DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 12. února 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - DEAD EXALTATION - Despondent (2021)

Recenze/review - DEAD EXALTATION - Despondent (2021)


DEAD EXALTATION - Despondent 
CD 2021, vlastní vydání

for english please scroll down

Kde je vlastně normální svět? Tady, uprostřed domu šílenství a nebo venku? Někdy si nejsem jistý. Spousta mých kolegů ve svěracích kazajkách mi připadá solidnější, než ti, které jsem potkal za zdí. Vadilo jim,  že zabíjím lidi. Ale proč? Copak zrovna někde neprobíhá válka, kde je to naprosto legální? Toulám se ve vzpomínkách a všude vidím jen krev, přetvářku a klam. Možná je problém v tom, že jsem nikdy nikomu nelhal. Ani svým obětem. 

Do hlavy nikomu nevidíme, někdy je soudit opravdu těžké, ale máme tu také hudbu, která nám umí na spoustu věcí odpovědět. Novinka indických progresivních, technických death metalistů DEAD EXALTATION dokáže méně zdatnému jedinci způsobit psychotický stav. Je totiž svým způsobem také šílená. Propracovaná, složitá a komplikovaná. Ale má rozhodně něco do sebe. 


Album "Despondent" mi počátku přišlo trošku roztříštěné, také jsem si musel zvykat na zvuk, ale nakonec musím s pokorou uznat, že je deska opravdu silným vývarem z lidských kostí. Brutální, přesto temná, chladná, zahraná se spoustou zajímavých momentů a zvratů, s nahrubo nasekaným zlem. Fanoušci třeba takových GOROD, SPAWN OF POSSESSION, CATTLE DECAPITATION, CYNIC, GORGUTS, CRYPTOPSY, ale i třeba CANNIBAL CORPSE by myslím mohli být opravdu spokojeni. Po nějakém čase, po spoustě poslechů, musím nakonec podepsat vlastní krví, že se mi album dostalo hluboko pod kůži. Nevím sice, jestli stále sedím uvnitř, v domě šílenství nebo už mě pustili ven, ale to nechám na jiných. Pro podobnou muziku musíte mít hlavu otevřenou, dar naslouchat a notnou dávku trpělivosti. Jednotlivé nuance totiž vylezou na povrch až po nějaké době. Netřeba nikam spěchat, Indové hrají ostře, náročně a podmaní si vás postupně. Jedná se o totální, propracovanou devastaci lidské mysli. O magicky přitažlivý technický, progresivní death metal. Jako bonus budete zaživa vyvrženi a zavřeni do starých kobek. DEAD EXALTATION nahráli absolutně zničující a mocnou desku!


sumarizace:

"Despondent" je albem, které vychází ze stejných základů, na kterých staví podobné kapely typu GOROD, SPAWN OF POSSESSION, CATTLE DECAPITATION, CYNIC, GORGUTS, CRYPTOPSY, CANNIBAL CORPSE. Líbí se mi odlidštěná atmosféra, nahrávka mě nahlodává postupně, můj mozek je obráběn riffy z té nejkvalitnější oceli. DEAD EXALTATION často mění tempo, chvilku jsou klidní a nálada postupně graduje. Pak má novinka náhle drive, sílu, spoustu natlakované energie. Působí na mě jako dobrá sci-fi kniha z osmdesátých let, samozřejmě s moderním přístupem, zvukem a zajímavým obalem. Sklady jsou vystavěny pečlivě, s nadšením a cítím z nich temné chvění. Technický death metal má být o objevování nových zákoutí, má těkat, pálit a žhnout a Indové tohle všechno předvedli v tom nejlepším světle. Zpočátku bych sice nečekal, že mě album až tolik chytí, ale po několika společných strávených večerech mohu říci jediné - vynikající, skvělé, devastující! Ležím přivázaný ke stolu a postupně se přibližuji ke kotouči s ostrými noži. Hádejte jak to dopadne? Jasně, nakonec zvítězí hudba. Zničující technický death metal s temnou tváří! Velmi dobře!


Asphyx says:

"Despondent" is an album based on the same foundations as bands like GOROD, SPAWN OF POSSESSION, CATTLE DECAPITATION, CYNIC, GORGUTS, CRYPTOPSY, CANNIBAL CORPSE are built, too. I like the dehumanized atmosphere, the record erodes me gradually, my brain is crushed by riffs of the highest quality steel. DEAD EXALTATION often changes the tempo, they are calm for a while and the mood gradually increases. Then the new record suddenly has a drive, power, a lot of pressurized energy. It looks like a good sci-fi book from the 1980s, of course with a modern approach, sound and interesting front cover. The tracks are built carefully, with enthusiasm and I feel a dark trembling from them. Technical death metal is supposed to be about discovering new nooks, it should have been burning and glowing, and the Indians musicians have shown all this in the best light. At first, I wouldn't expect that this album catches me so much, but after a few evenings spend together I can say only - excellent, great, devastating! I lie tied up to the table and gradually approach the blade with sharp knives. Guess what will happen? Sure, in the end, the music wins. Destructive technical death metal with a dark face! Very good!



Tracklisting:
"Gloom"
"Involuntary Emasculation"
"Coerced Sewer Ingest" 
"The Conversation"
"The Psychology"
"The Transformation" 
"Omnia Mors Aequat"
"In Pursuit Of"
"Despondent" 

Lineup:
Satyajit Gargori - Vocals
Mradul Singhal - Guitar
Aditya Oke - Drums

https://deadexaltation.bandcamp.com/track/coerced-sewer-ingest

https://www.facebook.com/deadexaltation

https://www.instagram.com/deadexaltation/

Share this games :

TWITTER