DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 2. února 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - CRYPT DWELLER - The Forbidden Black Arts (2020)

Recenze/review - CRYPT DWELLER - The Forbidden Black Arts (2020)


CRYPT DWELLER - The Forbidden Black Arts
CD 2020, vlastní vydání 

for english please scroll down

Daleko na severu v lesích je starý strom, který se sklání nad kamenným stolem. Ještě je na něm trošku zaschlé krve. Vítr žaluje, legendy se vyprávějí, ale nesporným faktem je, že zde byla spáchána rituální vražda. Je tomu již dávno, ohavný čin byl proveden v sedmnáctém století, ale jeho atmosféra stále koluje v nedaleké vesnici. Dětem se vyprávějí hrůzostrašné příběhy, aby nechodily do lesa. Čekají tam na ně démoni, které jsme kdysi probudili my sami.

Hororům ze 17. století se věnuje i Brandon "Corvus" Cundiff ve svém projektu/kapele CRYPT DWELLER. Jako prostředek si vzal starý prašivý death a doom metal. A čím že mě vlastně deska zaujala? Myslím, že hlavně svojí opravdovostí, uvěřitelností. Přitom není vůbec dokonalá. Motivy se dlouho a často opakují, zvuk by mohl být surovější a hutnější. Přesto má v sobě něco přitažlivého, něco, co mě donutilo navštívit obětní místo daleko na severu.


Každý si představujeme čarodějnice jako vystřižené z pohádek, ale tomu tak nikdy nebylo. Ony opravdu obcovaly s peklem, byly zlé a často lidem škodily. Nová, v pořadí druhá deska od CRYPT DWELLER, je doslova nasáklá zlou a temnou atmosférou. Je jako tajné zaříkávání, pomalá, zákeřná, syrová a i když nebude asi vyhovovat každému, nedalo mi to a musel jsem o ní napsat. Dám hodně na pocity, které z poslouchaného mám a zde si různé ošklivé, mokvající a zákeřné nálady opravdu užívám. Jsem na místě, kde se stalo něco ošklivého, uprostřed noci, jak jinak, bez tmy by to nebylo ono. Znáte ten okamžik, když si děláte z hororu legraci a pak zahlédnete za oknem obličej? Byl to přelud nebo démon? Byl to váš vrah nebo posel ze záhrobí, který vám byl sdělit, že existuje v USA kapela, která dokáže probudit staré stíny? Nakonec, i přes nějaké výhrady, se mi album "The Forbidden Black Arts" líbí. Vlastně ani nevím proč. Možná že mám rád záhady, okultní rituály, možná že cítím blízkost smrti a zla. Když si to vezmete kolem a kolem, tak většina kapel dnes jen opakuje dříve slyšené. Záleží hlavně na způsobu, jakým to podá. A CRYPT DWELLER mě přesvědčili na svoji stranu, vtáhli do děje. Death doom metal s hororovou atmosférou!


sumarizace:

"The Forbidden Black Arts" je doom/death metalové album, které připomíná odříkávání staré modlitby. Američtí CRYPT DWELLER se v něm modlí ke starým opuštěným hřbitovům, k peklu, k samotné smrti, hororům ze 17. století a čarodějnicím. Hudba je zde velmi naléhavá, temná, doslova černě smutná. Pokud máte rádi okultní záležitosti, myslím, že budete spokojeni stejně jako já. Při poslechu této nahrávky je smrt tak blízko! CD je jako rituál, uspořádaný k černé mši. Také cítíte tu beznadějnou atmosféru, tu náladu plnou tmy a záhrobí? CRYPT DWELLER jsou na posledním albu tajemní a magičtí, jako opuštěný kostel. Novinka se s klidem může přehrávat na pohřbech padlých mnichů. Magická doom/death metalová záležitost. Excelentní okultní obřad!

Asphyx says:

"The Forbidden Black Arts" is a doom/death metal album that recalls chanting of old prayers. American CRYPT DWELLER pray there to the old lonely cemeteries, to Hell, to Death, 17th century horror and witchcraft itself. The music here is very urgent, dark, literally black sad. If you like the occult, I think you will be happy as me. When listening to this recording is the death so close! CD is like a ritual, organized to the Black Mass. Do you also feel the hopeless atmosphere, the mood full of darkness and the beyond? CRYPT DWELLER are on their last album mysterious and magical, like a lonely church. The news can be calmly played at funerals of fallen monks. Magic doom metal thing. Excellent occult ceremony!


Tracklist:
01. The Forbidden Black Arts of Witchcraft (Intro) (02:07)
02. The Cauldron (07:48)
03. A Howl in the Night (07:18)
04. The Fiends from the Forest (06:06)
05. Fog Covered Path (05:47)
06. 1692 (12:14)
07. A Sorcerer's Pledge (Candlemass cover) (08:02)
08. Burned at the Stake (06:39)

band:
Brandon "Corvus" Cundiff - Everything

Share this games :

TWITTER