DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 3. května 2024

Home » , , , , » Recenze/review - DARKNESS - Blood on Canvas (2024)

Recenze/review - DARKNESS - Blood on Canvas (2024)


DARKNESS - Blood on Canvas
CD 2024, Massacre Records

for english please scroll down

Měl by ses ostříhat. Neměl bys pít tolik piva. A ta muzika, kterou posloucháš, je moc nahlas. Nechápu, jak se ti to může líbit. Raději jsem utekl ven. Před domem na mě pískali kamarádi a tak jsem si hodil do kapsy několik kazet, oblékl si džíny i vestu a vyrazil ven. Pro mě byl thrash metal vždycky hudba o přátelích, o ostrých melodiích, o tom, vymlátil si hlavu v headbangingu. Uteklo více než třicet let. Stále mám dlouhé, dnes již šedivé vlasy. Pořád poslouchám muziku hlavně srdcem. A pivo mi chutná snad ještě víc.

Mám to nastavené tak, že mi hudba pomáhá přežít v dnešním podivném světě. Nerozumím sociálním sítím, nekupuji si lesklé časopisy o metalu. A když vydá nové album kapela DARKNESS, tak si buďte jistí tím, že se zavírám do svého pokoje, neustále přidávám hlasitost a je mi jedno, že mi sousedi nadávají. Asi připadám všem divný, ale mě je to jedno. Mám svoji muziku a všem ukazuji fuck off! Na rovinu. Němci jsou pořád ve skvělé formě. Nakopou vám zadek a ještě jim za to poděkujete. 


Jasně, že je to old school, jasně, že už tu všechno bylo, jasně, že je to hudba pro starý metalisty. No a co? Já zase nemám rád plastovou produkci i umělý ženský, nelíbí se mi pozéři a nudí mě kapely, co hrají přehnaně technicky a zapomínají na to, že by skladba taky měla dávat nějaký smysl. DARKNESS se opět trefili do mého vkusu. Hele, asi jako každý, kdo pracuje a platí daně, se těším na pátek. Spousta mých kamarádů je dávno mrtvých a tak si pokaždé připiju na jejich počest a vzpomenu si na ně, když si rvu do hlavy pod tlakem "Blood on Canvas". Nemusíte mi nic říkat o starých kostech, prašivých psech, ani o tom, že nerozumím modernímu umění. Blbost! Tenhle styl byl vždycky i o zábavě, o tom, obejmout krásnou holku a pořádně si zařádit. A to všechno předkládají pánové ve velmi dobrém balení. Zvuk, obal, jednotlivé motivy, vše je podřízeno jedinému. Rozsekat vás na kusy. V jejich nové desce je velký kus srdce. A o to jde především. Moc dobře vím (a ví to i kapela), že se zde nejedná o nic nového, o nic zásadního a převratného. Jenže přátelé, když mě zkrátka baví tuhle nahrávku poslouchat. Otevírám si další pivo a řvu z plných plic. Nás nedostanou. Novinka má v sobě velký drive, nahrubo nasekanou energii i spoustu ostrých momentů, které se mi pokaždé zadřou hluboko do mozku. Rodina dnes promine, oblékám si metalové triko (vesta už mi dávno nesedí a visí ve skříni). Vezmu si s sebou pár piv a samozřejmě tohle album. Celej svět mi může políbit prdel. Je tu nová deska DARKNESS. Myslím, že nemusím nic dodávat, podobně prokletí mi určitě rozumějí. Ostrý, syrový thrash metal, s vysokým obsahem třeskavých látek! Teutonic thrash metalová detonace!


Asphyx says:

You should get a haircut. You shouldn't drink so much beer. And the music you're listening to is too loud. I don't know how you like it. I'd better get out. My friends were whistling at me outside the house, so I threw a few tapes in my pocket, put on my jeans and vest and went outside. For me, thrash metal has always been music about friends, about edgy tunes, about banging your head in headbanging. It's been over thirty years. I still have long, now grey hair. I still listen to music mostly with my heart. And I like beer even more.

I've got it set up so that music helps me survive in today's strange world. I don't understand social media, I don't buy glossy metal magazines. And when a band like DARKNESS releases a new album, rest assured that I lock myself in my room, keep turning up the volume, and don't care that my neighbors are cussing me out. I guess everyone thinks I'm weird, but I don't care. I've got my music and I'm showing everybody the fuck off! Straight up. The Germans are still in great shape. They'll kick your ass and you'll thank them for it. 


Of course it's old school, of course it's all been there before, of course it's music for old metalheads. So what? I don't like plastic production and artificial women, I don't like posers and I'm bored with bands that play too technically and forget that the song should also make some sense. DARKNESS hit my taste again. Hey, I guess like anyone who works and pays taxes, I'm looking forward to Friday. A lot of my friends are long dead, so I always toast in their honor and remember them when I'm banging my head under the pressure of "Blood on Canvas". You don't have to tell me anything about old bones, mangy dogs, or that I don't understand modern art. Bullshit! This style has always been about fun, too, about hugging a pretty girl and having a good time. And it's all presented by the gentlemen in a very good package. The sound, the cover, the motifs, everything is subordinated to one thing. Cut you to pieces. There's a big piece of heart in their new record. And that's what it's all about. I know very well (and the band knows it too) that there is nothing new, nothing groundbreaking. But friends, when I simply enjoy listening to this record. I open another beer and scream at the top of my lungs. They're not gonna get us. The new album has great drive, rough-hewn energy and plenty of edgy moments that sink deep into my brain every time. My family will excuse me today, I'm putting on my metal shirt (my vest doesn't fit anymore and has been hanging in my closet for a long time). I'll take a few beers with me and of course this album. The whole world can kiss my ass. The new DARKNESS album is here. I don't think I need to add anything, I'm sure the similarly cursed can understand. Sharp, raw thrash metal, with a high content of blasting substances! Teutonic thrash metal detonation!



Recenze/review - DARKNESS - Over and Out (2020):
Share this games :

TWITTER