DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 14. května 2021

Home » , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Kniha o životě a smrti - Axel Munthe (1969)

KNIŽNÍ TIPY - Kniha o životě a smrti - Axel Munthe (1969)


Kniha o životě a smrti - Axel Munthe
1969, Melantrich

Nedávno jsme doma rozvířili debatu o tom, jaké knihy nás v životě nejvíc ovlivnily. Vzali jsme to hezky popořadě, od dětství. Zalezlí v peřinách jsme pod baterkou hltali s kamarády edici KOD, první sci-fi, ale i doporučenou četbu ze školy. Bylo mi myslím třináct let, když mi zemřela babička. Moudrá, hrozně hodná žena. Už si ani nevzpomínám, kolikrát jsem k ní běžel jako malý s odřenými koleny. Moje poslední návštěva byla stejná jako vždycky. Jen mi přišla bábinka usměvavější. Pohladila mě po tváři a řekla mi, že až budu mít někdy čas, měl bych si přečíst knížku Kniha o životě a smrti od Axela Muntheho. Její odchod mě hrozně bolel. Asi jako každé dítě. Na nějaké čtení jsem neměl žádné pomyšlení. 

Uplynulo několik let, sedím v knihovně a sleduji krásnou knihovnici Kláru. Jsem puberťák a ona dospělá žena. Její vlasy se vlní jako u klisen, každý chlap má něco, čím ho dokáží dámy uhranout. Klára ale nebyla jen hezká, ona byla i chytrá. A doporučovala mi knížky. Hlavně sci-fi. Taky měla papírovou krabici, kde jste si mohli koupit vyřazené svazky. Jako mladý obrýlený čtenář jsem toho často využíval. Za peníze, vrácené za otcovy lahváče, jsem si pořídil ohmataný výtisk Knihy o životě a smrti. Naše cesty se po letech konečně spojily. 

Na chalupě v Jizerkách jsem si sedl do stejného křesla, jako kdysi moje babička. Pod šumícími břízami jsem se smál, brečel, přemýšlel. Bylo to na mě těžké čtení. Axel je trošku svérázný filozof, ale zároveň neskutečně lidský, noblesní. Zvířata a lidé, živí tvorové. Laskavost, spousta bolesti, život a smrt. To, co jsem marně jako mladý objevitel hledal ve filozofických směrech, náboženstvích, jsem našel v tomto spise. Ano, Kniha o životě a smrti je dílem, které mě ovlivnilo asi nejvíc. A to s autorem v mnohém nesouhlasím.

Hodně věcí jsem napoprvé nepochopil. Pro mě bylo hrozně důležité (a dodnes je), co mi svým doporučením babička chtěla říct. Moc moudrých lidí na světě není. Axel Munthe jím byl. Pro mě určitě. Je spousta jedinců, kteří se ohánějí filozofií, ale on ji převedl v praxi. On vše prožil. O životě a smrti toho věděl jako lékař spoustu. A dokázal to sepsat a předat moji babičce i mě. 

Ke Knize o životě a smrti jsem se za život vracel častokrát. Naposledy loni v létě, po pohřbu mého kamaráda. Potřeboval jsem šumící les, sklenku něčeho dobrého a povzbudit, ujistit se, že svět není tak smutný, jak může někdy být. Zajímavé je také to, že čím jsem starší, tak si nacházím v knížce další a další kousky, momenty, vyzobávám si je, uchovávám v paměti, hýčkám a přemýšlím nad nimi.

Kniha o životě a smrti patří s jistotou mezi knížky, které mě hodně ovlivnily a ovlivňují. Škoda jen, že nemohu Axela už nikde potkat. Rád bych se jej na spoustu věcí ještě zeptal. 

„Co jste si ponechali pro sebe, ztratíte, co jste rozdali, budete mít navěky.“Axel Munthe.

Děkuji za pozornost a přízeň, buďte dobří!

------------------------------------------------------------------------------------

Světoznámá kniha švédského lékaře, který se jejím vydáním stal jedním z nejčtenějších švédských spisovatelů. Je to krásné svědectví Muntheho životních událostí, jež se odehrávaly především na místech, kde bylo nejvíce třeba pomoci, ale i v nejluxusnějších šlechtických sídlech. Munthe není jen dvorním lékařem švédské královny, jde léčit i do války a stejně tak do cholerou postižené Neapole, aby naplnil nejvyšší smysl svého humanistického poslání.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER