DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 15. prosince 2023

Home » , , , , , , , » KNIŽNÍ TIPY - Glatz. Smršť - Tomasz Duszyński (2023)

KNIŽNÍ TIPY - Glatz. Smršť - Tomasz Duszyński (2023)


Glatz. Smršť - Tomasz Duszyński
2023, Slovart (ČR)

Když jsem před mnoha a mnoha lety pátral po svých předcích, zavedl mě rodokmen do polského Kladska. Dokonce jsem našel dům, ve kterém můj děda vyrůstal. Když jsem potom nedávno objevil detektivní sérii Glatz, která se v těchto místech odehrává, vše se mi tak nějak spojilo v jedno. Měl jsem i během druhého dílu, který se odehrává v roce 1923, neustále neodbytný pocit, že jsou mí předci součástí příběhu. Najednou jsem si připadal trošku neúplný. Měl jsem možná pátrat ještě dál. Každý badatel v historii čeká, že byl součástí šlechtického rodu, ale to je velmi naivní představa. Máme ve zvyku si naše předky idealizovat a na to špatné zapomínat. I oni ale vraždili, byli nevěrní, zlí. A naopak. Je to vlastně nikdy nekončíci souboj mezi světlem a tmou. Vždy záleží jen na nás, na jakou stranu se postavíme. 

Vždycky jsem překvapen, kolik toho máme s Poláky společného. V tomto případě se příběhem prolíná dějová linka s nám notoricky známou postavou, duchem hor, Rübezahlem. Ano, je to náš Krakonoš, v jejich podání o dost děsivější. Hlavní příběh je neméně temný. Zmrzačený turista. Vraždu vyšetřuje vrchní strážmistr Franz Koschell. a vy si tak můžete vychutnat výlet do doby, kdy se Evropa pomalu vzpamatovávala po první světové válce. Ne, nejsou to krásné obrázky z pohlednic, které najdete na půdě. Naopak, na povrch zase jednou vyvřela temnota a lidská nenávist. Autor, když knížku psal, tak se opravdu skvěle připravil, co se týká historických faktů. Musím mu vyseknout poklonu. Mám moc rád detektivky, které se odehrávají v historii. Tehdy měli samozřejmě omezené možnosti, co se týká technologií. Vyšetřovalo se  jinak, což je pochopitelné. Vždycky, když podobné knihy čtu, tak si říkám, kolik případů zůstalo neobjasněno.  

Máme tu tedy napínavý děj, výlet do minulosti, prostředí, které je i mými kořeny. Zamícháno, skvěle napsáno a výsledkem je velmi zajímavé krimi, které se mi četlo samo. Mám to takhle rád. Když jsem chycen u první kapitoly, abych se potom "probudil" do současného světa až po spoustě stránek. Když mě kniha nebaví, tak ji nečtu. Mám to stejné jako s muzikou. Už čtu a poslouchám jenom to, co mě baví. Navíc o tom píšu, což je samo o sobě řehole. Série Glatz je mým malým soukromým objevem. Myslím si ale, že by se vám mohla líbit, i když nejste prostředím osobně spjati jako já. On má autor totiž takový ten dar vypravěče, což by měl dobrý spisovatel mít. Já vím, poslední dobou se na dobré řemeslo zapomíná ve všech oborech, ale jsem stalá škola. Jiný už nebudu a ani nechci být. Cítím chlad a syrovost tehdejší doby, když obracím stránky a srkám k tomu kávu. Byli jsme zase na dlouhé procházce v lesích. Zrovna jsem vzpomínal na svoji babičku, která nám o Krakonošovi vyprávěla. Jako dítě jsem se ho dost bál. 

Nahlédneme do minulosti, do lidských myšlenek, které měly být raději skryty. Vždycky, když se toulám po vlastech českých, fascinuje mě, kolik je všude různých pomníčků, křížů. Dost často jsou vzpomínkou na nějaké neštěstí nebo právě vraždu. Tenkrát sice lidé měli respekt alespoň před Bohem, ale jak to vypadá, tak rozhodně ne všichni. Ukazuje se, že jsme vlastně trošku chytřejší zvířata a to jenom někteří. Ne, já nechci a nevidím svět jenom černě. Mě baví rozplétat napínavé případy. Do hry vstupuje Wilhelm Klein, vojenský detektiv a my postupně zjišťujeme, že případy souvisí s jeho minulostí. Celá kniha plyne tak nějak samozřejmě, připadám si, že je opravdu rok 1923. Zrovna jedu v kočáře a na hlavě mám cylindr. 

Mám rád historické detektivky. Jsou pro mě vždy takovým literárním osvěžením. A navíc, když jsou dobře napsány, tak si doplním a rozšířím také obzory. Je to taková ta knížka do sychravých dní, které právě kolem nás probíhají. Těším se, až zase pojedu na hory. Asi si vezmu knihu s sebou a přečtu si ji znovu. Myslím si, že na chalupě v Jizerkách, pár kilometrů od Kladska, vynikne ještě lépe. Moji předci byli jen obyčejní řemeslníci, sedláci a dělníci. Snad žili poctivě. Děkuji vám za pozornost a přeji vám dobré světlo! Opatrujte se.


KNIŽNÍ TIPY - Glatz - Tomasz Duszynski (2022):

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sněžník, zima 1923. Místní průvodce nachází na vrcholu věže císaře Viléma tělo turisty, zmrzačené drastickým a promyšleným způsobem. Téhož dne je zavražděn uznávaný vědec. Vrah se v zanechané zprávě představuje jako hrdina místních pověstí, Duch hor, Rübezahl. Vyšetřováním případu je pověřen šéf kladského kriminálního oddělení, vrchní strážmistr Franz Koschella. Brzy vyjde najevo, že Rübezahl si své oběti nevybírá náhodně, a stopy vedou až do nemocnice v Beelitzu nedaleko Berlína. Kladský policista se střetává se starým známým, vojenským detektivem kapitánem Wilhelmem Kleinem. Koschella je přesvědčený, že klíč k polapení pachatele spočívá v Kleinově minulosti. Konfrontace s kapitánem je nevyhnutelná a pravda, kterou odhalí, bude mít neobyčejně vážné důsledky. Co se skrývá pod tajícím sněhem? A kdo tak krutým způsobem rozplétá nitky minulosti? Třetí díl detektivní série Glatz, zasazené do česko-polského pohraničí dvacátých let.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER