DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 22. ledna 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - TRIBE OF PAZUZU - Představivost je ideální pro death metal.

Rozhovor - TRIBE OF PAZUZU - Představivost je ideální pro death metal.


Rozhovor s black death metalovou skupinou TRIBE OF PAZUZU.

Odpovídal basák a zpěvák Nick Sagias, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Recenze/review - TRIBE OF PAZUZU - King of All Demons (2020):

Ave TRIBE OF PAZUZU! Zdravím do Kanady. Doufám, že se ti v těchto těžkých časech daří dobře. Zrovna poslouchám vaše nové letošní EP „King of All Demons“ a jsem doslova nadšený. Připadám si, jako by mě někdo zavřel do staré kobky. Jak novinka vznikala? Mám od vás doma ještě předchozí „Heretical Uprising“ a letošní počin mi přijde krutější, surovější. 

Díky! Rozhodně jsem do nového materiálu nasměroval spoustu nenávisti se snahou udržet ho neúprosný a chytlavý zároveň. Píseň jako „Retaliation & Wrath“ je od začátku do konce naprosto nekompromisní, ale přesto opravdu chytlavá a zapamatovatelná. Myslím, že jsem se cítil víc v pohodě, když jsem na druhém EP posunul hranice rychlosti a agresivity. Možná to někteří pochopí špatně, ale pro tento styl hudby je nezbytná „nenávist“ jako energie. Napomáhá intenzitě, zjistil jsem, že ta dnes chybí mnoha kapelám. 


TRIBE OF PAZUZU je kapela, složená ze samých slavných jmen.- John McEntee, Flo Mounier, Randy Harris a Nick Sagias. Stačí vás napsat vedle sebe a už samo o sobě to zní parádně. Jak ale kapela vůbec začala? Jak jste se dali dohromady? Musí být hodně těžké se vůbec sejít, ne? Každý má své kapely, turné, povinnosti.

Kapela vznikla jednoduše proto, že jsem měl už po krk hraní s muzikanty, kteří omezovali způsob, jakým skládám. Lidé, kteří to nebrali dost vážně na to, aby něco dokázali. Takže v roce 2017 jsem už psal tímto stylem. Na konci toho roku jsem zmínil příteli, který má vazby v oboru, že mám několik skladeb. Hned nabídl Flo a Johna, pak jsme oslovili Randyho. Slyšel jsem, jak Randy hraje, a hned jsem věděl, že bude schopen povýšit rytmické kytary. Samozřejmě, Flo i John mají plné ruce práce s vlastními kapelami a Randy je zaneprázdněn prací a rodinným životem. Jako tak se nikdy nesejdeme. Pokusím se jednou nebo dvakrát setkat s Randym, než se vydáme do studia, abychom si prošli několik bodů. Všichni ostatní poslouchají demo a vychází z toho. 


Vím, že dnes se může nahrávat, i když je každý muzikant na jiném konci světa. Internet a technologie nám to umožňují. Jak ale nahráváte vy? Sešli jste se vůbec někdy? Zvuk vašich EP je hutný, masivní, chladný. Připomíná mi trošku produkci zásadních desek MORBID ANGEL. Jak a kde jste nahrávali? A kdo je podepsán pod výsledným mixem?

V případě obou EP jsme jeli nahrávat do Montrealu do studia Cryptopsy - The Grid, s Christianem Donaldsonem (kytarista Cryptopsy) u pultu (mix a mastering). Ve skutečnosti jsme nebyli všichni ve studiu najednou. Floovy části jsou obvykle nahrávány den předtím, než se s Randym dostaneme do studia. John je docela zaneprázdněný, takže dělá své party ze svého studia nebo z Kyleova (Severn – bubeník Incantation). To je stejné studio, kde Incantation nahrávají všechny své nahrávky. Veškeré nahrávání basy a kytar provádí Marco Freche, inženýr z The Grid v Montrealu. Spolupráce s Marcem je skvělá. Právě jsme s ním procházeli skladbami. Pak přijde Christian a já nahraju vokály, které jdou hladce a rychle. V tomto bodě přichází Christian a postará se o mix a mastering.


Bicí jsou mi jasné, vokál taky, ale kdo se postaral vlastně o hlavní motivy, riffy? Byl to John nebo ty Nicku? Ptám se, protože John má tak typický a nezaměnitelný rukopis, že jsem trošku zmatený, zde jej totiž neslyším. 

Ano, máš dobré ucho. Johnovo psaní se hodně liší od mého. Je mi ctí, že má čas s námi spolupracovat. Je velkou poctou, že se rozhodl být součástí TRIBE. Od začátku jsem psal veškerou hudbu a texty pro TRIBE OF PAZUZU. Na začátku se mluvilo o Johnovi, který by pomáhal se skládáním, ale INCANTATION ho plně zaneprázdnili. Na první EP přidal pár riffů. Navíc Randy se postaral o sóla, která Flo doplnil. Ve skutečnosti je neustále vylepšuje. Když prezentuji skladby, je obvykle nahrávka o 10bpm pomalejší, než když se dostaneme do studia. Je úžasné slyšet, jak tento tým skvělých hudebníků a profesionálů ve studiu přivádí tyto skladby k životu. 

Ve svých textech kritizujete církev, jsou ale i o kultismu, válce a dalších temných tématech. Kdo je jejich autorem a jak vznikaly? Zajímalo by mě, kde pro ně berete inspiraci? Pazuzu byl myslím král démonů v Mezopotámii, jestli se nepletu? 

Existuje spousta oblastí, z nichž čerpám inspiraci. To zahrnuje knihy, filmy, dokumenty. Ve skutečnosti, když vám nějaké slovo nebo fráze padne do ucha, někdy v těchto frázích uslyšíte rytmy. Všechny své nápady dám dohromady obvykle brzy. Když se blíží nahrávání, dokončím je. Obvykle vím, jak budou znít. Můžu říct, že nejsou dokončeny dřív, než dva až tři týdny předtím, než jdeme do studia. Pokud jde o název kapely, Pazuzu je démon ze starého sumerského náboženství. Zdá se, že má několik titulů, například „King Of The Demons“ nebo „The Bringer Of Plagues“. Představivost je ideální pro death metal. Byl jsem od malička posedlý sledováním filmů „Exorcist“ a obzvláště „Heretic“. „Exorcist 2“ zasahuje hlouběji do příběhu Pazuzu. Takže když nastal čas vymyslet název této kapely, okamžitě jsem věděl, že to musí mít něco společného s věcmi, které mě nejvíce zajímají. Pazuzu svým způsobem určil zaměření této kapely.


Mám rád kanadskou metalovou scénu. Vaše kapely mi připadají jiné, odlišné od ostatních. Miluju VOIVOD. Takhle od nás z Evropy to vypadá, že to u vás vře, ale jak je tomu doopravdy? Je přístup muzikantů třeba jiný, než v USA? A co scéna celkově, jak funguje?

Mnoho lidí možná neví, že kanadská hudební scéna nikdy opravdu nepodporovala death metal. Abych to objasnil, nemluvím o fanoušcích. Tady v Torontu a po celé Kanadě máme skvělé fanoušky. Chci říct, že obecně atmosféra nepodporuje upřímný, opravdový death metal. V této zemi to tak nikdy nebylo, rozhodně z pohledu „průmyslu“. Ovce se samozřejmě hrnou na melodické nebo symfonické věci, které jsou bezpečné a šíře dostupné. To uspokojuje jejich zjevnou potřebu být jedinečný. Ale nenechte se mýlit, nejde o death metal, i když to má v sobě všechny fragmenty death metalových prvků pohřbených někde hluboko v melodiích. Ti, kteří nerozumí, stejně tak jako ti, kteří se posmívají skutečnému death metalu, pak mohou tvrdit, že je to na hraně. To se zrcadlí v tom, jaký styl si kapela vybírá, aby hráli tady v Kanadě. Pokud chtějí, aby o nich psali kanadští novináři, pak se hnací sílou stane to, kde kapela hraje bezpečně a pohodlně. Tribe of Pazuzu plivá do tváře této mentalitě. Nikdy nebudeme dělat kompromisy. Pokud se vám líbíme, tak se vám líbíme. Pokud ne, tak si naserte. Ať žije poctivý death metal!

Proč jste vůbec zvolili formát EP? Je to kvůli tomu, že jste neměli dostatek materiálu na dlouhohrající album? Nebo jak tvrdí třeba black metaloví SCOUR, že desky se dnes neprodávají, tak dáme fanouškům možnost koupit si vinyl a zbytek ať si jej stáhne? Stejně se to děje, to je prostě fakt. Jak se vlastně stavíš ke stahování? 

Formát EP jsme zvolili jednoduše proto, že jsme nová kapela. Nemělo smysl strávit pár let prací na plnohodnotném albu, ale spíše mít více nahrávek během této počáteční fáze. Už v roce 2017 jsem měl asi patnáct skladeb, takže to nebyl problém. Myšlenkou vydání EP bylo jen udělat to tvrdě a rychle a následně v pravý čas pokračovat. Můj poslech se změnil. Konečně jsem si všiml, jak lidé dnes konzumují hudbu. Ve skutečnosti, stejně jako u všeho ostatního, se zdá, že se rozpětí pozornosti zmenšilo. Takže mělo smysl jít cestou EP. Motivujícím faktorem byl také způsob, jakým lidé v dnešní době přistupují k hudbě, pokud jde o platformy jako Bandcamp, Spotify, iTunes. Vždy jsem byl velkým fanouškem hudby a médií, na kterých je hudba dostupná. Miloval jsem vinyl a měl jsem velkou sbírku. Když vyšly CD, okamžitě jsem na ně přešel. Výhody - čistota, snadné použití, úspora místa - byly prostě příliš skvělé na to, abychom je ignorovali. Později, když se věci přesunuly z disku do digitální podoby - jistě, chvíli jsem váhal vzhledem k tomu, že jste již nedrželi fyzický produkt v ruce. Trvalo to nějaký čas, ale milovníci hudby mají tendenci se přizpůsobovat. Výhody digitálu jsou neuvěřitelně přitažlivé, okamžitý přístup je ta největší výhoda. Nejsem tak nostalgický, že se posmívám digitálu. Samozřejmě chápu, že tu jsou fanoušci, kteří milují držení fyzického produktu v ruce. Proto nebudeme tyto fanoušky ignorovat. Pokud podporujete TRIBE, uděláme vše pro to, abychom podpořili vaše médium, které si vyberete. S ohledem na to máme v plánu vydat vinyl pro všechny vinylové závisláky ... dokonce i kazety, pokud dostaneme nabídku. Je potřeba, abychom byli dostatečně otevření na to, abychom přijali všechny technologie, protože každá má pro tvůrce své vlastní výhody. Nakonec to všechno jen usnadňují. Samozřejmě předpokládám, že musíte znát svůj konečný cíl a proč používáte tyto technologie a to co vám dává největší smysl ve způsobu, jakým hudbu konzumujete. 


Co ty a nové technologie? Sleduješ je, využíváš? Užíváš si možnost, že je celý svět propojený nebo tě to jako mě občas trošku děsí? A jak se tě nové technologie dotkly jako muzikanta? 

Co se týče věcí jako sociální média, moc nepoužívám osobní účty, kromě propagace své hudby. Snažím se spojit pouze s těmi, které obdivuji a respektuji ... podobně smýšlející lidi. Kdyby nebylo sociálních médií, nemyslím si, že by se mohlo udát mnohé z toho, čeho jsme dosáhli. Celá kapela se spojila prostřednictvím sociálních médií. Studio a producent se spojili prostřednictvím sociálních médií. S umělcem, který vytváří naše neuvěřitelné obaly, jsme se spojili prostřednictvím sociálních médií. Všechen náš merch ... sociální média. Všechno. Všechny ty úžasné kapely, které jsem za poslední roky objevil, lze připsat sociálním médiím. Každý den objevuji a sdílím kapely prostřednictvím sociálních médií. Je to podobné jako v době obchodování s kazetami, nyní v nekonečném měřítku. Když uveřejním hudbu, mám na Facebooku 5 000 přátel, kteří k tomu mají okamžitý přístup. Šíření informací je mnohem rychlejší. Umožňuje vám cílit na své publikum. Téměř veškerá hudba, kterou zveřejňuji, je death metal nebo black metal.

Pro každou kapelu je nejlepší zpětnou vazbou reakce fanoušků na živém koncertě. Budou někdy TRIBE OF PAZUZU hrát naživo? Neláká vás to? Třeba jen párkrát, pro radost? Já vím, bylo by hrozně těžké dát všechny dohromady, ale za ten zážitek by to stálo, nemyslíš?

Ano, samozřejmě bychom rádi hráli. Každý z nás vyjádřil zájem o to, že bychom TRIBE oživili. Bylo by nejúžasnější slyšet, jak tato bestie ožívá. S ohledem na projekty různých členů kapely na plný úvazek to není snadný úkol. Navíc tento „virus“ skutečně zabrzdil celý zábavní průmysl a nejvíce zasáhl hudební průmysl. Vydat se na cestu bylo obrovským odbytištěm pro kapely i fanoušky. Je velmi smutné sledovat, co se teď děje. 


Nicku, ty jsi hrával v SOULSTORM, OVERTHROW, dokonce i v PESTILENCE. Jestli se ale nepletu, tak všechny kapely už skončily? Pokud ano, tak proč vlastně? Vím, že třeba SOULSTORM měli velmi dobře nakročeno do budoucnosti? TRIBE OF PAZUZU je tvojí současnou jedinou kapelou? 

No, v OVERTHROW jsem začal v mládí ... před třiceti lety. SOULSTORM byl experiment s abrazivní tíhou. Záměrem bylo smíchat agresivitu death metalu s dalšími prvky. Základní předlohou bylo kombinovat prvky Obituary a Celtic Frost, pokud jde o riffy / vokály, s elektronickými prvky od kapel jako Ministry. Poté jsme tyto prvky smíchali s opakujícími se bicími ve stylu SWANS. Soulstorm byl tak dlouho v kurzu a naopak, že jsem se nakonec chtěl od toho zvuku dostat pryč a vrátit se k organičtější atmosféře death metalu ze staré školy. Opravdu jsem chtěl, aby se důraz více soustředil pouze na jeden styl, místo toho, abych se snažil začlenit tolik různých stylů. V Soulstorm vždy byl doomový prvek a já jsem měl už dost skládání tímto doomovějším pomalejším stylem. Když jsem se pustil do psaní pro TRIBE, byl jsem si dobře vědom, že nebudu zabředávat do pomalých pasáží, které by se mohly táhnout příliš dlouho. TRIBE ti má utrhnout ksicht ... rychle ...je to mé vnímání death metalu smíchané s prvky blacku.


Jsi i fanoušek? Myslím tím teď nejen death metal. A sbíráš, vyhledáváš nové desky? Kupuješ, podporuješ kapely? Co nového si poslední dobou objevil? 

Ano, samozřejmě. Jsem velký hudební fanoušek. V mládí jsem měl asi šest přepravek plných vinylu. Pak přišla CD, bylo to kolem 89/90, právě v době, kdy se death metal skutečně stal novou vzrušující silou. Výsledkem bylo, že moje sbírka byla obrovská. Asi před deseti lety jsem měl asi osmnáct přepravek plných CD. Prodal jsem téměř vše, kromě čtyř beden. Nyní ani nemám, na čem bych je přehrál. V dnešní době toho opravdu nesbírám moc ve formě CD nebo vinylu. Pravidelně nakupuji merch od kapel, které miluji. Postuji nové kapely denně. Nacházím je všude. Je to pro mě docela vzrušující a rád sdílím tyto kapely, abych jimi zamořil svět a podporoval underground. 

Co chystají TRIBE OF PAZUZU do budoucna? Už máte připravený nový materiál? Skládáte? 

Budoucnost Tribe of Pazuzu je ta, která nás vidí přinášet neúnavný death metal ... bez výjimek. Brazilský Eat My Records vydá obě naše první dvě EP na jednom 12” vinylu. Všichni se na to těšíme. Pokud vše půjde dobře, mělo by to být za pár měsíců. Všechno šlo lépe, než se čekalo. Vyprodali jsme obě CD a také jsme vyprodali naše první dva motivy triček. Nyní jsme doplnili náš obchod s těmi prvními dvěma motivy, spolu s čepicemi, vlajkami a nášivkami. Navíc jsem byl zaneprázdněn psaním prvního plnohodnotného alba TRIBE. Začal jsem úplně od nuly. Máme asi deset nebo jedenáct nápadů na skladby. Je to perfektní počet, protože jsme plánovali asi osm skladeb pro celou nahrávku, což nám ponechává pár skladeb na splitko, které do budoucna plánujeme. Budou to exkluzivní skladby, což je pro fanoušky příjemný bonus. Pokud vše půjde podle plánu, budeme mít split 7 "se Zealot Cult a další split 7" s Abyss Of Perdition. 

Děkuji moc za rozhovor, opravdu si jej vážím. A jsem moc rád, že pořád ještě existují kapely jako ta vaše. Přeji co nejlepší prodeje, spoustu nadšených fanoušků a ať se vám daří i v soukromí. Jdu si znovu pustit TRIBE OF PAZUZU a ztratit se mezi démony.

Recenze/review - TRIBE OF PAZUZU - King of All Demons (2020):



------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 

twitter:
Share this games :

TWITTER