DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 16. dubna 2021

Recenze/review - KORSELD - Dödens Dal (2021)


KORSELD - Dödens Dal
Digital (Bandcamp and all digital retrailers) 2021, vlastní vydání

for english please scroll down

Myslím, že když každý zapátráme ve svých rodokmenech, tak pokaždé narazíme na válku. Naši předci odcházeli na dlouhé roky bojovat za svobodu, pro peníze nebo jen tak, z nadšení. Vraceli se jako poznamenané trosky, které do smrti děsily obrazy z bojů. Vážili si po zbytek života obyčejných věcí. Dlouhé smutné pohledy, vzpomínky, které stále bolí. Nikdy se nepoučíme. 

Téma války se v metalu objevuje poměrně často. Ve spojení s doomem je to ale poměrně neobvyklé. Švédští KORSELD, založeni v roce 2011, jej kombinují se starým death metalem. Výsledkem je nové EP, ze kterého je doslova cítit pochmurná atmosféra zákopů. Ledové melodie, chorobný vokál, všude kolem je smrt.  


EP je protkáno zajímavými, opravdu studenými motivy. Jinak je vše tradiční, velmi dobře zahrané a rozhodně se nenudím. Válka se tentokrát odehrává uprostřed zimy. Překračuješ mrtvá těla, která připomínají z ledu vysekané sochy. Jenom ta krev, vyděšené oči, dávají na srozuměnou, že se zde děje něco divného. Texty jsou ve švédštině, nerozumím jim, ale stejně jako hudba, mě oslovují. Mám rád kombinaci doomu a death metalu. Uklidňuje mě, zároveň bolí a drásá, někde uvnitř, v dutině břišní. Nebudu vám hudbu KORSELD záměrně k nikomu přirovnávat. Názor si určitě uděláte sami dle přiložených ukázek. Venku se vrátila zima. Poslouchám vyprávění z války a jsem moc rád, že jsem ji nemusel nikdy zažít. Doufám, že to tak zůstane. Moc kapel, které by ji uměly znázornit svoji hudbou zase není. Jsem moc rád, že se mi "Dödens Dal" dostalo do rukou. Je pro mě jakýmsi mementem, zajímavým kusem muziky, ke které se budu rád vracet. Má v sobě totiž to nejdůležitější, co může muzika mít. Opravdovost, uvěřitelnost, temnotu a chlad. Jsem přímo ve válce, v cizí zemi a mé další kroky jsou značně nejisté. Válečný death doom metal, který je ledový jako zmrzlá země!


sumarizace:

Neznám moc desek z poslední doby, na kterých by byla zhudebněna válka tak skvěle, jako na novince "Dödens Dal"KORSELD dokázali nemožné. Já se opravdu při poslechu cítím, jako bych byl přímo na bojišti. Jsem obyčejným vojákem, jdoucím na jistou smrt. Vynikající, studené a mrazivé riffy, perfektní vokál a neskutečně beznadějná nálada. To jsou hlavní atributy novinky. Válka je hnusná, špinavá, zlá, nezná slitování. Stejně jako nová nahrávka KORSELD. Kdo z nás bude další obětí? Album je dokumentem o lidské slabosti, o nenávisti, o tom, že je lidstvo jako celek nepoučitelné. Doporučuji poslech v tiché místnosti, s volume pořádně doprava. Nemám dalších slov. Death doom metalové album, na kterém ožívá válka! Doslova! 


Asphyx says:

I don't know many records of recent times where the war was set to music as great as on the new album "Dödens Dal"KORSELD made impossible. I really feel like I was on the battlefield, when listening. I was an ordinary soldierthat goes to certain death. Excellent, cold and frosty riffs, perfect vocal and impossibly hopeless mood. These are the main attributes of the news. the war is ugly, dirty, evil, it doesn't know no mercy. Like thenew recording KORSELD. Who among us will be the next victim? The album is a documentary about human weakness, about hate, about incorrigible humanity. I recommend listening in a quiet room with volume pretty right. I have no words more. Death doom metal album, where the war is coming alive! Literally!

tracklist:
1. Håll Fanan Högt
2. Redo För Strid
3. Häng Dem Högt
4. Dödens Dal

Line-up
Daniel T – Vocals and keyboard
Daniel Reese – Guitars and bass
Jens Fredriksson – Bass
Jonas Hoffman – Drums

Recorded in Goatman Studios 2018 – 2021
Music by Daniel Reese
Lyrics by Daniel T
Artwork by Lars Krantz
Produced by KORSELD
Mastered by Dan Swanö


Share this games :

TWITTER