DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 4. října 2021

Recenze/review - VONNEGUT - Grand Betrayal (2021)


VONNEGUT - Grand Betrayal
CD 2021, vlastní vydání

for english please scroll down

Četl jsem o chlápkovi, který zasvětil celý život tomu, že lovil jednoho člověka. Sériového vraha, který cestoval po celém světě. Lovec a jeho kořist. Zohavená těla, pohozená u cesty a pokaždé hrozně málo stop. Podivná znamení, smutek a nenávist. Nakonec se setkali a oba zemřeli ve stejný den. Odložil jsem knihu a poslouchal dál novou desku ruských death metalistů VONNEGUT.

Chodí mi na recenze obrovské množství nahrávek. Poslouchám hudbu skoro pořád (pokud nespím) a snažím se ji filtrovat. Kapela hrající od roku 2015 vydala dvě EP a jeden singl u mě prošla do dalšího kola. Letos totiž přichází s první dlouhohrající deskou, která je po okraj narvaná temnotou a chladem. Nic nového v záhrobí, ani mezi sériovými hudebními vrahy, ale o poctivé řemeslo se rozhodně jedná. Plus něco navíc, bez toho by to nešlo.


VONNEGUT jsou samozřejmě jedněmi z mnoha kapel drtících starý prašivý death metal. Přesto jsem se k nim z nějakého důvodu rád a často vracel. Líbí se mi atmosféra celé desky, užívám si jednotlivé motivy. Vím moc dobře, že už zde všechno bylo, ale když oni to Rusové umí poskládat tak nějak zajímavě k sobě. Myslím si, stále tvrdím, že nad dobrým řemeslem musí být ještě určitá nadstavba. Kus osobitosti, touhy, vášně, nenávisti. A pánové tohle umí. Songy mají jasný cíl, motiv, nápady. Zvuk jest náležitě chladný a obal mi připomíná staré covery z devadesátých let. Kapela se ale nespokojila jen s tím, že by bezezbytku uctívala své vzory. Přidává i kus svých emocí, lehké progres, chcete-li a ze skladeb je to sakra cítit. Texty na bázi filozofie a sociálních témat mi také vyhovují. Tak to vidíte, našinec si v poklidu čte, pustí si novou muziku jen tak, jako kulisu s tím, že se uvidí, jestli jej zaujme a nakonec tu máme zdařilou old schoolovou seanci. Produkce sice není dokonalá, někdy jsou pánové až moc rozevlátí a pár songů by zasloužilo trošku osekat, ale to nic nemění na tom, že jsem si "Grand Betrayal" fakt užíval. Čeká mě ještě několik kapitol. Moc dobře vím, co budu poslouchat. Old school death metal, který strhne vaši duši do hlubin! 


sumarizace:

Novinka "Grand Betrayal" ruských VONNEGUT zní jako ozvěna starých dobrých časů, potažená plesnivou vrstvou ledu. Jedná se opět o morbidní lásku na první pohled, znovu mám nepříjemně přitažlivý mráz v kostech. Album časem ještě uzrálo a neustále jsem objevoval nová a nová temná zákoutí, neotřelé riffy, ledové nápady. Tuhne mi krev v žilách! Nahrávka má v sobě ošklivě temnou jiskru starých pohřebišť. Chladné jsou melodie na této desce, morbidní je hlas. Líbí se mi celková nálada, vlastní výraz, fascinuje mě schopnost kapely na mě přenést tunu smutně černých emocí. Nové album opravdu zní jako ozvěny nemrtvých ze záhrobí. Drsně, maniakálně, studeně. Připomíná mi opuštěnou kobku, někde na severu, kde si dávají rande démoni se smrtí. Vynikající, ledový death metal plný temnoty!


Asphyx says:

The new album "Grand Betrayal" by Russian VONNEGUT sounds like an echo of the good old times and it is covered with mouldy ice layer. Again, this is a morbid love at first sight. I have the uncomfortable cold in my bones, again. The album matured over time and I was discovering new dark corners, fresh riffs and cold ideas with every time I listened to this. My blood solidifies in my veins! The album has a dark sparkle of old graveyards. The melodies are cold, the voice is morbid. I really like the whole mood, expression and I am fascinated by the band´s ability to bring tons of dark black emotions on me. The new album honestly sounds like echoes of undead from graves. Harshly, maniacal, coldly. It feels like an abandoned dungeon somewhere in the North where Death and daemons are having dates. Excellent cold death metal full of darkness!

Tracklist:
01. Frisium
02. Exodus Of The Dead
03. Vantablack
04. The Thirst
05. War Of Hypocrites
06. Worshipped And Cursed
07. The Lurking Fear
08. Grand Betrayal

band:
Alex voice, lyrics
Pavel guitars, music
Konstantin guitars, bass, programming


Share this games :

TWITTER