DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 13. dubna 2024

Home » , , , , , , » Rozhovor - ETERNAL - Death thrash metal, u kterého ucítíte blízkou přítomnost smrti!

Rozhovor - ETERNAL - Death thrash metal, u kterého ucítíte blízkou přítomnost smrti!


Rozhovor s death thrash metalovou skupinou z USA - ETERNAL.

Recenze/review - ETERNAL - Cryptic Lust (2024):

Ave ETERNAL! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos první dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vašimi předešlými nahrávkami? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

S touto dlouhohrající deskou jsme konečně našli svůj zvuk a styl a byli jsme schopni vytvořit lepší a ucelenější produkt než dříve. Od našeho vzniku jsme prošli mnoha změnami v sestavě, včetně současných členů hrajících na různé nástroje, ale tentokrát jsme se našli jako celek a je to vidět ve srovnání s našimi ostatními nahrávkami.


„Cryptic Lust“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál ETERNAL?

Proces psaní byl jednoduchý. Vymysleli jsme část nebo úsek, který jsme chtěli, aby byl základem písně, a doplnili jsme ho dalšími riffy a úseky, čímž jsme vytvořili lepší základní riff nebo úsek než původní. Snažili jsme se do jedné skladby zakomponovat švédský a floridský styl death metalu, aby to bylo také svěží.

Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Zvuk je krutý, surový a zároveň temný a živočišný. Kdo je pod ním podepsán? V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Album jsme nahrávali sami u našeho bubeníka Xandera Bridgese. Ten kluk je čaroděj a dokázal nám namíchat přesně takový mix, jaký jsme hledali.

Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Arizona si chodím pro muziku vlastně na jistotu. Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Arizonské death metalové hnutí vzkvétá a daří se mu. Je zde spousta opravdu skvělých kapel. Měli jsme silnou scénu, ale na konci covidu se objevila úplně nová vlna kapel, která ji ještě více rozrostla.


Hrajete death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit ETERNAL, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Naší největší inspirací v době vzniku kapely a stále je Death. Evropské a jihoamerické festivaly vypadají neuvěřitelně a my doufáme, že budeme mít možnost si na některém z nich někdy zahrát. Taky bychom rádi měli příležitost vyjet na turné s nějakou slavnou kapelou a rozšířit si tak publikum.

Když jsem před sedmi lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Snažíme se propagovat naši hudbu online, jak nejlépe umíme, abychom rozšířili naše publikum. Rád si také kupuji fyzické nosiče od umělců, které mám rád, zejména od undergroundových kapel. Rád podporuji naše místní kapely a snažím se navštěvovat co nejvíce místních i celostátních koncertů.

Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako ETERNAL ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Myslím, že internet nám dal příležitost mít celosvětové publikum a s tím přicházejí i negativa, která jste zmínil. Myslím, že pozitiva převažují nad negativy a že pokud se naše hudba dostane k lidem, kteří si ji chtějí užít, nevadí mi, že si ji stahují zdarma.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Death metal je pro mě možnost vyjádřit se způsobem, který mi společenské normy neumožňují. Hudba obecně je obrovskou součástí mého života a není to něco, o čem bych přemýšlel, je to jako dýchání.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají ETERNAL v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě a kdy navštívíte Evropu?

V příštích měsících nás čeká turné po západním pobřeží Spojených států a doufáme, že se někdy podíváme i do Evropy!

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „Cryptic Lust“ zase narvat do hlavy!

Děkujeme za rozhovor a boj za kapely v undergroundu! Život je dočasný, smrt je věčná...

Na zdraví!

Share this games :

TWITTER