DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 7. června 2023

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Recenze/review - SARVEKAS - Woven Dark Paths (2023)

Recenze/review - SARVEKAS - Woven Dark Paths (2023)


SARVEKAS - Woven Dark Paths
CD 2023, Soulseller Records

for english please scroll down

Na konci každé cesty je smrt. Záleží jenom na okolnostech. Narodíme se, abychom čekali a doufali, že nebude moc bolestivá. Svůj čas si můžeme ukrátit hudbou, která nás postupně připraví na odchod do věčnosti. Osobně to mám nastavené tak, že vyhledávám a podporuji kapely, které mě nějakým způsobem osloví. Finští black metaloví mágové SARVEKAS mě zaujali již svým prvním EP z roku 2020 ("Of Atavistic Fury & Visions" - odkaz na recenzi je dole pod článkem). Jedná se o kapelu, která je věrná klasickému černému kovu z devadesátých let. 

Líbí se mi způsob, jakým k hudbě přistupují. Mají skvělý zvuk (Kari Laaksonen - Engineering, Mixing, Mastering, obal (Roni Ärling), po formální stránce je vše v absolutním pořádku. Navíc jejich songy smrdí sírou, takovou tou starou patinou, jestli mi rozumíte. Jakoby přede mnou při poslechu ožívaly dávné legendy plné příšer, tmy a nenávisti.


Poslouchám "Woven Dark Paths" stále dokola a najednou nejsem ve svém pokoji, ale toulám se někde na severu, hluboko v lesích, kdy je každý stín ozvěnou. Nakonec vždy dojdu na kdysi opuštěné pohřebiště. Sednu si k obětnímu stolu a přemýšlím nad věčností. Obřad může začít! Pánové se volně inspirovali u kapel jako DARK FUNERAL, MARDUK, DARKTHRONE, WATAIN, SATYRICON, DISSECTION, MAYHEM, JUDAS ISCARIOT. Riffy jsou jako nářek větru ve stromech, bicí duní jako ozvěna ze záhrobí a obdivuji i jedovatý vokál, který mi připomíná řev padlého kněze. Mám rád, když ve mě hudba probudí fantazii, když se moje myšlenky rozlétnou do temnoty. A SARVEKAS mě spoutali pavučinami, zavřeli do studené kobky. Je vám doufám jasné, kdo bude další oběť. Finové ctí tradice a dělají to velmi zkušeně a inteligentně. Přečtěte si i texty, které jsou také velmi zajímavé. Mrazí mě v kostech, přesto musím jít dál. Je už dávno tma a právě v těchto chvílích vynikne album nejvíce. Je určeno pro všechny, kteří uctívají norskou i švédskou metalovou školu, pro všechny prokleté i pro nemrtvé. Líbí se mi, jakým způsobem na mě nová deska působí, jak si mě pomalu podmaňuje, jak ji vnímám všemi kousky svého těla. V tomto stylu si hodně vybírám, jsem starý pes, který zvedá hlavu už jen, když jej něco zaujme a musím napsat, že "Woven Dark Paths" je nahrávkou, která se povedla po všech stránkách. Vznešený, ledový, temný black metalový vichr!  Mytologický rituál plný zmrzlé krve!


Asphyx says:

At the end of every journey is death. It just depends on the circumstances. We're born to wait and hope it's not too painful. We can pass the time with music that gradually prepares us for our departure into eternity. Personally, I have it set up so that I seek out and support bands that appeal to me in some way. Finnish black metal magicians SARVEKAS have already caught my attention with their first EP from 2020 ("Of Atavistic Fury & Visions" - the link to the review is below the article). This is a band that is true to the classic black metal of the 90s.

I like the way they approach their music. They have a great sound (Kari Laaksonen - Engineering, Mixing, Mastering, cover artwork (Roni Ärling)), formally everything is absolutely fine. Moreover, their songs smell of sulphur, that old patina, if you know what I mean. It's as if ancient legends full of monsters, darkness and hatred came to life in front of me while listening to them.


I listen to "Woven Dark Paths" over and over and suddenly I'm not in my room, but wandering somewhere up north, deep in the woods, where every shadow is an echo. Eventually, I always come to a once-abandoned burial ground. I sit at the offering table and contemplate eternity. The ceremony can begin! The gentlemen are loosely inspired by bands such as DARK FUNERAL, MARDUK, DARKTHRONE, WATAIN, SATYRICON, DISSECTION, MAYHEM, JUDAS ISCARIOT. The riffs are like the wail of the wind in the trees, the drums rumble like an echo from beyond the grave, and I even admire the venomous vocals that remind me of the roar of a fallen priest. I love it when music awakens my imagination, when my thoughts fly off into the darkness. And SARVEKAS have bound me in cobwebs, locked me in a cold dungeon. I hope you can see who the next victim will be. The Finns honor tradition and do it with great skill and intelligence. Read the lyrics, which are also very interesting. It chills me to the bone, yet I must move on. It's long past dark and it's in these moments that the album stands out the most. It is for all those who worship the Norwegian and Swedish school of metal, for the damned and the undead. I like the way the new album affects me, the way it slowly conquers me, the way I feel it with every fiber of my being. I pick and choose a lot in this style, I'm an old dog who only raises his head when something catches his attention and I have to write that "Woven Dark Paths" is a record that succeeds in every aspect. A sublime, icy, dark black metal whirlwind! Mythological ritual full of frozen blood!


Recenze/review - SARVEKAS - Of Atavistic Fury & Visions (2020):
https://www.deadlystormzine.com/2021/02/recenzereview-sarvekas-of-atavistic.html


Track listing:
1. Rite of Transcendence2:03
2. The Scryer of Bones5:44
3. Of Bloodlust & Nightside Sorceries4:54
4. Embers of Pagan Fire5:27
5. Woven Dark Paths5:21
6. The Austerity of the Northern Lands4:38
7. Soaring Over the Battlefields5:23
8. The Great Winter6:59



Share this games :

TWITTER