DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 28. června 2022

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - DESERTED FEAR - Doomsday (2022)

Recenze/review - DESERTED FEAR - Doomsday (2022)


DESERTED FEAR - Doomsday
CD 2022, Century Media Records

for english please scroll down

Lidem vždycky vadily černé ovce, vystupující z davu. Přisuzovaly jim špatné vlastnosti. Originalita se netrpí, to si prosím uvědomte. Jinakost se rovná mnohdy utrpení. Nejsme ze své podstaty tolerantní. Přitom je to škoda. Vezměte si třeba takové DESERTED FEAR, kteří vždycky přinášeli do death metalu spoustu novějších prvků. Více melodie, více chladu. To nebude mnohým po chuti, říkal jsem si, když jsem jejich nové album "Doomsday" slyšel poprvé.

Novinka chce čas, proto také vydávám recenzi až teď. Musíte se do ní ponořit, nechat se unášet na zpěněných vlnách motivů. Poslech chce a vyžaduje od posluchače naprostou pozornost a také pěknou dávku fantazie. A to není zase tolik časté. Většina lidí je velmi konzervativní. 


"Doomsday" lze popsat jako takovou kombinaci severského smrtícího kovu (Gothenburg style), válečných BOLT THROWER a v klidnějších pasážích PARADISE LOST. Možná naleznete i jiné odkazy (třeba na skvělé WOLFHEARTH, EVOCATION, THE CROWN). Není to zase tak důležité. Osobně oceňuji samotné skladby, které jsou velmi dobře napsány, baví mě, řežou a pálí. Jakoby mi kapela nasypala do čerstvé rány sůl. Radost mi dělá i zvuk, obal, všechny formální záležitosti. Ono celkově mám z desky takový zvláštně smutně usměvavý pocit. Nikde nic nepřebývá a i když mi skladby zpočátku trošku splývaly v jeden celek, časem jsem jednotlivé kousky rozklíčoval a teď se pokaždé vždycky hrozně těším, až si album zase pustím. Prozpěvuji si, podupávám novou, fascinuje mě lehkost, s jakou vše plyne. DESERTED FEAR vždy byli jiní, odlišní, pokaždé se snažili posunout dál. Mají talent a jejich nastavený směr se mi velmi líbí. Nepohybují se jen mezi tradičními mantinely, ale hledají, objevují, jsou jako vědci, kterým se povedlo najít zlatý grál, tajemnou formuli. Pro mě se jedná přesně o druh muziky, kterou raději poslouchám, než abych o ní psal. Netřeba dalších slov. Slyšte mrazivé ozvěny! 


sumarizace:

Troufám si tvrdit, že nová deska "Doomsday" některé posluchače na první poslech nezaujme. Vyžaduje určitou dávku pozornosti a trpělivosti. Je nutné se dostat pod povrch, nechat se jí prostoupit, nasáknout. Album je určeno spíše pro ty, kdo rádi u hudby nejen relaxují, ale také přemýšlejí. Obsahuje v sobě notnou dávku tajemna i magických momentů. Na nahrávce najdete mocné nástupy, metalové plochy odněkud ze severu i syrový melodický death metal. Osobně bych snesl trošku víc prašiviny, ale můj pohled berte jako názor příliš zmlsaného posluchače. Jinak je "Doomsday" vynikajícím dílem, připomínajícím mi nejvíc asi dávku ledu, píchnutou mi přímo do žil. Vznešenost, lehká hra s melodiemi, postupná gradace, příběhy, ze kterých je cítit smutek i naděje. DESERTED FEAR stvořili opět originální dílo po všech stránkách. Za skvěle odvedeným řemeslem se ukrývá absolutní tma a chlad! "Doomsday" lze popsat jako takovou kombinaci severského smrtícího kovu (Gothenburg style), válečných BOLT THROWER a v klidnějších pasážích PARADISE LOST. Možná naleznete i jiné odkazy (třeba na skvělé WOLFHEARTH, EVOCATION, THE CROWN). Slyšte mrazivé ozvěny! 



Asphyx says:

I dare to say that the new album "Doomsday" will not interesting for some listeners on the first listening. It requires a certain amount of attention and patience. It is necessary to get under the surface, let it pass through, soak up. The album is intended for those who like not only relax but also think about music. It contains a certain amount of mystery and magical moments. On the record, you'll find powerful adventures, metal surfaces somewhere from the north and even raw melodic death metal. Personally, I would take a little bit more rumors, but take my opinion as one of a too dainty listener. Otherwise, the "Doomsday" is an excellent piece, reminding me most the dose of the ice blowing me straight into my veins. Excellence, light play with melodies, gradual gradation, stories from which is possible to feel sorrow and hope. DESERTED FEAR created again the original work in all aspects. Beyond the craftsmanship there is absolute darkness and cold! "Doomsday" can be described as such a combination of Nordic death metal (Gothenburg style), war BOLT THROWER and in calmer passages PARADISE LOST. You might find other references (like the great WOLFHEARTH, EVOCATION, THE CROWN). Hear the frosty echoes!



about DESERTED FEAR on DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - DESERTED FEAR - Drowned by Humanity (2019)





Tracklist:
01. Intro
02. Part Of The End
03. Idols Of Triumph
04. Follow The Light That Blinds
05. Fall From Grace
06. At Its End
07. Reborn Paradise
08. The One Desire
09. Call 0f Emptiness
10. Voices Of Fire
11. Doomsday
12. Funeral Of The Earth (Bonus Track)
13. Artifacts Of The Black Rain (In Flames Cover) (Bonus Track)



Share this games :

TWITTER