku z HANZEL UND GRERTYL. Dali jsme si hodně drinků a vysvětlil jsem jí svou vizi. Byla pro a Vas strávila následující rok psaním textů a zpěvy pro „Beyond Darkness“. Jakmile bylo vše nahráno, požádal jsem Roye Mayorgu o mix nahrávky. 


Většinou to mám u metalu nastavené tak, že mě klávesy ruší. Málokdo je dokáže do hudby zakomponovat tak, aby nerušily, aby nebyly jen doplňkem, podkresem. Na „Beyond Darkness“ si je neskutečně užívám. Mě připadá, že jsou složeny jako klasická, vážná muzika. Opravdu poklona! Jak se k tomuto nástroji Tony vlastně dostal? Máš tradiční hudební vzdělání? Nebo si samouk? 

Tony: Obojí, ale v první řadě jsem samouk (od puberty), ale také jsem absolvoval formální výuku (koncem 60. a začátkem 70. let) se dvěma profesory kláves. Vždy jsem se chtěl naučit klasické varhany, zejména Bacha, Francka, Vierne, atd. Mezi mé nejranější vzpomínky patří, že jsem byl ohromen zvukem pravých varhan z 19. století v naší katedrále / farním kostele, kde jsem vyrůstal. Varhaník také současně se hrou na varhany zpíval barytonovým hlasem, to mi nahánělo husí kůži! Dalšími pozdějšími vlivy jsou Virgil Fox (varhany), kapely 60. let Procol Harum, King Crimson atd. A pro smyčce filmoví skladatelé Bernard Herrmann, Jerry Goldsmith atd. - Takže ano, zkouším (svým způsobem trochu) napodobit ty pány v klávesových partech Goden, ale k té klasice – to je opravdu kompliment, kterého vážně nejsem hoden! 


Dalším skvělým krokem bylo angažování Vas Kallas z HANZEL UND GRETYL. Občas mi její hlas připomíná démona a běhá mi mráz po zádech. Kdo ji napsal vokální party? Mám rád, když zpěvák věří tomu, co zpívá a u Vas ji slova doslova zobu z ruky. Jak jste se dali dohromady a jak probíhalo nahrávání vokálů? Na desce je i spousta šepotu, zaříkávání. To je její práce? 

VAS: Děkuji za komplimenty. Jsem ráda, že umění vokálů dokáže vyvolat démonickou husí kůži! To znamená, že moje práce splnila účel. Všechny texty skladeb jsem napsala sama a věřím v to, co zpívám. Jedinou skladbou, kterou jsem nenapsala, byla první část skladby „Komm Susser Tod“. S těmito texty se ztotožňuji, proto jsem souhlasila, že budou součástí tohoto projektu. Poprvé jsem se setkala se Stephenem během sezení u mnoha drinků, kdy jsme diskutovali o nápadech a konceptech, které se nakonec proměnily ve skladby. Během několika let to byla spousta práce, kdy jsem každý den seděla a psala texty, poslouchala a inspirovala se hudbou. 

VAS: Většina vokálů byla nahrávána zvlášť pomocí mikrofonu EletroVoice RE20 v mém domácím studiu. V podstatě jsem začlenila vše, co jsem o vesmíru věděla a cítila, přenášela to do jazyka a emocí z osobního života. Celý projekt byl katarzním zážitkem. 

Tony: S Vas jsme napsali texty pro GÖDEN - udělal jsem osmičku „Manifestations“ a „Komm Susser Tod“ (můj „hold“ J. S. Bachovi) a Vas udělala zbytek alba, včetně některých německých a řeckých pasáží! 


GÖDEN jsou všude uváděni jako trojice. Tony, Stephen a Vas. Hledal jsem víc informací a ono vám bicí nahrálo víc bubeníků? Proč vlastně? To byli všechno studioví hráči? New York je velké město a určitě by se našel někdo nastálo nebo ne? 

Stephen: GÖDEN je koncept, který se vyvíjel, jak rostl. Hrál jsem na kytaru, basu, programoval bicí, psal hudbu, aranžoval, nahrával a produkoval celý koncept GÖDEN. Vas je zpěvačka a napsala své texty. Tony hrál na klávesy a napsal „Manifestation“. Oslovení bubeníci jsou Scott Wojno, Jason Franz, Vic Pullen a hráči na kytaru jsou Joey Lodes, který sólově vystupoval na skladbách „Glowing Red Sun“, „Twilight“ a Roger Blank sólově vystupoval na skladbách „Cosmic Blood“. Margaret Murphy je houslistkou skladeb „Komm Susser Tod“, „Glowing Red Sun“ a „Manifestation V“. Všichni jsou moji přátelé a skvělí hudebníci s odlišným stylem. Cítím, že to pomáhá udržovat věci čerstvé a mít flexibilitu při přidávání nových umělců a nápadů. 

V jednom rozhovoru zmiňuješ, že jsou GÖDEN volným pokračováním WINTER. Z novinky je váš rukopis samozřejmě hodně cítit, ale doba se od devadesátých let hodně změnila. Máme nové technologie, internet. Jak vás při nahrávání tyto věci ovlivnily? Jsi fanoušek různých technických novinek? Pro muzikanty je to dnes zcela jiný svět. 

Stephen: Moderní pracovní postupy tvorby hudby s dnešní nahrávací technologií je čistá svoboda. Dávám přednost staršímu vybavení, ale pokud jde o proces nahrávání, dávám přednost počítačovému, protože mi dává uměleckou svobodu. Píšu kdykoli chci a mohu spolupracovat s dalšími hudebníky z celého světa. I kdyby mi nahrávací společnost chtěla půjčit velký rozpočet na nahrávání, nevzal bych to .. Goden je 100% DIY…. Hraji na kytaru, basu, klávesy a ve svém studiu programuji, nahrávám, upravuji, skládám bicí. U Tonyho je zkušebna, kde jsou zkoušky, živé bicí a zesilovače nastaveny 24/7, takže si můžeme zachovat živý skutečný pocit. Obvykle si vše píšu sám. Stále vlastním veškerý svůj aparát z doby WINTER. Použil jsem ho k nahrávání kytar a basy na albu GÖDEN. Tony používal stejné klávesy (Hammond Organ, Moog synth, Arp Solina String Ensemble, Fender Rhodes el. Piano, Kurzweil K2000). 

K nahrávce GÖDEN jsem použil kytary a basy GÖDEN. Navrhuji je já a vyrobil je Jimmy Mazzitelli a Jimmy Diresta. Přikládám několik odkazů, abyste je mohli vidět na webu www.goden.net 


Zvláštní a hodně zajímavý je i obal celé desky. CD, které jsem si objednal, je opravdu krásně provedené. Eva Petric odvedla skvělou práci. Fotky z katedrál jsou nádherné a perfektně doplňují celkový dojem z vaší hudby. Jak jste se dali s Evou dohromady a proč právě ona? Byla při tvorbě grafiky inspirována vaší hudbou? 

Stephen: S Evou jsme se setkali náhodou v NYC. Zmínila své umělecké díla vystavené v UN a v Divadelní katedrále sv. Jana v New Yorku. Zúčastnil jsem se výstavy a měl jsem zájem o spolupráci s ní. Eva je talentovaná umělkyně a bylo mi to hned jasné po zhlédnutí její práce. Vytváří vizuální část příběhu. Vysvětlil jsem jí koncept v mé hlavě, zatímco jsme poslouchali 77 minut “Beyond Darkness”. Evu považuji za součást rodiny GÖDEN. 

Musím se zeptat i na texty. Napsat slova pro takhle dlouhý doom metalový opus chce hodně inspirace? Kde jste ji získali, o čem texty na „Beyond Darkness“ jsou a kdo je jejich autorem? Stephen? Pochopil jsem správně, že se zaobíráte sci-fi, temnou filozofií, ale i třeba světem HP Lovercrafta? 

VAS: Napsala jsem texty skladeb a Tony napsal “Manifestations”. Nápady pocházely z koncepčních myšlenek, o kterých jsme se Stephanem diskutovali, a které si pak vzaly život. Mluvím sama za sebe, když říkám, že tyto texty pocházejí z osobní životní zkušenosti, astrologie, astronomie, mytologie, vědomí duchovního vesmíru, pocitů a představ. Nečerpám ze sci-fi ani z žádného filmu. Dalo to hodně práce, protože to bylo hodně hudby. Vzala jsem každou skladbu jednu po druhé, jejích tvorba trvala buď 2 týdny, nebo někdy 3–5 měsíců. Koncept byl mimo realitu a přitom zůstal velmi reálný. Slova jsou jako tahy štětcem, proto ráda vytvářím texty, které vyvolávají surrealistickou malbu snů. 

Tony: Musím na to také částečně odpovědět a říci, že inspirace pro „Manifestations“ měla primárně biblický (a trochu filozofický) původ, téměř jako by personifikovala božskou entitu napomínající lidstvo k jeho potulným způsobům ... a pár odkazů Lovecraftovského typu pro srovnání (také koho jsem obdivovatelem)! Steph je ovlivněn sci-fi a Vas je kouzelnice kosmu / mytologie! 


GÖDEN zůstanou jenom studiovým projektem nebo budou regulérní kapelou? Neláká vás předvést „Beyond Darkness“ naživo? Dovedl bych si představit starý kostel, vás před oltářem. Mohl by to být skvělý doom metalový obřad a zážitek. Můžeme se těšit? 

Stephen: Už jsem začal psát novou hudbu pro další album GÖDEN. Obecně se jedná o studiový projekt. Těšíme se na živou prezentaci tohoto alba. Dokážu si představit také starý gotický kostel... Goden bylo nabídnuto několik festivalů v EU a USA. Uvidíme, jakou roli v tom sehraje Covid! 

Tony: Naprosto mě pohltil tvůj návrh koncertu ve starém kostele - pravděpodobně předposlední prezentace alba - mohu si to představit a určitě se budu těšit, až si to skutečně vyzkouším! Děkuji za tvou laskavost a přání všeho dobrého .. 

Děkuji moc za rozhovor. Moc si vážím vašich odpovědí i hudby. Rád bych poděkoval i za WINTER, provázejí mě celý můj život a hodně mě ovlivnili. Přeji GÖDEN co nejvíc posluchačů a vše dobré i v osobních životech.

Recenze/review - GÖDEN - Beyond Darkness (2020):



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

twitter:

instagram

facebook:

tumlbr:
Share this games :

TWITTER