DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 1. prosince 2020

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - HEADS FOR THE DEAD - Když už v pekle nebude místo - mrtví budou chodit po zemi.

Rozhovor - HEADS FOR THE DEAD - Když už v pekle nebude místo - mrtví budou chodit po zemi.

Rozhovor s horror death metalovou skupinou HEADS FOR THE DEAD.

Odpovídali Ralf Hauber a Jonny Pettersson, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - HEADS FOR THE DEAD - Into The Red (2020):

Ave HEADS FOR THE DEAD! Zdravím do katakomb a doufám, že se máte v této těžké době dobře. U nás v Čechách se nemůže na koncerty a osobně mě to hrozně štve. Aspoň, že stále vychází spousta skvělé muziky. Musím vám poděkovat, novinka „Into the Red“ patří mezi desky, které mi momentálně pomáhají přežít. Jak vznikala a jakým směrem jste se chtěli od předchozího alba „Serpent's Curse“ posunout? Mě připadá nová deska ještě temnější a chladnější. 

Ralf: Ahoj Jakube! Taky jsme v Německu v jakémsi lockdownu souvisejícím s Covid 19 - takže ŽÁDNÝ mosh - ŽÁDNÁ zábava, ALE jako obvykle je potřeba ze situace vytěžit maximum. Pro tvůrčího ducha byl rok 2020 dobrý. Pro HEADS FOR THE DEAD rozhodně a abychom vám poskytli trochu interních informací; během probíhající pandemie jsme byli opravdu produktivní, zbývá nám ještě spousty inspirace fiktivními horory! Jsem rád, že se ti „Into the red“ líbí, je to víceméně přirozený vývoj od debutového alba. Zůstáváme extrémnější, ale také atmosféričtější. Jonny se velmi inspiruje soundtracky z hororových filmů, takže si myslím, že tato atmosféra bude na novém albu jasnější. „Into the red“ víceméně zabralo 2 roky práce, zatímco celou produkci jsme dokončili již koncem léta 2019. Opozdilo se to kvůli dalším povinnostem členů kapely a finálnímu procesu jako je obal, booklet atd., trvalo to déle, než se čekalo. Není nutné zmiňovat, že pokračující pandemie zničila naše plány na vydání, nicméně „čas zabíjet“ nastal a je právě teď! 

Jonny: I tady máme lockdown, i když kromě toho, že nemůžeme hrát koncerty se toho pro mě moc nemění. Lidem se obecně vyhýbám i v normálních dobách. Raději zůstávám doma a pracuji na hudbě, haha. Když jsem psal „Into the red“, pokračoval jsem tam, kde jsme skončili se „Serpent“. Zvuk a skladby, které vznikly, byly neúmyslným vývojem našeho zvuku. Máte vizi v hlavě a musíte ji pronásledovat, dokud nemáte album, které zní tak, jak jste chtěli. 


HEADS FOR THE DEAD jsou Ralf Hauber a Jonny Petersson. Jak jste se dali vlastně dohromady a jak kapela vznikla? Proveď nás prosím historií vaší smečky. 

Jonny: Já a Ralf jsme se poznali, když jsme dělali splitko našich dalších kapel REVEL IN FLESH a WOMBBATH. Mluvili jsme hodně online o hudbě, kapelách, které máme rádi a podobných věcech. Ralf mě oslovil s myšlenkou dělat hudbu společně a vypadalo to, že je na to ten správný čas. Navštívil jsem Ralfa v Německu, když jsem byl na cestě na festival a to přililo ještě více paliva do ohně. 


U vás je slyšet a cítit, že hrajete death metal srdcem, že jste mu zcela oddáni a věříte tomu, co tvoříte. Pro mě osobně, jako fanouška, je to hrozně důležitá věc. Každý ale žijete někde jinde. Když skládáte nový materiál, jakým způsobem to probíhá? Vzniká všechna hudba u Jonnyho ve studiu? Nebo komunikujete přes internet? 

Ralf: Veškerá tvorba skladeb se děje prostřednictvím internetu – sdílíme soubory. Znamená to, že Ed nahrává bicí v Nizozemsku, já dělám vokály poblíž Stuttgartu v jižním Německu a veškerý materiál se shromažďuje v Jonnyho v UNBOUND studiu, které je v současné době stále ve Velké Británii. Samozřejmě máme skupinový chat pro komunikaci a hodně mluvíme o nápadech, vizích, textech atd. - obvyklých podivných věcech! Možná to trochu zabije starou romantickou představu, ale HEADS FOR THE DEAD rozhodně není klasická kapela ze zkušebny. Všechno má své pro a proti, ale abyste viděli věci realisticky, je dnes těžké najít ve svém blízkém okolí skutečně oddané maniaky, tak proč nevyužít výhodu internetem propojeného světa k vytvoření masivního hororového alba!?! 

Jonny: Tak moc jak nesnáším celý svět sociálních médií, ve kterém nyní žijeme, tak moc je to zároveň perfektní ve způsobu komunikace a práce s hudebníky z celého světa. Například pro „Head“ napíšu základy skladby a pošlu to Ralfovi a Edovi. Ti přijdou se svými podněty k možným změnám a když máme pevný základ pro každou skladbu, předám to Ralfovi a Edovi, aby nahráli své party. Často, když slyším Ralfovy vokály ve stopě, podněcuje to mé další nápady na hororové zvuky, které se přidají ke stopě a podobné věci. Ďábel je v detailech, takže pro mě je důležité mít všechny tyto malé detaily, které objevujete stále více a více při každém dalším poslechu alba. 


Ralf je z Německa, Jonny ze Švédska, Ed z Holandska. Hráli vůbec někdy HEADS FOR THE DEAD naživo? Myslím, že by bylo škoda, kdyby zůstalo jen u studiové kapely. Dovedl bych si představit malý klub s okultní výzdobou…co vy na to? Je to reálné? 

Jonny: Poté, co Ed dostal první album „Heads“, kontaktoval nás, aby nám dal vědět, jak moc se mu to líbilo. Já i Ralf jsme velkými fanoušky GOREFEST, takže to pro nás byla obrovská čest. Ralf a Ed si začali trochu povídat a my jsme se Eda zeptali, jestli by se nepřidal ke kapele a k našemu prospěchu řekl ano. Myslím, že šance, že budeme hrát naživo, je velmi malá, ale nikdy bychom neměli říkat nikdy. Pokud bychom hráli živě, musí to být něco speciálního. Plná scénická produkce s něčím, co skutečně prezentuje i vizuální hororovou stránku kapely. 

„Into the Red“ má stejně, jako „Serpent's Curse“ temný, chladný, old schoolový zvuk. Nahrávalo se u Jonnyho ve studiu. Znamená to, že je všechno jeho práce? Nebo si měl Ralfe připomínky, měnili jste něco, nahrávali třeba znovu? 

Jonny: Píšu skladby a vytvářím základ, na kterém lze stavět. Ralf a Ed mívají nápady na změny, vedení nebo prodloužení riffu a podobné věci. Detaily, které umocňují skladby. Když máme jasnou vizi o každé skladbě a to, jak je chceme mít, předám je Ralfovi a Edovi, aby nahráli jejich části, pak na konci vezmu všechny nahrávky a proměním je v konečný výsledek. Je skvělé mít možnost navzájem sdílet nápady a být interaktivní při psaní skladeb. 


Pod vaší grafikou je podepsáno Branca Studio, respektive Pol Abran ze Španělska. Mám rád jeho práce pro PARADISE LOST, ale hlavně mé oblíbené SATAN. Covery pro HEADS FOR THE DEAD jsou ale odlišné, jiné, pro Pola netypické. Jaké bylo vlastně zadání a jak probíhala spolupráce? 

Ralf: Práce studia BRANCA mají jakýsi svěží nádech a pokud se podíváte na obal „Into the red“, neodhalí to jasně styl kapely. Může to být Black, Doom, Death, Crust, Grind nebo jen horor. Pol Abram se v zásadě řadí spíše do stylu inspirovaného Doom / Stonerem. Jeho umění má masivní „retro“ nádech a hodně se liší od toho, co je dnes typické pro žánr a subžánry Death Metalu. Oba obaly - „Serpent's Curse“ i nového jsou „poutače““. Přitahuje to váš zájem a jednoduše chcete zjistit, co se skrývá za scenérií, abych tak řekl! To je skutečně úmyslné, protože HEADS FOR THE DEAD vnímám jako extrémní (!) kapelu, která není omezena vlastními elementy. Hudba se vyvíjí přirozeným způsobem bez omezení! 


Četl jsem, že velkou inspirací pro texty a vlastně celé HEADS FOR THE DEAD je starý britský hororový seriál House of Hammer z osmdesátých let. Proč právě tento seriál? Jako malý kluk jsem jej sledoval načerno na polské televizi, kterou jsme chytali u nás na chalupě v horách. Seriál měl svoji atmosféru, ale dnes k němu přistupuji již trošku s nadhledem. Je ale faktem, že některé díly si pamatuji dodnes. 

Ralf: Osobně mám opravdu rád tento typ „klasického“ britského hororu 60. a 70. let; který spíš vystraší vaši představivost a ponoří vás do strašidelné a temné atmosféry. HAMMER HORROR v sobě má opravdu něco uměleckého, spojeného také s určitými postavami jako Christopher Lee nebo Peter Cushing. Pokud jde o HEADS FOR THE DEAD, snažíme se zachytit atmosféru, ale hodně vlivů vychází také z hororových filmů z 80.tých let, protože jsem na nich v televizi vyrůstal. 


Oba (Ralf i Jonny) máte i spoustu jiných death metalových aktivit. Jonny má navíc studio. HEADS FOR THE DEAD jsou ale přeci jen trošku jinou kapelou. Více okultní, doomová, chladná. Jakoby byl člověk opravdu účastníkem nějakého zlého hororu. Jaký je vlastně váš vztah k okultismu, magii, záhadám, spiritismu a tajemnu? 

Ralf: Být metalovým nadšencem s určitou závislostí na hororových věcech je prostě přirozené, jako užívat si fascinaci těmito tématy. Samozřejmě miluji knihy, audioknihy, filmy, dokumenty, které se tím zabývají, ale ty věci nepraktikuji nábožensky / osobně. Jde spíše o posedlost temnými, strašidelnými věcmi, které odpovídají náladě hudby! Hudbu s touto atmosférou prostě nejde skloubit s květinami a šťastnými zářivými věcmi, Ha! 

Jonny: Většina lidí si pravděpodobně myslí, že jsme divní, když máme tuto posedlost podivnostmi a hrůzami. Většina lidí je však nudná a jen zabírá místo. Myslím, že fascinace temnějšími věcmi v životě, ať už fikcí v hororových filmech, až po ty skutečné se sériovými vrahy, přidává vrstvy a kontrast. Je to něco, co rezonuje v extrémní metalové komunitě, a proto získáte mnohem širší umělecký výraz v extrémním metalu, obecně extrémní hudbě. Navíc hrůza, kterou zobrazujeme, není nic ve srovnání s noční můrou uváznutí v životě, kde je vrcholem vašeho týdne sledování televize a bezduchých reality show se zidealizovanými sebou-posedlými kundami. 


Co chystáte s HEADS FOR THE DEAD do budoucna? Já vím, „Into the Red“ je ještě hodně čerstvým albem, ale máte už nějaké další plány? 

Ralf: Ach ano! Jsme již o krok napřed a během letních a podzimních pandemických dnů jsme vytvořili něco zvláštního. Být produktivní je zdravý způsob, jak v současné situaci odolat sračkám reality. Abych odhalil pár podrobností: nahráli jsme pět nových věcí, produkce je dokončena a v současné době pracujeme na možnostech vydání v roce 2021. EP bude uzavřenou kapitolou, bude se lišit od běžných alb HEADS FOR THE DEAD. Velkou inspirací pro tento počin byly filmy Rock’n’Roll, Punk & Slasher. Bude to chytlavé - takže zůstaňte naladěni!!! 


Děkuji moc za rozhovor. Už se těším, až mi přijde předobjednané CD a tričko. Váš label Transcending Obscurity odvedl opět skvělou práci a HEADS FOR THE DEAD nesmí chybět v mé sbírce. Přeji vám mnoho úspěchů i v osobním životě. Ať se vám daří! Jdu si pustit „Into the Red“ a to pořádně nahlas! 

Ralf: Rádi bychom poděkovali jak tobě Jakube, tak i celému týmu. Jsem rád, že jsme opět dostali prostor v nejoddanějším death metalovém webzinu v České republice! Díky za podporu HEADS FOR THE DEAD! „Into the red“ vyjde v polovině prosince 2020 - připravte se na naši nejnovější hororovou injekci! „Když už v pekle nebude místo - mrtví budou chodit po zemi“ - tak zůstaňte naladěni!!! 

Recenze/review - HEADS FOR THE DEAD - Into The Red (2020):

Recenze/review - HEADS FOR THE DEAD - Serpent's Curse (2018):



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

twitter:

instagram

facebook:
Share this games :

TWITTER