DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 18. srpna 2023

Home » , , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Nářek drozda - Tim Weaver (2023)

KNIŽNÍ TIPY - Nářek drozda - Tim Weaver (2023)


Nářek drozda - Tim Weaver
2023, Mystery Press

David Raker je jednou z literárních postav, kterou mám velmi rád. Vždycky se mi líbil jeho styl uvažování, jeho náhled na svět, na lidi. Je to pro mě hrozně důležité, když čtu nějakou knihu, abych jí věřil. Je jasné, že vše je fikce, záleží jen na tom, zda na autorovu hru přistoupíte. Knihy mého oblíbeného Tima Weavera bývají velmi často složitě vykonstruované, až si někteří čtenáři říkají, že je vše přitažené za vlasy. Nemyslím si to. Vždyť pokud by se psalo jen o obyčejných věcech, nudilo by nás to. U detektivek a thrillerů to platí dvojnásob. Potřebujeme svoji dávku napětí, no nemám pravdu? Novinku Nářek drozda jsem zhltl jako malinu. Trvalo mi to dva dny a všech 440 stránek uběhlo jako voda. Je to napínavý příběh. Hledání ztracených osob musí být hrozná disciplína. A Tim Weaver umí perfektně vystihnout atmosféru, nálady, takovou tu těžko popsatelnou beznaděj, kterou musí všichni prožívat. Bylo mi opět velkou ctí, že jsem si mohl tuhle knížku přečíst.

Vždycky si říkám, jak musí být hrozné, když se při vyšetřování postupně objevují různá temná místa, která máme každý v hlavě. Většina z nás si představuje jen lehce neškodné věci, něco trošinku zakázaného. Jsou ale jedinci, do kterých byste to neřekli. Skryté bestie. Jako třeba dva kluci kolem třiceti z oddělení IT, kteří k nám před lety chodili udržovat počítačové systémy. Usměvaví a vtipní kluci od klávesnic, do kterých byste řekli, že po večerech tráví svůj čas v Dračím doupěti. Jednoho dne nepřišli do práce. Několikrát přijela policie, potom bulvár a nakonec i televize. Člověk by řekl, že se v dnešní době lidé prostě neztrácejí. Jenže oni jeli na výlet do Albánie. Tam stopa končí a dlouho se myslelo, že tam leží někde v údolí a stali se obětí místní mafie. Sem tam nějaký novinář případ připomenul, ale jinak nic. Nedávno, v době, když už to nikoho nezajímalo a nebude zajímat, se zjistilo, že oba milí kluci byli napojeni na síť pedofilů. Když jsem se to dozvěděl, udělalo se mi blbě od žaludku. Knihy jsou jedna věc, ale realita, to vás sundá. Nebo alespoň mě. Tím vším chci říct, že Nářek drozda je sice napínavý a velmi dobře vykonstruovaný (a složitý) případ, ale věřím tomu, že se klidně mohl stát. Lidem do hlavy nevidíte.

Když vám umře někdo blízký, máte najednou v srdci černou díru. Nojo, ale co když se po letech dovíte, že všechno bylo úplně jinak a třeba ještě žije? Nedovedu si představit, jaké pocity musí člověk zažívat. Tim Weaver je umí popsat. Ovládá totiž jednu, pro spisovatele velmi důležitou vlastnost, je velmi lidský, nehodnotí. Jeho hlavní postava není žádný super muž, ale chlápek z masa a kostí, který má "akorát" talent na to, rozplést pavučinu zla. Musí to být hrozná práce. Vždycky si říkám, jak obdivujeme práci různých policistů a kriminalistů, ale dovedete si představit, jaké to musí být, když je kolem vás jenom nenávist a smutek? Musí to být hrozné a psychicky velmi náročné. Připadal bych si, že se neustále brodím v bažině, která mě stahuje dolů, do hlubin. Ono někdy stačí, když člověk musí na večírek s lidmi, se kterými by normálně nikam nešel. Víc alkoholu, víc padlých zábran a to pak někdy slyšíte věci, o kterých nechcete vědět. Jsem na tohle hrozně citlivý a vadí mi to. Takové to nadávání na partnerky, zesměšňování, hnusné kecy o dětech. Já vím, řeči se vedou, ale kdyby z toho byla jen desetina pravda, je to šílené. A to prosím popisuji klidový stav, žádnou válku, ve které musí platit úplně jiná pravidla.

Měl jsem při čtení zase takový ten pocit, že musím číst dál a dál. Chtěl jsem všechno objasnit a rozplést spolu s Davidem. Každé postavě jsem dal v představách obličej. Často mi připomínaly někoho, koho jsem potkal, někoho, kdo se mnou pracuje. Možná to bude znít divně, ale mě podobné knihy připomínají matematickou rovnici, kterou musíte vyřešit. Ujdete několik slepých cest, občas narazíte do zdi, jste nešťastní, že nevíte jak dál a nakonec výledek podtrhnete dvakrát a máte radost, že jste vše spočítali. Přesto vám vzadu v hlavě hlodá červ pochybnosti. Postupoval jsem správně? Neudělal jsem nějaké chyby? Mě vyšetřování zmizení dvou manželů, kteří měli bouračku a jejich těla se nenašla, takovou rovnici o mnoha neznámých připomíná. Pochybnosti. Co je vlastně pravda? A nelhali nám, když nás učili, jak tyhle příklady počítat? Všechny knihy tohoto skvělého autora mají takovou zvláštní, melancholickou, smutnou náladu. Možná bychom byli překvapení, pokud bychom věděli, kolik lidi se každý rok opravdu ztratí. 

Co dodat na závěr? Myslím, že pokud máte Tima Weavera rádi jako já, tak chybu rozhodně neuděláte. Někomu se bude líbit trošku méně, než předchozí knihy, ale to u mě fakt nehrozí. Já jsem dostal přesně to, co jsem chtěl. Napínavou detektivku se spoustou zvratů a různých odboček. Četla se víceméně sama. Nemusel jsem se vracet ani jednou. Zkrátka jsem jeden den došel do PPL boxu, doma otevřel recyklovanou krabici, přičichl si k voňavému papíru (ne, já fakt eknihy číst nebudu) a sundal jsem obal, aby se nepoškodil. Kolem chodila rodina a ptala se mě na různé věci. Nevnímal jsem. Byl jsem mimo. Vyšetřoval jsem spolu s Davidem. To mi nemůže dávat nikdo za zlé. Když je jednou člověk fanoušek, tak to se nedá nic dělat. Pokud to máte jako já, jděte do toho! Nářek drozda je jízda od začátku do konce. Buďte dobří a přeji vám, abyste nikdy nikoho neztratili. Hezký den.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DÁVNÁ VRAŽDA. NEVYSVĚTLITELNÉ ZMIZENÍ. A DĚSIVÉ TAJEMSTVÍ, KTERÉ JE SPOJUJE.

Krátce před nehodou zachytí Cate a Aidena Gascoigneovy na silnici dopravní kamera. Smějí se a všechno se zdá být v naprostém pořádku. Pouhých pár vteřin nato se jejich auto zřítí do třicet metrů hluboké propasti, kde okamžitě vzplane jako pochodeň.

Takovou nehodu nemohli manželé přežít. Jenže když se hasičům konečně podaří ohnivé peklo uhasit, čeká na ně překvapení. Ve voze ani v blízkém okolí nenajdou žádná těla nebo ohořelé ostatky. Po Gascoigneových se slehla zem.

Po dvou a půl letech se zoufalá rodina obrací na soukromého vyšetřovatele Davida Rakera, který se ihned pouští do rozplétání záhady. Proč sjelo auto Gascoigneových ze silnice? A kam se manželé poděli? Chtěli předstírat vlastní smrt? Ale proč zrovna takhle? A kvůli čemu? Nebo komu?

Před Davidem Rakerem se vrší otázky bez odpovědí. A to ještě netuší, jaké hrůzné tajemství pod vrstvami lží objeví a že se při honu za pravdou sám stane lovnou zvěří.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER