DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 26. června 2021

Rozhovor - MACABRE DECAY - Temné ozvěny z katakomb!


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švédska - MACABRE DECAY.

Odpovídal zpěvák Henka Andersson, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - MACABRE DECAY - Into Oblivion (2021):

Ave MACABRE DECAY! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií MACABRE DECAY.

Všechno to začalo v roce 2014 z trosek kapely s názvem Afterlife. Fredrik Gunnarsson je jediným členem, který z té doby zbyl. Henka Andersson se připojil v roce 2014, Henke Edlund v roce 2015 a Martin Knutar kolem roku 2018. Nejprve jsme nahráli EP (2016) a poté jsme nahráli naše první album Purgatory, které vyšlo v roce 2018. 2019 jsme vydali další EP Bloodsoaked, které bylo celé nahráno živě. 2020 jsme podepsali smlouvu s Grind to Death Records a prostřednictvím nich vydáme naše další album v červnu 2021.


Právě poslouchám vaši novinku „Into Oblivion“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s DIMEMEBER, ENTRAILS, ENTOMBED, NIHILIST, DEATH, CARCASS, BOLT THROWER. Deska má skvělý temný sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku?

Děkujeme, bylo to nahráno ve studiu Dorftrottel s Andreasem Bagge Baglienem. Jsme velmi spokojeni s tím, jak to dopadlo. Andreas udělal první mix a po nějaké diskusi a malých změnách to znělo skvěle. Postaral se také o mastering.

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „Into Oblivion“? Jak vlastně tvoří/skládají MACABRE DECAY?

Skladby vznikaly poměrně dlouhou dobu a v určitém okamžiku jsme si vybrali několik z nich na novou nahrávku. Neměli jsme žádné konkrétní plány na vydání, ale věděli jsme, že to nebude u stejného labelu jako vyšlo album Purgatory. Když bylo vše nahráno a hotovo, poohlédli jsme se po nějakých labelech a našli jsme Grind To Death. A doposud to bylo opravdu jednoduché s nimi spolupracovat. Většina skladeb je vytvořena z nápadu na skladbu a hraní ve zkušebně. Každou skladbu píše celá kapela, všichni se na ní něčím podílí.


„Into Oblivion“ má temný obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat?

Fantastický obal vytvořil Niklas Webjörn a byl to Jimmy z Grind To Death Records, kdo nám sehnal tento kontakt. Jen jsme řekli, že to chceme oldschool a brutální a dali jsme mu nahrávku. Udělal náčrt a poté jej dokončil.

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? Could you reveal us who is an author of the lyrics and what is their background? Where did you take inspiration for certain topics?

Všichni pomáháme při psaní textů. Já osobně (Henka) jsem inspirován vším o vraždách, smrti a bolesti. A Henke udělal něco o šílenství náboženství. Nakonec je nejdůležitější, že to zní dobře, než to, že to má hluboký význam.


Hrajete muziku starou jako samotný death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním metalu“?

Haha, jsme staří jako death metal. Opravdu se nám nelíbí žádné nové žánry jako deathcore atd. Death metal je perfektní tak, jak vždy byl, takže necítíme žádnou potřebu ho měnit. Mám rád mnoho nových kapel, ale ne ty, které se snaží něco znovu objevit a přetvořit to na něco. Pak je ze mě starej nerudnej chlap.

Jak jsou na tom MACABRE DECAY s koncerty? Hrajte hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co turné po Evropě, neláká vás?

Macabre Decay milují živé hraní. Proto to děláme. Rádi bychom podnikli turné po Evropě, pokud si to budeme moci dovolit a nebude to velká finanční ztráta. Rádi bychom si zahráli na festivalech, ale zatím je Gefle Metal 2019 jediným festivalem, kde jsme hráli a bylo to skvělé. Doposud jsme nikdy nehráli mimo Švédsko, ale doufáme, že se to změní.


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Demonical, The Generals, Goathead, Caedem, Benediction, Necrophobic… všichni v poslední době vydali skvělé desky.

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Nemůžu říct, že bych znal nějaké české kapely a poslouchal je, pokusím se to napravit. Ale miluju vaše pivo.

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl?

Pro mě osobně to všechno začalo punkem. Pak přišli Slayer, Metallica, Exodus atd. Ale poprvé, co jsem viděl Entombed naživo v roce 1989 se to změnilo a poté pro mě byl nejvíc death metal. Pravděpodobně proto, že to bylo tak extrémní, nové a plné agresivity.


Co chystají MACABRE DECAY v nejbližších měsících?

Příští víkend nahrajeme basy a vokály k pár skladbám. Ve studiu Dorftrottel vše dokončíme pravděpodobně koncem tohoto roku. 16.6. budeme mít během naší zkoušky release párty. A poté nacvičíme setlist pro koncerty, které přijdou a začneme pracovat na novém materiálu.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Díky, bylo mi potěšením. Doufám, že se někdy potkáme na koncertě. Měj se.

Recenze/review - MACABRE DECAY - Into Oblivion (2021):

Share this games :

TWITTER