DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 24. července 2021

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - FRACTAL UNIVERSE - The Impassable Horizon (2021)

Recenze/review - FRACTAL UNIVERSE - The Impassable Horizon (2021)


FRACTAL UNIVERSE - The Impassable Horizon
CD 2021, Metal Blade Records

for english please scroll down

Kdysi dávno se mi zdál sen, že jsem šel do koncertní síně a tam místo kvarteta se smyčci seděla parta metalistů, která když začala hrát, tak bylo publikum vyděšené. Uběhlo několik let a já si s klidem podobnou situaci dovedu představit. FRACTAL UNIVERSE jsou z Francie a tvoří promyšlený, inteligentní death metal. Tedy, on je to vlastně death metal jen v určitých momentech, jinak se jedná o změť výletů do různých směrů. Zpočátku pro neznalého trošku chaos, ale když se zaposloucháte pořádně, tak zjistíte, že se kapele povedlo umíchat vcelku chutný koktejl.

Více než kde jinde zde ale platí, že musí mít posluchač alespoň nějakou fantazii. Novinka mi nepřijde nikterak temná, dokonce bych řekl, že všechno jsem už někde slyšel. Ale to je vlastně problém všech současných kapel. Záleží, jaký styl se líbí zrovna vám. Pohybujeme se zde totiž v progresivních vodách a tam se na nějaké meze či mantinely příliš nehraje.  


Skoro hodinu trvající preludium. Jemné, čisté vokály, zpěvavé refrény. Opravdu si chvílemi připadám jako na koncertě jazzové kapely nebo vážné muziky. FRACTAL UNIVERSE patří mezi hledače, kteří death metal berou jen jako jeden z prostředků k vyjádření. A vy máte jako vždy dvě možnosti. Můžete si založit ruce a spokojeně pokyvovat hlavou nad tím, jak je kapela "krásně rozevlátá", "progresivně strastiplná", "vznešeně smutně-snubná". A nebo jít pryč. Poslední roky se spousta skupin vrací až někam do sedmdesátých let minulého století. Ano, máme tu i rock, heavík, art. Schválně jsem zkusil pustit desku "The Impassable Horizon" jednomu staršímu pánovi, co hudbu stále rád poslouchá (a rozumí ji) a on mi jen odříkával jména, kterým jsou FRACTAL UNIVERSE podobní. A že mu vadí, jak je všechno zbytečně rozvláčné, jak forma převážila nad obsahem. V něčem s ním souhlasím, v mnohém ne. Nejsem asi tak nadšený (ani zklamaný) jako většinový současný moderní posluchač, ale prozraďte mi prosím, proč zase ten saxofon? Uff, co je tohle za módu? Podobné desky se u mě nikdy příliš neohřejí. Ale musím uznat, že v některých momentech jsou Francouzi opravdu zajímaví. Ale vaty je také dost, někdy až moc. Inu, co nadělám, takhle se dnes chce, aby se hrálo. Tohle je deska, která nebude štvát ani vašeho souseda. Navíc mu můžete tvrdit, že je to death metal. No dobře, tak si nechte chutnat. Já prostě nemůžu překousnout takový to uáááá, áááá, ááá, áá. Plus tedy ten saxofon. Jinak v cajku. Progresivní death metal z jiných sfér! Kterému tedy skoro vůbec nerozumím. 


sumarizace:

FRACTAL UNIVERSE hrají progresivní formu death metalu a hrají ji dobře. Na novince kombinují melodické pasáže s těmi ostřejšími. Z alba je cítit pohoda, naléhavost. V určitých chvílích sice trošku ztrácí na intenzitě, ale jako celek vás určitě nezklame. Na své si přijdou hlavně fanoušci, kteří chtějí objevovat v hudbě stále nové motivy. "The Impassable Horizon" je dobrým albem, pestrým, zajímavým. Jen mi připadá, že občas se skladby rozpadají, nedrží pohromadě. Každopádně, pokud máte chuť na něco neotřelého, určitě tuhle desku zkuste. Zklamáni rozhodně nebudete. Progresivní death metal z jiných sfér!


Asphyx says:

FRACTAL UNIVERSE play the progressive form of death metal and they do it well. They combine melodic passages with the sharper on the news. I'm feeling well-being and urgency. The album looses a little bit intensity in some moments, but as a whole it won't disappoint you. The fans who want to discover still new themes in the music will have a field day. "The Impassable Horizon" is a good album, colourful, interesting. It seems to me that the songs sometimes disintegrate, they don't hold together. Anyway, if you fancy something fresh, try this album. You won't be definitely disappointed. Progressive death metal from other spheres!



Tracklist:
01. Autopoiesis (04:01)
02. A Clockwork Expectation (05:11)
03. Interfering Spherical Scenes (03:57)
04. Symmetrical Masquerade (04:20)
05. Falls of the Earth (05:04)
06. Withering Snowdrops (03:30)
07. Black Sails of Melancholia (04:46)
08. A Cosmological Arch (05:20)
09. Epitaph (04:48)
10. Godless Machinists (08:10)
11. Flashes of Potentialities (acoustic) (03:46)
12. A Clockwork Expectation (radio edit) (04:36)



Share this games :

TWITTER