DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 27. února 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Rozhovor - NUCLEAR - Naše hudba a energie vychází z našich zkušeností a způsobu života v Jižní Americe

Rozhovor - NUCLEAR - Naše hudba a energie vychází z našich zkušeností a způsobu života v Jižní Americe



Rozhovor s thrash metalovou skupinou z Chile - NUCLEAR.

Odpovídali Francisco, Seba, Matías, Punto, Roberto a Gisela Brünker Perez, děkujeme!

Přeložila a otázky připravila Duzl, děkujeme!

Zdravím pánové!

Po pěti letech vydáváte vaši pátou dlouhohrající desku „Murder of Crows“ u Black Lodge records, zeptám se rovnou, co se stalo, že jste odešli od Candlelight records? Když jsme spolu dělali rozhovor v roce 2017, spolupráci s Candlelight jste si náramně pochvalovali a pokud vím, měli jste smlouvu na tři desky, kde se to teda zvrhlo?

Francisco (kytara): Nikdy jsme nikoho nepomlouvali a ani nebudeme. Řeknu jen, že to prostě nefungovalo. Po vydání „Formula For Anarchy“ (2015) se všechno zdálo skvělé, ale krátce potom, co Candlelight získala společnost Spinefarm / Universal Music, šlo všechno do hajzlu. Vztahy a chemie byly na začátku dobré, ale brzy na to se komunikace změnila z minimální na žádnou. Z ničeho nic jsme naráželi na zeď a nic se nedělo. Krátce po rozhovoru, který jsi zmínila, jsme navštívili Candlelight v Londýně a řekli jsme jim, co se děje. Bylo nám řečeno, že všechno mělo zůstat stejné, ale pravdou bylo, že to nedodrželi.


Nové album je mnohem vyzrálejší a sofistikovanější, nejen co se zvuku týče, ale i produkce. Přijde mi, že novou nahrávkou překračujete i běžné hranice thrash metalu, už to není jen ten přímočarý thrash, jako na předchozích albech, co vás k tomu přimělo?

Francisco (kytara): Prostě to tak vyšlo. Nehledali jsme nový zvuk, ani se nepokoušeli změnit sami sebe. Kapela byla trochu ve stresu, takže tyto nové nápady si myslím vznikly poněkud násilněji. Nikdy jsme se necítili v pohodě s tím, že jsme označováni jako „thrash metalová“ kapela, hrajeme extrémní hudbu a pokud to znamená přiblížit se víc deathu nebo grindcoru, jsme s tím v pohodě. Nevidím smysl ve škatulkování hudby. Nyní, pokud se podíváme zpět, je možné, že se kapela změnila, ale myslím, že vždy směřuje správným směrem.


Kde jste album nahrávali, kdo jej produkoval, postaral se o mix a mastering a hlavně mi prozraď, kdo nakreslil obal, co přesně symbolizuje ona postava? Dlouho jsem přemýšlela nad skrytým významem toho, proč je úplně nahá, můžete mi to objasnit?

Francisco (kytara): Album bylo nahráno, mixováno a masterováno v AudioCustom Studiu v Santiagu de Chile. Produkoval jej Seba a já, nahrával a mixoval Seba a o mastering se postaral Cristian Olivares. Pokud jde o obal, je to něco, co jsme dlouho chtěli, .. někoho, kdo by nakreslil něco pouze na základě hudby a prvotních myšlenek, nijak jsme do toho nezasahovali. Gisela Brunker Pérez, německo-chilská umělkyně se o to postarala. Další podrobnosti o kresbě by tedy měly být adresovány přímo jí.

Fajn, tak se jí pojďme zeptat, Gisele pověz mi prosím něco o tom, jak obal vznikal...

Gisela Brünker Perez (umělkyně): Nápad na obal se dostavil při hledání symbolů lidské krutosti, zneužití moci. Propojila jsem staré válečné obrazy, Hieronymus Boschovi kreatury, Goyovy noční můry s nápady kapely a byla jsem si témě hned jistá, že je to správný směr - směr do šílenství a nejhlubší temnoty. Obraz se skládá z nakresleného démona a obrazové koláže, která je digitálně zpracována, vytištěna na fólii a znovu ošetřena. Démon sedí jako všemocné stvoření na zničené budově (pozůstatky lidského světa) a plive mrtvou vránu na krucifix do hromady mrtvol. Jen jedna postava sedí - jediný přeživší na celém světě, ve kterém už nic není...


Pět let je přece jen dlouhá doba, skládali jste skladby průběžně, nebo je to otázka posledních měsíců? Povězte mi něco o tom, jak album vznikalo. Kolik materiálu jste reálně využili z toho, co jste za celou dobu procesu psaní desky nashromáždili?

Seba (kytara): “Murder Of Crows” je album, které vzniklo převážně z nových nápadů. Nevím přesně, kolik předchozího nahromaděného materiálu je v něm, protože neradi skládáme skladby jako puzzle, raději pracujeme s hudbou a texty ke každé nové skladbě dohromady. Po dobu pěti let jsme měli několik turné a spoustu aktivit v Chile a Evropě, což nám umožnilo vytvořit spoustu nových nápadů pro napsání nového materiálu, zralejšího a sofistikovanějšího. Když jsme se rozhodli složit nové album, zaměřili jsme se na psaní každé skladby a myslím, že to trvalo jeden rok.

Jde nevyužitý materiál zpátky do „šuplíku“ a využijete jej později nebo začínáte každou desku s čistými tabulaturami?

Seba (Kytara): Převážně s čistými tabulaturami.


Thrash metal byl vždy hlavně o surové energii, avšak není mnoho kapel, které ji v sobě mají. NUCLEAR jsou pro mě jedni z mála, u kterých mi energie rozhodně nechybí, jak z nahrávek, tak na koncertech. Kde se ve vás ta energie neustále bere? Přece jen už nejste dvacetiletí kluci ;).

Seba (kytara): Naše hudba vychází z našich zkušeností a způsobu života tady v Jižní Americe a myslím, že odtud pochází i ona energie. Jsme přesvědčeni a věříme tomu, co hrajeme a zpíváme, a to je potřeba dělat s energií. Milujeme to, co děláme, milujeme extrémní metalovou hudbu a myslíme si, že to musí mít „speciální energii“. Je to pro nás něco přirozeného, není to nic plánovaného ani nic, co by se drželo nějakých směrnic. Je to náš duch a doufám, že to tak bude už navždy.

Jak vy a vaše vydavatelství plánujete propagovat novou desku v současné pandemické době s restrikcemi? Zvažovali jste nějaký streaming koncertů, jako to dělají některé kapely? Je hraní bez fanoušků řešením do budoucna, co si o tom myslíš?

Matías (zpěv): Abych byl upřímný, moc se nám nelíbí formát “streamování” koncertů. Jsme živá koncertní kapela. Rádi hrajeme před skutečným publikem, ale chápeme, že v dnešní době je to nemožné nebo velmi obtížné dostat živou hudbu na pódium, alespoň tak, jak jsme to znali. Diskutovali jsme o možnosti uspořádat nějaké online show, ale teď to pro nás není prioritou. Nezahazujeme tuto myšlenku, ale uvidíme, jak se bude vyvíjet situace v několika následujících měsících.


Určitě vám chybí život na cestách, nemám pravdu? Jak tedy v současné době trávíte svůj volný čas?

Matías (zpěv): Život na cestách nám chybí hodně, ale myslím, že tato pauza byla nutná. Hlavně v souvislosti se zdravím a bezpečím pro nás a metalové fanoušky, kteří se pravidelně účastnili koncertů nebo nás podpořili na turné. Když epidemie vypukla tady v Chile, trávili jsme čas většinou doma, následně během náročných dnů pandemie zde v Chile v totálním lockdownu, zákazem vycházení a dalšími restrikcemi, se nám podařilo dokončit nahrávání „Murder Of Crows“ a uspořádali jsme první zkoušky po měsících, kdy jsme se neviděli. Poslední živé vystoupení bylo v březnu 2020, o týden později se vše dostalo do sestupné spirály. Ale nikdy jsme se nezastavili, hodně jsme spolupracovali s labelem, abychom album vydali v listopadu, vydávali jsme videa a nahrávali věci ve studiu během posledních měsíců. Někteří z nás se účastnili „pandemických videí“, kde hráli nějaké covery skladeb a podobné věci. Jak můžete vidět, nikdy jsme se nezastavili, tyto aktivity nám velmi pomohly i v těžkých dobách. Kromě toho začínáme psát novou hudbu a plánujeme nějaké věci do roku 2021, takže zůstaňte v pohotovosti!

Kdysi se desky kupovaly a až pak se poslouchaly, v dnešní době je to naopak, desky se nejdříve poslouchají a pak až kupují. Myslíš si, že je to tak správně, jak to máš ty?

Matías (zpěv): Osobně dávám přednost nákupu desek. Existuje ale spousta lidí, kteří si nejprve rádi poslechnou nějaké nové nahrávky, než si je koupí. Za mě je to v pořádku, existence platforem, jako je Spotify nebo Bandcamp, nenahradí skvělý pocit z toho, když držíš novou nahrávku v ruce nebo když hledáš nové či staré vydání desek, které by jsi si koupil v obchodě s nahrávkami.


Příští rok s kapelou oslavíte pomyslnou „plnoletost“ dokážete říct, který rok pro vás byl ten nejlepší, na který rádi vzpomínáte a proč?

Punto (bicí): Každý rok je jiný, ale pro kapelu obohacující o zážitky, dokonce i nyní, kdy žijeme v “nové době”. Od té doby, co jsme vydali naše první album až do “Murder of Crows”, to byly dobré roky. Každé album má něco konkrétního, čím se liší od druhého, ale nemůžu říct, který rok byl nejlepší, ale spíše to, že od doby, kdy jsme založili kapelu, jsme zažili skvělé okamžiky a zážitky. Ale mohl bych ti říct, že tento rok 2020 byl pro kapelu velmi dobrým rokem, protože jsme stihli uskutečnit turné po Evropě se skvělými umělci a hudebníky jako ABBATH, 1349 a VLTIMAS. Navíc k tomu jsme se ještě upsali novému labelu, kterým je Black Lodge-Sound Pollutio, dokončili jsme materiál v této celosvětové pandemické době, vydali videoklip a vše okolo, když vyšlo nové album. Doufejme, že to dopadne a budeme moci propagovat naše nové album.

A naopak? Období, na které by jste nejradši zapomněli nebo jej úplně přeskočili?

Punto (bicí): Pravdou je, že se mi nelíbila naše poslední fáze, kterou jsme měli s předchozím labelem, který když koupila větší společnost, přestali s námi komunikovat, tak jsme raději ustoupili stranou a pokračovali svou vlastní cestou.


Obligátní otázka, jaké jsou vaše plány do budoucna? Můžeme se na vás těšit V Evropě, všichni víme, že je teď situace všelijaká, ale jednáte o nějakém evropském turné, můžete už teď prozradit nějaké detaily?

Punto (bicí): Spolupracujeme s naším agentem a manažerem na propagaci našeho nového alba. Máme nějaké předběžné termíny turné, ale musíme brát ohled na situaci, ve která se nacházíme. Uvidíme, co se stane během této první fáze roku 2021. Byli bychom rádi, kdybychom si mohli v Evropě znovu hrát, tak uvidíme.


Posledně jsem (od Matiase) dostala tip na skvělou kapelu BATTLEGRAVE, takže co mi doporučíte tentokrát, co zrovna posloucháte?

Roberto (basa): V poslední době poslouchám spoustu starých death metalových klasik jako Morbid Angel nebo Entombed. V kontextu toho jsou poslední nahrávky od ASPHYX a MEMORIAM kurevsky brilantní. Co se týče undergroundu, můžu doporučit nějaké chilské počiny jako třeba SLAUGHTBBATH a SOULROT, jsou brutální! Rozhodně doporučuji!

Díky moc za rozhovor, vážím si toho! Přeju hodně úspěchů s novou deskou, skvělé prodeje a recenze no a snad na viděnou v příštím roce! Poslední slova jsou vaše pánové....

Matías (zpěv): Díky ti moc Dášo a zároveň i celému Deadly Storm zine! Bylo skvělé odpovídat na tvé otázky a doufáme, že se všichni uvidíme, jakmile to bude možné. Podpora „Murder Of Crows“ byla obrovská a my vám chceme ukázat na pódiu, jak tato šelma zní na živo, pracujeme na něčem ke konci tohoto roku ... tak držte palce! Na zdraví všem a zůstaňte v bezpečí a zdrávi! “FUCK COVID”!

Recenze/review - NUCLEAR - Murder of Crows (2020):




------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

instagram:

facebook:

twitter:
Share this games :

TWITTER