DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 22. dubna 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - SLEEPLESS - Blood Libel (2021)

Recenze/review - SLEEPLESS - Blood Libel (2021)


SLEEPLESS - Blood Libel
EP 2021, Necromantic Press Records

for english please scroll down

Stejně si pořád myslím, že krása klasického metalu tkví hlavně v nadšení. V takové té těžko popsatelné rebelii, kterou lze velmi složitě vyjádřit slovy. Skladby musí řezat, musíte mít chuť si je zazpívat spolu s kapelou. Alespoň tak to mám nastaveno přes dlouhých třicet let. Mohl bych se už na všechno vybodnout a jen poslouchat z osvědčených zdrojů. Vystačil bych si s tím ještě dlouho po smrti. Jenže mě pořád baví objevovat, zkoušet nové styly, skupiny.

SLEEPLESS jsou kapelou složenou ze starých zkušených muzikantů. Pomatujete ještě někdo DEAD CONSPIRACY z osmdesátých let? Tak jejich basák Eric Dorsett a bubeník Eric Detablan se dali dohromady a začali hrát ryzí heavy metal, thrash. Ledové melodie, nářezové pasáže. Ale i kousky lehké progrese.  Hudba hlavně pro gurmány, labužníky, kteří s chutí rádi a často ochutnávají něco nového. Baví mě to moc.


Na "Blood Libel" se ctí klasický heavík, ale i thrash metal. V některých momentech mi SLEEPLESS lehce připomínají mé oblíbené Dány ARTILLERY, případně SANCTUARY, WITHERFALL, ICED EARTH, NEVERMORE, VOIVOD, zazní ale i ozvěny BLACK SABBATH. Je to pocta klasickému, tradičnímu metalu, zahraná od mistrů v oboru. Netuším, kolika současným mladým fanouškům se tahle deska bude líbit, mám pocit, že dnes zrovna letí něco úplně jiného, ale já si v albu čtu jako v učebnici. Oceňuji hlavně věci zmíněné v úvodu. Poctivost, nadšení, ryzost. Užívám si vokály, užívám si jednotlivé melodie. Deska není dnes tolik častou, generickou záležitostí, ale autentickým technickým thrash metalem, zahraným hezky od podlahy. Když SLEEPLESS poslouchám, tak mám najednou hroznou chuť objevovat, vrací se mi do žil síla. V nahrávce je opravdu velké množství silných melodií, zajímavých nápadů. Není to záležitost pro prvních pár poslechů, ale spíše takový ten kousek hudby, ke které se budete rádi a často vracet. A pokaždé objevíte něco nového. Na to, že se jedná jen o čtyř skladbové EP se povedlo kapele narvat do songů opravdu kvalitní třaskavou směs. Jsou jako sopka, jako erupce nápadů. Technický heavy thrash metal, který vás přikove na zeď! Skvěle!


Asphyx says:

Creating a good knife is a great art. You have to handle the craft well, have a lot of knowledge about the materials and then try to embed the soul into your product. It's very similar to music. It is not enough to play well, you need to add something extra, what attracts fans. Be able to sell and have a thing that is often forgotten - talent.

I have to admit that the novelty of the American thrashers SLEEPLESS (musicians from legendary death metal band DEAD CONSPIRACY - Eric Dorsett and Eric Detablan)  literally swept me. I really like heavy metal insertions, sharpened vocals, and mainly song structures. Gradually as in ancient times, they have the necessary charge and energy. The music is old and trite, but it is played with the elegance of old masters. Bon-appetit!


It's really a perfectly sharpened piece of thrash / heavy metal that gets my attention for the very first time. Then, it staggered, getting into my body like an intruder. Every time I have a taste for music with a good tap, I put it in my head. The gentlemen act like a launched torpedo, they are unbridled and explosive. All the pressure is then bridged with very memorable melodies (and killer cold sound made by Kevin Hahn). The band does not take themselves too seriously, everything is presented with exaggeration. I admit that I am really entertained, I'm sucking all the atmosphere. Have you ever seen a transformer station? So then you probably know what I'm writing about. An excellent technical thrash heavy metal album that will take you through the guts like a sharpened knife! Metal!

for fans: ARTILLERY, SANCTUARY, WITHERFALL, ICED EARTH, NEVERMORE, VOIVOD, BLACK SABBATH

tracklist:
1. The Man Who Could Not Sleep
2. Host Desecration
3. Deluded Hordes
4. Blood Libel (A Vampire Tale)


Share this games :

TWITTER